banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 23:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2007, 21:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Citiraj:
"Kako mislis, tako ce ti i biti." Nemam pojma, valjda smo previse slabi da kontrolisemo svoja osjecanja... Bar na prvu... Sam sam se uvjerio u sledece: Kad sam sjeban, ako primjetim da sam sjeban, kazem u sebi "Za koji k... sam sjeban, necu da budem sjeban, to nicemu ne sluzi, bolje je da budem hepi, happy, happy, happy thoughts, smiiiile" i ne bi vjerovao, za deset sekundi sjebanost nestane... Eto ti chudo. Treba vjerovati i zamisliti (zamashtati) ono o cemu govoris. Trudim se da nadjem nacin da zauvijek ostanem hepi, da ne dozvolim nicemu sto je izvan mene i mog znanja da me baci u bedak, ili nervozu ili sta ti ja znam. Divota je u tome sto se moze kontrolisati jos x stvari nevezanih za raspolozenje (((:

Hm, naravno da je tako, samo sto to nije nista novo. Ovo o cemu pises su osnovne postavke Kognitivno-Bihejvioralne Psihologije ( terapije ). Uprosteno govoreci radi se o piramidi ^ ( koju ne mogu nacrtati ovdje, hehe.. ), kognitivno = ono sto mislimo ---> utice na ono sto osjecamo ---> sto onda utice na to kako se ponasamo = bihejviorizam.

U principu mi ove postavke idu najbolje, ako mi neko s kim po prirodi stvari trebam imati izbalansiran odnos npr. sef/ica ( koja/i moze biti ovakva i onakva ) ne odgovara na emotivnom nivou. Onda sebe istreniram - ne da mislim da je ona/on andjeo, nego ne dozvoljavam sebi da emocije preovladaju. Iz istog razloga se klonim traceva ( dakle tudjeg prvenstveno emotivnog naboja o nekome ) narocito na poslu, a i uopste.

Stvari su nesto komplikovanije ako je u pitanju neko ko ti znaci malo vise, jer te nesto sto je negativno od tih osoba automatski vise i pogadja. Ipak mislim da je moguce postici ravnotezu razum - emocije sa skoro svima ( ako nista barem tezim tome ).

Ma liberté

Poslednji put menjao Japanese_rose dana 20 Apr 2007, 22:50, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2007, 22:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
FLASH je napisao:
Bice, nije to tako lako kao sto kazes. Zamisli situaciju gdje si u isto vrijeme opterecen odjednom sa 100 strana, obaveze tamo, obaveze ovamo, privatni zivot, svadja, pokusavanje odrzavanja normalne komunikacije, zivkanje sa svih strana, porodica, prijatelji, ljubav, i na kraju dileme samog sa sobom... Ne bude ti bas lako da samo kazes "ma sta me briga" i da se povratis ponovo normali. :)
Kad je nevezano za obaveze, vec ostanes sam sa sobom nacisto, onda ti je dijelom i lakse to uraditi, mada se mnoge stvari moraju i proci, ne preci, tj. moras ih osjetiti licno, a ne zanemariti ih samo, da bi kasnije mogao normalno funkcionisati. Najbolje je kad ti sebi mozes reci tako nesto i nastaviti normalno, mada ne pali uvijek (kod mene vise da, nego ne).

Pa treba razdvojiti sve probleme i probati riješit pojedinačno. Znam da djeluje nemoguće, možda su čak i povezani, ali uvijek treba sjesti i razmislit o problemu.
Mene obično najviše potresaju svađe i dok ih ne razriješim da sve bude 5+, ne mogu razmišljati o rješenju na ostalim poljima. Kad stvari s voljenim osobama stoje dobro, onda si priuštim puno vremena za rješavanje problema.
Kad su zdravstveni problemi u pitanju (bilo da su moji ili nečiji drugi), onda sve postaje nevažno i vidiš koliko su svi ostali problemi sitni. Bitno je definisati skalu bitnih stvari u životu i ponašati se u skladu s njom. Sitnice koje vas nerviraju treba svesti na minimum. Iznervirao te konobar koji ti je uzeo bakšiš bez pitanja? Vozač u busu? Radnica na šalteru? Iskuliraj. I život odmah postaje ljepši.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2007, 22:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
obaveze ovamo, privatni zivot, svadja, pokusavanje odrzavanja normalne komunikacije, zivkanje sa svih strana, porodica, prijatelji, ljubav, i na kraju dileme samog sa sobom... Ne bude ti bas lako da samo kazes "ma sta me briga" i da se povratis ponovo normali.

Sto si vise na raspolaganju prijateljima, porodici, voljenoj osobi, "vise" te trebaju.

