banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 16:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 583 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 30  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 21 Maj 2007, 23:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Видуша пријатељу, прича о богаташу и убогом Лазару за мене није никаква "алегорија" нити некакав "примјер измишљен чисто ради поређења", како неки данас тврде, већ јасна слика стања душа након смрти.

Да си читао дискусије, било би ти јасно да сам већ неколико пута молио ове "спаваче" да ми растумаче ту јеванђелску причу,
али одговор још увијек нисам добио, само скретање с теме и нова питања на која ја још увијек одговарам.

А ово што је написао Твртко потписујем!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Maj 2007, 00:15 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
izgleda da cemo se zapricati opet. :D

umrli ne primaju nagradu ili kaznu odmah poslije smrti.

"ne divite se ovome, jer ide cas u kji ce svi koji su u grobovima cuti glas sina Bozijega, i izici ce koji su cinili dobro u vaskrsenje zivota, a koji su cinili zlo u vaskrsenje suda" Jovan 5: 28.29.

U S.Z mjesto gdje mrtvi prebivaju se naziva seol, grob - mjesto tisine, neaktivnosti. "jer mrtvi ne spominju tebe, u grob ko ce te slaviti" Ps 6:5.

U N.Z je rijec hades, isto znacenje kao i seol. naravno rijec hades je usla u Bibliju iz grckog mitoloskog pojma had. mnogi prevode rijec hades kao pakao. Josif Flavije u svom djelu Rasprava sa Grcima o hadu govori o grckom shvatanju pojma had. pojam koji je dosao od Platona koji je ucio da je dusa besmrtna.

Pristalici ucenja o besmrtnosti ljudske duse vjeruju da duse kao bestjelesni duhovi primaju nagradu ili kaznu odmah poslije smrti i zato se pozivaju na pricu o bogatasu i siromasnom Lazaru.
Pitanje:
1 -- kako bestjelesne duse mogu imati tjelesne organe:oci, prst, jezik. Bogatas u prici moli iz pakla "oce Avrame, posalji mi Lazara neka umoci u vodu vrh prsta svojega i da mi rashladi jezik" Treba znati da je Avram pokopan od strane sinova 1 Mojsijeva 25;8,9. U Bibliji nema izvjestaj da je Avram vaskrsnuo.
2-- u prici se spominje ponor koji dijeli pravedne od nepravednih. Pitanje, moze li za bestjelesne duse postojati neka granica?
3-- pravedne od nepravednih dijeli jedna provalija po prici, tako da mogu vidjeti jedni druge. i onda neka majka ili otac gledaju nekog iz porodice kako se citav zivot muce u paklu.

Takodje Platonizam je usao u jevrejske apokrifne spise. u tim spisima se spominje ucenje o dva hada 1 Enohova22;9.

Sve je to Isus znao, pa je uzeo fabulu iz narodnog vjerovanja tog vremena. Tema je bila da se nasa sudbina odredjuje u ovom zivotu, da nam se poslije smrti ne pruza druga prilika da izmjenimo svoju buducnost.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Maj 2007, 09:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Што се тиче поуке о богаташу и Лазару, она није прича као нпр.приче о изгубљеној овци, о неправедном приставу и ни у једном преводу нема наслов прича.Да је ово измишљено не би било потребно да Христос наводи име Лазар, ако у своме Божанском свезнању није имао на уму конкретну личност.Овде Спаситељ даје моралне и догматске поуке о стању душе после смрти, коју прате анђели, који добија своје место не по својој вољи, него по заслугама из земаљског живота.
Нормално да описе духовног свет не треба схватити буквално.
Такође у причи о безумном богаташу(Лк.12,20)каже се &laquo;тражиће-3.лице множине- твоју душу од тебе&raquo;Који они?
И интересује ме како објашњавате појаву Мојсија и Илије на Тавору?
Христово обећање разбојнику (Лк.23,43)значи бићеш данас у рају, а не јуче, за 10 или 1000 година.
Тој тврдњи на руку не иду ни стихови &laquo;Мучим се са две стране:имам жељу да умрем и да будем са Христом, што је куд и камо боље;али остати у телу-то је потребније ради вас&raquo;(Фил.1,23-24), &laquo;Уздамо се и спремни смо да радије изађемо из тела и да се код Господа настанимо као код куће&raquo;(2.Кор.5,8), као и (2.Петр.1,13-15).

