banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jun 2025, 12:54

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 210 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 30 Apr 2007, 00:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Што се тиче википедије она само потврђује моју изјаву да је покрет идејно настао од Милера, а да се раширио маркетнгом Вајтиних окултних "визија".

spavac je napisao:
stih iz starog zavjeta u vezi vracanja takodje se moze upotrijebiti u SPC

Што си ти баш запео на СПЦ као да се она раликује од РПЦ или ГПЦ или било које друге? Та црква је помјесна само зато што је лакше сазвати сабор од 40 умјесто од 500 Епиксопа, а по служби, проповједи, устројству, догматима, откровењима је једна те иста Црква.

Тек ми је сад јасно на шта мислиш под "издјељеност", што само свједочи колико много не знаш ствари о православљу.
Шта кад би ти ја рекао да нису помјесне Цркве симбол пуноте,
већ да свако евхаристијско окупљање вјерних око Епископа представља већ Цркву у свој њеној пуноти?
Јединство није у једном "центру управе" као код римске или адвентистичке цркве, већ Црква своје јединство има у евхаристији и у личности Господа Христа.

А ако имаш доказе о неком свештеном лицу које се бави "врачањем" или "разговором са мртвима" као што је то чинила Елен Вајт, ти га пријави Епископу, и остаће убразо "без браде", односно биће рашчињен.

Мада ми ова прича опет личи на старе добре суботарске шупљаке, који су ми искрено и помало недостајали.

Citiraj:
koliko tek ima bajaca u okviru pravoslavlja, i svi oni imaju diplome za gatanje, bijeli magovi, crni magovi i td.

магови? о чему причаш? почињем да сумњам да користиш нека недозвољена срдества прије поствања ових тема...

Citiraj:
sliku tamo nekog sveca se nosi kod popa da je osveti cesmovacom.

Опет твоје дебело непознавање теологије и историје Цркве...шта рећи...

Citiraj:
ne gledas Adventisticki pokret iz prizme Biblije i Otkrivenja,
pa ne znam sto dalje da pricamo.

Па да, можемо дискутовати само ако адвентисте назовемо "црквом одабраних", а све остале као "потпалу за адску ватру"...луд'ло :D

Citiraj:
ne, u vezi raspada pravoslavlja, ne mislim na papski raskol. mislim na razdjelu i razlike izmedju ruskih pravoslavaca, grka, makedonskih , crnogorskih pa cak i izmedju SPC u Srbiji.

Ти не разликуеш Помјесне Цкрве као административне јединице које немају везе са суштинским устројством од различитих вјера и цркава?
Пријатељу, ово већ није ствар вјеронауке, него опште културе...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Apr 2007, 01:42 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
onda bi bilo dobro da i ti naucis nesto iz opste kulture pa odes direktno na sajt koji govori o EGW i prestanes citati supljake-sajtove koje je napravila SPC pogotovo pozivajuci se na Voltera Reja knjiga White Lies.

cisto da te pitam da li ti je poznato da je u novinama Riversajd press iz 1981 godine osvanuo naslov "Adventisti uzeli katolickog advokata da osvetli ime utemeljivaca". ime advokata Vince Remik, malo se raspitaj.

Takodje i one supljake o kojima ti pricas na koliko se grana odvojio adventizam, eh o takvim supljacima i ja tebi govorim na koliko se grana odvojilo pravoslavlje. :wink:

da ne mislis da bjezim od price razne struje ili ogranci unutar adventizma malo cu i tu nesto da napisem. vecina tih odvojenih je odlucila da ode zbog nekog licnog problema prema organizaciji ili bolje definisano crkvena politika. taj pojam crkvena politika je zastupljen u svakoj crkvi, da ih ne nabrajam. slucajno sam i sam bio u tom problemu, ali odlucih da ispostujem stih iz 1 Korincanima 5:7 "jer po vjeri zivimo, a ne po gledanju". u neku ruku sustina crkvenog zivota. mogu sutra da napisem knjigu pod standardnim naslovom "Bio sam adventista" i pljuvati po Crkvi zbog nekih pojedinaca kojima vjera oslabi pa mu desna ruka uzme ono sto ne treba, a lijeva nije ni vidjela. i onda se takve osobe guraju da budu u vrhu organizacije. sve je to samo crkvena politika, na zalost za neke pogubna.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Apr 2007, 09:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
onda bi bilo dobro da i ti naucis nesto iz opste kulture pa odes direktno na sajt koji govori o EGW i prestanes citati supljake-sajtove koje je napravila SPC pogotovo pozivajuci se na Voltera Reja knjiga White Lies.