Svi mi jednom moramo nauciti reci njezno i odlucno - Ne, kada se stvari pocnu otimati kontroli, tj onog trenutka kada postanemo preoptereceni ( znam da je to mnogo lakse reci nego uciniti... ).

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2007, 22:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Iznervirao te konobar koji ti je uzeo bakšiš bez pitanja? Vozač u busu? Radnica na šalteru? Iskuliraj. I život odmah postaje ljepši.

U pravu si. Neki dan sam imala neku bezzeze situaciju sa poznanicom koja je u principu ok, ali kad je pod stresom pocne pricati malo piskavijim glasom. :D E sad, ja to obicno iskuliram, ali taj dan je imala bash bash piskav glas i bash bash me iznervirala ( naravno prije toga me iznervirao jos neko ). :D I ja joj fino kazem da ne vristi. A ona ( jos piskavije, hehe... ) kaze da nije ni vristala ( sta da joj radis... :D ). Sto je najgore tu je bilo jos raje...i u tom trenutku su svi naculili usi... :P Ipak sam se tu uspjela zaustaviti, ali sam poslije bila neraspolozena zbog toga. Mislim da je kada god mozemo, najbolje ne reagovati na ovakve iritirajuce situacije, prije svega zbog sebe.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2007, 22:37 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
moj ti flash, to ti se zove pubertet :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2007, 22:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

VeLiKi je napisao:
moj ti flash, to ti se zove pubertet :lol:

Hvala ti sto si nam objasnio sta je u pitanju. :D

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2007, 23:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Zanimljiva tema. Slicno kao u temi "depresija kod bogatih", recimo stvari koje bi proizvele srecu kod nekih ljudi kod njih proizvode depresiju.

Mislim da je problem mnogo slozeniji, tj. zavisi od puno faktora. Npr. razlicito ce se radovati istoj stvari djevojka od 20 god. i starica od 70 god.
Recimo da u eksperimentu damo najnoviji tip mobilnog djevojci i starici. Djevojka ce se vjerovatno obradovati i pokazati interesovanje za ovu stvar dok ce starica (koja vjerovatno nece znati ni da koristi vecinu funkcija na aparatu) gledati na ovu stvar ravnodusno.
Tu najvise uticu hemijske reakcije, razlicit omjer razlicitih hemijskih materija kod djevojke i starice, zatim bioloski, razlicita starost i struktura starog i mladog mozga, zatim drustveni, vrijeme u kom je odrasla starica i djevojka, iskustveni, kroz koje je stvari prosla starica i djevojka, socioloski itd.
A zavisi i od vremena kad se nesto desava. Recimo u ratu ko je bio slobodan od vojske bio je vrlo sretan, dok danas ljudi na to ne gledaju kao na nesto.
Ili sjecam se kad sam bio mali velika je stvar bilo imati obicni digitron, dok sad djeci ni kompjuter ne predstavlja nesto. itd itd
Vidimo na ovom jednostavnom primjeru koliko ista stvar moze uticati razlicito, zbog mnogo faktora od kojih je naveden samo dijelic.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2007, 00:14 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
rekao bih da su vezane uz menstruaciju, ali to bi vec bilo prozivanje :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2007, 00:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Flash, niko nije rekao da je lako... Ali skontaj, ko ima 100 problema, Ego ili Djuro? Kakvi su ti problemi? Problem s nekim drugim ili sa sobom samim? Jebes Ega, on prica i radi gluposti.
Elem, ne kazes ti "ma sta me briga". To bi bilo bjezanje od problema, zanemarivanje. To ne valja. Nego kazes "taj problem uopste nije toliko veliki i bitan" ili "to nije vrijedno svega toga" ili nesto slicno, zavisi od sizuacije. Sta god da kazes, vazno je da stvarno shvatas i vjerujes u ono sto govoris.
Ako osoba A ima bliskog prijatelja B koji je tesko bolestan, ona nece reci "to nije bitno", nego ce reci "moja nervoza i depresija nikako nece pomoci B, trebam mu vedar i nasmijan, ako sam ja dobro i njemu ce biti lakse, vise cu za njega uciniti ako se budem osjecao dobro" sto je 100% tacno.

