banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jun 2025, 15:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: "Razgovori sa Bogom"
PostPoslato: 23 Jul 2007, 21:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Smatram da je u najmanju ruku zanimljivo pa sam odlučio postaviti ovde, u par dijelova da ne bude previše odjednom. Neki su neke dijelove iz ovih knjiga već postavili, uglavnom kao izreke ili pasuse, ovde će ići jedan nešto veći dio, ali ne prevelik, preporučujem da pročitate. Ako ništa drugo vjerujem da je drugačije od onoga što je većina čula i kako misli. A možda neko pronađe nešto što i sam osjeća, misli, vjeruje.

Donald Volš - život

Odrastao je u katoličkoj obitelji u kojoj je glavnu riječ imao strogi otac. Još kao dječak zanimao se za vjeru i crkvu te je neko vrijeme čak želio biti i svećenik. No od toga je odustao pošto se razočarao u strogi dogmatizam Katoličke crkve. Strah od Boga koji bi ga mogao "baciti u pakao" naveo ga je da potraži neke druge izvore duhovnosti. Neko se vrijeme interesirao za pojedine protestantske crkve i pokrete, te je intenzivno proučavao Bibliju, ali se kasnije upoznao i sa mnogim istočnjačkim doktrinama i duhovnim učenjima vezanim uz budizam, hinduizam, Vede i slično. Sve to vrijeme bavio se različitim poslovima - bio je trgovački putnik, novinar, voditelj radijskih emisija itd. Imao je razna životna iskustva, a neko je vrijeme čak bio i beskućnik. U svojim kasnim 40-tim godinama Neale je bio jako razočaran samim sobom, te svijetom i životom. Običavao je noću pisati pisma puna ogorčenosti i ljutnje koja su mu služila kao psihološki odušak za vlastite frustracije. Jedne noći u proljeće 1992. godine odlučio je jedno takvo pismo napisati izravno Bogu. Dok je pisao pitanja o svom nesretnom životu zahtijevajući od Boga odgovore, Neale tvrdi da mu se u glavi pojavio Božji glas u obliku misli koje su dolazile izravno od Boga odnosno bile su nadahnute Bogom. Tako je nastala serija popularnih knjiga u kojima Neale razgovara s Bogom koji mu odgovara na širok spektar pitanja u vezi smisla života i svrhe postojanja.

Djela

Najpoznatiji mu je serijal knjiga "Razgovori s Bogom" koje su prodane u milijunskim nakladama i prevedene na mnoge jezike. Neale prima pisma ljudi iz svih krajeva svijeta u kojima oni tvrde da su im ove knjige promijenile život. Knjiga "Razgovori s Bogom 1" bavi se osobnim pitanjima i temama koja se tiču svakog pojedinca. "Razgovori s Bogom 2" tematizira neka globalna pitanja i teme poput svjetskog mira, socijalne i ekološke ravnoteže i sl. "Razgovori s Bogom 3" bavi se najširim pitanjima i temama kao što su postojanje duše, raj, reinkarnacija, vanzemaljske civilizacije i sl.

Ostala mu djela nose naslove: "Prijateljstvo s Bogom", "Zajedništvo s Bogom", "Razgovori s Bogom za tinejdžere", "Nova otkrića", itd.

Neale tvrdi da on nije poseban po tome što se Bog obraća baš njemu. U "Razgovorima s Bogom 1" Bog mu kaže: "Ja govorim svima. Sve vrijeme. Nije pitanje u tome kome ja govorim, nego tko sluša?"

Bog koji se obraća Nealeu potpuno je različit od koncepcije judeo-kršćanskog Boga koji kažnjava ljude zbog grijeha i baca ih u pakao. On čak i poriče da postoji tako nešto kao "grijeh", te poručuje kako su strah i krivnja jedini neprijatelji čovječanstva. Također, ne postoji pakao, već ljudi u procesu reinkarnacije proživljavaju niz života tijekom kojih imaju razne mogućnosti ostvariti sebe kao one "Tko Uistinu Jesu". To se postiže življenjem izbora ljubavi.

Da bi čovjek istinski spoznao Boga, mora biti izvan uma. Osjećaji su jezik duše. "Dođi k Meni stazom svoga srca, a ne putovanjem svoga uma. U svome Me umu nikada nećeš pronaći."

Isus u ovim knjigama nije prikazan kao jedini Sin Božji, već kao jedan od mnogih Učitelja koji su bili poslani na Zemlju s ciljem da čovječanstvu donesu svjetlo. Što se tiče religije, Bog savjetuje ljudima da je zaborave i da se vrate izvornoj duhovnosti. Sve su religije u svojoj biti nastale na temeljnim istinama, koje su tijekom vremena iskrivljene i zanemarene.

Poneki kritičari Nealova djela svrstavaju u žanr New Age duhovnosti, kojoj po njima na sličan način pripada i naprimjer Paulo Coelho. No širina vizije i duboka duhovna inspiracija sadržana u Nealeovim knjigama teško da se može svrstati u neki određeni žanr.

U "Prijateljstvu s Bogom" Neale je napisao: "Kao što sam kažem u uvodu svake trilogije "Razgovora s Bogom", s nekim sam se zamislima ove trilogije već i prije susretao. S mnogima, uključujući one najneobičnije, nisam. To su uvidi za koje nikada nisam čuo, nikada pročitao, nikada o njima razmišljao, pa čak ni zamišljao."

Razgovori između Boga i Nealea traju i danas. Neale je ukupno napisao više od 20 različitih knjiga. Često putuje po svijetu i održava razne seminare i radionice na temu duhovnosti. Trenutno je u produkciji i film baziran na Nealeovom iskustvu razgovora s Bogom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jul 2007, 21:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

RAZGOVORI SA BOGOM

Donald Volš (Neale Donald Walsch)

Izvodi u kojima se navodi šta je Bog rekao Volšu.

