banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 11:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Jul 2007, 19:17 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Interesuje me da malo popričamo na ovu temu... Najviše savjeti onih koji su zaposleni :) Šta je potrebno domaćoj privredi od IT usluga a da trenutno postojane IT firme to ne mogu da zadovolje? Gdje smo "šuplji"? Ako ima tak'o išta, uopšte...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jul 2007, 01:03 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
Najprije treba utuviti "klincima od komsije", da ne trebaju raditi za kikiriki i da ne obaraju cijenu rada u IT bransi. Potom treba djeci popraviti shvatanje moralnih vrijednosti - da ne misle klinci da je biti programer = asocijalna osoba, koju puca nejebica (dobro, ima takvih (hi Che :D ), ali nismo svi takvi :D ).

Nakon toga treba objasniti nasim vajnim i bajnim programerima, da ne mogu zahtjevati platu od 1500 EUR i vise, kao sto recimo dobijaju programeri u Austriji, Njemackoj i td., nego da se plate obracunavaju prema zivotnom standardu.

Trenutno bi bilo aktuelno (ako vec nije kasno) uraditi aplikaciju za trgovanje na BL berzi putem FIX protokola (nedavno uveden na beogradskoj berzi). Doduse, za ovo bi trebao jedan veci tim ljudi, sa dobrim projekt menadzerom i dobrim ekonomistom, kao i odlicnim poznavaocima XML-a, SOA(P)-a, Jave, baza podataka (Oracle, MS SQL) i naravno popratnih web tehnologija. Usput uraditi interfejs (ne samo graficki interfejs, nego u smislu gatewaya) za brokerske kuce i banke, putem kojeg bi oni slali naloge za prodaju i kupovinu akcija.

Mislim da bi bilo pametno otvoriti firmu, koja pruza usluge Call centra (helpdesk, 1st level support i sl.; nemojte odmah pomisliti na sex hot line ;) ).

Ovdje u Austriji jedan lik otvorio takvu firmu prosle ili pretprosle godine (ne znam tacno kad), a vec je milioner.

Dalje, bilo bi dobro osnovati jednu KVALITETNU edukacijsku akademiju/skolu za specijalizaciju i usavrsavanje na podrucju enterprise IT usluga (Cisco mreze, Oracle baze, IT security, IT projekt menadzment i sl.), jer ima dosta ljudi, koji bi se usavrsavali u tom pravcu, ali nemaju gdje. Npr. kolega je za Oracle morao ici u Beograd na kurseve... Za Cisco znam da ima na ETF-u i jos u jednoj firmi (ne mogu se u ovom trenutku sjetiti imena).

Ja vec imam u BL stan pogodan za poslovni prostor u kojem planiram kad-tad otvoriti IT firmu - samo je pitanje vremena... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jul 2007, 10:56 
Urednik
Urednik

Hvala kolegi Digresiji, koji naravno, nije štedio da se malo našali na moj račun :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jul 2007, 10:43 
Veteran
Veteran

Niko nema jos nesto da doda u vezi teme? :o

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jul 2007, 15:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 22:04
pa ovo ti je upravo odgovor na pitanje kakvo je domace trziste :D

Beckett: We're in another galaxy. How much more out can you get?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2007, 13:26 
Urednik
Urednik

Ma to je odgovor na pitanje koliko ljudi sa poslom dolazi na ovaj forum... Sve džabalebaroši, mamine maze i pokeraši ;)

Kad završim fax, otvaram svoju firmu u Gandža Luci. Spremite kapital za ulaganje! :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2007, 14:20 
Veteran
Veteran

che.guevara je napisao:
Ma to je odgovor na pitanje koliko ljudi sa poslom dolazi na ovaj forum... Sve džabalebaroši, mamine maze i pokeraši ;)

Kad završim fax, otvaram svoju firmu u Gandža Luci. Spremite kapital za ulaganje! :)
Promijenio si misljenje? ;)
Da te podsjetim:
che.guevara je napisao:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2007, 22:05 
Urednik
Urednik

Hahaha, nemoj da me vučeš za riječ ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Nov 2007, 23:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2007, 03:39
che.guevara je napisao:

Jeste da je malo stara tema, ali,

ma jok, kakvi dzabalebarosi, nego znas kako je, kad s IT posla pokusavas malo odmoriti, onda je zadnja stvar da na forumu zelis opet raspravljati o onome sto po cijeli dan radis.

Btw, ako otvaras firmu, napravi nesto i za nas sys analysts, posto znam da toga slabo u BL ima, znam Oracle, SDLC, itd, ti samo javi sta ti treba :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2007, 22:26 
Urednik
Urednik

Ej da znas da imas pravo... Oracle kazes... Extra 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Dec 2007, 11:58 
Veteran
Veteran

Sad ispade da u BL ima hrpa Oracle strucnjaka... A kad sam ja trazio barem 3 Oracle strucnjaka da otvorim firmu u BL, jedva da sam jednog nasao, koji se iole razumije u tematiku...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Dec 2007, 12:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Avg 2004, 09:35
Digresija je napisao:
Sad ispade da u BL ima hrpa Oracle strucnjaka... A kad sam ja trazio barem 3 Oracle strucnjaka da otvorim firmu u BL, jedva da sam jednog nasao, koji se iole razumije u tematiku...

evo ja se javljam, guglao sam Oracle i znam sta je to sada ( tebi je to dovoljno da budes strucnjak za berzu pa rekoh mogu i ja obrnuto za programiranje :roll: :lol: )

Znaci imamo jednog, ajmo dalje :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Dec 2007, 18:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2007, 03:39
Digresija je napisao:

Ne znam jel se komentar odnosi na moj odgovor, ali, ja nisam u BL, vec u Chicagu, s platom koju ovdje imam nemam bas ni namjeru da se vracam tamo, osim ako odlucim da otvorim nesto svoje (ili ako mi neko ponudi otprilike istu godisnju platu :wink: ). Inace studirala cetiri godine database design i sys analysis, glavna db na kojoj sam ucila je bila Oracle (10g), mada znam raditi SQL i bez Oraclea. Uglavnom, sve sto se tice dbs, SDLC-a, znanje imam, sto iz studiranja, sto iz poslovnog iskustva.

Pitanje za digresiju i che, da li postoji u BL ili u EU uopste zvanje systems analysta, skolovanje, kakvo je trziste za to? Koliko se SDLC uopste koristi u svakodnevnom radu u ITu? Nisam nesto do sada upoznata sa stanjem u tom polju, pa kontam mozda vi vise znate o tome.

@Dreamy, vjeruj mi za Oracle je potrebno puno vise od guglanja :)

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2009, 00:53 
Urednik
Urednik

OBRISANO
Diskriminacija na polnoj osnovi strogo zabranjena :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]