Citiraj:
Ако си мислио на просте монахе (дакле не свештеномонахе - јеромонахе и сл.) не знам да је постојао Сабор на којем су могли у доношењу одлука учествовати монаси-лаици. Одакле ти то?
Damaskine, i ja sam cuo da su na tom drugom Sedmom vaseljenskom saboru glasali i monasi (!), jer da nije bilo njih-ne bi ni bila izglasana dogma o ikonama. Po prvi puta.
A sto se tice ovog predmeta-treba stvarima prici sa obe strane. Mislim da sam kod Kartashova naisao kritiku na racun protestantskih istoricara sto previse hvale Lava Isavrija, ali protestantski istoricari takodje mogu zameriti pravoslavnima na neobjektivnosti i cutanju po pitanju mnogih cinjenica. Ako nekoga stvarno zanima ovaj predmet, onda (moje je misljenje) jednostrano je uzeti Kartaoshova i pricati o ikonama, bas kao sto je jednostrano uzeti bilo kojeg protestanta pa pricati o istoj temi.
Ono sto pouzdano znam jeste da je Lav sazvao taj sabor zbog stalnih pritisaka od strane muslimana, koji su pravoslavne nazivali idolopoklonicima zbog ikona. On je zelio resiti taj problem, zato je sazvan Sabor gde se odlucilo protiv njih. Navodila su se cak dela nekih crkvenih otaca (!), a i Sveto Pismo.
Medjutim, nakon njegove smrti, a postoji osnovana pretpostavka da je ubila carica Irina (!), i ne samo njega, sazvan je drugi Sedmi vaseljenski sabor. Ona je bila postovalac ikona, cak su nasli, pre tog sabora, jednu ikonu ispod njenog jastuka. Naravno, koliko je bilo politike u prvom Sedmom vaseljenskom saboru, toliko je bilo i na drugom Sedmom vaseljenskom saboru. Ovaj drugi je ponistio odluke prvog, sa objasnjenjem koje je dao Damaskin sa wikipedie. Mada, koliko mi se cini,ta formulacija pripada Jovanu Damaskinu koji je usred muslimanskog zivlja dao prvi teolosko obrazlozenje za ikonopostovanje. Svejedno, on je prvi dao teolosku formulaciju za tu praxu. Osim toga, moze se pricati dublje o toj formulaciji koja sama u sebi nosi kontradikciju, no o tom po tom.
Mislim da bi ovo bila generalna slika odakle mozemo poci u razumevanju ovog predmeta.
Prijatno svima.