Св.ап.Петар пише:&raquo;Зато је,наиме, и мртвима објављено Јеванђеље, да на људски начин буду осуђени у погледу тела, а да духом по Богу живе&raquo;(2.Петр.4,6).
То стоји и у 1.Петр.3,18-19.Ко су &laquo;духови у тамници&raquo;?Грешни људи на земљи или демони? Ни једни ни други.То су биле душе старозаветних људи&raquo;који су некада били непослушни када је Божја стрпљивост чекала у Нојево време док се градио ковчег(2.Петр.3,20).
Св.Јован види душе закланих због Божје речи (Откр.6,9-10).
Ако душа није свесна свога стања, чему онда молитве за упокојене?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Maj 2007, 10:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Da se ponovo vratimo na Jehovine svjedoke.

Citiraj:
Бог је обећао да ће Исус постати Краљ Његовог Краљевства (Лука 1:30-33). Кад је био на земљи, Исус је доказао да ће бити благ, праведан и савршен Владар. Кад се вратио на небо, није одмах био устоличен за Краља Божјег Краљевства (Јеврејима 10:12, 13). Године 1914, Јехова је Исусу дао власт коју му је обећао. Од тада Исус влада на небу као Јеховин наименовани Краљ (Данило 7:13, 14).

Sve znaju. :lol: Čak i godinu. Čak su i svjedočili.

Citiraj:
Чим је постао Краљ, Исус је збацио Сотону и његове зле анђеле с неба и у подручје земље. Зато су ствари овде на земљи постале тако лоше од 1914. (Откривење 12:9, 12). Ратови, глади, болести, помори, све веће безакоње — све то је део ’знака‘ који показује да Исус влада и да је овај систем у својим последњим данима (Матеј 24:3, 7, 8, 12; Лука 21:10, 11; 2. Тимотеју 3:1-5).

Ne čini li se da malo imaju problema sa vremenom kao pojmom? A ko je iskušavao Isusa 40 dana u pustinji kad je đavo ''pao'' na zemlju 1914?

Citiraj:
Током Исусове хиљадугодишње владавине, верни људи ће постати савршени, а цела земља ће постати рај. На крају тих хиљаду година, Исус ће завршити све што је Бог тражио од њега да учини. Онда ће предати Краљевство свом Оцу (1. Коринћанима 15:24).

Po ovome ispada da je Isus bio VD (vršilac dužnosti) kralj? :oops: I da je Kraljevstvo nebesko ovdje na zemlji???
I nezaobilazna rečenica:

Citiraj:
Зашто не испричаш својим пријатељима и онима које волиш о томе шта ће Божје Краљевство учинити?

Sad malo o dugoj tradiciji, od iskona:

Citiraj:
Jеховини сведоци су у савремено доба почели да делују у 1870-им. У почетку су се звали Истраживачи Библије. Али, 1931. усвојили су библијско име Јеховини сведоци (Исаија 43:10). Од малих почетака, организација је нарасла на милионе Сведока, који су запослени проповедањем у више од 230 земаља.

Sladunjave sličice:

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Maj 2007, 10:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Jun 2006, 18:46
Damaskin je napisao:
Видуша пријатељу, прича о богаташу и убогом Лазару за мене није никаква "алегорија" нити некакав "примјер измишљен чисто ради поређења", како неки данас тврде, већ јасна слика стања душа након смрти.

Да си читао дискусије, било би ти јасно да сам већ неколико пута молио ове "спаваче" да ми растумаче ту јеванђелску причу,
али одговор још увијек нисам добио, само скретање с теме и нова питања на која ја још увијек одговарам.

