Antropos je napisao:
Citiraj:
vidusa: Izvini i ti, ali ne volim kad me nepoznat naziva bratom bez obzira na vjeru.
Ok, a kazi mi da li ti smeta kada te neko nepoznat zove 'nebratom', cisto da znam kako da se postavim? I kako hoces da te zovem? Primetio sam dosta puta da sam dodjes i bez poziva.

Shala, naravno.
Usput, da imalo imamo Hrista k'o sto pricamo i uzimamo Ga u ustima (a gde nam je srce, pitam se...) onda bismo valjda bili braca, pa i ako se ne znamo. Sto ti mislis o tome??
Pozdrav.
Dobra ljudino, ovako je receno:
"Molim vas dakle ja suzanj u Gospodu da se vladate kao sto prilici vasem zvanju u koje ste pozvani,
Sa svakom poniznoscu i krotoscu, s trpljenjem, trpeci jedan drugoga u ljubavi.
Starajuci se drzati jedinstvo Duha u svezi mira.
Jedno tijelo, jedan duh, kao sto ste i pozvani u jednom nadu zvanja svojega.
Jedan Gospod, jedna vjera, jedno krstenje.
Jedan Bog i otac sviju, koji je nad svima, i kroza sve, i u svima nama." (Ef. 4, 1-6)
Sve ovo apostol Pavle govori ljudima jedne vjere, ondasnjim ljudima koji povjerovase u Hrista i koji jednu vjeru imahu.
Ovo su posljednja vremena i ja i medju pravoslavnima nalazim mnogo onih koji sa mnom nisu jedna vjera, jer ne ispovijedamo na isti nacin, vjere nam se razlikuju u temelju. I takvima se ne mogu obratiti sa rijecima
brat ili
sestra jer nismo jedan duh, nismo jedno tijelo Crkve.
Nisu oni meni mrski niti ja njih mrzim, ali spasenja svojega radi ja se moram distancirati od njihove vjere, jer vjerujem da je nespasavajuca. A ja svrhu cijelog svog postojanja na ovoj zemlji cemernoj vidim jedino u svom spasenju, a vjerujem jedino da se mogu spasiti vjerujuci onako kako su svi moji vijekovima vjerovali: kroz Pravoslavnu Crkvu, jer ja vjerujem da je to ta Crkva onih hriscana kojima se apostol Pavle, u datom citatu, obracao.
A pravdu, postenje i milost, ako ljubav Bozija kroz nas djeluje, cinicemo u svim prilikama svakom covjeku bez obzira na njegovu vjeru.
Pozdrav!