banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jun 2025, 20:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 109 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2007, 20:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Citiraj:
Седми Васељенски Сабор (Други Никејски Сабор):

Одржан у Никеји (септембар -октобар 787)
сазвала је царица Ирина (780-790), намесница Константина VI (771 - 797), да би се изјаснио о култу поштовања икона.

Лав III Исавријанац 717-741) издаје 727. год. едикт којим забрањује поштовање икона и начелно сликовито представљање, сматрајући то правим идолопоклонством.
Цар именује иконоборног патријарха, а од папе Григорија Ш (731-741), који беше екскомуницирао иконоборце, изузима провинцију Илирик испод папске јурисдикције и предаје га под јурисдикцију Константинопоља.

Његов наследник Константин IV Копроним (741-775) сазива Сабор 754. год. у Цариграду, који осуђује поштовање икона и искључује иконофиле, укључујући и Св. Јована Дамаскина, најљућег браниоца поштовања икона.

Царица Ирина, подршком патријарха Тарасија и пристанком папе Адријана I (771-795), сазива други Сабор, такође у Никеји (350 отаца), који поништава одлуке Сабора из 754. године и
формулише учење да предмет поштовања јесте личност представљена на икони
и да треба правити разлику између обожавања (λατρεια), које приличи само Богу,
и поштовања (προσκυνησις) које доликује светима.
Сабор нису прихватиле Цркве у царству Карло Велики (Немачка, Француска, Шпанија).
Сабор у Франкфурту (794) и Карловске књиге изјашњавају се против поштовања икона.

Уз сву отворену опозицију патријарха Никифора, Теодора Студита и начелно монаха, иконоборство опстаје благодарећи отвореном гоњењу Православних од стране византијских царева.

Тек под царицом Теодором култ икона поново је васпостављен (842); у спомен на тај догађај установљена је Недеља Православља, прве недеље Васкршњег поста.
Иконоборство је последња јерес која је била предмет Васељенског Сабора.

Извор - Википедија

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2007, 22:31 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
na zalost iza toga je politika ako primjetis. zasto su na drugom zasjedanju tog kobnog 7 vaseljenskog sabora pozvani monasi da glasaju. ili je to wikipedia zaboravila da postavi. cisto neko tvoje misljenje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2007, 23:21 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Dec 2006, 14:40
До тех поp, пока вопpос о почитании икон не был теснейшим обpазом связан с вопpосом о воплощении Бога во Хpисте - Цеpковь допyскала pазное отношение к иконам. Она не запpещала использовать обpаз для пpоповеди и для молитвы тем, кто так полyчал дyховнyю пользy, и она же не понyждала к этомy тех хpистиан, котоpые боялись, что языческие пpедpассyдки в наpоде еще слишком сильны, чтобы можно было безопасно пpедлагать хyдожественные изобpажения священных событий. До 8 века мы не видим повсеместного и обязательного yпотpебления икон. Hо и сказать, что иконопочитание появляется лишь после VII Вселенского Собоpа вpемя, тоже невеpно. Этот Собоp лишь богословски обосновал иконопочитание - но не он его ввел в цеpковнyю жизнь. Икона сyществовала и pаньше. Всем известно, напpимеp, что итальянские Помпеи погибли в 79 годy. Даже по пpотестантским меpкам это еще вpемя апостольской, неискаженной Цеpкви. Hе все апостолы yже yшли к этомy годy из нашего миpа. Так вот, пpи pаскопках в этом засыпанном пеплом гоpоде были найдены стенные pосписи на библейские сюжеты, и изобpажения кpеста. Hаходки следов хpистианского пpисyтствия в Помпеях тем интеpеснее, что, как известно (Деян.28,13), ап.Павел пpоповедовал в Пyтеоле, в 10 км. от Помпей. Hа дpyгом кpаю Римской импеpии - в Междypечье (катакомбы Доypа-Евpопос) от начала втоpого века до нас дошли дpyгие фpески катакомбных хpистиан (кстати, с изобpажением Девы Маpии).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2007, 23:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
от начала втоpого века до нас дошли дpyгие фpески катакомбных хpистиан (кстати, с изобpажением Девы Маpии).