1. Досад сам само био на Wikipediji, а што више сајтова отварам, све их више описује Елен Вајт у негативном свјетлу.

2. сајтове које је "направила СПЦ"? Да ли ти пријатељу заиста мислиш да усред страдања која нас сустижу и све тежа искушења која нападају на Цкрву, она има времена да се бави "прављењем сајтова против Елен Вајт"???

3. Адвентизам се јесете "идјелио" и "расцијепио" јер подгрупе о којима говорим имају различита гледишта и ставове у погледу многих битних ствари, док помјесне Православне Цркве све исповјердају исто.

Citiraj:
da ne mislis da bjezim od price razne struje ili ogranci unutar adventizma malo cu i tu nesto da napisem. vecina tih odvojenih je odlucila da ode zbog nekog licnog problema prema organizaciji ili bolje definisano crkvena politika. taj pojam crkvena politika je zastupljen u svakoj crkvi, da ih ne nabrajam. slucajno sam i sam bio u tom problemu, ali odlucih da ispostujem stih iz 1 Korincanima 5:7 "jer po vjeri zivimo, a ne po gledanju". u neku ruku sustina crkvenog zivota.
mogu sutra da napisem knjigu pod standardnim naslovom "Bio sam adventista" i pljuvati po Crkvi zbog nekih pojedinaca kojima vjera oslabi pa mu desna ruka uzme ono sto ne treba, a lijeva nije ni vidjela. i onda se takve osobe guraju da budu u vrhu organizacije. sve je to samo crkvena politika, na zalost za neke pogubna

То је поштено, дакле исте ствари за које адвентисти оптужују неке православне свештенике са села се дешавају и код адвентиста?

Само ми није јасно како можеш тако хладна срца лагати да црква у свим својим искушењима има времена" правити сајтове против Елен Вајт", то је чист безобразлук и митоманија.

Православна црква се састоји из помјесних цркава,
које су административне цјелине, исто као и регије у држави,
"скупштине општина" и слично.
Дакле, ту се нико никад није "одвајао", већ се оне исповједају исто, вјерују исто, и дјелају исто.

Твоја тврдња је иста као да кажеш да Бијељина и Бања Лука нису у истој држави. У оба та града важе исти закони, исто политичко уређење, иста је извршна, законодавна и савјетодавна власт.

Не може нико у Бијељини спроводити законе којих нема у Бања Луци, али оба ова града имају своје статуте којима уређују уско локална питања и који су везани за одређене специфичности, али све у свему то су два града исте државе, са истим системом, уређењем, законима итд.

Када не би постојале општинске власти да ли мислиш да би држава стигла да се позабави рецимо локалним проблемима са водоводом у Србињу или са гријањем у Шамцу? Наравно да не јер би тако имала превише обавеза.

То, и једино то је разлог зашто постоје мање административне цјелине у Православној Цркви, а ако још једном на мој искрени покушај да ти укажем на неке ствари кажеш да сам их "преписао" или да су "шупљак", ја онда заиста нећу имати шта да разговарам са тобом.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Apr 2007, 11:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Apr 2003, 15:53
Nisam čitao mnogo od E. Vajt. Pročitao sam san-viziju sa prethodne strane, o razgovoru E. Vajt i njenog pokojnog muža. Ali, čitao sam jednu knjigu koja mi se svidjela, zove se "Razgovori stranika sa duhovnim ocem". Od tada je prošlo vremena, ali sjećam se da se u toj knjizi upravo opisuje čovjek koji se podučavao molitvi Isusovoj, ali ga je podučavao njegov duhovnik i nakon svoje smrti. Znači, i ovaj čovjek je razgovarao sa upokojenim. Meni ne izgleda ništa nemoguće i negativno da se Bog posluži nekom ličnošću koja je umrla da se nekom ko je živ nešto objasni, dadne mu se određena uputa i slično. Drugo je pitanje da li neko svjesno priziva umrle osobe i zašto...
Da ne bismo skrenuli s teme, toliko.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Apr 2007, 12:51 
staromodan
Korisnikov avatar

