banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 13:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 61 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 05 Apr 2007, 10:08 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2007, 13:32
ja tebi rece da franjevacke spise i inkvizitorske ne koristis,nego one kojima su se sluzili pripadnici bosnanske crkve,od povelja koje redovno pocinju krstom i zazivanjem svete trojce,bogorodice,i svetaca,cak i pominje se i 318 nikejskih svetaca koji su deo pravoslavne martirologije,nisu svetci na zaodau,kao svetgi grgur nizajanzin,koji je svatac iskljucivo u pravoslavnom hriscanstvu,do podele na dane posne i mrsne,podizanje crkava,kao i svetaca takozvanih svetet nedelje,i petaka,koji su isto deo prav.sveta
pop bokcin koji je zenjen,i podigao sebi grob za zivota, jednostavno inkvizitori su koristili sve metode da ispljuju,zato sam i naveo gore jednog franevca kojeg cesto citiraju da je bosna paterenska,a on u istom spisu kralja dragutina proglasa katolikom,a milutina jeretikom manihejcem.e da nemamo sacuvane spomenike i samo podatak od tog franjevca imali bi zakljucak da je manihej,kako su sahranjivani na grobljima vlastela,sa glavom na zapadu i nogama na istoku,kao u pravoslavnom svetu,i na kraju da dodam u kojem je pravcu oltar na strim crkvama u fojnici,i milima,gde su sahranjeni kotromanici
ima jos dokaza i samo treba da pogledas

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Apr 2007, 10:14 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

bORGqUEEN je napisao:
Hm.....vidi sta o tome pise u "Pedeset zabluda manihejskih u Bosni" poznati Kardinal Juan Torquemada (stric zloglasnog španjolskog velikog inkvizitora Tomasa Torquemade) 1461. godine:

