ENGAREND je napisao:
Da izvines laprdas,pa cela sumadija i zapadna srbija su naseljen iz bosne ili hercegovine i crne gore,ajde objasni mi onda kao mozes da izjavis da je 80 % srba u srbiji slaveno bugarske,neznam sta ti ovo znaci,da li su srbi sa kosova kojhi su naseljavani u pomoravlje takozvanog slv.bugarskog porekla,ili ti onako odokativno,nemoj lupati,molim te,moze da bude da su pirot,leskovac naseljavali iz istocnog balkana,ali ti ne stoji da srbi bugarskog porekla,mislim da li si ti normalan,ako mislis da izjednacis dijalekt i podrase,nece ti to proci,jer se zna odakle su isle migracije,evo moj kaj obrenovac ja sam starosedeoc do kolubare nema nijedne porodice koja je stara a da potice iz istocnih krajeva,svi smo iz zapadnih srpskih zemalja,od bosne do dalmacije
Mene su u osnovnoj skoli trovali glupostima kako smo svi dosli iz Srbije.Nas je narod bio do te mjere izbezumljen da su u toku povlacenja pred Ustasama '95. imali utisak da se vracaju kuci a ne da idu od nje.I dan danas se sijecam tog osjecaja.Sad ti lupetas gluposti kako su Srdijanci dosli iz Bosne i Krajine.Jedna teorija kosi drugu. Jedna grupacija DINARIDA jeste dosla u Sumadiju, ali nije ostala konpaktna.Razbili su se po sumama i gorama i poceli mijesati sa lokalnim stanovnistvom uglavnom Slavenske rasne pripadnosti.Ti unutar Srpski ( nacija ne predpostavlja rasu ), a rasno mijesoviti brakovi doveli su do stvaranja posebne grupacije Srbijanaskih Srba koja se vremenom pocela razlikovati od svoje maticne ( SLAVENSKE ) osnove. Moram napomenuti ono sta ti neznas , a to je da je veci dio Srba Dinarida (pridoslica) u Sumadiji dugo cuvao ijekavski jezik i Dinarsku nosnju i kulturu.Kazem dugo , a mislim par desetina godina.To nije odgovaralo modernoj Srbiji, koja se u to doba pocela radjati( druga polovica 19-og vijeka). Tada su preduzete mjere u cilju Slavenizacije koja je bila brza i potpuna. Zapitaj se zasto SUMADINSKA NOSNJA spada u najmladje u citavom Srpskom nacionalnom korpusu. Ta sajkaca koja se danas koristi kao svesrpski nacionalni simbol je u stvari kopija FRANCUSKE VOJNICKE KAPE iz 19-og vijeka. Dje nestadose te CRNOGORSKE i KRAJISKE KAPE. Mjesano stanovnistvo ne moze nositi steg Dinarida, ono moze biti samo pratilac.
Istocna Srbija me i ne zanima.Tu u glavnom zivi vecinska Vlaska populacija koja koristi moderna Srpska imena i prezimena. U kuci govore Vlaski, a na cesti Srpski.Ko su , stasu i odakle su dosli, uopste me nije briga.
Jug Srbije ? To je druga pjesma.Da nije bilo Vucine i njegove standardizacije jezika po uzoru na ijekavicu, danas bi meni treba' rijecnik nekog bugarskog dijalekta da bi razumio barem 10% onoga sta bi oni govorili. Kostanu sam pokusava' procitati, ali djavola, 'ko da citam Nostradamusa bez prijevoda.
Ti mozes trubiti kako su ti preci zivili na tihom Donu i disali na slamku, ali to nije tvoja prednost. Cak su se i akademici poceli distancirati od teorije Srba kao Slavena.
Uskrsnuce DINARSKE rase je pocelo, a ti to nemo's zaustaviti.Kako je to tuzno.Ha!