Moja je uvek Najuzvišenija Misao vaša Najjasnija reč, vaše najveličanstvenije osećanje. Sve što je niže potiče iz drugog izvora.
Najuzvišenija Misao je uvek ona koja sadrži radost. Najjasnije reči su one koje sadrže istinu. Najveličanstvenije osećanje je osećanje koje nazivate ljubav.
Moj najmoćniji izaslanik je iskustvo. Ne možete spoznati Boga dok ne prestanete sebi govoriti da već znate Boga. Ne mogu vam reći Moju Istinu dok Mi ne prestanete govoriti vašu.
Slušaj svoja osećanja. Slušaj svoje Najuzvišenije misli. Slušaj svoje iskustvo.
Kad god se nešto od toga razlikuje od onoga što su ti rekli učitelji, ili si pročitao - zaboravi reči. Reči su najnepouzdaniji prenosioci istine.
Bog ne otkriva Boštvo Boštvu kroz ili putem spoljašnjeg posmatranja, već kroz unutrašnje iskustvo. I kada unutrašnje iskustvo otkrije Boštvo, spoljašnje posmatranje nije potrebno. Ja znam šta vi znate, i ono što znate se pojavljuje u vidu vaše stvarnosti. Šta god da izaberete u Moje ime - tako će biti. Nijedna molitva - a molitva nije ništa više od revnosne izjave onog što jeste - ne ostaje neuslišena. Svaka molitva - svaka misao, svaka tvrdnja, svako osećanje - jeste kreativno. Do stepena do kog se ona žarko smatra istinom, od tog stepena će se ispoljiti u vašem iskustvu. Vi živite svoj život na način na koji živite i Ja u tom pogledu ničemu ne dajem prednost. To je prva velika iluzija u koju ste se upleli: da je Bogu stalo do načina na koji radite. Bog, u izvesnom smislu, ne brine ni o ishodu. Ne o krajnjem ishodu. Zato što je krajnji ishod osiguran. To je druga velika iluzija čoveka: da je ishod života neizvestan. Ova sumnja o krajnjem ishodu je stvorila vašeg najvešeg neprijatelja, a to je strah. Jer, ako sumnjate u ishod sumnjate u Boga. Kada sumnjate u Boga živite u strahu i krivici - kako se ikada možete opustiti i naći mir? U ljudskoj prirodi je da voli, zatim uništi, onda ponovo zavole ono što najviše cene. Svaka ljudska misao i svaka akcija se zasnivaju na ljubavi ili strahu. Kada biste znali Ko Ste Vi - da ste najveličanstvenija, najznačajnija najdivnija bića koja je Bog ikada stvorio - nikad se ne biste bojali. Odakle potiče ideja da niste takvi. Od ljudi čijoj reči verujete. Od vaših roditelja. Roditelji su vas naučili da je ljubav uslovljena - osetili ste njihove uslove mnogo puta - i to iskustvo koje prenosite i u vaše sopstvene emotivne odnose. Unutar ovog okvira govorite vašu istinu. Pošto ste stvorili celokupni misaoni sistem o Bogu zasnovan na ljudskom iskustvu, umesto na duhovnim istinama, stvorili ste celokupnu stvarnost oko ljubavi.
Strah je energija koja steže, zatvara, uvlači, beži, skriva, otima, oštećuje. Ljubav je energija koja širi, otvara, odašilje, ostaje, otkriva, deli, leči. Naučeni ste da živite u strahu. Ja vas učim sledeće: ako izaberete ljubav, onda ćete postići više od preživljavanja, više od uspeha. Da biste to učinili moraćete se okrenuti od učenja vaših dobronamernih, ali pogrešno informisanih svetskih učitelja i čuti učenje onih čija mudrost potiče iz drugog izvora. Ipak, najveći podsetnik nije niko van vas, već glas u vama. Unutrašnji glas je najjači glas kojim Ja govorim jer je najbliži vama. Najdublja tajna života je da on nije proces otkrivanja, već proces stvaranja. Vi ne otkrivate sebe, već stvarate sebe na-novo. Nastojte zato ne da otkrijete Ko Ste, već da odredite Ko Želite Biti.
Život je prilika da spoznate iskustveno ono što već znate pojmovno. Vaša duša zna ono što treba da zna. Ali znanje nije dovoljno, duša traži iskustvo. Vi ste stvoreni na "sliku i priliku Boga". A to znači da je naša suština ista. Mi smo napravljeni od iste stvari. Sa svim istim sposobnostima i osobinama. Može se reći da je moja namena za vas da sebe spoznate kao Mene. Postoji samo jedan način da sebe spoznate kao Mene, a to je da prvo spoznate sebe kao nešto što Ja nisam. Ne možete doživeti sebe kao ono što jeste dok se niste susreli sa onim što niste. To je svrha teorije relativnosti i celikupnog fizičkog života.
Od početka vremena čovek se pita : "Zašto mora biti ovako"? Odgovor na to pitanje leži u dubokoj misteriji kosmosa i najvišem smislu života. Ni jedna stvar ne može da postoji bez svoje suprotnosti. Bolest - zdravlje, rat - mir, oskudica - obilje, nesreća - sreća i sl. Znanje je Božansko stanje, ali najveća radost je u postojanju. Postojanje se dostiže samo iskustvom. Razvoj je ovakav: znanje, iskustvo, postojanje. To je Sveto Trojstvo - Bog. Nemojte osuđivati sve što nazivate lošim u svetu. Zapitajte se, šta ste loše procenili i da li išta, i šta želite uraditi da bi ste to promenili. Dok god se bavite mišlju da negde spolja postoji neko ili nešto koje vam "to radi" vi se odričete moći da učinite nešto u vezi sa tim. Tek kada kažete " Ja sam to učinio" možete naći snagu da to promenite. Mnogo je lakše promeniti ono što sami radite, nego ono što drugi čine. Trudite se da stvorite promenu ne zato što je nešto pogrešno, već zato što više ne predstavlja tačnu potvrdu onoga Ko Vi Jeste. Bol koji prati zemaljska iskustva i događaje - i vas i drugih - može se smanjiti, ako se promeni način na koji ih posmatrate. To je put ka umeću življenja. Bol je rezultat pogrešne misli. Radite ono što odražava vas, veću viziju vašeg Ja. Nemojte osuđivati niti okrivljavati jer ne znate zašto se nešto događa, niti sa kojim ciljem. Radije, težite da promenite stvari.
Pakao je iskustvo najgoreg mogućeg ishoda vaših izbora, odluka i dela. To je prirodna posledica svake misli koja negira Mene ili se odriče onoga Ko Ste Vi u odnosu na Mene. Pakao je suprotnost radosti. Pakao ne postoji kao mesto koje ste vi izmislili. Sav fizički svet deluje u skladu sa prirodnim zakonima. Jednom kada zapamtite ove zakone i primenjujete ih, savladali ste život na fizičkom nivou. Svraha i cilj duše je da se potpuno ostvari dok je u telu i da postane otelotvorenje svega što zapravo jeste. To je Moj plan; da se Ja ostvarim kroz vas. Ne postoji ništa što ne možeš biti, ne postoji ništa što ne možeš uraditi, imati. Ja neću uraditi ništa za vas što vi nećete uraditi za sebe. Svet je u sadašnjem stanju zbog vas i zbog izbora koji ste učinili - ili niste učinili. Isto važi i za vaš život. Ništa se ne događa "slučajno". Svaki događaj je vaše Ja dozvalo Sebi da bi moglo stvoriti i iskusiti Ko Ste Vi Zapravo. Najveće Hristovo učenje nije bilo da ćete vi imati večni život - već da ga imate; ne da ćete imati bratstvo u Bogu, već da ga imate; ne da će te imati sve što tražite, već da ga imate. Sve što je potrebno je da to znate. Vi ste stvaralac vaše stvarnosti, i život vam se prikazuje samo na način koji ste vi zamislili da će se prikazati. Bog Otac je misao.
Prvi zakon je da možeš biti, raditi i imati sve što možeš zamisliti. Drugi zakon je da privlačiš ono čega se plašiš. Emocija je sila koja privlači. Ono čega se jako plašiš to ćeš doživeti. Emocija je energija u pokretu. Kada pokrećete energiju vi stvarate posledicu. Ako pokrenete dovoljno energije vi stvarate materiju. Materija je skupljena energija. To je alhemija svemira. To je tajna života. Misao je čista energija. Svaka misao koju imate, koju ste imali i koju ćete ikada imati je kreativna. Energija vaše misli nikada ne prestaje. Ona napušta vaše biće i odlazi u svemir. Misao je večna. Slične enrgije se međusobno privlače. Sada bi trebalo da bolje razumete kako ljudi sličnog mišljenja mogu zajedno raditi na stvaranju željene stvarnosti. Kada celokupne društvene zajednice misle na određeni način, često se dešavaju zapanjujuće stvari - ne nužno uvek poželjne.

Zakoni su veoma jednostavni :
  • Misao je kreativna
  • Strah privlači sličnu energiju
  • Ljubav je sve što postoji

Ljubav je krajnja stvarnost. Jedina. Potpuna. Osećanje ljubavi je vaše iskustvo Boga.
Bog je - Ja sam - Sve što Jeste.
Strah je druga strana ljubavi. To je primarna polarnost. Pri stvaranju oblasti relativnog, Ja sam prvo stvorio suprotnost Sebi. U oblasti u kojoj vi živite na fizičkom nivou, postoje samo dva mesta postojanja, strah i ljubav. Ako misliš da Bog izgleda samo na jedan način, ili zvuči samo na jedan način, ili postoji samo na jedan način gledaćeš mimo Mene noć i dan. Ako ne vidiš Boga u neposvećenosti i u mudrosti, propuštaš pola priče. Postoji Božanska svrha za sve - i božanska prisutnost u svemu. Sve je život, a život je dar, neopisivo blago; svetlost nad svetlošću. Božiji plan za vas je da stvarate bilo šta - sve - što god želite. Zlo je ono što vi nazivate zlim. Ali, čak i to Ja prihvatam, jer jedino kroz ono što nazivate zlom, možete spoznati dobro; jedino kroz ono što nazivate đavolom rabotom možete spoznati i činiti Božje delo. Vrlo malo od vrednosnih sudova koje ste ugradili u svoju istinu su procene koje ste vi, sami, doneli na osnovu vašeg sopstvenog iskustva. U većini slučajeva odluke niste doneli vi, već vaši roditelji, vaša religija, vaši učitelji.
Držite se svojih vrednosti - dok god imate osećanje da vam one služe. Ali, preispitajte da li vrednosti kojima vi služite, sa vašim mislima, rečima i delima, uvode u vaše iskustvo najuzvišeniju i najbolju ideju koju ste ikada imali o sebi. Ispitajte svoje vrednosti jednu po jednu. Stavite ih pod lupu javnosti. Ako možete reći svetu ko ste i u šta verujete bez teškoća i oklevanja, zadovoljni ste sobom. Dostigli ste savršenstvo. Stvorili ste sebe - i život za sebe - koji ne treba popravljati. Vi ste u partnerstvu sa Bogom. Mi delimo večni sporazum. Moje obećanje vama je da ću vam uvek dati ono što tražite; vaše obećanje je da tražite; da razumete proces traženja i davanja. Vi ste trostruka bića. Sastojite se od tela, uma i duše. To je Sveto Trojstvo koje je bilo nazivano mnogim imenima: svest, podsvest i nadsvest, energijom, materijom i antimaterijom. Ova tri vida vas su zapravo tri energije. Sve tri zajedno proizvode rezultat koji vi nazivate osećanje ili iskustvo.
Vaša duša (podsvest, prošlost) je ukupni zbir svih osećanja koja ste ikada imali.
Vaša svesnost o nekima od njih se naziva sećanje. Kad imate sećanje, sve sastavljate u celinu. Kada ponovo složite sve delove sebe, setićete se Ko Ste Vi zapravo. Želite li da vaš život "krene nabolje"? Onda promenite vašu ideju o vama. Mislite, govorite i radite kao Bog Koji Jeste. Naravno to će vas odvojiti od većine ljudi. Smatraće vas ludim. Zašto to onda činiti? Zato što te više ne brine da li te svet oko tebe prihvata i odobrava tvoje postupke. Želiš da bol nestane, patnja da se završi, iluzija da prestane. Tražiš novi svet. Prizovi prvo tvoju Najuzvišeniju Misao o tebi. Zamisli sebe kakav bi bio kada bi svaki dan živeo tu misao. Zamisli šta bi mislio, govorio, radio i kako bi odgovarao na ono što drugi govore i rade. Kada spoznaš razliku između toga gde si i gde želiš biti, počni da menjaš - svesno menjaš svoje misli reči i dela tako da odgovaraju tvojoj Najuzvišenijoj Viziji. To će podrazumevati stalno svesno pravljenje izbora. Ukoliko preduzmeš ovaj izazov otkrićeš da si pola svog života proveo nesvesno. Tvoja prva priroda je da bezuslovno voliš. Tvoja druga priroda je da svesno izabereš da iskažeš tvoju prvu prirodu, tvoju pravu prirodu. Kada imaš misao koja nije u skladu sa tvojom Najuzvišenijom Vizijom, promeni misao odmah, na licu mesta.

