Najprije treba utuviti "klincima od komsije", da ne trebaju raditi za kikiriki i da ne obaraju cijenu rada u IT bransi. Potom treba djeci popraviti shvatanje moralnih vrijednosti - da ne misle klinci da je biti programer = asocijalna osoba, koju puca nejebica (dobro, ima takvih (hi Che

), ali nismo svi takvi

).
Nakon toga treba objasniti nasim vajnim i bajnim programerima, da ne mogu zahtjevati platu od 1500 EUR i vise, kao sto recimo dobijaju programeri u Austriji, Njemackoj i td., nego da se plate obracunavaju prema zivotnom standardu.
Trenutno bi bilo aktuelno (ako vec nije kasno) uraditi aplikaciju za trgovanje na BL berzi putem FIX protokola (nedavno uveden na beogradskoj berzi). Doduse, za ovo bi trebao jedan veci tim ljudi, sa dobrim projekt menadzerom i dobrim ekonomistom, kao i odlicnim poznavaocima XML-a, SOA(P)-a, Jave, baza podataka (Oracle, MS SQL) i naravno popratnih web tehnologija. Usput uraditi interfejs (ne samo graficki interfejs, nego u smislu gatewaya) za brokerske kuce i banke, putem kojeg bi oni slali naloge za prodaju i kupovinu akcija.
Mislim da bi bilo pametno otvoriti firmu, koja pruza usluge Call centra (helpdesk, 1st level support i sl.; nemojte odmah pomisliti na sex hot line

).
Ovdje u Austriji jedan lik otvorio takvu firmu prosle ili pretprosle godine (ne znam tacno kad), a vec je milioner.
Dalje, bilo bi dobro osnovati jednu KVALITETNU edukacijsku akademiju/skolu za specijalizaciju i usavrsavanje na podrucju enterprise IT usluga (Cisco mreze, Oracle baze, IT security, IT projekt menadzment i sl.), jer ima dosta ljudi, koji bi se usavrsavali u tom pravcu, ali nemaju gdje. Npr. kolega je za Oracle morao ici u Beograd na kurseve... Za Cisco znam da ima na ETF-u i jos u jednoj firmi (ne mogu se u ovom trenutku sjetiti imena).
Ja vec imam u BL stan pogodan za poslovni prostor u kojem planiram kad-tad otvoriti IT firmu - samo je pitanje vremena...