"1. Dva su boga, od kojih jednoga zovu vrhovnim dobrom, a drugoga vrhovnim zlom.
2. Postoje dva načela. Prvo zovu bogom svjetla, drugo bogom tame.
3. Neki anđeli su zli po prirodi i nisu mogli da ne griješe.
4. Lucifer je uzašao na nebo i borio se s Bogom i mnoge je anđele odatle doveo.
5. Ljudske duše su demoni zatočeni u tijelu.
6. Zli anđeli, zatočeni u tijelu, vratit će se na nebo s pomoću krštenja, očišćenja i pokajanja.
7. Osuđuju i odbacuju Stari zavjet. Govore da on potječe od boga tame.
8. Za anđela koji je razgovarao s Mojsijem na brdu Sinaju kažu da je bio zao.
9. Novi zavjet prihvaćaju samo djelomično. Poriču da je Krist rođen od žene i ne prihvaćaju njegovu genealogiju.
10. Odbacuju patrijarhe i proroke Starog zavjeta.
11. Osuđuju blaženog Ivana Krstitelja i tvrde da u paklu nema goreg đavla od njega.
12. Drvo spoznaje dobra i zla bila je žena, a Adam je sagriješio zbog tjelesnog općenja s njom i zbog toga je istjeran iz raja.
13. Blažena Marija nije bila žena niti ženski stvor nego anđeo.
14. Sin Božji uzeo je prividno tijelo a ne pravo.
15. Krist nije istinski trpio ni umro, niti je sašao nad pakao ni uzašao na nebo, nego sve što je radio bilo je prividno.
16. Oni vjeruju da je njihova Crkva Božja.
17. Oni su nasljednici apostola, a njihov herezijarh je biskup crkve i zamjenik i nasljednik Petrov.
18. Rimska crkva je osuđena i izopćena.
19. Svi su pape, od svetog Petra do svetog Silvestra, bili njihove vjere, a sveti Silvestar bio je prvi koji se odmetnuo.
20. Zidane crkve osuđuju i zovu ih sinagogama sotone, a za one koji u njima mole vele da vrše idolopoklonstvo.
21. Upotreba slika u crkvi je idolopoklonstvo.
22. Znak križa je simbol đavolji.
23. Preziru službu božju, laude i crkvene pjesme, vele da je sve to suprotno Kristovom evanđelju i Njegovom učenju.
24. Ismijavaju i osuđuju štovanje svetačkih moći.
25. Svako poštovanje svetaca koje se vrši u crkvama osuđuju i ismijavaju i vele da se samo Bogu valja klanjati i poštovati ga.
26. Njihove starješine daju da im se narod klanja, govoreći da su oni bez grijeha i da nose u sebi Svetog Duha.
27. Osuđuju crkvene sakramente.
28. Odbacuju krštenje koje se vrši u vodi i vele da je to Ivanovo krštenje po kojem se nitko ne može spasiti.
29. Tvrde da se Kristovo krštenje vrši bez vode, stavljanjem knjige evanđelja na grudi i polaganjem ruku.
30. Njihovim krštenjem svatko postiže oproštenje grijeha i postaje svet kao sveti Petar.
31. Dječak se ne može spasiti prije nego dosegne godine razuma.
32. Puna vrijednost i moć krštenja dolazi kršteniku od zasluga krstitelja.
33. Koliko puta krstitelj sagriješi, toliko puta duše koje je on krstio, mada već bile i na nebu, padaju s neba u pakao.
34. Koliko god puta krstitelj sagriješi, toliko puta treba da se ponovo krste svi koje je on ranije krstio.
35. Odbacuju sakrament potvrde.
36. Vele da se Kristovo tijelo ne može pretvoriti u kruh, a ako se može pretvoriti, ne smijemo ga jesti.
37. Odbacuju sakrament pokore, kažu da se grijesi opraštaju njihovim ponovnim krštenjem.
38. Odbacuju sakrament posljednje pomasti.
39. Odbacuju sakrament (svetog) reda.
40. Tjelesni brak je preljub.
41. Svaki grijeh je smrtni.
42. Poričući svaki crkveni autoritet, vele da se nitko ne smije izopćiti.
43. Osuđuju uživanje mesa, vele da se nitko tko jede meso ili sir ili mliječna jela ne može spasiti ako se ponovo ne krsti.
44. Niječu uskrsnuće i kažu da tijelo koje sada umre neće nikad uskrsnuti nego drugo duhovno.
45. Tvrde da nema čistilišta. Vele naime da nema posrednog puta između neba i pakla.
46. Odbacuju molitve koje se u crkvi mole za pokojnike.
47. Smrtni grijeh je ubijati životinje ili ptice, a također i razbijati jaja.
48. Osuđuju krvnu pravdu koju izvršavaju svjetovni vladari.
49. Osuđuju svaku zakletvu.
50. Zabranjuju davanje milostinje, odbacuju i odbijaju djela milosrđa."

Pravoslavlje je monoteisticka religija dok je Crkva Bosanska bila dualisticka: vjerovala je u Boga Dobra i Boga zla....Ne moramo ici dalje jer razlika je ocita.
Crkva Bosanska je bila manihejska, a manihejci su za uzore imali Zaratustru, Budu i Krista/Hrista. U Rimu je jedno vrijeme bilo uvrijezeno misljenje da u Bosni stoluje hereticki papa i jezuiti to Bosni nikad nisu oprostili. To je jedan od vaznih razloga zasto Rim nije poslao pomoc u Bosnu za vrijeme najezde Turaka...

znam ja tacno sta pise imama i knjigu o tome,ali valjda treba verovati vise pismima koja su pislai ti velikodostojnici crkve nigde ni pomena,od dualizma,valjda nebi ban stjepan odgovarao fanjevackom monsinjoru da ako udari na takozvane patarene,oni pozvati bracu iz raske,
ja po tvojoj slicici mogu zakljucicti da si vanzemlajac ali to nista ne dokazuje,inkvizicija je rekla i da se zemlja ne okrece,pa sad da li je validan sud inkvizicije i franjevaca,posebno sta sam ti naveo da su i jednog srpskog kralja koji je i svetac proglasili manihejom i patarenom