nastavlja se >>>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jul 2007, 01:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Avg 2006, 16:44
Mozemo li komentarisati?

Ili si imao u vidu prvo nastaviti sa tekstom, pa tek onda da pocnemo sa diskusijama?

(Nije da sad bas najsjajnije idem sa vremenom, ne znam za ostale, ali bih nesto prokomentarisala.)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jul 2007, 07:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Citiraj:
nastavlja se >>>

Pa i ne moras se zamarati.

Ovo je kao ubrzani kurs za zaraditi dobre pare : Napises nesto gdje spominjes strah, ljubav, podsvijest, svijest, nadsvijest. Onda jos kazes da svako moze postici sve ( sto raja pravo vole ), a ostalo umotas u gomilu maglovitih izjava. Ma ide k'o mlijeko. :wink:

Ovo-ono. :wink:

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jul 2007, 10:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

NebeskaKrila je napisao:
Mozemo li komentarisati?

Ili si imao u vidu prvo nastaviti sa tekstom, pa tek onda da pocnemo sa diskusijama?

Može odmah :), to sam zaboravio reći :)

Dakle komentari slobodno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jul 2007, 11:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

(nastavak)

Prva stvar koju treba razumeti o univerzumu je da ni jedno stanje nije "dobro ili loše". Ono samo jeste. Zato prestanite da donosite vrednosne sudove.
Drugo : sva stanja i uslovi su privremeni. Ništa ne ostaje nepromenjeno. Na koji način dolazi do promene, to zavisi od vas.
Za medicinu smrt je neuspeh. Rođaku i prijatelju smrt je katastrofa. Samo je duši smrt olakšanje - oslobođenje. Duši je jasno da je njena svrha razvoj. Ona nije zaokupljena postignućima tela, ili razvitkom uma. Duši je takođe jasno da nema velike tragedije u napuštanju tela. Morate razumeti da duša drugačije gleda na napuštanje tela - na smrt.
Naravno, ona vidi i celo "pitanje života" drugačije - i to je izvor mnogih prepreka i nedoumica koje čovek oseća u svom životu.
Frustracije i uznemirenost prozilaze iz neslušanja sopstvene duše. Prva stvar koju treba da uradite je prestati sa donošenjem suda o sebi. Spoznajte šta je želja duše i sledite je. Duša žudi za najuzvišenijim osećanjem ljubavi koje možete zamisliti. To je njena svrha. Duša traži osećanje. Osećanje je iskustveno. Najuzvišenije Osećanje je doživljaj jedinstva sa Svim što Jeste - Bogom. To je osećanje savršene ljubavi. Da bi duša doživela savršenu ljubav, ona mora doživeti svako ljudsko osećanje.
Isceljenje je proces prihvatanja svega, a zatim izbora najboljeg. Vi ne možete izabrati da budete Bog, ako ne postoji ništa drugo (đavo) između čega biste to mogli izabrati. Naravno, pravi đavo ne postoji. Vi ste ga stvorili. Vi ste stvorili religije koje kažu da ste stvoreni u grehu - da bi ste ubedili sebe u svoje sopstveno zlo. Ali ako bih vam rekao da ste rođeni od Boga - da ste čista ljubav - vi biste Me odbacili. Celog života uveravate sebe da ste loši kao i ono što želite. Loš je seks, novac, radost. Imati mnogo je loše. Pošto ste procenili sebe, odlučili ste da budete bolji. To je u redu što se tiče vas. Ali postoji brži i kraći put, a to je prihvatenje onog Ko i šta Jeste upravo sada - i ispoljavanje toga. To je Isus radio. To je pravac svakog učitelja koji se pojavio na zemlji. Vi kažete da je teško ići Hristovim putem, biti učitelj. A Ja vam kažem da je mnogo teže negirati Ko Ste, nego to prihvatiti. Vi stvarate svoju stvarnost svakog minuta. Život je stvaranje a ne otkrivanje. Ono o čemu mislite, a o čemu nikada ne govorite stvara se na jednom nivou. Ono o čemu mislite i govorite stvara se na drugom nivou. Ono što mislite, govorite i radite, postaje pojavno u vašoj stvarnosti. Odbaci sve negativne misli iz tvog mentalnog sklopa. Oslobodi se sumnji. Izbaci sve strahove. Istreniraj svoj um da se čvrsto drži svoje prve kreativne misli. Kada su ti misli jasne i kreativne počni da ih iskazuješ kao istine. Upotrebi veliku izjavu koja priziva stvaralačku moć: Ja sam. Sve što kažeš, misliš posle reči "Ja sam", pokreće ta iskustva i dovodi ih tebi. Univerzum odgovara na " Ja sam ".
Svakom srcu koje iskreno pita koji je put do Boga, to je pokazano. Dođi meni stazom svog srca, a ne putovanjem svog uma. Da bi iskreno spoznao Boga, moraš biti van svog uma. Deset zapovesti ne postoji. Kome bih Ja zapovedao. Sve što Ja hoću već jeste. Ja nisam ni kralj ni vladar. Ja sam - STVARALAC. Ja sam došao Mojsiju, isto kao što sam sada došao tebi, sa božanskim sporazumom - večnim obećanjem - sigurnom i pouzdanom obavezom. Dakle Reč Boga nije bila zapovest, već obaveza. Postoji dakle DESET OBAVEZA.
Ne postoji nešto kao što je "odlazak u raj". Postoji samo spoznaja da ste već tamo. Postoji prihvatanje, razumevanje, a ne rad na tome ili stremljenje ka tome. Ironija je u tome, što većina ljudi misli da moraju otići negde tamo gde žele biti. I tako oni krenu iz raja da bi došli do raja - i prođu kroz pakao. Prosvetljenje je da se nema kuda ići, da se nema šta raditi i da ne treba biti niko drugi osim onoga ko ste upravo sada.
Raj - kako ga vi zovete je sada i ovde.
Svako iskustvo koje imaš ti, imam i Ja. Šta misliš da je svrha svega ovoga? Ja ne bih mogao spoznati SEBE da nije tebe. Ja sam te stvorio da bih mogao znati Ko Sam Ja.
Pravi učitelj se ne "odriče" ničeg. Pravi Učitelj ga samo ostavlja po strani. Ima onih koji kažu da morate nadvladati sve zemaljske strasti da bi spoznali Boga. Ali dovoljno ih je razumeti i prihvatiti. Ono čemu se opirete, istrajava. Ono sa čime se suočite, nestaje. Strast je ljubav koja preoblikuje bitisanje u akciju. Strast je vatra koja nas podstiče da izrazimo ko zapravo jesmo. Onaj ko se odriče nikad ne negira strast – on samo ne pridaje značaj rezultatima. Strast je ljubav prema delovanju (doživljenom) – sastavni deo delovanja je očekivanje.
Živeti život bez očekivanja – bez potrebe za određenim rezultatima – to je sloboda.
To je Božanski. Bitisanje je Najuzvišenije stanje postojanja. To je suština.
Bog je sebe stvorio i ništa mu više nije potrebno. Čovek, s druge strane često oseća potrebu da mu se vrati ono što je uložio. To je strast. To je očekivanje. Ono je najveći izvor čovekove nesreće. To je ono što odvaja čoveka od Boga.
Istinsko odricanje nije odricanje, već jednostavno drugačiji izbor. To je čin kretanja prema nečemu a ne od nečega. Kada nešto radite ne treba da brinete za ishod već budite obazrivi. Meni patnja nije po volji i ko god kaže da jeste, ne poznaje Me. Ne samo da nije potrebna, nego nije ni mudra, prijatna i dobra za zdravlje. Patnja nije vezana za događaje već za čovekovu reakciju na njih. Ono što se događa je samo ono što se događa. Kako se osećate povodom toga, je druga stvar. Događaji su pojave u vremenu i prostoru koje vi stvarate vašim izborom – a Ja se nikad ne mešam u izbore. Neke događaje proizvodite voljno, a neke jednostavno privlačite – više ili manje svesno. Stvarnim činimo ono čemu pridajemo pažnju. Vaša prosuđivanja su ta koja vam uskraćuju radost i vaša očekivanja ta koja vas čine nesrećnim. Sve to izaziva bolesti i time uzrokuje vašu patnju. Ako neveruješ da Ja ovo govorim, samo proživi. Iskusi. Posle toga pogledaj svoje iskustvo da nađeš svoju istinu. Nema ničeg stravičnog u životu, ukoliko nisi vezan za rezultate.
Samoostvariti se znači posvetiti ceo svoj um, celo svoje telo, svu svoju dušu u procesu stvaranja sebe na sliku i priliku Boga. To je čin vrhunske svesnosti koji se odvija iz dana u dan. Svesno stvaranje.
Plata koju dobiješ kada "radiš" za Mene pruža mnogo više fizičke i duhovne ugodnosti. Kada dostigneš nivo vrhunske (Božje) svesnosti shvatićeš da nisi odgovoran ni za jednu drugu ljudsku dušu, i da se svaka duša mora izabrati – izabire – svoju sopstvenu sudbinu ovog trenutka.
Tvoj zadatak kao roditelja je da deci pružiš nezavisnost, da ih, što pre i što potpunije naučiš kako da se snađu bez tebe. Jer, ti im nisi blagodet dok god si im potreban da prežive, već ih istinski blagosiljaš samo u trenutku kada shvate da im nisi potreban.
Cilj i slava Božja je da Njegovi podanici to ne budu više, i da svi spoznaju Boga, ne kao nedostižnog, već kao neizbežnog. Sve što Ja začnem – sve čemu dam život jeste savršeno, stvoreno na sliku i priliku Mene.
Kada ljubavni odnosi dožive neuspeh, to se dešava, jer se u njih ušlo iz pogrešnih razloga. Većina ljudi ulazi u veze motreći na ono što od njih mogu dobiti, a ne na ono što u njih mogu uložiti. Svrha veze je u tome da odlučite koji deo sebe želeli da vidite "pokazanim", a ne koji deo drugog bi želeli da prigrabite i zadržite. Vrlo je romantično reći da se sada, kada je vaš posebni partner ušao u vaš život, osećate potpunim. Ali svrha veza nije u tome da imate drugog koji vas može upotpuniti, već da imate drugog sa kim možete podeliti vašu potpunost. Vaš najveći san, vaša najveća zamisao se odnosila na vašeg partnera, umesto na Sebe. Provera vašeg odnosa se sastojala u tome koliko je partner živeo po vašim idejama i koliko ste vi, po vašoj proceni, živeli prema partnerovim idejama. Ali jedini pravi test se treba odnositi na to koliko ste vi živeli u skladu sa svojim idejama. Vaša usredsređenost na partnera – vaša opsednutost partnerom – jeste ono što dovodi do neuspeha u vezama. Osoba koja najviše voli je osoba koja je usmerena ka Sebi. Ako ne možeš voleti Sebe, ne možeš voleti ni drugoga. Gubitak Sebe u vezi je ono što uzrokuje veliki deo ogorčenosti kod takvih parova. Više ljudi nego što ikada možete zamisliti su se odrekli većine onoga ko jesu, da bi ostali u vezi.
Ko Ste Vi je ono u koga sebe stvarate u odnosu na sve ostalo. Možeš stvarati Ko Si Ti iznova i iznova. Međutim, kako stvari stoje, ne dobijaš uvek isti odgovor. Jednog dana možeš izabrati da budeš strpljiv, pun ljubavi. Drugog dana možeš izabrati da budeš ljut, ružan i tužan.
Učitelj je onaj ko uvek ima isti odgovor – taj odgovor je uvek najuzvišeniji izbor. U tome je Učitelj neizbežno predvidiv. Suprotno tome, učenik je potpuno nepredvidiv.
Kada se život živi sa stanovišta kontrolisanja štete ili optimalne koristi, prilika je izgubljena. Jer, tako proživljen život je život življen iz straha – i kao takav vas lažno predstavlja. Jer, vi niste strah, vi ste ljubav. Samo osoba koja misli da postoji nešto da se dobije ili izgubi, neće dobiti pravi odgovor. Osoba koja vidi sebe na drugačiji način, koja vidi sebe kao uzvišeno biće koja razume da pobeda ili poraz nije test, već da je to samo ljubav ili nedostatak ljubavi – samo ona dobija pravi odgovor. Na kritičnoj raskrsnici u svim ljudskim odnosima, postoji samo jedno pitanje: šta bi sad ljubav učinila?
Najuzvišeniji izbor je onaj koji stvara najveće dobro za vas. Šta radiš za sebe, radiš za drugog. Šta radiš za drugoga, radiš za sebe. To je zato što ste ti i drugi jedno.
U odnosima je važno setiti se ove istine, jer bez nje će odnosi biti vrlo teški. Kako se praktično primenjuje ova mudrost. Uključite sebe među one koje volite i stavite sebe na prvo mesto. Određivanje onoga šta je najbolje za vas će od vas takođe zahtevati da utvrdite – šta je to što nameravate da uradite? Šta je vaša svrha u životu? Bez odgovora na ova pitanja, ostaće tajna šta je "najbolje" u bilo kojim određenim okolnostima. Možeš pomisliti da je to lak zadatak "biti ko zapravo jesi", ali to je najveći izazov koji ćeš ikada imati u svom životu. U stvari, možda to nikada nećeš ni postići. Malom broju ljudi to uspeva. Ne u toku jednog života. Ne u toku mnogih. Pitate se pa zašto onda tragati za "ko zapravo jesam". Šta je razlog? Razlog je jednostavan. NEMA SE ŠTA DRUGO RADITI. Radićeš to do kraja života – baš kao što si to radio od rođenja. Jedino pitanje je hoćeš li to raditi svesno ili nesvesno. Veći deo svog života si živeo sa ishodom svojih iskustava. Sada si pozvan da budeš njihov uzrok. To je ono što se naziva svesno življenje. Postiđenost je odgovor osobe čiji je ego još uvek opsednut time kako je drugi vide.
Misliti je teško. Donositi vrednosne sudove je teško. To vas postavlja u proces čistog stvaranja. Odluka koja nije zasnovana na prethodnom ličnom saznanju – naziva se čistim stvaranjem. I pojedinac je duboko svestan, da donošenjem takvih odluka stvara samog sebe. Većina vas bi to radije prepustili drugima, i time nije samo-stvorena, već je tvorevina navike – tvorevina drugih.
Uvereni ste da sve čemu pridajete veliku unutrašnju vrednost, mora biti jeftino. Zato vaši učitelji zarađuju crkavicu, a striptizete bogatstvo. Taj običaj da sve bude obrnuto je vaša sklonost i ona potiče od pogrešne misli. Vi volite novac, ali kažete da je on koren sveg zla. Zapamtite: misli su kreativne. Zato, ako mislite da je novac loš, a sebe smatrate dobrim – uviđate li protivrečnost? Najbrži način da se promeni osnovna misao ili izvorna ideja je da se obrne proces ili izvorna ideja je da se obrne proces MISAO – REČ - DELO.

nastavlja se >>>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jul 2007, 16:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Pročitah na brzinu, ništa novo (bar za mene).
Ali u svakom slučaju lijepo napisano. A koncept dualističke dijade ljubav - strah je svakako zanimljiv za razmisliti. Iako nikako ne može da bude osnov dualizma.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jul 2007, 17:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
Citiraj:
Razvoj je ovakav: znanje, iskustvo, postojanje

zapade za oko ... zamislih se oko ovog redosleda... 8)
a vecina tih nekih -zakljucaka- zaista nista novo, sama sam donijela iste ili slicne... poodavno :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jul 2007, 01:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Mnogo je lakše promeniti ono što sami radite, nego ono što drugi čine.