:D :D :D , bar reci ne znam za takve sajtove, a ne tipa nemamo vremena. svetosavlje mora da su napravili subotari. :wink:

gledista i stavovi takodje unutar SPC, samo tebi je to tesko priznati. ne lupetaj sa pricom o gradovima i glupim poredjenjem. nece ti pomoci. po srbiji imate pravoslavne protestante koje sinod smatra za sektase. postoje razne struje unutra.

cisto da te upoznam sa razlikama u adventizmu, nikad od nikoga krio ako me pita a i ne stidim se reci.
u adventizmu postoje dve struje. konzervativni adventizam i liberalni, ako nisi znao. cilj im je Isus Hristos. jedni prihvataju EGW, drugi ne. ti sto ne je ne prihvataju i dalje drze 10 zapovjesti.
takodje vidim da nisi odgovorio nista po pitanju katolickog advokata koji je ispitivao copyright.
ne samo da je postojalo drugacije gledanje po pitanju EGW unutra adventizma vec i bilo je dosta razgovora u vezi Danila- doktrina o svetinji.
1860 su Snuk (predsjednik oblasti u Ajovi) i njegov pomocnik Brinkif imali drugacije misljenje po pitanju organizacije crkve, problem Duha prorostva i svetinje. 1865 su napustili i osnovali Crkvu Boziju.nista cudno.
20vj.---E.F Balanzer takodje je imao drugacije misljenje po pitanju svetinje. cova napustio i postao baptista.
1930---Konrajt, tada predsjednik Divizije u Evropi. zavrsio skolu u Batl Kriku (SAD). imao problema sa spisima EGW, ali takodje i sa svojim moralnim zivotom-vanbracne veze (sto Crkva naravno osudjuje takav moralan zivot). njegov licni problem je kao kriv za ono sto je EGW pisala, siromah. eto to su ti znacajnije podjele, koje i danas postoje ili da kazem licnih problemi neke ljude dovedu u takvu poziciju da citaju spise koji su ovi pisali i tako lupetaju.
kada sam spomenuo konzervativni i liberalni adventizam, onda ne mogu i zaobici temu po pitanju homoseksualaca. konzervativci se plase po pitanju tog problema, prihvatanje ovakve grupice ljudi u crkvu. ljudi ponekad zaborave da je Isus rekao da je potreban bolesnima. liberalni adventizam je za to da se i homoseksulci prihvate ako zele da upoznaju Hrista. problem je na koji nacin ih prihvatiti. konzervatizam zeli da ti koji stvarno zele Isusa se razdvoje pre ulaska u crkvu i krstenja. da se razidju sa svojim partnerom i u buduce zive u heteroseksualnoj vezi. na prvi pogled to moze da odbije jedan takav homoseksualni par od odluke da upozna Hrista. zbog toga liberalizam zeli izaci u susret i kaze mogu oni i kao takvi da zive u Crkvi al da ne traze nove partnere. tema je hriscanska etika i nimalo laka i pored toga sto u Bibliji ima izricitih stavova po pitanju homoseksualizma kao grijeha. problem je sto takodje ne mozes nekome zabraniti da upozna Boga. takva jedna tematika ce naravno dovesti do razlicitih razmisljanja i cak do toga da neki odluce napustiti crkvu i onda napisu neku glupu knjigu.
moras imati jos nesto u vidu, subotari nisu bezgresni ljudi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Apr 2007, 15:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Не знам стварно шта бих ти рекао, ако сматраш да је "светосавље" постављен зобг Елен Вајт, онда препоручујем свакоме ко жели да се увјери и да заиста оде и прегледа сајт: http://www.svetosavlje.org
па нек просуди сам...

Што се тиче мноштва "рукаваца" и "праваца" у адвентизму, то свакако разумијем, када се крене са нуле ту има много лутања,
али ми никако није јасно да се нису жељели користити искуствима Светих Отаца и Апостола, већ су све градили "по наитију", како им дође, са нуле.

Једни славе суботу, једни недељу, једни су за хомосексуалце, други опет нису...и тако у недоглед...тек ми сада ништа није јасно... :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Apr 2007, 22:07 
staromodan
Korisnikov avatar

eh to ti je jedina iskrena recenica, da ti nije jasno. :wink:

posjeti glavni sajt HAC, ili kad vec rece da poznajes neke, priupitaj o misionstvu.

iskustvima apostola naravno da se sluzimo, a za svete oce vec ti je poznato ne ne i ne, jer su kontradiktorni sa Biblijom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Apr 2007, 23:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ти полако и сигурно постајеш све безобразнији.

