Izvini Damaskin, slucajno sam zaboravio na te pravoslavne crkve. Takodje da je svaka za sebe autokefalna i da su strasno osjetljivi kada se neka druga autokefalna crkva mijesa u njihovu politiku. Takodje svaka autokefalna crkva bira jezik bogosluzenja, sama gradi hramove i sama ima pravo na kanonizaciju svetaca. Postoji oko 15 autokefalnih pravoslavnih crkava.
Kostantinopoljska je na prvom mjestu (nekad Carigrad, danas Istanbul). Patrijarh te crkve nosi pocasnu titilu, vaseljenski patrijarh. Zatim Aleksandrijska, Antiohijska, Jerusalimska, pa onda Ruska pravoslavna crkva,- koja ima problema posebno u Ukrajini gdje su se nekad tukli i oruzjem. Razlog, postoje 4 odvojene pravoslavne crvke, moskovskog, kijevskog, ukrajinskog patrijarhata i grkokatolici (sinkretizam rimokatolicizma i grčkog pravoslavlja; čuvaju obrede pravoslavne crkve, a jezik je latinski).
Onda na sestom mjestu je Gruzijska, pa slijedi SPC. Dalje ide Rumunska pravoslavna crkva, slijede Bugarska i Ciparska(kazu veoma stara PC, 47 n.e.), slijede Eledska ili Grcka, zatim Albanska, Posljka, Cheoslovacka i na 15 mjestu je Pravoslavna crkva u Americi (koja je 1924 prekinula svaku vezu za Ruskom PC i na taj nacin objavila svoju samostalnost, koju je dobila 1970. kao dar od Ruske PC). Da jos napomenem da postoje i još i tzv drevno istočne crkve, neki ih nazivaju pravoslavnim, neki ne. Još se nazivaju i dohalkidonskim što je u vezi sa 4. vaseljenskim saborom 451 godine. Te crkve se nisu složile sa odlukama 4. vaseljenskog sabora, a to je dvostruka priroda Isusa Hrista. Isus je bio Bog i čovjek u isto vrijeme.
Da jos ne pricamo o drevnim istocnim crkvama, Koptska, Etiopska, Jekabitska(Sirija) i Malabarskaja (Indija). Jedni ih smatraju za pravoslavne crkve drugi ne, jer su proglasene monofizitskim, tj jeretickim.
Takodje kriterijum ortodoxne crkve je vjernost odlukama vaseljenskih sabora, tako da posto Jermenska PC nije vjerna onda ne moze biti pravoslavna.
Valjda u buducnosti Crnogorska PC dobije autokefalnost.
Eto toliko o istorijatu, ako sam sta pogrijesio ti me ispravi.
Naravno ovo nema veze sa 1054, da se ne napravis tosa pa slucajno povezes.