Za mene, istina je. Stavise, inteligentno je znati adaptirati se, ali na raznim pogledima. Ne znaci promijeniti sopstveni nacin misli, vec kako ih iznijeti pred druge, kako ih komunicirati.

Neale je, sad citajuci ga pod ovom temom, dobar interlokutor.

Ništa se ne događa "slučajno". Svaki događaj je vaše Ja dozvalo Sebi da bi moglo stvoriti i iskusiti Ko Ste Vi Zapravo.

Imaju neki "konci" koji koji nas povezuju u ovom svijetu okruzenom beskrajem. Sa svakim dogadjajem otkrivamo vise "nasih" misli, narocito ako se to radi individualno ili sa ljudima slicnog gledanja ovog naseg "humanog" puta. Dobro je da bude dogadjaja, da vjerujem, razlicitih vrsta, sa kontrastom, da ti jedni zablijede one prethodne misli koje si bio/la stvorio/la. To je kao samoprevazici "vlastito-zacrtanu liniju".

Najveće Hristovo učenje nije bilo da ćete vi imati večni život - već da ga imate; ne da ćete imati bratstvo u Bogu, već da ga imate; ne da će te imati sve što tražite, već da ga imate. Sve što je potrebno je da to znate. Vi ste stvaralac vaše stvarnosti, i život vam se prikazuje samo na način koji ste vi zamislili da će se prikazati. Bog Otac je misao.

Ne u buducnosti vec u sadasnjosti. Valjda sto nam buducnost "guta" sadasnjost...

Bog Otac je misao.

Zasto za Boga kazu da je "Otac"? Zasto ne "Majka", kad je rijec misao vec zenskog roda? Ja nemam pojma.

Toliko za sad.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jul 2007, 10:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

(nastavak)

Kako ti možeš biti slobodno stvaralačko biće ako Ja propisujem šta ćeš biti, raditi i imati? Moja radost je u tvojoj slobodi, a ne u tvojoj potčinjenosti. Veliki deo tvog sadašnjeg iskustva je zasnovan na tvojoj prethodnoj misli. To može stvoriti stalnu radost kada je Izvorna Misao radosna. To može da stvori i stvara trajni pakao ako je Izvorna Misao paklena. Trik je u tome da se promeni Izvorna Misao. Ako želiš da promeniš Izvornu Misao, moraš uraditi pre nego razmisliš. Ali moraš raditi brzo, jer će tvoj mozak uništiti zamisao pre nego što primetiš. Nova misao je tvoja jedina prilika da napreduješ, da se razvijaš, da istinski postaneš Ko Zapravo Jesi.
Delovanje je funkcija tela. Bivstvovanje je funkcija duše. Telo radi to što radi po nalogu duše – ili uprkos duši. Kvalitet vašeg života zavisi od ravnoteže tog dvojstva. Ako mislite da je vaš život vezan za delanje, vi ne razumete zašto postojite. Vaša duša ne mari za to čime se bavite, što god da radite vašu dušu zanima samo ono šta ste vi. Duša nastoji da bude Ja. Tvoja duša je Ja i ona to zna. Ono što ona čini jeste pokušaj da to iskustvo doživi. I ona se seća da je najbolji način da se to doživi taj da se ne radi ništa. Ne postoji ništa što treba da se radi osim da se bude. Izbor je na vama. Dušu ne zanima "šta ćeš da radiš" već "gde ćeš biti". Hoćeš li biti na mestu zvanom strah ili ljubav. Zato u nastojanju da bude Ja, duša ima veliki posao pred sobom; ogromnu ponudu različitih načina bivstvovanja od kojih treba izabrati. I onda izaziva prave i savršene uslove da u okviru njih stvore iskustvo o tome. Zato je istina da se ništa ne dešava tebi ili kroz tebe što nije za tvoje najviše dobro. Telo i um ne moraju da rade ništa da obuzdaju dušu – jer je duša u potpunosti bez potreba (za razliku od uma i tela koji su okovani njima) i tako ona sve vreme dozvoljava telu i umu da rade po svome. Funkcija duše je da naznači svoju želju, a ne da je nametne. Funkcija uma je da izabere neku od mogućnosti koje mu se nude. Funkcija tela je da postupa prema tom izboru. Kada telo, um i duša stvaraju zajedno i jedinstveno, Bog se otelotvoruje.
Istinski Učitelji su oni koji su izabrali da izgrade život, umesto da osiguraju opstanak. Ironija života je u tome da čim vam ovozemaljske stvari i uspeh prestanu biti značajni, otvara se put da vam oni pristignu. Zapamtite, ne možete imati sve što želite, ali možete iskusiti sve što želite.
Misao ili reč izražena desetinama, stotinama hiljada puta postaje ostvarena. Ona postaje tvoja fizička stvarnost. Da bi promenio svoju stvarnost, jednostavno prestani da razmišljaš na način na koji si razmišljao. Primer, umesto da razmišljaš "Ja želim uspeh", misli " Ja imam uspeh" ili "Moj uspeh mi upravo dolazi". Tvrdnje ne uspevaju, ako su one samo izjave onoga što želite da bude istina. Tvrdnje deluju samo kada su izjave nečeg za šta već znate da je istina. Najbolja takozvana tvrdnja je izjava zahvalnosti i poštovanja "Hvala Ti Bože, što si mi doneo uspeh u životu". Ako postoji, nešto što izabereš da iskusiš u svom životu, nemoj to "želeti" – izaberi to. Ako razmišljate o bolestima ili nevoljama, mržnji, vaše telo će prevesti ove misli u fizički vid.
Posle smrti ne postoji svođenje računa. Ja nisam kao vi da prosuđujem – i to je velika istina koju vi ne možete prihvatiti. Čovek ima pravo na svoju radost; sa suprugom ili bez nje; sa decom ili bez njih. Traži je! Nađi je! I imaćete srećnu porodicu bez obzira na to koliko novca zarađuješ. Svako može voleti sve onog trenutka kada shvati šta radi i zašto. Niko ne čini ništa što ne želi da čini.
Briga je skoro najgori oblik mentalne aktivnosti koji postoji – pored mržnje koja je duboko autodestruktivna. Briga je besmislena. Ona stvara bio-hemijske reakcije koje oštećuju telo, izazivaju sve nedaće od problema sa varanjem do koronarnih začepljenja. Briga je aktivnost uma koja ne razume svoju vezu sa Mnom. Mržnja je najštetnije mentalno stanje. Ona truje telo i njene posledice su praktično nepopravljive. Strah je suprotnost svemu onome što vi jeste, i zato ima negativno dejstvo na vaše mentalno i fizičko zdravlje. Strah je uveličana briga. Briga, mržnja, strah, zajedno sa svojim izdancima: strepnjom, ogorčenjem, nestrpljenjem, tvrdičlukom, neljubaznošću, prosuđivanjem i osuđivanjem – sve napadaju telo na nivou ćelija.
Sve bolesti nastaju najpre u umu. Nedovoljno se starate o svom telu, obraćajući malo pažnje na njega, dok ne posumnjate da nešto sa njim nije u redu. Ne preduzimate gotovo ništa u smislu prevencije. Bolje brinete o svojim kolima nego o sebi. To radite jer nemate želju za životom. Svet je u stanju u kom jeste, jer je pun onih koji koračaju spavajući. Ako pušite, pijete, nepravilno se hranite – imate veoma malo volje za životom. Nije vas briga šta radite svom telu. Vi ljudi ste izgleda zadovoljni životom koji sada živite. Ali Ja sam predvideo da se život živi na sasvim drugi način. I vaše telo je zamišljeno da traje zauvek. Vi ste odlučili da menjate oblik. Vi nikada ne umirete. I najraniji među vama su živeli u telu skoro bez bola i straha.
Religija je vaš pokušaj da govorite o nepojmljivom. I ona tome ne služi najbolje. Vi ne želite da znate Istinu, vi želite da znate istinu onako kako je vi razumete. To je najveća prepreka vašem prosvetljenju. Vi mislite da već znate istinu. Vi mislite da već sve razumete. Tako usvajate sve što vidite ili čujete, što potpada pod okvire vašeg razumevanja, dok odbacujete sve što ne razumete. I to nazivate učenjem, i otvorenošću za učenje. Avaj, vi ne možete nikad biti otvoreni za učenje, dok god ste zatvoreni prema svemu što nije vaša istina. Vaše telo, vaš um i vaša duša su jedno. Po tome, vi ste mikrokosmos Mene, Božansko Sve, Suma i Supstanca. VI STE MOJE TELO. Sve što Ja doživljavam, Ja doživljavam kroz vas. Bog je više od onog što mislite. Bog je energija koju nazivate maštom. Bog je stvaranje. Bog je prva misao. I Bog je poslednje iskustvo. I Bog je sve između. JA SAM TO ŠTO JESAM. I VI STE TO ŠTO JESTE. Vi ne možete ne postojati. Možete promeniti oblik koliko god hoćete, ali ne možete ne postojati. Ali možete ne uspeti da spoznate KO STE – i zbog tog neuspeha, iskusiti to samo polovično.
Svako od vas poseduje parapsihološke osobine. To je ono što nazivate šesto čulo.

nastavlja se >>>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jul 2007, 10:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Citiraj:
Jedne noći u proljeće 1992. godine odlučio je jedno takvo pismo napisati izravno Bogu. Dok je pisao pitanja o svom nesretnom životu zahtijevajući od Boga odgovore, Neale tvrdi da mu se u glavi pojavio Božji glas u obliku misli koje su dolazile izravno od Boga odnosno bile su nadahnute Bogom.