Или у преводу:

"...од почетка другога вијека до нас су дошле и друге фреске катакомбних хришћана на којима је представљена Богородица Марија."

Дакле, постоје очуване фреске из другог вијека из хришћанских катакомбних цркава, у којима су епископи били директни ученици Апостола. Дакле Црква је, по мишљењу протестантских теолога, "застранила" непосредно по упокојењу апостола Јована...
Таква теорија нешто баш не држи воду, то ми звучи у стилу:
"сви застранили и били у криву 18 вијекова, а онда дошли ми, чисти и паметни, и све најбоље знамо"... :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2007, 23:41 
staromodan
Korisnikov avatar

Citat:
Седми Васељенски Сабор (Други Никејски Сабор):

Одржан у Никеји (септембар -октобар 787)
сазвала је царица Ирина (780-790), намесница Константина VI (771 - 797), да би се изјаснио о култу поштовања икона.

slucajno primjeti da si napisao rijec "kult" postovanja ikona. e bas se carica izjasnila.

ne reci mi kako su mogli monasi da glasaju na drugom zasjedanju.

znaci Kartasov i Flarovski malo pretjerali po pitanju istorijatu ikona.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2007, 02:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@спавач

Ја би то превео са "пракса поштовања ликова светих",
али нисам ја писао википедију.

На васељенским саборима узимају учешће представници помјесних цркава, дакле Епископи (Владике). Они се још од првих вијекова бирају из редова монаштва, тако да на тај начин гледано, увијек су учесници Сабора - монаси.

Ако си мислио на просте монахе (дакле не свештеномонахе - јеромонахе и сл.) не знам да је постојао Сабор на којем су могли у доношењу одлука учествовати монаси-лаици. Одакле ти то?

Мада је интересантно како одређене чињенице селективно избјегаваш,
а одређења (често и потпуно двосмислена) питања форсираш да ти се одговори.

Овако можемо унедоглед, ти са тим шифррованим начином приче,
вјероватно тежиш да се представиш као неко ко има некакве "посебне" информације, али ето нећеш јасно да их преставиш.

Почиње ме мало умарати да се трудим да дубље и опширније одговарам на товја питања, а умјесто одговора и неког искренијег коментара, од тебе ме једноставно сачекају нове двосмислице и нова "наивна" питања...Питам се докле тако, и има ли таква врста разговора икаквог смисла...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2007, 07:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ha ha, to u vezi kulta me podsjetilo na jednu djevojku koja je išla sa mnom u školu, a kojoj Srpski jezik nije bio omiljen predmet.

Kada se jednom prilikom pominjao film, kao sedma umjetnost, profesorka je rekla da će biti održana premijera nekog filma tada i tada i djevojka je onako posprdno prokomentarisala ''kakve sad veze ima naš premijer sa tim filmom?!'' :(

:lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2007, 13:47 
staromodan
Korisnikov avatar

nista ti ne treba dublje da kopas. interesuje me da li su ona dva istoricara koja sam ti naveo lagala ili se igrali.

biraju se , al se zna sta je adminstracija i ko je imao pravo da glasa. i da li bi se slozio da je iza svega toga politika bila ili ne?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2007, 15:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Jun 2006, 18:46
Citiraj:
Ако си мислио на просте монахе (дакле не свештеномонахе - јеромонахе и сл.) не знам да је постојао Сабор на којем су могли у доношењу одлука учествовати монаси-лаици. Одакле ти то?

Damaskine, i ja sam cuo da su na tom drugom Sedmom vaseljenskom saboru glasali i monasi (!), jer da nije bilo njih-ne bi ni bila izglasana dogma o ikonama. Po prvi puta.