Jasna slika stanja dusa nakon smrti?? Prijatelju, trebao bi znati da je ova prica vec bila poznata u vreme Isusa, dakle njima Isus nije htio pricati o stanju duse nakon smrti, jer to nije kontext u kojem je ona ispricana. Naravno, razumem stav mnogih kada je u pitanju ova prica, no treba pratiti i biblijski kontext.

A kontext su ti Luka 15 i 16 poglavlje. Zbog omalovazavanja Isusa, i ismejavanja verovatno, jer "prima gresnike i jede sa njima", Isus im prica najpre tri price: o izgubljenoj ovci, dinaru i najlepsa prica, prica o izgubljenom sinu. Nakon toga u 16:1 On opet pocinje jednu pricu-pricu o nepravednom pristavu, i ako hocete moje misljenje, ta prica je najteza za objasnit u Bibliji, mnogo teza no pricao Lazaru i bogatasu, no to sad nije tema.

Dakle, on od 16:1-8 prica pricu o nepravednom pristavu, koja je vrlo moguce bila donekle poznata slusaocima, a onda od 16:9-13 daje neke savete:

Citiraj:
"I ja vama kazem: nacinite sebi prijatelje nepravednim bogatstvom, da bi vas kad osiromasite primili u vecne kuce.

Koji je veran u malom i u mnogom je veran, a ko je neveran u malom i u mnogom je neveran.

Ako dakleu nepravednom bogatstvu verni ne biste, ko ce vam uistinu verovati?

I ako u tudjem ne biste verni, ko ce vam dati vase?

Nikakav pak sluga ne moze dva gospodara sluziti, jer ili ce na jednoga mrziti a drugoga ljubiti, ili ce jednoga voleti a za drugoga ne mariti. Ne mozete sluziti Bogu i bogatstvu".

Sa ovime nije kraj. Pogledajte nakon ovih reci reakciju:

"A sve ovo slusahu i fariseji, koji bijahu srebroljupci i rugahu Mu se". Luka 16:14.

A onda im Isus upucuje reci, kao sto i kaze dalje text:

Citiraj:
"I rece im: vi ste oni koji se gradite pravedni pred Bogom, ali Bog zna srca vasa, jer sto je u ljudi visoko ono je mrzost pred Bogom.

Zakon i proroci su do Jovana, odsada se carstvo Bozje propoveda jevandjeljem i svaki navaljuje da udje u njega.

Lakse je pak nebu i zemlji proci nego li jednoj titli iz zakona propasti.

Svaki koji pusta zenu svoju i uzima drugu, preljubu cini, i koji se zeni pustenicom, preljubu cini".

Tek nakon ovoga, Isus prica pricu o bogatasu i ubogom Lazaru. I ko moze kategorican biti i tvrditi da Isus prica o stanju mrtvih? Mislim, kakve veze ima stanje mrtvih sa ovim dogadjajem? Osim toga, postavlja se pitanje:

1) Zasto im Isus kaze da ono sto je visoko pred ljudima, pred Bogom nije?

2) Zasto spominje da se carstvo propoveda evandjeljem i da svako navaljuje uci u njega?

3) Zasto kaze da je lakse nebu i zemlji proci nego li jednoj titli iz zakona propasti?

4) Zasto odjednom u ovoj sekciji, kao da je nepovezano, spominje razvod braka?

Cini se na prvi pogled da je sve nepovezano, no ipak nije tako.

Isus je jako dobro znao sto prica, a nas problem je sto ne znamo da slusamo, ili citamo sa nasim naocarima, sto je cesto pogresno.

Postoje jako dobri odgovori zasto se Isus obracao farisejima "koji bijahu srebroljupci i rugahu Mu se". To je kontext i price o bogatasu i Lazaru, mozda cu neki drugi put nesto vise kazati o tome.

Ono sto sada zelim kazati jeste da se ova prica sastoji iz dva dela. Dva dela price su nista drugo do odgovori na dve teme koje su vec ranije postavljene od 16:14-17: ljubav prema novcu i zanemarivanje, omalovazavanje Zakona.