Jedino bih volio više informacija o ovome... kako mi se čini da se zapitao i odgovore potražio u suštini svoga bića, pa tako ispade da su odgovori od "Boga". Mislim da je autor, bez obzira na sve, vjernik sa snažnim predubjeđenjem Boga kao takvog (bez obzira na razliku u koncepciji u odnosu na judeohrišćanskog boga).
Ili je možda baš pričao s bogom ko s komšijom :D

Ako je prvi slučaj ili nešto slično onda se može oprostiti ono što je inače glavna zamjerka na tekst...

Citiraj:
Zasto za Boga kazu da je "Otac"? Zasto ne "Majka", kad je rijec misao vec zenskog roda? Ja nemam pojma.

Da
Npr. Vikanci poštuju "Boginju i Boga" i ističu kako je neophodno uspostavljanje ravnoteže narušene upravo zbog zanemarivanja "Boginje". Naravno Bog i Boginja su simboli za muški i ženski princip (tj. ovi su opet simboli za aktivni i pasivni, energiju i formu)

A (meni bliži) sistem hermetičke Kabale kaže da iz "Apsoluta" emaniraju "Otac i Majka", koji su ustvari dijada 'Energija i Forma' i izvor dualnosti. A sve ovo je tzv. gornja trijada (Svijest, Energija, Forma) iz koje emanira sve ostalo. Što će reći da "Bog" u najširem mogućem smislu "apsoluta" (i kao monada) može biti samo "Svijest".
Tako ja ne vidim potrebu da se "Apsolutu" uopšte daju neke odrednice pola. A same polove naravno treba shvatiti samo kao simbole koji nam analogijom s fizičkim polovima omogućavaju razumijevanje ("izvještaj razuma" kako kaže Kybalion).

Citiraj:
Da bi čovjek istinski spoznao Boga, mora biti izvan uma. Osjećaji su jezik duše. "Dođi k Meni stazom svoga srca, a ne putovanjem svoga uma. U svome Me umu nikada nećeš pronaći."

Mislim da ta staza srca može da bude samo ona koja ide zlatnom sredinom između ekstrema, znači i između "razumijevanja i osjećanja" ako ih gledamo kao suprotnosti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jul 2007, 13:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ako je prvi slučaj ili nešto slično onda se može oprostiti ono što je inače glavna zamjerka na tekst...

Onaj ko je ikada i na trenutak osjetio Boziju Moc, Boziju Milost i Boziju Velicinu i svetost, moze samo glavom bez obzira pobjeci od ovog New Age satarasa kognitivno-bihejvioralne psihologije, budizma, gnosticizma i na trenutke full force deluzija.

'Utječem se Gospodaru svitanja,
od zla onoga što On stvara,
i od zla mrkle noči kad razastre tminu,
i od zla smutljivca kad smutnje sije,
i od zla zavidljivca kad zavist ne krije.'

Za mene je ovo Ljubav.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jul 2007, 19:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2005, 02:05
Vaderu, nastavi, please!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jul 2007, 06:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2003, 19:04
Knjiga je izuzetno zanimljiva, tj. sve tri knjige. Iako je druga pomalo dosadna, barem meni, jer pretezno je u njoj osvrt na politiku i ekologiju, ali nije losa.

Inace bili to razgovori sa Bogom ili samim svojim Jastvom, izuzetno su dobri i usmjeravaju covjeka na Put.

Pozdrav Vaderu, za odabir teme.

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jul 2007, 08:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

JivanMukta je napisao:

Inace bili to razgovori sa Bogom ili samim svojim Jastvom, izuzetno su dobri i usmjeravaju covjeka na Put.

Da, ko nece da radi, moze se uvijek ufuravati. :D

"Devil finds work for idle hands."

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jul 2007, 12:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

(nastavak)

Pitanje:
Kada ću naučiti dovoljno o međuljudskim odnosima, ljubavnim vezama i postići da one glatko teku? Postoji li način da se bude srećan u vezama? Moraju li one stalno biti izazov?

