banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 21:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Jun 2007, 17:35 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Mar 2007, 23:41
Ovo mi je palo na pamet zbog onog aviona na pokretnoj traci.
Zamislite da imamo ogroman tunel u cijem se sredistu nalazi ogroman propeler, kao neki ventilator.
Kad se on pokrene vazduh ce strujati kroz tunel.
Sad stavimo unutra avion, neki manji, recimo vojni na mlazni pogon, kao oni sto polecu sa nosaca. Postavimo ga uz propeler tako da prednji kraj aviona bude usmjeren u pravcu odakle struji vazduh.

Posto avion dobija potiska od vazduh kad ukljucimo mlazni motor pali se i propeler koji ima senzorsku kontrolu jacine duvanja da drzi avion u mjestu.
Jer koliko se avion gura od vazduh naprijed toliko se taj vazduh krece unazad pa bi avion trebao stojati u mjestu.

Posto avion polece zbog kretanja vazduh preko njegovih krila i razlike u pritisku sad se taj vazduh krece i avion bi u jednom trenutku trebao da se odigne od zemlje.

Posto bi vjerovatno u tom trenutku naisao na odredjene turbulencije neka tunel bude dovoljno visik i sirok da se avion moze malo cimati lijevo desno i gore dole.

Sad dodamo gas avionu a propeler ne pojacavamo.
Avion bi krenuo prema izlazu tunela.
Kad izadje iz tunela i krene se udaljavati dobice naglo na ubrzanju jer se vani vazduh ne krece u suprotnom smjeru.

Ovo bi bilo kao poletanje iz mjesta i nije potrebna pista a da avion nije harier.
Ipak nije bas prakticno, treba imati veliki tunel kao i propeler koji trosi puno enegrije a ne znam koliko bi bile jake te turbulencije da se ne bi avion spucao u zid tunela.

U svakom slucaju zanimljivo, sta vi mislite.

Vrh

PostPoslato: 22 Jun 2007, 17:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
borisdj je napisao:
Kad izadje iz tunela i krene se udaljavati dobice naglo na ubrzanju

mislim da je sve moguce. Osim ovoga gore. Jer: vazduh napolju se sporo krece, bas kao i avion. Tako da mislim da ne bi bilo dovoljne razlike pritisaka ispod i iznad aviona. Pao bi kada bi izasao

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2007, 00:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 03 Okt 2005, 12:34
borisdj je napisao:
Jer koliko se avion gura od vazduh naprijed toliko se taj vazduh krece unazad pa bi avion trebao stojati u mjestu.

Mislim da ovdje griješiš. Avion se ne odguruje o vazduh, nego ga naprijed pogoni reakciona sila sagorjelih čestica goriva. Kako bi se inače letjelice kretale kroz vakum izvan zemljine atmosfere ako se odguruju o vazduh?

A osim toga, dizajn letjelica je takav (aerodinamičan) da je otpor vazduha pri kretanju kroz njega sveden na minimum, te je zbog toga praktično nemoguće zaustaviti kretanje aviona nekim ventilatorom koji bi obezbijedio strujanje vazduha suprotno kretanju aviona.

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2007, 09:10 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Feb 2007, 11:47
borisdj je napisao:
nemoguće zaustaviti kretanje aviona nekim ventilatorom koji bi obezbijedio strujanje vazduha suprotno kretanju aviona.

I couldn't agree more! :D

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2007, 10:43 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Mar 2007, 23:41
Blackmore je napisao:
borisdj je napisao:

Mislim da ovdje griješiš. Avion se ne odguruje o vazduh, nego ga naprijed pogoni reakciona sila sagorjelih čestica goriva. Kako bi se inače letjelice kretale kroz vakum izvan zemljine atmosfere ako se odguruju o vazduh?

A osim toga, dizajn letjelica je takav (aerodinamičan) da je otpor vazduha pri kretanju kroz njega sveden na minimum, te je zbog toga praktično nemoguće zaustaviti kretanje aviona nekim ventilatorom koji bi obezbijedio strujanje vazduha suprotno kretanju aviona.