Prema tome, nikakve naznake, nikakvih ucenja o tome sto se desava kada mrtvi umru, odnosno, kada covek umre, to je pravilno receno jer mtvi su vec umrli. :)

Osim toga, kada neko maloj deci prica price o, nemam pojma, necemu sto stvarno ne postoji, valjda deca uce pouke iz tih prica, valjda vremenom kapiraju zasto je prica ispricana, u cemu je pouka o Crvenkapici, ili prica o Tri praseta, ja nisam sreo nikog koji jos uvek veruje da je sve to istina?? :)

Moje je misljenje ovo: reci da prica o bogatasu i ubogom Lazaru govori o stanju mrtvih je isto u rangu sa verovanjem da jos uvek postoje deda mrazovi, snorkijevci, strumpfovi itd. Mada, snorki i strumpfovi su crtaci a ne price. :)

Eto, za sad toliko.

Prijatan dan svima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Maj 2007, 11:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
Узмемо било коју метафору или пренесену слику и протумачимо је дословно и ето ти чуда. Све што проповиједамо може бити крајња неблоза, али "имамо Свето писмо које то потврђује", ниједан древни свети спис се не одликује дословношћу, а поготово Библија, односно Свето Писмо које има неколико прикривених слојева порука које шаље, а камоли ући у буквално тумачење.

Uh, brate Damaskine, ovo je vrlo problematicna izjava. Bar zbog tri razloga.

Prvo, ovo je klasicna alegorijska interpretacija Biblje, alexandrijska skola, pocela najpre sa Filonom, da sad ne pricam zasto i kako, pa preko Origena dosla i u hrisanstvo. Osim jevrejskih mistika, kabal i sl., judaizam ne priznaje i ne poznaje, niti ikada jeste, takav pristup Bibliji.

Drugo, te drevne spise su pisali=grci, koji su se odlikovali takvim nacinom razmisljanja. Naravno, bilo je i drugih, ali ono sto je bilo klasicno za sve njih jeste upravo grcka filozofija, takav nacin razmisljanja. A to opet ne ide zajedno sa jevrejskom filozofijom, cak ni danas, koliko god da su oni daleko od Hrista, kazali bi neki. Moje je misljenje da su mnogi od njih mnogo blizi nego li savremeni platonicari i neoplatonicari, no to je za dugu i zamornu diskusiju. :) Hocu reci, Bibliju su pisali jevreji, svi do jednoga, osim Luke, naravno, ali se sa sigurnoscu moze i tvrditi i pokazati da je bio pod uticajem teologije apostola Pavla, koji je isto tako bio jevrejin, cak i rabin. Dakle, ogromna razlika izmedju spisa antike i Biblije lezi upravo u samom pristupu, filozofiji, to su dva sistema, nacina razmisljanja. Jevrejin i grk nikada ne razmisljaju isto o jednom pojmu, jednoj stvari, sto god da je u pitanju. I ovo se moze braniti i pokazati da sam u pravu.

A trece, ako primenjujes takav princip na tumacenje Biblije, kako mozes tvrditi da je Isus stvarno isao po vodi, da je stvarno vaskrsao?? Samo zato sto tako pise? To nije nikakav dokaz, hajde da sad malo zamenimo uloge? Ti pokusaj meni dokazati sve to, a ja cu malo koristiti tvoj princip, pa da vidimo dokle cemo...? Naravno, drugarski, nista licno. Valjda si toliko razuman da kapiras kako nisam tipica sektash koji mrzi sve sto nije deo njegove sekte (sto se ne moze ni izbliza reci za prosecnog vernika tvoje crkve).

Prijatan dan svima...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Maj 2007, 13:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2005, 02:05
Damaskin je napisao:

Ne razumijem na kakvo pitanje mislis i kakav odgovor jos nisi dobio?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Maj 2007, 14:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Био сам, прије неколико дана, на предавању Јеховиних свједока. Предавање је држао неки Франц. Тема је била "Смисао живота". Рекао је много лијепих и поучних ствари. Али, рекао је и нека ствари које ми се нису свидјеле. Запрепастила ме је искључивост која влада и у њиховом заједници. Изјаве попут:"Само је нама дато да схватимо Божије истине" и слично су ми биоле прилично, жао ми је што то морам рећи - одвратне. Франц је таквих изјава имао много, а видио сам и да су многи у сали потврдно климали главом на те његове изјаве.