@Ruzo, ne postizes ravnotezu razum - emocije sa svima nego sa samom sobom. Neces ici od jedne do druge osobe i uravnotezavati se, nego fino skontas sta te nervira kod neke osobe, vidis zasto i to istrijebis. Ako ona ima piskav glas i ako te nervira, to nije do nje nego do tebe (: Zar ne? "Zasto mene nervira njen ogavni glas?" -"Zato sto me podsjeca na skicanje i paniku i cini me nervoznom" -"Ali to je samo boja glasa, nema tu nista panicno" -"Aha, e sad me ne nervira" Recimo... Sve sto osjecas dolazi iz tebe, i samo u sebi i mozes da se uravnotezis, a onda nista ne moze da te izbaci iz takta. zblaaaajsfkj

i da... :tard:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2007, 00:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
VeLiKi je napisao:
rekao bih da su vezane uz menstruaciju, ali to bi vec bilo prozivanje :D

:D Dobro, onda zamisli mladica od 20 godina i djeda od 70. Oni nisu vezani za menstruaciju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2007, 00:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Bik je napisao:
@Ruzo, ne postizes ravnotezu razum - emocije sa svima nego sa samom sobom. Neces ici od jedne do druge osobe i uravnotezavati se, nego fino skontas sta te nervira kod neke osobe, vidis zasto i to istrijebis.

Da, naravno. :D

Citiraj:
Ako ona ima piskav glas i ako te nervira, to nije do nje nego do tebe (: Zar ne? "Zasto mene nervira njen ogavni glas?" -"Zato sto me podsjeca na skicanje i paniku i cini me nervoznom" -"Ali to je samo boja glasa, nema tu nista panicno" -"Aha, e sad me ne nervira" Recimo... Sve sto osjecas dolazi iz tebe, i samo u sebi i mozes da se uravnotezis, a onda nista ne moze da te izbaci iz takta. zblaaaajsfkj

Hoces reci da ne postoje iritantni zvukovi ( ona uz to jos pretjerano mase rukama :D ) ? Pa rekla sam vec da mi u 95 % slucajeva ne predstavlja problem ...vec ponekad kada se to sinhronizira sa nekim drugim nepovoljnim faktorima tipa - pada kisa, gladna sam, nemam vremena za beskrajne razgovore na 2 teme s njom, i tako to. Skontala sam - u stvari mi ne smeta njena boja glasa, vec to sto je neuvidjavna.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2007, 00:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Ima iritantnih zvukova, ali bar tu curu neces mrziti zbog toga sto pisti :D Ali posto je neuvidjavna onda mozes da je mrzis. :lol:

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2007, 13:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
FLASH je napisao:
Zasto je uvijek tako promjenljivo i zavisi od trenutnih spoljasnjih faktora koji uticu na nas? Zasto se tome ne mozemo oduprijeti vecinom, vec nas neka stvar toliko tisti, makar mi i presli preko toga? Da budem precizniji, zasto nesto moze toliko presudno uticati na nasu psihu u odredjenom momentu, da nam u trenutku pobrka nase sveoubuhvatno razmisljanje i percepciju okoline i svega vezanog za nas, dok se vec u sljedecem momentu, nakon odredjene "reakcije" sve ponovo vraca na svoje, kao sto je bilo? Zasto trenutak tako djeluje na cjelinu? Zasto je emotivnost toliko presudna pri nekim dogadjajima, da ce dvije osobe slicnih sklonosti i navika potpuno drugacije reagovati na neku stvar u jednom trenutku? Zasto hemija u glavi igra potpuno razlicite poteze kod razlicitih osoba, i zasto su te reakcije toliko brze i razlicite, dok se pri dovodjenju treceg faktora tako brzo reverzibiluje prvobitno stanje? Zasto se raspolozenje, a time i samo stanje, mijenja zavisno od doba zivota i brzina njegove promjene takodje zavisi od doba?
Mozda me je ovaj film inspirisao na otvaranje teme, ali nevazno za to, zasto je ovo sve ovako?
Ovo nisu direktno pitanja, vec vise uvod u temu, ali moze da posluzi.

Heh, mozak je cudna stvar. :)

Po nekim teorijama, kosmicka energija prolazi kroz nas i vrti, ciklicno, dobra i losa raspolozenja. Otuda smo nekad dobre ili lose volje "bez razloga". Ili imamo vise ili manje volje itd itd... Valjda je u toj smjeni raspolozenja i char :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Apr 2007, 23:21 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
I jos jedno pitanje, zasto vrijeme napolju na neke osobe djeluje na promjenu raspolozenja? Zasto je nekima svejedno, dok neki ne mogu normalno funkcionisati (povecan nivo stresa, nervoza, pospanost...) pri razlicitim vremenskim uslovima od "idealnih"?
Evo, npr, ja sam cijeli dan nesto snuzden iako nemam pravog nekog razloga, a mislim da je vrijeme tome krivo. Meteoropata. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Maj 2007, 00:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2006, 18:43
Ja ne mogu funkcionisati ljeti kad je vruće, jer mi takva temperatura spušta pritisak pa sam stalno kao pospana.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]