Прво овај вид комуникације са твоје стане је неискрен од почетка:
сво вријеме нешто муљаш и правиш се луд,
а кад год ти не одговара чињенично стање искривљујеш га,
тако да немаш право да другима држиш придике о неискрености.

А то да су Свети Оци у контрадикцији са Билијом може само да изјави неко дебело необразован или једноставно глуп и безобразан.

Престани се већ једном фрљати са изјавама и дај нам неки конкретан примјер било чега што говориш.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Maj 2007, 00:38 
staromodan
Korisnikov avatar

Damaskin --- crveni karton za hriscansku umjerenost.

ona recenica koju nisi razumio u vezi iskrenosti je vazila po pitanju--posten odgovor. mislio sam da ces skontati al vidim sipak.

ako si ti mogao da dodas na antroposov odgovor ne znam, sto fali i drugima da dodaju na tvoju izjavu posten odgovor ili iskren odgovor.
eto valjda si sad skontao. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Maj 2007, 10:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Не прави се паметан - "поштено", у смислу, "од срца", и

Citiraj:
...to ti je jedina iskrena recenica....

су двије дијаметрално супротне ствари.

Шта управо сад радиш него опет муљаш ?

А управу си, начин на који водиш разговор заиста јесте провокативан,
на много начина, и јеси ме често нервирао, али само својом некултуром и непоштовањем саговорника, те примитивним дијалектичким методама.
Мени се више не да да сваки пут кад ти немаш одговор,
ја одговарам на твоја контрапитања, која намјерно тему скрећу на десету страну.

Нити се бавим проучавањем адвентиста, теби сам као једном од њих поставио пар питања, а ти си давао си неке чудне одговоре,
не пропуштајући прилику да испљујеш православну цркву и да многе ствари које не познајеш и не разумијеш називаш "шупљацима".

А у твојој "искрености" шта би човјек могао да закључи: час нешто јесте тако, час није.
Све ово што сервираш је чиста демагогија, са методом да оптужујеш друге за управо исте ствари које ти радиш. Овај дијалог је само покварио моје иначе добро мишљење о адвентистичком покрету.

Живио.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Maj 2007, 12:47 
staromodan
Korisnikov avatar

takodje demagogija sa tvoje strane. ako odes u rikverc vidjece se ko je prvi poceo u supljim pricama, a u nastavku se vidjelo da ne poznajes adventisticku crkvu. na sva pitanja si dobio odgovor, procitaj jos jednom.

poenta je sto ti branis svoje, ja svoje. :wink:

ovaj dijalog je takodje pokvario moje dobro misljenje o pravoslavnim hriscanima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Maj 2007, 13:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Опет замјене тезе...ок, већ сам навикао...

О каквом непознавању причаш ако ме ти усмјераваш да су једини истинити извори они који потичу од самих адвентиста, а да су сви који вас не описују у позитивном тону припадници некаквог "завјереничког круга" против адвентиста.

Из све ове приче и информација које су изнесене може се извући закључак

- да су сви хришћани "адвентисти" јер сви ишчекују Други Христов долазак

- да "адвентистички покрет" није настао као одговор на неки религиозни захтјев људксог духа већ као продукт рачунања тачног датума Христовог доласка од стране Милера и његових ученика.

- оснивачи "адвентизма" су припадали баптистима, и због ових неуспјелих "пророчанстава" су избачени из баптистичке цркве
те су били принуђени формирати засебну вјерску групацију под називом "адвцентистички покрет"

- још један од доказа да покрет није био теолошког карактера јесте лутање у теологији и вјерском изразу, који се кроз вријеме екстремно мијењао од слављења недеље, затим суботе, од исповиједања отворене аријанске јереси до каснијег враћања коријенима тј протестантској теологији

- већи дио проповиједи адвентиста се управо заснива на причи да ће међу њима бити оних "144000 одабраних праведниика" те на грубој критици Римокатолика (проповиједање да је папа антихрист, а римска црква "жена блудница" из откровења), те критици цркава и религијских групација у окружењу у којем се налазе

- адвентисти проповиједају скромност својим вјерницима (који су дужни да им дају 10% својих прихода) и критикују римокатолике због материјалних богатстава,
а материјално богатство "адвентистичког покрета" се процјењује на неколико милијарди долара

