orbit je napisao:
TSM je napisao:
Greška u koracima. Niti su to muzički instrumenti niti se na njima svira. Muzički instrument je izvor tj. generator zvuka dok mikser i ostala prateća oprema samo reprodukuju već postojeći, ranije stvoren zvuk.
Zaključak da je DJ umjetnik, koji si dobio indukcijom ne valja jer ti početne premise nisu istinite!
Ne mogu sa sigurnoscu reci da je gramofon muzicki instrument ali mogu povuci paralelu pa nek svako skonta sta hoce:
Uzecu npr. elektricni klavir za koji cemo svi reci da je muz.instrument
ni kod njega se zvuk ne dobija prirodnim putem,nema sistem zica i chekicha s kojima se stvara zvuk kad pritisnes tipku kao kod pravog klavira,vec ima procesor koji u trenutku pritiskanja tipke prepoznaje koja je to tipka i preko zvucnika proizvodi taj ton(ovo je ugrubo ali nisam inzinjer da se tehnicki potpuno pravilno izrazim),sa gramofonom je ista stvar kada postavis iglu na odredjeni dio ploce za koji ti znas da se tu nalazi odredjen zvuk koji zelis i on se prenosi preko igle na zvucnike.
Mislim da je princip isti,i u jednom i u drugom slucaju ti sam biras koji zvuk zelis bilo preko tipke ili preko ploce i sa tehnikom sviranja na klaviru ili tehnikom DJ-inga na gramofonima stvaras muziku.
Ovo je definitivno glupost decenije!!!Ja ću brata od strica koji ima 11 godina naučiti za pola sata da nepogriješivo spusti gramofonsku iglu na početak pjesme...
Za sviranje najprostijih 8 taktova na klaviru bi mu trebalo bar nekoliko mjeseci!
Ako već nemate pojma o načinu na koji uopšte nastaje muzika (a očigledno nemate) ja vas lijepo molim da se suzdržite od komentara!
Block out je napisao:
Ljudi previse komplikujete a u sustini sve je to veoma jednostavno!
Treba samo da budete svjesni da danasnja savremena umjetnost ne poznaje granice i da su svi mediji ravnopravni.
Ponavljam se, o ovome sam vec pisao na drugim temama ali u ovoj sredini imamo staromodna razmisljanja na sve a pogotovo umjetnost.
Uljana slika ne treba da bude cjenjenija, skuplja i uzvisenija od fotografije. Ne samo umjetnicku fotografiju vec i fotografiju kao umjetnicku dokumentaciju!
Tako je i sa instrumentima...u sustini oni su mediji koji omogucavaju muzicaru (umjetniku) da iskaze svoja osjecanja, ideje, koncepte.
Nije harfa uzvisenija od klavira niti klavir od gitare niti gitara od gramofona niti gramofon od jebenog cekica!
To je sve do muzicara (umjetnika) koji ce izabrati instrument (mediji) za svoju muziku (umjetnost)!
Sve moze biti muzicki instrument ili sredstvo za neku drugu umjetnicku oblast, samo ako mi to hocemo...ali to treba i opravdati!!!
U prevodu... nije bitno šta prodaješ nego kako prodaješ!
Marketing je glavno božanstvo XXI vijeka!
Očigledno je trend banalizacije umjetnosti uzeo maha i na našim prostorima! Eh, ta Evropa...
I onda se pitamo što je danas umjetnost u većini društava zadnja rupa na svirali!?!
Istorijski gledano, umjetnici (bilo da su muzičari, slikari, arhitekti...) su bili ljudi koji su se svojim darom pretočenim u vještinu izdvajali od običnog svijeta. Radili su nešto što je, procentualno gledano, mogao raditi jako mali broj ljudi.
U suštini... i dan danas je tako... naslikati hiperrealistični portret ili odsvirati Rahmanjinova na klaviru u ovom gradu može toliko ljudi da se nabroje na prste jedne ruke. Umjetnost traži žrtvu. Posvećenost!
A onda se tamo negdje pojavi budala koja u konzervu zapakuje svoj izmet, na konzervi napiše "Umjetnikovo Govno", sve to dobro marketinški pogura i... eto nama neke nove umjetnosti!
Mislim da je pravih umjetnika danas jednako malo kao što je i nekad bilo. Ako ne i manje...
Onog momenta kada je umjetnošću proglašeno nešto što svako može da uradi... umjetnost umire! Zato je niko više i ne cijeni!
Sad će neki reći da je to neki moj anahroni stav... OK
Samo nikada neću porediti performans prolijevanja vode kofom i ulivanje života u mermer dlijetom.
Je&iga...