Запрепастила ме је и чињеница да они између својих свештеника и Јехове стављају готово знак једнакости. У томе су ме подсјетили на православце. И то ми је било поприлично зачуђујуће. Поред тога, много оних који су били на том предавању су или веома, веома ружни људи или су деформисани, највише у лицу. Вјерујем да то поприлично осликава њихово духовно стање. У сваком случају, не бих волио поново ићи на њихова предавања, јер се нисам осјећао пријатно. До сада сам се најљеоше осјећао код адвенстиста. Они су много толерантнији и отворенији та другачије мишљење.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Maj 2007, 16:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vidusa je napisao:

Ne razumijem na kakvo pitanje mislis i kakav odgovor jos nisi dobio?

Мислио сам на спавача и Пиљар...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Maj 2007, 16:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Daljac je napisao:
Запрепастила ме је и чињеница да они између својих свештеника и Јехове стављају готово знак једнакости.
У томе су ме подсјетили на православце. И то ми је било поприлично зачуђујуће
.

Даљац, ко је икада изједначавао православног свештеника са богом?
О чему човјече причаш? Какве су ово небулозе?

Citiraj:
Поред тога, много оних који су били на том предавању су или веома, веома ружни људи или су деформисани, највише у лицу.
Вјерујем да то поприлично осликава њихово духовно стање.

Из ових товјих ријечи могу само да закључим да ти је изнад Библије омиљена књига "Мајн кампф" Адолфа Хитлера.
И он се залагао да су сви добри људи "високи и лијепи"... :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Maj 2007, 16:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Talija je napisao:
Ne čini li se da malo imaju problema sa vremenom kao pojmom? A ko je iskušavao Isusa 40 dana u pustinji kad je đavo ''pao'' na zemlju 1914?

Da. Ovo je dobar dokaz da je ovo o 1914 najvjerovatnije glupost isto kao i to sto vjeruju za transfuziju krvi. I ovo je tacno sto Talija kaze, a druga stvar ko je cinio zlo prije 1914 ako je zlo pocelo 1914. U srazmjeri sa brojem stanovnika vise je bilo pomora prije nego u 20 vijeku. Jedan primjer je kuga i kolera koji su u par navrata prepolovili evropsko stanovnistvo. A sjetimo se velikih ratova u vrijeme Aleksandra, Cezara, Napoleona, itd. U srazmjeri sa brojem stanovnika to su bili veliki ratovi kao 1 i 2 svj. rat u 20 vijeku u odnosu na broj stanovnika tada.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Maj 2007, 16:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Антропос, погрешно си разумио, ја сам први противник става да су то "алегорије", већ да се приче односе на конкретну и свакодневу духовну борбу и духовно узрастање човјека.

Оно што мени смета је то што јеховисти "касапе" Свето Писмо,
избацују читаве цјелине из њега који им се не уклапају у причу,
а тврде како они све "знају најбоље".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Maj 2007, 16:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Учење Јеховиних сведока је смјеса свих јереси које су потресале Цркву од њеног самог настанка.

Истину о Светој Тројици одбацују исто онако енергично као и муслимани и Јевреји.

Од старог јеретика Арија наследили су учење да Господ Исус Христос није друго лице Свете Тројице, него да је “дивно духовно створење” које је постојало на небу пре него што се родио као човјек на Земљи.

Од Македонија су наслиједили јерес да Дух Свети такође није треће лице Свете Тројице, него је само сила Божија.

Имају и још један "бисер".
Они пишу:
“Бог није дух који би све прожимао и свуда продирао,
није на сваком мјесту у исто вријеме присутан.
Он посједује своје мјесто и положај столовања гдје му се може приступити”.