- освнову проповиједи темеље на "прихватању Исуса Христа као личног спаситеља", а своју мисију врше међу осталим хришћанским вјерницима који већ исповиједају Христа као спаситеља
најочигледнији примјер је њихово мисионарење у Африци гдје избјегавају проповијед међу муслиманима, али улажу велика средства да копте (који су већ хришћани) преобрате на адвентизам

- тврдње да Оци Цркве, односно Апосотлски ученици, "немају везе" са Христом и Свети Писмом, а као замјена светим Оцима се нуде "пророштва" припадника адвентиста, те прозивање неистомишљеника као "следбеника антихриста" довољно свједоче о искрености мисије адвентистичког покрета данас.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Maj 2007, 14:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
života je napisao:
Nisam čitao mnogo od E. Vajt. Pročitao sam san-viziju sa prethodne strane, o razgovoru E. Vajt i njenog pokojnog muža. Ali, čitao sam jednu knjigu koja mi se svidjela, zove se "Razgovori stranika sa duhovnim ocem". Od tada je prošlo vremena, ali sjećam se da se u toj knjizi upravo opisuje čovjek koji se podučavao molitvi Isusovoj, ali ga je podučavao njegov duhovnik i nakon svoje smrti. Znači, i ovaj čovjek je razgovarao sa upokojenim. Meni ne izgleda ništa nemoguće i negativno da se Bog posluži nekom ličnošću koja je umrla da se nekom ko je živ nešto objasni, dadne mu se određena uputa i slično. Drugo je pitanje da li neko svjesno priziva umrle osobe i zašto...
Da ne bismo skrenuli s teme, toliko.

Svasta. Mislio sam da Elen Vajt nije vjerovala u duhove. :oops:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Maj 2007, 18:51 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Dec 2006, 14:40
Citiraj:
Antropos je napisao:
Citiraj:
Ал си зато предавао у њој

Jaoj, molim te, ne loopaj. :)

Ех, колега, сузана, сузана, сузана, гдје си сада ти, ниси тамо, ниси вамо, ... (јесам искљчив, и само двије ствари видим када нешто сагледавам, ух) :D
Citiraj:
Еvo, bas sam danas kazao jednom teologu o tome sto ti tvrdis za Zizjulasa.

Па, дааааааааааа, примјетио сам ја да ми је стил нешто познат (не твог писања, већ погледа на ствари). Рекао сам ја да си ти причао са неким несвршеним београдским богословом (можда и свршеним, па и да чак и има неку титулицу), али београдским, да, да. :wink:
Citiraj:
Covek je autoriet u pravoslavlju upravo zato sto dosta dobro poznaje tibingensku skolu

Занимљиво да ако си већ читао Оце, да си ово изјавио. :-?
Citiraj:
Citiraj:
Мањина је од Апостола и била и остала, за Христом је понекад следовало хиљаде људи, а понекад би остајала само шачица.
Нити је Христос тјерао од себе те масе, нити их је називао "прелетачима" и слично. Примио их је, дошли су, видјели и чули, а све даље је до Бога...

Pa nije ovo neki odgovor/???

Па шта ако није... Није ни твоје питање било нешто, и оно је било, ајд мало тамо, мало вамо, трте-мрте, само да се пише (ако већ то хоћеш, угледај се онда на мене 8) ).
Citiraj:
Cudo, ali to oni isto tvrde za vas. Lepo pricaju ko je ko u crkvi, ko suruje sa masonima i slicno, da ne verujes kakve stvari.

Нисам вјеровао да је Видуша тоооолики утицај извршио на тебе, поготово што си читао митрополита Пергамског Јована, па онда и његово мишљење о свему томе.
Citiraj:
Medjutim, ta prava ruska pravoslavna crkva je napustila rusiju nakon oktobarske revolucije kada su komunjare postavile svog patrijarha. I tu lezi problem, sto je Alexej i sadasnja RPC naslednica tog rezima, a ne RZPC, kako ti govoris. Izgleda da moram ti ostaviti neke reference, da se malo podsetis...:) Da, znam za toboznje ujedinjavanje ovih dveju crkvi...:)

Евога, већ судиш - тобожње, и то ниииимало лијепо.