A sto se tice ovog predmeta-treba stvarima prici sa obe strane. Mislim da sam kod Kartashova naisao kritiku na racun protestantskih istoricara sto previse hvale Lava Isavrija, ali protestantski istoricari takodje mogu zameriti pravoslavnima na neobjektivnosti i cutanju po pitanju mnogih cinjenica. Ako nekoga stvarno zanima ovaj predmet, onda (moje je misljenje) jednostrano je uzeti Kartaoshova i pricati o ikonama, bas kao sto je jednostrano uzeti bilo kojeg protestanta pa pricati o istoj temi.

Ono sto pouzdano znam jeste da je Lav sazvao taj sabor zbog stalnih pritisaka od strane muslimana, koji su pravoslavne nazivali idolopoklonicima zbog ikona. On je zelio resiti taj problem, zato je sazvan Sabor gde se odlucilo protiv njih. Navodila su se cak dela nekih crkvenih otaca (!), a i Sveto Pismo.

Medjutim, nakon njegove smrti, a postoji osnovana pretpostavka da je ubila carica Irina (!), i ne samo njega, sazvan je drugi Sedmi vaseljenski sabor. Ona je bila postovalac ikona, cak su nasli, pre tog sabora, jednu ikonu ispod njenog jastuka. Naravno, koliko je bilo politike u prvom Sedmom vaseljenskom saboru, toliko je bilo i na drugom Sedmom vaseljenskom saboru. Ovaj drugi je ponistio odluke prvog, sa objasnjenjem koje je dao Damaskin sa wikipedie. Mada, koliko mi se cini,ta formulacija pripada Jovanu Damaskinu koji je usred muslimanskog zivlja dao prvi teolosko obrazlozenje za ikonopostovanje. Svejedno, on je prvi dao teolosku formulaciju za tu praxu. Osim toga, moze se pricati dublje o toj formulaciji koja sama u sebi nosi kontradikciju, no o tom po tom.

Mislim da bi ovo bila generalna slika odakle mozemo poci u razumevanju ovog predmeta.

Prijatno svima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2007, 19:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Zar je čovjek toliko tele da mu treba slika da bi znao kome da se moli?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2007, 21:01 
staromodan
Korisnikov avatar

tite mi, ispasce da sam te platio za tu izjavu. nemoj tako grubo blizzard.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2007, 21:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
ИКОНА=лик; икона је слика на дрвету или платну на којој је представљен портрет (архетип) једног или више светитеља, или догаћаји из живота светитеља, Христоса или Богородице. Икона мора бити лепо (квалитетно) насликана, без вештачког патинирања. Све старе иконе које ми познајемо као патиниране, мање или више оштеђене, са испуцалим и потамнелим лаковима на себи, биле су нове и сјајне када су биле насликане. Кроз време и недаће које оно носи, оне су претрпеле разна оштеђења и промене боја и лакова. Тако ће и новонастала, савремена икона, кроз одређени временски период добити своју патину и стога је није потребно вештачки постаривати. Свака слика ипак не може бити икона. Да би то била, потрбно је да буде насликана по одређеним канонима Православне цркве (нпр. тачно је утврђено какву одежду и у којим приликама могу да носе поједини светитељи, као и облик, величина и боја њихове косе и браде). Положај руку и знамења у њима још ближе нам говоре о коме се ради на икони. Ореол (нимб) око главе је обавезно обележије светости. И на крају, оно без чега икона није икона већ религиозна слика, мора постојати текст са именом Светитеља који је изображен.Икона је молитвени предмет на који чином освећења, молитвом свештеника силази благодат Духа Светога и тиме она прелази у ред тзв. "светих утвара", и према њој се односимо са дужним поштовањем. То поштовање се не односи на слику као предмет, већ на светитеља који је представљен на слици. Тако се ми у ствари, молимо пред иконом ономе светитељу који је представљен на њој. Икона је посредник измећу нас и Светитеља, прозор кроз који наше молитве стижу до Светитеља који је изображен. А наш Светитељ је наш молитвени заступник пред Господом.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2007, 21:21 
staromodan
Korisnikov avatar

TVRTKO napisao.

