banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jun 2025, 21:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 210 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2007, 15:05 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Dec 2006, 14:40
spavac je napisao:
Talija je napisao:
spavac je napisao:
talija, zamijesi jednu pitu za monahe i svestenike da ne idu po selu i mame djecake. mozda se koji zapali na tebe.

damaskin, jel ti stvarno vjerujes da imate apostolsko nasljedje?

'Pavaj sine, 'pavaj. 8)

''Otac Grmeč i majka Kozara'', otuda tebi nick Spavač, iz filma Kozara kad klinac kaže ''paja, mama paja'' ?

Trauma od malih nogu i uzdizanje žene u ovom slučaju EGW na tron božice ili božijeg poslanika. :angel:

talija jel to prelazimo na licno dopisivanje. da malo pogledas svoje postove. idi popij ibumetin da ti se krvarenje smiri ili izvadi krilca cisto da ih malo ozracis.

gora je trauma nositi mrtvu sliku kod popa da je posveti i onda turati nekoj porodici da je ta slika zastitnica porodice, dok je Bog u kafani na odmoru. naplacivati za svetu vodu pozamasno dok je ona sa cesme.
gora je trauma povezivati Boga samo sa jednu naciju i pricati da je Bog pravoslavane vjeroispovjesti. citati na sahrani rijeci koje niko ne razumije osim popa. naplacivati sahranu kao taxisti. biti zarobljen sa ljudskim obicajima.

Ниђе везе. Ко се болан тако понаша, шта је с тобом?

Што се тиче свете воде, па отиђи у цркву и узми је беслплатно 10 литара ако хоћеш, какав си ти краљ. Човјече каква је ово неупућеност, још по водоосвећењу? :roll:

О каквом ти везивању Бога за нацију причаш, ти изгледа не разликујеш помијесну цркву од неког националног Бога?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2007, 15:08 
Pripravnik
Pripravnik

spavac je napisao:
Damaskin da mi objasnis ovo malo.

The East-West Schism, or Great Schism, divided Chalcedonian Christianity into Western (Latin) and Eastern (Greek) branches, i.e. Western Catholicism and Eastern Orthodoxy. Though normally dated to 1054, the East-West Schism was actually the result of an extended period of estrangement between Latin and Greek Christendom. The primary causes of the Schism were disputes over papal authority—Pope Leo IX claimed he held authority over the four Eastern patriarchs—and over the insertion of the filioque clause into the Nicene Creed by the Western Church. Eastern Orthodox today claim that the primacy of the Patriarch of Rome was only honorary, and that he has authority only over his own diocese and does not have the authority to change the decisions of Ecumenical Councils. There were other, less significant catalysts for the Schism, including variance over liturgical practices and conflicting claims of jurisdiction.

The Church split along doctrinal, theological, linguistic, political, and geographic lines, and the fundamental breach has never been healed. It might be alleged that the two churches actually reunited in 1274 (by the Second Council of Lyon) and in 1439 (by the Council of Basel), but in each case the councils were repudiated by the Orthodox as a whole, on the grounds that the hierarchs had overstepped their authority in consenting to reunification. Further attempts to reconcile the two bodies have failed.

uzeto sa Wikipedia. vjerovatno lazu.On May 29, 2005 in Bari, Italy, Pope Benedict XVI cited reconciliation as a commitment of his papacy, saying, "I want to repeat my willingness to assume as a fundamental commitment working to reconstitute the full and visible unity of all the followers of Christ, with all my energy." Pope Benedict XVI was invited to visit Turkey in November 2006 by Ecumenical Patriarch Bartholomew I.

Archbishop Christodoulos, head of the Greek Orthodox Church, visited Pope Benedict XVI at the Vatican on December 13, 2006. It was the first official visit by a head of the Church of Greece to the Vatican.

takodje sa wikipedia.

eh sad ti meni objasni ko se podijelio. :wink:

Ако те то интересује, онда отиђи на Видушину тему и тамо му постави питање, он је луд за тим, мени се неда смарати са овим, али сам потпуно сигуран да ће ти Видушица све до у детаље објаснити с тим да ће по обичају назвати и све православне јерархе јеретицима (као има оних који нису али се скривају :D ), а недао Бог да чујеш како ће тебе назвати, но уколико то успијеш прегрмити, добиће баш информација. :D

Само питај експерта! :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2007, 15:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Спавач, не видим у овом чланку са Википедије
да се Православна хришћанска црква подијелила на Римску и Српску,
како си ти навео...