Нарочито инсистирају на томе, да Бога треба звати његовим “правим” именом: Јехова.
Зато су и узели назив Јеховини свједоци.

О човјеку Јеховини сведоци уче исто као материјалисти,
као да су преузели учење материјалистичких философа па га обукли у библијске цитате.
“Човјек умире исто као животиња” – пише у њиховим књигама.

И они кажу да вјерују само Библији,
али уколико се Библија не слаже са њиховим учењем,
они је без устезања прекрајају,
било да изоставе цитат који пориче њихово мишљење,
било да измене интерпункцију,
било да додају нешто што Библија не каже.

Ево неколико примјера:

Њихов главни “пророк” каже да је Адам створен 4.128 године прије Христа и да је у рају до пада у гријех провео двије године.
То је чиста измишљотина подметнута Библији која нигде не наводи те цифре.

У посланици Јеврејима апостол Павле цитира ријечи из Псалама које се односе на Христа и које гласе:
“Омиљела ти је правда и омрзао си на безакоње:
тога ради помаза те, Боже, Бог твој јелејем радости већма од другова твојих” (Јевр. 1, 8 – 9).

Пошто се у овоме цитату Христос два пута назива Богом,
а Јеховини сведоци поричу Божанску природу Христову,
то они овај цитат овако преводе:

“Омиљела ти је правда и омрзао си на безакоње.
Зато га је Његов отац нарочито благословио узвисивши га за Краља Божјега Краљевства”. Дакле, очигледна превара.
И то није једини пример кварења текста и смисла Светога писма.

Оваквих примјера има безброј....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Maj 2007, 22:38 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
TBPTKO je napisao:
Што се тиче поуке о богаташу и Лазару, она није прича као нпр.приче о изгубљеној овци, о неправедном приставу и ни у једном преводу нема наслов прича.Да је ово измишљено не би било потребно да Христос наводи име Лазар, ако у своме Божанском свезнању није имао на уму конкретну личност.Овде Спаситељ даје моралне и догматске поуке о стању душе после смрти, коју прате анђели, који добија своје место не по својој вољи, него по заслугама из земаљског живота.
Нормално да описе духовног свет не треба схватити буквално.

Ако душа није свесна свога стања, чему онда молитве за упокојене?

hm, cudno. naslov price ti se dopada i treba ga shvatiti bukvalno, dok podnaslov to jest opis tog duhovnog svijeta treba shvatiti slikoviti. neko nekoga zeza.

pitaj svestenika cemu molitve za pokojne, pa nam iznesi, eto volio bi da cujem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Maj 2007, 06:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
Даљац, ко је икада изједначавао православног свештеника са богом?

Ријечима можда нико. Али поступцима многи.

Citiraj:
Из ових товјих ријечи могу само да закључим да ти је изнад Библије омиљена књига "Мајн кампф" Адолфа Хитлера.
И он се залагао да су сви добри људи "високи и лијепи"... :cry:

Можеш да закључиш. Потпуно погрешно. Вјерујем да, као што сам то већ написао, нечији израз лица осликава, барем дјеломично, његову духовност и вјеру. То нема никакве везе са расизмом, фашизмом или неким другим измом који покушаваш да ми накачиш. Ја нигдје нисам рекао да ти исти људи нису добри.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Maj 2007, 09:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Daljac je napisao:
Поред тога, много оних који су били на том предавању су или веома, веома ружни људи или су деформисани, највише у лицу.
Вјерујем да то поприлично осликава њихово духовно стање

Ако су "веома ружни", па чак и "деформисани" и то "највише у лицу",
а то све "одсликава њихово духовно стање", дакле ако су по твом "виђењу" они су "ружни и деформисани" и изнутра како то да су и добри? По теби човјек може бити "духовно ружан" деформисан и не знам ни ја шта све не, а истворемено бити добар???