"То поштовање се не односи на слику као предмет, већ на светитеља који је представљен на слици. Тако се ми у ствари, молимо пред иконом ономе светитељу који је представљен на њој. Икона је посредник измећу нас и Светитеља, прозор кроз који наше молитве стижу до Светитеља који је изображен."

implikacije: 1-- cim se postovanje odnosi na svetitelja (o tome i pricamo citavo vrijeme kad mislimo na ikonu, ne o materijalu) umanjuju se Hristove zasluge. Prema tome svetitelj je na prvom mjestu, Bog na drugom i zaboravi se druga zapovjest.

2-- ako je ikona posrednik izmedju nas i svetitelja, sta da radimo sa 1 Tim 2;5.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2007, 22:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2005, 02:05
Pravosavci se mole okrenuti istoku. Ikone se postavljaju ka istoku. Bogu se molimo, a molimo i svetitelje da se zauzmu za nas svojim molitvama kod Boga. Primjeri Starog Zavjeta jasno govore da se Bog i na tudje molitve da umilostiviti za druge gresnike, pa i za citav narod.
Mi pravoslavci vjerujemo da su svetitelji dusom zivi na nebesima, jer je Bog Bog zivih, a ne mrtvih. I zato svetitelji mogu molitvom posredovati za nas gresne.
Pravoslavac gleda ikonu tjelesnim ocima, a duhovnim ocim gleda nebeski svijet.

Spominjes 1. Tim. 2, 5.

"Jer je jedan Bog, i jedan je posrednik Boga i ljudi, covjek Hristos Isus."

Da, jedan je Bog:
"Jer je troje sto svjedoci na nebu: Otac, Rijec, i Sveti Duh; i ovo je troje jedno."

Dakle, jedan je Bog, Bog Svetotrojicni!
Vjerujuci Hristovim rijecima Jevandjelja i krstenjem u ime Oca i Sina i Svetoga Duha zadobijamo Svetog Duha i primamo usinovljenje od Oca. Hristos posreduje kod Boga Oca na svakoj Liturgiji kad Gospod prima i osvecuje Liturgijske darove, kad hljeb i vino Svetom Tajnom postaju Hristovo tijelo i Hristova krv jer kaza: "Koji jede moje tijelo i pije moju krv ima zivot vjecni, i ja cu ga vaskrsnuti u posljednji dan:
Jer je tijelo moje pravo jelo i krv moja pravo pice.
Koji jede moje tijelo i pije moju krv stoji u meni i ja u njemu."

To je Hristovo posredovanje za vjerujuce hriscane.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2007, 22:45 
staromodan
Korisnikov avatar

Vidusa je napisao:
Pravosavci se mole okrenuti istoku. Ikone se postavljaju ka istoku. Bogu se molimo, a molimo i svetitelje da se zauzmu za nas svojim molitvama kod Boga. Primjeri Starog Zavjeta jasno govore da se Bog i na tudje molitve da umilostiviti za druge gresnike, pa i za citav narod.
Mi pravoslavci vjerujemo da su svetitelji dusom zivi na nebesima, jer je Bog Bog zivih, a ne mrtvih. I zato svetitelji mogu molitvom posredovati za nas gresne.
Pravoslavac gleda ikonu tjelesnim ocima, a duhovnim ocim gleda nebeski svijet.

Spominjes 1. Tim. 2, 5.

"Jer je jedan Bog, i jedan je posrednik Boga i ljudi, covjek Hristos Isus."

Da, jedan je Bog:
"Jer je troje sto svjedoci na nebu: Otac, Rijec, i Sveti Duh; i ovo je troje jedno."

Dakle, jedan je Bog, Bog Svetotrojicni!
Vjerujuci Hristovim rijecima Jevandjelja i krstenjem u ime Oca i Sina i Svetoga Duha zadobijamo Svetog Duha i primamo usinovljenje od Oca. Hristos posreduje kod Boga Oca na svakoj Liturgiji kad Gospod prima i osvecuje Liturgijske darove, kad hljeb i vino Svetom Tajnom postaju Hristovo tijelo i Hristova krv jer kaza: "Koji jede moje tijelo i pije moju krv ima zivot vjecni, i ja cu ga vaskrsnuti u posljednji dan:
Jer je tijelo moje pravo jelo i krv moja pravo pice.
Koji jede moje tijelo i pije moju krv stoji u meni i ja u njemu."