Та права Руска Црква није напустила Русију (ово је у најмању руку чудна констатација), јер опет ако си читао митрополита Јована Пергамског (што ти тврдиш) онда би макар требао бити упознат са његовим виђењем свега тога (и односима у тим Заграничним Црквама), а још боље ако се упознаш са радом КГБ на рушењу ЗРПЦ, а онда имаш и Катакомбну (знаш ко је дао благослов), а не увиђаш ситуацију са Сергијем и једним покретом који је био основан од марксиста по револуцији који је изједао руску цркву на другачији начин (знаш и сам име тог "покрета"), а многи нису то узимали у обзир када су осуђивали сергијанизам (иако је за осуду).
Citiraj:
iskustvima apostola naravno da se sluzimo, a za svete oce vec ti je poznato ne ne i ne, jer su kontradiktorni sa Biblijom.

Занимљиве су ове тврдње, то исто тврде и баптисити (суботари) да сте ви у контрадикторности са Библијом, па онда и баптисти (који нису суботари), па онда и калвинисти, па и евангелисти, па и РКЦ, ...

Има још једна краљевска изјава, да су Оци у контрадикцији међусобно, хм, па ја сам чуо од разноразних агностика, атеиста, припадника неаврамовских религија, онда и неких аврамовских (уколико се може оправдати такав назив) да је и Библија у контрадикцији, и да има гомила глупости у Библији које су међусобно контрадикторне. Ех, више шта ћемо сада са свим тим контрадикцијама, један начин размишљања примјењујемо овдје, а опет то исто нећемо када некога опањкавамо, јо, јо ..., јо. 8)

Ех, сви ми пишемо вође ко академици, а оно ... :D

Уздравље! :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Maj 2007, 23:23 
staromodan
Korisnikov avatar

zao mi je sto moram da se ubacim nakon solunca jer sve ocekujem da ces mu nesto odgovoriti. :wink:

ne samo od baptista, procitaj bolje.

ne pricaju toliko o 144000, ti od mrava napravi slona. vjerovatno se plasis da ne budes medju njima. prouci bolje 144000 ne na pravoslavnim sajtovima. prezvakano davno. veci dio propovjedi se zasniva na ohrabrivanje vjernika da se ostane u vezi sa Hristom i da se njegova obecana rijec ne zaboravi. odlutaj nekad na bogosluzenje ako si musko. :wink:

kamo srece da i SPC teoloski luta mozda bi nesto i otkrili. :wink: ovako se samo uzdaju na kojekakve oce (prouci dobro termin kojekakvi pa mozda skontas na koje mislim.), predanje, koji su potkovani paganskim i filozofskim ucenjem.

10% je iz Biblije, prouci, i svi daju bez obzira bio pastor ili vjernik. ako neko ne zeli na njemu je. ako neko iskoristi takodje je na njemu. sudije se zaklinju da ce zastupati istinu pa jednog dana se otkrije da su lopovi i primali mito. da li to znaci da sistem pravosudja ne treba. da li to znaci da 10% treba ukinuti ako neko iskoristi u pogresne namjene. 10% je bogatstvo koje adventisti imaju, samo sumnjam da ces ikad skontati svrhu 10%. hahaha, bogatstvo adventista :D ------>mora da se finansiraju od jevreja. vidim ja da ti imas fobiju od bogatstva.

o kojim ti hriscanskim vjernicima pricas, vecina naroda slijedi obicaje nacije, a kad malo udjes u sustinu sa njima negiraju Boga, Hristov zivot na zemlji, uskrsnuce.

pitanje, takodje SPC ima misionsku ulogu u svijetu, kome misionira muslimanima, ili hriscanima.

tek sad si pokazao jos jedno neznanje. misionira se i medju muslimanima, samo naravno ne prica im se da je Bog srprski Bog ili Bog hrvata, vec Bog koji ne gleda ko je Grk a ko Jevrej. u tome je razlika. medju adventistima na podrucju bivse Juge takodje ima muslimana.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Maj 2007, 08:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Тугаљиво и неубједљиво.
Не да ми се више разговарати са тобом, јер т очигледно циљ није квалитетан дијалог.
Батргаш се у некаквом муљању, небулозираш и опет засниваш причу на критисци других које нити разумијеш нити познајеш.

Теб нешто покушати указати стварно нема смисла.Живио.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Maj 2007, 08:33 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Dec 2006, 14:40
Citiraj:
zao mi je sto moram da se ubacim nakon solunca jer sve ocekujem da ces mu nesto odgovoriti.

ne samo od baptista, procitaj bolje.