Odgovor:
Veza su stalni izazov, stalno vas pozivaju na stvaranje, izražavanje i doživljavanje viših i viših delova sebe, uzvišenijih vidova sebe, čak i veličanstvenih vizija sebe. Nigde to ne možete učiniti neposrednije, delotvornije i besprekornije nego u vezama. U stvari, bez njih, to uopšte ne možete postići. Samo kroz odnos sa drugim ljudima, mestima i događajima možete postojati u svetu. Zapamtite, bez svega drugog što vas okružuje, vi ne postojite. Vi ste samo ono što ste u odnosu na sve drugo koje to nije. Jednom kada to jasno razumete, jednom kada to duboko prihvatite, tada instiktivno blagosiljate svako pojedino iskustvo, svaki ljudski susret, a posebno lične međuljudske odnose, jer njih doživljavate kao konstruktivne u najvišem smislu. Spoznajte da oni mogu služiti, moraju služiti i da služe (hteli vi to ili ne) za izgradnju onoga Ko Ste Vi. Blagoslovite, svaki odnos i svaki smatrajte posebnim i delotvornim u razvoju onoga Ko Ste – i ko sada izaberete da budete.
Veze ne uspevaju – menjaju se – najčešće kada se u njih ulazi iz razloga koji nisu u potpunosti korisni ili pogodni za njihov opstanak. Većina ljudi ulazi u veze motreći na ono šta od njih mogu dobiti, a ne ono šta u njih mogu uložiti. Svrha veze je u tome da odlučite koji deo sebe bi želeli da vidite "pokazanim", a ne koji deo drugog bi želeli da prigrabite i zadržite. Odnosi – kao i ceo život, mogu imati samo jednu svrhu; da budete i odlučite Ko Ste Vi.
Vrlo je romantično reći da ste bili "ništa" dok se nije pojavio taj neko poseban drugi, ali to nije istina. Šta više, to pravi neverovatan pritisak na drugog da bude ono što on (ona) uopšte nisu. Ne želeći da vas "izdaju" oni se jako trude da rade te stvari dok ne posustanu. Oni više ne mogu usavršavati vašu sliku o njima. Oni više ne mogu ispunjavati uloge koje ste im dodelili. Ozlojeđenost se stvara. Ljutnja sledi. Konačno da bi spasili sebe i vezu ti posebni drugi se počinju vraćati sebi, ponašajući se sve više u skladu sa onim Ko Zapravo Jesu. I otprilike u to vreme, vi kažete da su se "stvarno promenili". Vrlo je romantično reći da se sada, kada je vaš posebni partner ušao u vaš život, osećate potpunim. Ali svrha veze nije u tome da imate drugog koji vas može upotpuniti, već da imate drugog sa kim možete podeliti vašu potpunost.
U tome leži paradoks svih ljudskih odnosa, vama nije potreban poseban drugi da biste u potpunosti iskusili Ko Ste, a… bez drugog vi ste ništa. Potrebno je duboko razumevanje i potpuna predanost da bi se živelo na smislen način u okviru ovog paradoksa. Većina vas prilazi godinama u kojima se stvaraju veze, na vrhuncu očekivanja, puna seksualne energije, otvorenog srca i radosne, ali nestrpljive duše. Problem je tako običan, tako jednostavan, a ipak tako tragično pogrešno shvaćen; vaš najveći san, vaša najveća misao, vaša najmilija nada se odnosila na vašeg voljenog partnera, umesto na vašeg voljenog Sebe. Provera vašeg odnosa se sastojala u tome koliko je drugi živeo po vašim idejama i koliko ste vi, po vašoj proceni, živeli prema idejama drugog. Ali jedina provera se treba odnositi na to koliko ste vi živeli u skladu sa svojim idejama.
Veze ne uspevaju kada ih vidite kao najveću životnu priliku da se stvori i proizvede iskustvo vašeg najvišeg poimanja drugog. Neka svaka osoba u vezi brine o Sebi – šta je ona, šta radi i šta ima, šta želi, traži, daje, za čim traga, šta stvara, doživljava i svi odnosi će veličanstveno služiti svojoj svrsi – i svojim učesnicima. Ovo izgleda kao čudno učenje, jer vam je rečeno da u najuzvišenijem obliku odnosa čoveka brine samo o drugom. Ali Ja vam kažem: vaša usredsređenost na drugog – vaša opsednutost drugima – jeste ono što dovodi do neuspeha u vezama. Nije važno šta drugi misli, očekuje, planira. Samo je važno šta ste vi u odnosu na to. Osoba koja najviše voli je osoba koja je usmerena ka Sebi. Ako ne možeš voleti Sebe, ne možeš voleti ni drugog. Mnogi ljudi prave grešku tražeći ljubav prema Sebi kroz ljubav prema drugome. To nije svesni napor. To se događa podsvesno. Oni misle: "samo ako mogu voleti druge, oni će voleti mene. Onda ću biti osoba koja je voljena, pa i ja mogu voleti sebe".
Suprotno ovome je da mnogi ljudi mrze sebe, jer smatraju da ne postoji druga osoba koja ih voli. To je stanje u kojem su ljudi istinski "bolesni zbog ljubavi", jer je činjenica da ih drugi ljudi vole, ali to njima nije važno, to im nije dovoljno. Prvo, oni vam ne veruju. Smatraju da pokušavate da ih obmanete – da pokušavate da nešto dobijete. Zato vam oni ne veruju i podstiču vas da dokažete da ih volite. Da biste to učinili, oni od vas mogu tražiti da počnete menjati svoje ponašanje. Ako konačno dođu do tačke na kojoj mogu verovati da ih volite, odmah počinju brinuti koliko dugo mogu zadržati vašu ljubav. Tako da bi sačuvali vašu ljubav, oni počinju menjati svoje ponašanje. Ljudi uđu u vezu nadajući se da će naći sebe, a umesto toga oni izgube sebe.
Gubitak Sebe u vezi je ono što uzrokuje veliki deo ogorčenosti kod takvih parova. Oni su se odrekli većine onoga ko jesu, da bi bili – i ostali – u toj vezi. Zato što su ljudi izgubili osećaj za svrhu odnosa.
Kada više ne posmatrate jedno drugo kao svete duše na svetom putovanju, onda ne možete videti svrhu, razlog koji se nalazi u osnovi svih odnosa. Duša je došla u telo, a telo u život u cilju napretka. Vi napredujete, vi postajete. I koristite vaše odnose sa svima da biste odlučili šta postajete. To je zadatak koji ste došli da obavite. To je radost stvaranja Sebe. Poznavanja Sebe. Postajanja Sebe. Postajanja – svesno, onoga šta želite biti. To znači biti Samosvestan. Doneli ste Sebe u relativni svet da biste mogli imati sredstva pomoću kojih ćete spoznati i doživeti Ko Ste Vi. Ko Ste Vi je ono u koga sebe stvarate u odnosu na sve ostalo.
Blagosloveni su oni koji su Samo-usmereni, jer oni će spoznati Boga. Nije loš cilj u životu da upoznate najuzvišeniji deo Sebe i da ostanete usmereni na njega. Prvo morate Sebe smatrati vrednim da biste druge smatrali vrednim. Morate prvo sebe smatrati blagoslovenim da biste druge smatrali blagoslovenim. Morate prvo spoznati svetost u Sebi, da biste prepoznali svetost u drugima. Ako radite obrnuto – kao što većina religija od vas to traži – jednog dana ćete se osetiti ozlojeđenim. Moji učitelji su došli sa porukom: "Vi ste isti kao Ja". To je istina koju niste mogli da prihvatite. I zato se ne možete nikada stvarno, čisto zaljubiti u drugog, jer se niste nikada stvarno, čisto zaljubiti u Sebe.
I zato vam kažem: budite sada i zauvek usmereni na Sebe. Nastojte da vidite šta ste, šta radite i šta imate u svakom datom trenutku, a ne šta se dešava nekom drugom. Imajte uvek na umu da vas u vezama zanima Posao Duše, a to je veliko razumevanje, veliko podsećanje. Dok se toga ne setiš - i dok se ne setiš kako da koristiš odnose kao sredstvo u stvaranju Sebe – moraš raditi na nivou na kom jesi: nivou razumevanja, htenja i osećanja. Postoje stvari koje možeš uraditi kada reaguješ sa bolom i povređenošću na to šta je drugi, šta kaže ili šta radi. Prva je da pošteno priznaš sebi i drugom kako se tačno osećaš. Toga se mnogi od vas plaše, jer misle da će se tako prikazati "u lošem svetlu". Vi ste "više od toga". Ali tu nema pomoći. Još uvek se tako osećate.
Sve što možete da uradite je da poštujete svoja osećanja. Jer, poštovati osećanja znači poštovati Sebe. Kako možete ikad očekivati da razumete i poštujete osećanje drugog, ako ne možete poštovati osećanje u Sebi?