Sto se tice prvog komentara mislim da je tacan al djelimicno. Tj. po meni
avion se krece i zahvaljujuci izbacivanju sagorjelih cestica goriva a i zahvaljujuci potisku tih cestica od vazduh.
Evo primjer. Ti si u svemiru u svem. odjelu, mirujes pored nekog satla i drzis neki veliki kamen. Ti ako bi taj kamen bacio u jednom pravcu ti bi poceo kretati u drugom zbog zakona akcije i reakcije. Al ako bi pak pritisnuo kamen uz satl i onda se odgurnuo mislim da bi se brze kretao.
U analogiji sa zemljom i avionom satl je vazduh. Jedino sto na zemlji se kreces kroz taj vazduh pa postoji i otpor vazduh sto te usporava al to sad i nije bitno.

S drugim komentarom se slazem.

Al to u ovom slucaju i nije bitno.
Avion poleti kad se krece kroz vazduh brzinom od oko 300 Km/h.
Mi ukljucimo taj ventilator a avion nek miruje.
U pocetku zbog aerodinamicnost avion ce stojati. Kad bude veca brzina strujanja vazduha on ce mozda poceti da klizi prema nazad pa sad ukljucimo motor da to kompezujemo. Znaci avion i dalje stoji u mjestu.
Kad brzina vazduha predje 300 km/h avion bi treba da poleti.
Sad dodamo gas i avion bi trebao izaci iz tunela.

Ipak ni ja nisam siguran sta ce dogoditi kad izadje.
Mozda ce malo izgubiti na visini a naglo dobiti na ubrzanju pa ce poletjeti a mozda ce pasti.

Da bi mu dali vise sanse da poleti, kad se avion digne od podloge u tunelu pri brzini vazduha od 300 Km/h mi prvo povecavamo brzinu strujana vazduha do 600 Km/h i povecavama gas na avionu koliko je potrebno da miruje. Tek sad dodamo jos vise gasa avionu da izadje iz tunela.
A druga stvar kad se avion nadje ispred tunela nece kretanje vazduha odmah prestati pa da on padne vec ce brzina vazduha postepeno opadati kako se on bude udaljavao.
Posto ce avion vec imati odredjenu brzinu kad doce do izlaza tunela kao i velik potisak i jos to povecanje brzine i potiska dok brzina vazduha bude opadala mozda na kraju i poleti.
Nisam siguran al bi volio da moze da poleti.

Ajd da cujem jos pametnih glavica.
Kod aviona na pokretnoj traci svi su postali genijalci a sad se malo utisali.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2007, 10:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Ostavite se aviona! Borisdj, ti si anatemisan i eskomuniciran do kraja zivota jer si u svetinju dirnuo...
umri u samoci...

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2007, 11:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
[Enterprise] je napisao:
borisdj je napisao:
Kad izadje iz tunela i krene se udaljavati dobice naglo na ubrzanju

mislim da je sve moguce. Osim ovoga gore. Jer: vazduh napolju se sporo krece, bas kao i avion. Tako da mislim da ne bi bilo dovoljne razlike pritisaka ispod i iznad aviona. Pao bi kada bi izasao

a zar nije samo lakše ugasiti propeler u tunelu da se dobije ubrzanje?!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2007, 17:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

@borisdj, u pravu si što se tiče prvog komentara, ali uticaj ''odgurivanja o vazduh'' je toliko mali da se može zanemariti, jer je vazduh kao i ostali gasovi stišljiv fluid - ima veoma mali otpor deformisanju.

Citiraj:
U analogiji sa zemljom i avionom satl je vazduh. Jedino sto na zemlji se kreces kroz taj vazduh pa postoji i otpor vazduh sto te usporava al to sad i nije bitno.

Pravi šatl od koga bi se odgurivao u vakumu je od metala koji je čvrsto nestišljivo tijelo, i pri djelovanju pritiska (kamenom kako si rekao u primjeru) metalni šatl se odmah protivi deformaciji reakcionom silom, koja bi te odgurala nazad.