To je Hristovo posredovanje za vjerujuce hriscane.

pusti trojsto, poceo si i ti preskakati. :D

napisao sam citat u vezi posredovanja, sto znaci da svetitelji i ikone otpadaju ili ja pogresno razumijem taj stih.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2007, 22:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hristos je Bog, jedno lice Svete Trojice. O nacinu posredovanja eno sam ti rekao i ponavljam ti: samo kroz Hrista (tj. Hristovim posredovanjem) covjek moze postici bogoosvecenje, bogocovjek.

Ti naopako shvatas to Hristovo posredovanje: po tebi treba da se molimo Hristu da se zauzme za nas kod Boga Oca? Zaboravljas ove rijeci:
"Ja i Otac jedno smo."
Dakle: kad se molimo Ocu, ujedno se molimo i Sinu. Kad se molimo Sinu, tad se molimo i Ocu jer su jedno: jedinosustni i nerazdjeljivi.

Razmisli malo o ovome.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2007, 23:08 
staromodan
Korisnikov avatar

Vidusa je napisao:
Hristos je Bog, jedno lice Svete Trojice. O nacinu posredovanja eno sam ti rekao i ponavljam ti: samo kroz Hrista (tj. Hristovim posredovanjem) covjek moze postici bogoosvecenje, bogocovjek.

Ti naopako shvatas to Hristovo posredovanje: po tebi treba da se molimo Hristu da se zauzme za nas kod Boga Oca? Zaboravljas ove rijeci:
"Ja i Otac jedno smo."
Dakle: kad se molimo Ocu, ujedno se molimo i Sinu. Kad se molimo Sinu, tad se molimo i Ocu jer su jedno: jedinosustni i nerazdjeljivi.

Razmisli malo o ovome.

ma jok, treba se moliti Budi da se zauzme kod Oca. citas li ti sta pises, al ono bas iskreno te pitam.
napisao si dve velike kontradikcije za koje bi te na licno anatemisao. :wink:

da po meni treba se moliti Hristu, Jovan 14;13 ---"i sto god zaistete u oca u ime moje, ono ce vam uciniti, da se proslavi otac u sinu. i ako zaistete u ime moje, ja cu uciniti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2007, 00:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Krstenjem se u Hrista obukosmo i svaka molitva hriscanina je u ime Hristovo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2007, 13:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Разни секташи нападају православне због поштовања икона изговарајући се 2. Заповешћу Божјом (2.Мојс.20,4-5) која нам брани да икоји предмет у свету, било прородни или вештачки, ставимо испред или изнад Бога.
Кад би ова заповест бранила прављење било акквих ликова или лутака, онда би поре4д иконописаца, највећи грешници били фотографи, сликари, билози који сликају разне животиње, аи сви који раде у Фотошопу. Такође и сви они који имају документа у којим а се налази њихова фотографија, као и све организације које имају амблеме (звезду, полумесец....).

Бог није забранио прављење ликова, него наређује да се направи шатор и ствари у њему, завесе са ликова херувима (2. Мојс 25, 1-22; 26.31). Онај ко би се огрешио о посвећене ствари бивао је кажњен (2.Сам. 6,6-7 ; Дан. 5,1-6).
Бог забрањује обожавање ликова што видимо у 2.Мојс.32,1-6.
Видимо да од најранијег хришћанства постоји поштовање св. Икона и реликвија (мошти светих и премети који су им припадали) и да је Бог дао моћ чињења чуда.

Примера поштовања реликвија имамо још у СЗ (два таблице Закона, штап Аронов, посуда са маном (Јевр.9,3-4). У НЗ имамо да се крвоточива жена исцелила додиром Христове хаљине (Мт.9,20-22), као и да убруси од зноја и кецеље св.ап. Павла

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2007, 14:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Tvrtko, sve si tvrdji :angel:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 109 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]