Prvo pitanje u bilo kom međusobnom odnosu sa drugim je: Ko Sam Ja sada, i Ko Želim Da Budem u odnosu na to. Često se ne sećate Ko Ste i ne znate Ko Želite Biti, dok ne oprobate nekoliko načina bitisanja. Zbog toga je poštovanje vaših najiskrenijih osećanja tako važno. Ako je vaše prvo osećanje nagativno, često je sam doživljaj tog osećanja dovoljan da biste se od njega udaljili. Tek kada osetite ljutnju, osetite uznemirenost, kada osetite odbojnost, bes, iskusite osećanje želje da "vratite udarac" možete se odreći ovih prvih osećanja kao onoga "Ko Ne Želite Biti".
Učitelj blagosilja nevolju, jer zna da iz semena nesreće ( i celog iskustva ) potiče razvoj Sebe. Jednom kada je neko Sebe potpuno ostvario, ne preostaje mu ništa drugo sem da bude više od toga. Na tom stepenu se prelazi od duhovnog rada ka Božjem radu, a to je ono što Mene zanima!
Život je proces stvaranja i možeš stvarati Ko Si Ti iznova i iznova. To i radite svakog dana. Jednog dana izabereš da budeš strpljiv, ljubazan, veseo. Drugog dana možeš izabrati da budeš ljut, ružan i tužan. Učitelj je onaj ko uvek ima isti odgovor – i taj odgovor je uvek najuzvišeniji izbor. Postavlja se pitanje, koji je izbor najuzvišeniji.
Ako te to pitanje iskreno zanima, već si na putu ka majstorstvu. Većina ljudi se pita koji je izbor najisplativiji? Kada se život živi sa stanovišta kontrolisanja štete ili optimalne koristi, stvarna korist od života je proigrana. Prilika je izgubljena. Tako proživljen život je život življen iz straha – i kao takav vas lažno predstvalja. Jer vi niste strah, vi ste ljubav. I samo osoba koja život vidi na drugačiji način, koja vidi Sebe kao uzvišenije biće, koja razume da pobeda ili poraz nije test, već da je to samo ljubav ili nedostatak ljubavi – samo ta osoba postavlja pravo pitanje.
Vekovima su vas učili da delanje zasnovano na ljubavi proizilazi iz izbora da se bude, radi i ima ono što stvara najviše dobra za druge. Ali, Ja vam kažem: najuzvišeniji izbor je onaj koji stvara najveće dobro za vas. Kada neko od vas odluči šta je to najviše "dobro" koje on može uraditi za sebe to najviše dobro postaje najviše dobro za drugoga. Za razumevanje ovoga može biti potrebno nekoliko života – a za primenu još više njih – jer se ova istina obrće oko jedne još veće: šta radiš za sebe radiš za drugoga. Šta radiš za drugoga, radiš za Sebe. U odnosima je važno setiti se ove istine, jer bez nje će odnosi biti vrlo teški. Ja ne tražim od vas beskonačnu patnju, tugu i žrtvu. Ja samo tražim da uključite sebe među one koje volite. Ja preporučujem da stavite Sebe na prvo mesto.
Određivanje onoga šta je najbolje za vas će od vas zahtevati da utvrdite šta je to što nameravate da uradite. To je važan korak koji mnogi ljudi zanemaruju, šta smerate? Šta je vaša svrha u životu? Bez odgovora na ova pitanja, ostaće tajna šta je "najbolje" u bilo kojim određenim okolnostima.
Postupati sa drugima sa ljubavlju ne znači nužno dozvoljavati im da rade sve što žele. Prema onom što nazivate lošim sebe određujete – kao i prema onom što nazivate dobrim. Na vašem putu ka majstorstvu – gde je sva mogućnost ozlede, štete i gubitka otklonjena – bilo bi dobro prepoznati ozledu, štetu i gubitak kao deo vašeg iskustva i odlučiti Ko Ste Vi u odnosu na to. Da, ono što drugi misle, kažu ili rade, ponekad će vas povrediti – dok ne prestanu da to čine. Odavde do tamo najbrže će vas dovesti potpuna iskrenost – spremnost da se potvrdi, prizna i izjavi tačno kako se osećate povodom nečega. Iskažite svoju istinu – ljubazno, ali potpuno i celovito. Živite vašu istinu, ali predano i dosledno. Promenite vašu istinu lako i brzo, kada vam vaše iskustvo donese novo razjašnjenje. Ako se osećate povređeni, prekasno je izjaviti da to ne znači ništa. Vaš je zadatak da odlučite šta to znači – i da to pokažete. Jer, radeći tako, vi birate i postajete Ko Želite biti.
I ne možete verovati u odnos bez obaveza, jer nemožete prihvatiti ko i šta stvarno jeste. Vi nemate obaveze u odnosima. Imate samo mogućnosti. Mogućnost, ne obaveze, jeste kamen temeljac religije, osnova za svu spiritualnost. Dok god to posmatrate na drugi način, niste shvatili suštinu. Odnos – vaš odnos prema svim stvarima – stvoren je kao vaše savršeno sredstvo u delovanju duše. Zato su svi ljudski odnosi duhovno područje. Zato je svaki lični odnos sveti. Nikada ne radite ništa u vezi iz osećanja obaveze. Radite sve što radite iz osećanja veličanstvene prilike koju vam vaš odnos pruža da odlučite i budete Ko Ste Zapravo. Zapamtite, tvoj zadatak na Zemlji nije da vidiš koliko dugo možeš ostati u vezi, već da odlučiš i spoznaš Ko Zapravo Jesi.
Dugotrajni odnosi pružaju izuzetne mogućnosti za uzajamni razvoj, uzajamno iskazivanje i uzajamno ispunjenje – i to je samo po sebi nagrada. Većina ljudi još uvek ulazi u veze iz razloga – da ne budu usamljeni, da ispune prazninu, uvedu ljubav u svoj život ili nekoga koga će voleti – to su neki od boljih razloga. Drugi to rade da bi spasili svoj ego, prekinuli depresiju, poboljšali seksualni život, oporavili se od predhodne veze i verovali ili ne, da bi se oslobodili dosade. Za većinu ljudi ljubav je odgovor za zadovoljenje potrebe. Oboje vidite jedno u drugom priliku da zadovoljite potrebe. Zato se vi složite – prećutno – na razmenu. To je pogodba. Ali vi ne kažete istinu o tome. Vi ne kažete: "Ja te jako razmenjujem" Vi kažete: "Ja te jako volim", i tada počinje razočaranje.
Istina je nemilosrdna. Neće te ostaviti na miru. Stalno ti se prikrada sa svih strana, pokazujući ti stvari onakvim kakve zaista jesu.
Za dugotrajnu vezu je potreban smislen ulazak u nju. Budi siguran da ste ti i tvoj partner saglasni koja je svrha vaše veze. Ako se oboje na svesnom nivou složite da je svrha vašeg odnosa da se stvori prilika, a ne obaveza – prilika za razvoj za potpuno Samoiskazivanje, za uzdizanje vaših života do njihovih najviših mogućnosti, za isceljenje svake pogrešne misli ili ništavne zamisli koju ste ikada imali o sebi, i za potpuno sjedinjenje sa Bogom kroz zajedništvo vaših dveju duša – ako prihvatite te zavete, umesto zavete koje ste do sada prihvatali – odnos je započet na dobar način. Postavljen je na čvrst oslonac.
Znaj i shvati da će biti izazova i teških vremena i da život, po svojoj prirodi, ne može imati garancije. Teškoće prihvati uz zahvalnost. Posmatraj ih kao velike poklone od Boga, veličanstvene prilike da uradiš ono zbog čega si stupio u vezu – i u život. Pokušaj tada da ne posmatraš svog partnera kao neprijatelja ili protivnika. Neguj veštinu da sve probleme posmatraš kao prilike. Prilike da "budeš i odlučiš Ko Zapravo Jesi".
Vidi više u sebi nego što misliš da se ima videti. Vidi više i u svom partneru. Jer u njemu ima više. Samo ga strah sprečava da ti to pokaže. Ako on i drugi primete da ih ti sagledavaš kao nešto više, osećaće se sigurnim da ti pokažu ono što ti očigledno već vidiš. Očekivanja uništavaju veze.
Zadatak duše je da probudi sebe. Zadatak Boga je da probudi sve ostale.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2007, 01:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Na cekanju sam prve knjige ove triologije (mada njeno citanje ce trebati malo pricekati). Tako da mi ovi parafi sluze za priblizavanje njenog sadrzaja. Tema je interesantna i nacin rezonovanja.