Чињенице кажу да се Римска одвојила, због тога што нико није хтио да прихвати теолошке "изуме" бискупа из Шпаније (од исте екипе и њихових наследника ће касније произићи још многа слична "сјајна " откровења попут инквизиције, тврдињи да је земља равна плоча итд..
што довољно говори о њиховој "инспирацији"...

Рим (који је у међувремену престао да буде црква, а постао држава са војском, тајном службом и дипломатским апаратом)
би сад након хиљаду година да се уједини са православнима,
само што су сад разлике оооогрооомне, и такорећи непшремостиве,
поготово ако се зна да Рим нема намјеру да се одрекне папског примата, и још многих теолошких "изума"...

Ја те поново питам зашто умјесто Православна Црква користиш израз "Српска"? Као да не постоји и Грчка, Јерусалимска, Московска, Васељенска итд...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2007, 15:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
1054. г. на једној страни је остао римски папа, а на другој јерусалимски, александријски, антиохијски и цариградски патријарх.
Е, сад ко се од кога одвојио ?
Православље је задржало изворну Христову науку, док су римокатолици испуцали све новотарије, па би сад да се уједине поново. :oops:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2007, 18:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2006, 23:11
Damaskin je napisao:
И шта кажеш?

Хришћанство се 1054 г. подијелило на Римску и Српску Цркву??? :D :D :D

Ти си баш забаван лик Спавач, без тебе би форум био досадан... :D

Шути добро смо прошли ,још ће каже да се поделила на Загребачку Бискупију и Захумско-Херцеговачку Епархију!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ИЗ МЕРТВИХ СМЕРТИЈУ СМЕРТ ПОПРАВ И СУШЧИМ ВО ГРОБЈЕХ ЖИВОТ ДАРОВАВ.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2007, 19:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Jun 2006, 18:46
Citiraj:
Ако те то интересује, онда отиђи на Видушину тему и тамо му постави питање, он је луд за тим, мени се неда смарати са овим, али сам потпуно сигуран да ће ти Видушица све до у детаље објаснити с тим да ће по обичају назвати и све православне јерархе јеретицима (као има оних који нису али се скривају ), а недао Бог да чујеш како ће тебе назвати, но уколико то успијеш прегрмити, добиће баш информација.

Само питај експерта!

:) Najvecu stvar koju sam ikada u zivotu dozivio jeste da me porede sa=katolicima! :) Solunac, to mi je dragi Vidusa kazao, sto me je iznenadilo do neba. Zaista.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2007, 19:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2006, 23:11
Antropos je napisao:
Citiraj:
Ако те то интересује, онда отиђи на Видушину тему и тамо му постави питање, он је луд за тим, мени се неда смарати са овим, али сам потпуно сигуран да ће ти Видушица све до у детаље објаснити с тим да ће по обичају назвати и све православне јерархе јеретицима (као има оних који нису али се скривају ), а недао Бог да чујеш како ће тебе назвати, но уколико то успијеш прегрмити, добиће баш информација.

Само питај експерта!

:) Najvecu stvar koju sam ikada u zivotu dozivio jeste da me porede sa=katolicima! :) Solunac, to mi je dragi Vidusa kazao, sto me je iznenadilo do neba. Zaista.

Pozdrav.

Ма ти си обични јеховиста, јесте набавили адвоката до сада?

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ИЗ МЕРТВИХ СМЕРТИЈУ СМЕРТ ПОПРАВ И СУШЧИМ ВО ГРОБЈЕХ ЖИВОТ ДАРОВАВ.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2007, 20:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pa pokusaj za promenu da procitas moje postove pa onda sudi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2007, 21:48 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
Damaskin je napisao:
Спавач, не видим у овом чланку са Википедије
да се Православна хришћанска црква подијелила на Римску и Српску,
како си ти навео...

ah sto se pravis tosa. dobro znas na sto sam mislio po pitanju 1054, tako da ova izjava iznad me poprilicno iznenadila. pricam o hriscanstvu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2007, 22:24 
staromodan
Korisnikov avatar