За ово има једна Библијска, ето не мора бити народна (нити улична) ... 8)
Citiraj:
odlutaj nekad na bogosluzenje ako si musko.

Одлутао је мој брат, и рекао бууууу, а оно разбјеже се сви.

Чуј, прозивати одлутај ако си мушко, ја оно ово, код вас мане жена, или је то све ђене-ђене.
Citiraj:
kamo srece da i SPC teoloski luta mozda bi nesto i otkrili

Зашто би теолошки лутала, када је на правом путу што се тиче богословља (ето да се и ја правим као и ви мангуп у давању исказа)?
Citiraj:
bogatstvo adventista ------>mora da se finansiraju od jevreja

Пошто знаш колико вас има (процјене ваше ја у то не улазим), и погледаш односе (уопштено, не локално), ми испадамо мала маца, ако ћемо већ о томе.
Citiraj:
takodje SPC ima misionsku ulogu u svijetu, kome misionira muslimanima, ili hriscanima

Погледај нпр. мисију СПЦ у Јохансбургу, као и оне који су страдали од милитантних муслимана у Афричким републикама. Послије ко зна колико вијекова, опет је у Авганистану служена Св. Литургија. Наравно треба и мисионарити међу Србима које је комунизам осакатио. Погледај мисију и међу Индијцима, као и Кинезима (код Кинеза је таоизам, а сада још и комунизам, а још их је огроман број, па је сада већ лако закључити неке ствари које су препрека)и то још поооодавно (значи не говорим о скоријем периоду).
Citiraj:
ovako se samo uzdaju na kojekakve oce (prouci dobro termin kojekakvi pa mozda skontas na koje mislim.), predanje, koji su potkovani paganskim i filozofskim ucenjem.

Ух, е ово је баш било. Којекакве је иначе сложеница, а у вези је са универзалним квантификатором у овој реченици (и неодређује моћ домена) па стога иде на све, а не на неке на које си ти мислио. На које си ти мислио?

Што се тиче поткивања, ово је већ прије неколико порука постало досадно, али да завршим:
"vere profectus sit ille fidei, non permutation."
(обарти на односе amplificetur и transvertatur)

Уздравље! :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Maj 2007, 14:07 
staromodan
Korisnikov avatar

solunac jel moram iza svake recenice stavljati smajli, pogotovo poslije malog misa ti napravi medu, "prozivati". :D :D :D nikog prozvao, sto ste bukvalisti svi.

rekoh li ja nesto negativno kome SPC misionira, ili ne citas dobro. :wink:

"- освнову проповиједи темеље на "прихватању Исуса Христа као личног спаситеља", а своју мисију врше међу осталим хришћанским вјерницима који већ исповиједају Христа као спаситеља
најочигледнији примјер је њихово мисионарење у Африци гдје избјегавају проповијед међу муслиманима, али улажу велика средства да копте (који су већ хришћани) преобрате на адвентизам "

pod navodnike napisao Damaskin, samo sam dodao kome to SPC misionira ---drugim rijecima, takodje vrsi misiju medju ostalih hriscanima koji vec ispovjedaju Hrista. znaci nigdje nisam napao SPC zasto ne misionira muslimanima. ili se obojica pravite malo corafi. :wink:

u vezi tih otaca vec si poceo sa Damaskinom i rekao su mu nesto, tako da nema potrebe da i ja ponavljam. tema davno prezvakana, kao i ova o cemu smo pricali. al eto neko zeli da prozvace jos jednom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Maj 2007, 15:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Дакле признајеш да је тачан мој навод о исији међу коптима.

Што се тиче мисије СПЦ, осим пар усамљених случајева, она на жалост не постоји ни међу матичним народом, који је номинално већински православан. Ти изнимни случајеви обухватају колико знам једну мисију у Јужноафричкој Републици међу локалним паганским становништвом, а за неке друге случајеве нисам чуо.

Проблем је што ти постављаш питања као да већ имаш одговоре који су противречни мојим изјавама, а онда после када добијеш одговор правиш се "тоша".

Уморио сам се од ове приче са тобом, заиста је постало досадно.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Maj 2007, 23:48 
staromodan
Korisnikov avatar

a da se cujemo kad se odmoris. :wink:

sta je za tebe termin "pagansko stanovnistvo"

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 210 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]