Japanese_rose:

Citiraj:
Onaj ko je ikada i na trenutak osjetio Boziju Moc, Boziju Milost i Boziju Velicinu i svetost, moze samo glavom bez obzira pobjeci od ovog New Age satarasa kognitivno-bihejvioralne psihologije, budizma, gnosticizma i na trenutke full force deluzija.

Kako da si tako sigurna u ovo sto kazes? Na koji nacin si ti osjetila gore navedene kvalitete Boga?

Sta znaci "bihejvioralne"?

Warrior of the light:

Citiraj:
Tako ja ne vidim potrebu da se "Apsolutu" uopšte daju neke odrednice pola. A same polove naravno treba shvatiti samo kao simbole koji nam analogijom s fizičkim polovima omogućavaju razumijevanje ("izvještaj razuma" kako kaže Kybalion).

Interesantno.

Ni ja ne vidim potrebu da se nekim imenicama stavljaju razlike u rodu.
Daje kondicioniranje i podjele u nekim "samo-velicinama".

Prvo morate Sebe smatrati vrednim da biste druge smatrali vrednim.

Jeste.

Ali jedina provera se treba odnositi na to koliko ste vi živeli u skladu sa svojim idejama.

Ta provjera se radi poslije iskustava, kad se iskupe, sagledaju i vidis... u kom pravcu ides ili si vec i ranije isao samo kao manje svjesno. Potrebno je proci decenije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2007, 09:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

NebeskaKrila je napisao:
Kako da si tako sigurna u ovo sto kazes? Na koji nacin si ti osjetila gore navedene kvalitete Boga?

Na transcendentalni nacin, kroz post i molitvu.

Citiraj:

To je izvedenica iz engleske rijeci behaviour i znaci ponasanje.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2007, 13:29 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
Japanese_rose je napisao:
NebeskaKrila je napisao:

Na transcendentalni nacin, kroz post i molitvu.

Citiraj:

To je izvedenica iz engleske rijeci behaviour i znaci ponasanje.

e jos joj prevedi i nastavak "oralno" uz behaviour. :D

procito tekst, i sve mi lici na sistem Joge, upoznaj sebe pa ces se spasiti. bezveze po meni.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2007, 15:24 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jul 2007, 15:36
Svako ima pravo da kaze sta misli ,ali zar nije suvise to sto je napisao da mu se Bog obraca kada vecina religija kaze da je, ljudsko bice suvise slabo da bi se pojavilo pred bogom u hriscanstvu se bog ljudima obraca preko heruvima, pa onda preko andjela jer covek nemoze da izdrzi da bude u prisustvu Boga jer bi po predanju odma izgoreo .
Naravno tu se ne iskljucuje i pojava utvara ili raznih duhova koji mogu da se predstavljaju kao Bog jer kad otvoris kapiju ka onostranom nikad se nezna sta ce iskociti ,a nisu sva stvorenja bas blagonaklona prema ljudima.
Postoji i nesto sto se zove odvojena licnost ,mozda je to u pitanju sam pita i sam odgovara onako kako misli da je najbolje .Vecinom koliko ja vidim covek zudi za slobodom ,i nezeli da prihvati nikakva ogranicenja svoje slobode .
Moram da vas podsetim ima jedna sekta, koja obozava sotonu ima slicna samo malo radikalnija ucenja ,to je pali andjeo koji se uzdigao svojim zaslugama tako da je umislio da je mocniji od Boga, i da netreba vise da nikom odgovara za svoja dela (u hriscanstvu svaki covek ce odgovarati pred bogom )zbog toga je izbacen iz raja ,njihovo ucenje je da ljudi netreba da slusaju nikog i treba da rade sve sto im padne namamet tj da ne moraju da sluze bogu i da se pridrzavaju zapovesti bozijih tj potpunu slobodu cak i da naude drugima ako to moze da im koristi,jer toboze niko nema prava da ogranicava ljude ,u svojim slobodama.Takodje i oni kazu da je briga veoma stetna zato me asociralo ovo na njih.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]