Vazduh kao stišljivi fluid drugačije reaguje na pritisak, što se najbolje da opisati djelovanjem klipa u cilindru ispunjenog vazduhom. Klip pritišće vazduh, ali reakcija vazduha na klip je zanemarljivo mala sve dotle dok se vazduh ne sabije na vrlo malu ''graničnu'' zapreminu pri kojoj je dalje sabijanje vazduha nemoguće. Tek pri toj maloj zapremini vazduha pri kojoj je vazduh sabijen pod visokim pritiskom moguće je se odgurnuti od njega, jer se tada vazduh protivi daljem sabijanju (deformisanju).
Nadam se da sam ti ovim primjerom malo bolje pojasnio moju tvrdnju. Vazduh pruža vrlo mali otpor sagorjelim česticama goriva, pogotovo na većim nadmorskim visinama gdje mu je manji pritisak i gustina, te je efekat ''odgurivanja'' o vazduh zanemarljivo mali.

Mislim da nisam baš razumio postavku problema zbog ove rečenice
Citiraj:
pa sam toliko i zapeo na nju da se obrazloži. Poslije tvog narednog posta mnogo mi je jasnije o čemu se radi.
Strujanje vazduha kroz tunel bi obezbijedilo g-force veći od 9,81m/s^2 i avion bi se podigao, a bio bi dovoljan mali potisak mlaznog motora da bi se avion održao u mjestu (da lebdi). Djelovanjem tog ogromnog ventilatora bi obezbijedio da avion poleti i leti malom brzinom u odnosu na tunel.
E sada tvoje pitanje: šta bi bilo kada bi avion izašao iz tunela? Bilo bi isto kao kada bi avion ostao u tunelu a da ugasiš ventilator - srušio bi se jer bi g-force postao manji od ubrzanja zemljine gravitacije.

Mislim da bi taj ventilator mogao poslužiti za probijanje zvučnog zida pri minimalnom utrošku kerozina, ali bi trebala velika energija za pogon tog ventilatora što mu ga dođe isto ili čak skuplje.

Hajmo se organizovati pa da uđemo u Ginisovu knjigu rekorda pri probijanju zvučnog zida sa samo 3 litre kerozina na 100km :lol:

Zanimljiv problem, mene više interesuje (To bi mehaničari fluida znali da objasne. Fluide sam imao na faksu, ali smo se više bavili tečnostima a ne kretanjima tijela kroz gasove) šta bi se desilo kada bi avion prošao sa potisne strane ventilatora na usisnu, to jeste iz polja nadpritiska u polje podpritiska?
Mislim da bi tada avion nastavio letjeti jer bi se vazduh i dalje kretao nasuprot njemu ybog dejstva ventilatora i obezbjeđivao dovoljan G-Force da avion ostane uznad podloge. A sam pritisak nema toliko uticaja na let aviona. Na velikim visinama je svejedno manji od atmosferskog (<1bar - podpritisak) a avioni nesmetano lete.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2007, 18:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
Blackmore je napisao:
Mislim da bi tada avion nastavio letjeti jer bi se vazduh i dalje kretao nasuprot njemu

vjerovatno. Jer je brzina vazduha neposredno ispred ventilatora priblizno ista kao i brzina iza.
Citiraj:
a zar nije samo lakše ugasiti propeler u tunelu da se dobije ubrzanje?!

pa to ti dodje isto kao i da je izasao. Opet bi pao. Vecina vas misli da sila motora (sila reakcije) drzi avion na visini. Ne, ona je samo tu da stvori razliku pritisaka ispod i iznad aviona. Drugim rijecima. Mozes ti da imas 123234 motora na avionu ali ako nema strujanja vazduha oko krila. Nece biti ni leta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2007, 18:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

[Enterprise] je napisao:
Blackmore je napisao:
Mislim da bi tada avion nastavio letjeti jer bi se vazduh i dalje kretao nasuprot njemu

vjerovatno. Jer je brzina vazduha neposredno ispred ventilatora priblizno ista kao i brzina iza.

Baš to sam i mislio. Međutim šta bi bilo ako bi ventilator usisavao vazduh kroz otvor na krovu tunela i potiskivao ga kroz tunel? Tada bi se avion sigurno srušio čim bi izašao iz tinela, jer na ulazu u tunel, neposredno iza ventilatora nema strujanja vazduha.
Ne bi se srušio ako bi iz tunela izašao brzinom koja mu je potrebna za polijetanje ao nema strujanja vazduha.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]