Izvini Damaskin, slucajno sam zaboravio na te pravoslavne crkve. Takodje da je svaka za sebe autokefalna i da su strasno osjetljivi kada se neka druga autokefalna crkva mijesa u njihovu politiku. Takodje svaka autokefalna crkva bira jezik bogosluzenja, sama gradi hramove i sama ima pravo na kanonizaciju svetaca. Postoji oko 15 autokefalnih pravoslavnih crkava.
Kostantinopoljska je na prvom mjestu (nekad Carigrad, danas Istanbul). Patrijarh te crkve nosi pocasnu titilu, vaseljenski patrijarh. Zatim Aleksandrijska, Antiohijska, Jerusalimska, pa onda Ruska pravoslavna crkva,- koja ima problema posebno u Ukrajini gdje su se nekad tukli i oruzjem. Razlog, postoje 4 odvojene pravoslavne crvke, moskovskog, kijevskog, ukrajinskog patrijarhata i grkokatolici (sinkretizam rimokatolicizma i grčkog pravoslavlja; čuvaju obrede pravoslavne crkve, a jezik je latinski).
Onda na sestom mjestu je Gruzijska, pa slijedi SPC. Dalje ide Rumunska pravoslavna crkva, slijede Bugarska i Ciparska(kazu veoma stara PC, 47 n.e.), slijede Eledska ili Grcka, zatim Albanska, Posljka, Cheoslovacka i na 15 mjestu je Pravoslavna crkva u Americi (koja je 1924 prekinula svaku vezu za Ruskom PC i na taj nacin objavila svoju samostalnost, koju je dobila 1970. kao dar od Ruske PC). Da jos napomenem da postoje i još i tzv drevno istočne crkve, neki ih nazivaju pravoslavnim, neki ne. Još se nazivaju i dohalkidonskim što je u vezi sa 4. vaseljenskim saborom 451 godine. Te crkve se nisu složile sa odlukama 4. vaseljenskog sabora, a to je dvostruka priroda Isusa Hrista. Isus je bio Bog i čovjek u isto vrijeme.
Da jos ne pricamo o drevnim istocnim crkvama, Koptska, Etiopska, Jekabitska(Sirija) i Malabarskaja (Indija). Jedni ih smatraju za pravoslavne crkve drugi ne, jer su proglasene monofizitskim, tj jeretickim.
Takodje kriterijum ortodoxne crkve je vjernost odlukama vaseljenskih sabora, tako da posto Jermenska PC nije vjerna onda ne moze biti pravoslavna.
Valjda u buducnosti Crnogorska PC dobije autokefalnost.
Eto toliko o istorijatu, ako sam sta pogrijesio ti me ispravi.
Naravno ovo nema veze sa 1054, da se ne napravis tosa pa slucajno povezes.
:wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2007, 22:33 
Pripravnik
Pripravnik

spavac je napisao:
Izvini Damaskin, slucajno sam zaboravio na te pravoslavne crkve. Takodje da je svaka za sebe autokefalna i da su strasno osjetljivi kada se neka druga autokefalna crkva mijesa u njihovu politiku. Takodje svaka autokefalna crkva bira jezik bogosluzenja, sama gradi hramove i sama ima pravo na kanonizaciju svetaca. Postoji oko 15 autokefalnih pravoslavnih crkava.
Kostantinopoljska je na prvom mjestu (nekad Carigrad, danas Istanbul). Patrijarh te crkve nosi pocasnu titilu, vaseljenski patrijarh. Zatim Aleksandrijska, Antiohijska, Jerusalimska, pa onda Ruska pravoslavna crkva,- koja ima problema posebno u Ukrajini gdje su se nekad tukli i oruzjem. Razlog, postoje 4 odvojene pravoslavne crvke, moskovskog, kijevskog, ukrajinskog patrijarhata i grkokatolici (sinkretizam rimokatolicizma i grčkog pravoslavlja; čuvaju obrede pravoslavne crkve, a jezik je latinski).
Onda na sestom mjestu je Gruzijska, pa slijedi SPC. Dalje ide Rumunska pravoslavna crkva, slijede Bugarska i Ciparska(kazu veoma stara PC, 47 n.e.), slijede Eledska ili Grcka, zatim Albanska, Posljka, Cheoslovacka i na 15 mjestu je Pravoslavna crkva u Americi (koja je 1924 prekinula svaku vezu za Ruskom PC i na taj nacin objavila svoju samostalnost, koju je dobila 1970. kao dar od Ruske PC). Da jos napomenem da postoje i još i tzv drevno istočne crkve, neki ih nazivaju pravoslavnim, neki ne. Još se nazivaju i dohalkidonskim što je u vezi sa 4. vaseljenskim saborom 451 godine. Te crkve se nisu složile sa odlukama 4. vaseljenskog sabora, a to je dvostruka priroda Isusa Hrista. Isus je bio Bog i čovjek u isto vrijeme.
Da jos ne pricamo o drevnim istocnim crkvama, Koptska, Etiopska, Jekabitska(Sirija) i Malabarskaja (Indija). Jedni ih smatraju za pravoslavne crkve drugi ne, jer su proglasene monofizitskim, tj jeretickim.
Takodje kriterijum ortodoxne crkve je vjernost odlukama vaseljenskih sabora, tako da posto Jermenska PC nije vjerna onda ne moze biti pravoslavna.
Valjda u buducnosti Crnogorska PC dobije autokefalnost.
Eto toliko o istorijatu, ako sam sta pogrijesio ti me ispravi.
Naravno ovo nema veze sa 1054, da se ne napravis tosa pa slucajno povezes.
:wink:

Па добро не мораш нас ваљда учити. :)

Иначе у Украјини и јесте Руска Православна Црква, Украјинци доскора као народ и нису ни постојали, а што се тиче туча оружијем, то су римокатолички крсташки походи углавном били. Има и скоријих туча, а то је углавном неки страни утицај, неко расколничко замлаћивање, смор живи ...

Нешто си колега поновио два пута чини ми се. :) Црква у Малабару је нешто скроз друго, но о том по том...

Што се тиче Црногораца, е ту га брате набаци, да ни фићо не би могао прегазити. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2007, 22:36 
Pripravnik
Pripravnik

Antropos je napisao:
Citiraj:

Само питај експерта!

Pozdrav.

Није знао халфе, прешао се ту, дође то њему често. :D

Нешто сада размишљам, чини ми се да би Видушина псовка и личила на - матер ти поримокатоличим. :D Мада када он крене да смишља, ајој, добро је и ово што си добио - римокатолике (барем неке си добио). :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2007, 22:46 
staromodan
Korisnikov avatar

solunac bilo je to vise upuceno za Damaskina, ne da ucim vas vec da mu eto malo nacrtam da poznajem PC.

otom potom u vezi crnogoraca, kad tad ce zatraziti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2007, 22:53 
Pripravnik
Pripravnik

Па Црногорци већ бучу на све стране. :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2007, 09:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
spavac je napisao:
idi popij ibumetin da ti se krvarenje smiri ili izvadi krilca cisto da ih malo ozracis.

To pišeš iz iskustva? :lol:

Citiraj:
gora je trauma nositi mrtvu sliku kod popa da je posveti i onda turati nekoj porodici da je ta slika zastitnica porodice, dok je Bog u kafani na odmoru. naplacivati za svetu vodu pozamasno dok je ona sa cesme.
gora je trauma povezivati Boga samo sa jednu naciju i pricati da je Bog pravoslavane vjeroispovjesti. citati na sahrani rijeci koje niko ne razumije osim popa. naplacivati sahranu kao taxisti. biti zarobljen sa ljudskim obicajima.

Još gora stvar je nositi mrtvu dušu bez trunke ljubavi i osuđivati čitav svijet koji ne misli isto i koji ne vidi isto. Protiv astigmatizma (zakrivljenih rožnjača) postoje cilindrična stakla. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2007, 12:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Talija je napisao:
spavac je napisao:
idi popij ibumetin da ti se krvarenje smiri ili izvadi krilca cisto da ih malo ozracis.

Citiraj:

Još gora stvar je nositi mrtvu dušu bez trunke ljubavi i osuđivati čitav svijet koji ne misli isto i koji ne vidi isto. Protiv astigmatizma (zakrivljenih rožnjača) postoje cilindrična stakla. :wink:

nadji mi osobu na forumu koja nije ta'ka...:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2007, 12:54 
Pripravnik
Pripravnik

8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) :fadein: :angel: :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2007, 14:47 
staromodan
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
spavac je napisao:

Citiraj:

sta ti bi pa da se smiris odjednom. bas si poeticna. bilo bi dobro da malo ides unazad pa vidis po postovima ko osudjuje razlike. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2007, 15:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Antropos je napisao:

Pozdrav.

Inace, jel' pripadas nekoj odredjenoj religiji ili si neopredjeljen?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2007, 17:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

vim je napisao:
Antropos je napisao:

Pozdrav.

Inace, jel' pripadas nekoj odredjenoj religiji ili si neopredjeljen?

Naravno.

Pozdrav.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 210 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]