Молио би те да се уздржиш убудуће оваквих квалификација,
овим коментаром си само показао да си роб властитих предубјеђења и предрасуда, а ове квалификације на нечији физички изглед и повезивање нечије физчке љепоте са духовним стањем јесте чист фашизам, свидјело се то теби или не.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Maj 2007, 10:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
spavac je napisao:
[
hm, cudno. naslov price ti se dopada i treba ga shvatiti bukvalno, dok podnaslov to jest opis tog duhovnog svijeta treba shvatiti slikoviti. neko nekoga zeza.

pitaj svestenika cemu molitve za pokojne, pa nam iznesi, eto volio bi da cujem.

Ко тебе постави судијом над нама ? :( Ако имаш неки аргумент напиши, а ово типа не свиђа ми се , нећу тако и слични коментари су тотално без везе. Сад ћу ја да трчим и пишем што ти наређујеш, ти ћеш рећи де ово, оно...Па зашта ме ти то држиш :oops:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Maj 2007, 11:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Друже Дамаскине, док год ти будеш извртао оно што сам написао и тумачио моје реченице онако како теби одговара, а што опет више говори о теби, немамо услове за било какав разговор. Људи за које сам рекао да им лице осликава духовно стање нису духовно ружни. Они су, према мом неком осјећању и вјеровању, у великој муци са догмом која им се подастире испред ушију и очију. Да ли си ме сада напокон разумио?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Maj 2007, 16:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Сад си јасан, а видиш, могао си овако формулисати своју мисао и на почетку, онда забуне не би било.

Пс Нисам знао да смо другови? Јел се знамо из града?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Maj 2007, 20:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Damaskin je napisao:
Учење Јеховиних сведока је смјеса свих јереси које су потресале Цркву од њеног самог настанка.

Истину о Светој Тројици одбацују исто онако енергично као и муслимани и Јевреји.

Од старог јеретика Арија наследили су учење да Господ Исус Христос није друго лице Свете Тројице, него да је “дивно духовно створење” које је постојало на небу пре него што се родио као човјек на Земљи.

Од Македонија су наслиједили јерес да Дух Свети такође није треће лице Свете Тројице, него је само сила Божија.

Имају и још један "бисер".
Они пишу:
“Бог није дух који би све прожимао и свуда продирао,
није на сваком мјесту у исто вријеме присутан.
Он посједује своје мјесто и положај столовања гдје му се може приступити”.

Нарочито инсистирају на томе, да Бога треба звати његовим “правим” именом: Јехова.
Зато су и узели назив Јеховини свједоци.

О човјеку Јеховини сведоци уче исто као материјалисти,
као да су преузели учење материјалистичких философа па га обукли у библијске цитате.
“Човјек умире исто као животиња” – пише у њиховим књигама.

И они кажу да вјерују само Библији,
али уколико се Библија не слаже са њиховим учењем,
они је без устезања прекрајају,
било да изоставе цитат који пориче њихово мишљење,
било да измене интерпункцију,
било да додају нешто што Библија не каже.

Ево неколико примјера:

Њихов главни “пророк” каже да је Адам створен 4.128 године прије Христа и да је у рају до пада у гријех провео двије године.
То је чиста измишљотина подметнута Библији која нигде не наводи те цифре.

У посланици Јеврејима апостол Павле цитира ријечи из Псалама које се односе на Христа и које гласе:
“Омиљела ти је правда и омрзао си на безакоње:
тога ради помаза те, Боже, Бог твој јелејем радости већма од другова твојих” (Јевр. 1, 8 – 9).

Пошто се у овоме цитату Христос два пута назива Богом,
а Јеховини сведоци поричу Божанску природу Христову,
то они овај цитат овако преводе:

“Омиљела ти је правда и омрзао си на безакоње.
Зато га је Његов отац нарочито благословио узвисивши га за Краља Божјега Краљевства”. Дакле, очигледна превара.
И то није једини пример кварења текста и смисла Светога писма.

Оваквих примјера има безброј....

cuj, sto ti onda zelis poentirat? sto je crkva radila sa njima, hajde kazi mi posto kazes da je takva nauka oduvek potresala crkvu, doduse ne samo spolja nego i iznutra, no to nije tema.

Dakle?? Sto predlazes, iskreno te pitam??

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 583 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 30  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]