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Apr 2007, 22:22 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Apr 2007, 17:16
Populacija Bosne se nije bitno mijenjala u zadnjih hiljadu godina.Pomijeranja su se uglavnom vrsila unutar Bosne i nisu imala bitnog uticaja na kulturu i obicaje sire populacije sve do dolaska Agarjana tj. Osmanlija.Tek tada dolazi do raslojavanja hriscanske populacije, ali ne po konfesionalnom ubjedjenju, vec po jacini politickog uticaja jedne ili druge crkve.Mi, zapadni Srbi, u srednjem vijeku nismo prepoznavali jasnu podjelu na Latine i Grke, mi smo u stvari talasali( talasali su i ovi sto sebe nazivaju Hrvatima). Jaka Vizantijska vlast je udarila temelje Grcke, tj. pravoslavne crkve u bivsoj Rimskoj provinciji Dalmaciji. Poslije Vizantinaca, jaram preuzimaju Latini.Smjenjivali su se vise puta.Stanje je bilo krajnje haoticno.Smatrati da prelazak iz jedne u drugu konfesiju zbog vrece zita nije bio moguc je krajnje naivno.Ako su pravoslavni Srbi pod Vatikanskom cizmom prelazili na katolicanstvo, onda su sigurno u ranijem perijodu( u doba Carigradske cizme) i katolicki Srbi uskakali u pravoslavne redove.
Jos nesto!
U Dalmaciji se nalazi pravoslavni manastir Krka. To je jedini srpski manastir sa katakombama.Da bi smo zataskali svoje korjene, sirena je prica kako smo mi navodno kopali tunele ispod manastira u cilju skrivanja od Turaka. Dokle su sve, neki iz Beograda i Zagreba, nakani da idu , a sve u cilju skrivanja istine o DINARSKOM rasnom porijeklu jednog dijela SRPSKOG naroda???
Ljudi moji oko toga se sve vrti!

KNN

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Apr 2007, 08:26 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

katakombe sine moj,imas u savkom manastiru koji je na kamenitom terenu,a imaju je i hilandar,a on siigurno nikad nije bio katolicki,imas katakombe i u vimniacijumu,ali i o nema veze sa katolicima,
obicaj je da se monasi kada se upokoje,odstoje tri godine u zemlji,a posle se kosti peru i stavljaju u katakombe,
a prezimena i isti obicaji,cak slicni vekovima,ima istih i kod luzickih srba,nigde se tu ne pominju bosnje,samo srbi,od pocetka do sad,znaci od doseljavanja su srbi na toj teritoriji,a staro stanovnistvo je isto bilo romanizovano,da bi imalo neki svoj lokalni uticaj,vec su oni bili u odumiranju,usled mnogih najezdi ,pre slovenske,pogledaj plemena koja su se doselila,koja se pominju i u luzickoj srbiji,glamoci,vilci,milcani,radimljani,timocani,sve se to i sad nalazi u korpusu srpskog naroda,i isto tako na severu se pominju ta plemena kao srpska,a i ovde,reka sana,tamo,i ovde,laba,imena sela,oja su skoro nepromenjena,gusle koje mrze lokalni muhamedanic,imaju i luzicki srbi,znaci nije preuzeto od ilira,ili nekog drugog,a koliko se hrvata sada guslama sluzi,po dalmaciji,a izvorni srpski instrument,ima jos toga

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Apr 2007, 11:47 
Početnik
Početnik

Vi sigurno znate da katakombe nisu izmisljene reda radi.Njihova uloga je bila prvenstveno tajno bogosluzenje pod zemljom, a to dali su one dobile nekakav ceremonijalni znacaj u doba slobodnog hriscanstva,uopste nije ni bitno.
Hilandar jeste Srpski, ali ako se spustite u njegove katakombe vidjecete jasne Grcke tragove.Helenska teritorija nemoze biti mjerodavna u rasvjetljavanju nase istorije.
A sta se tice identicnosti toponima i drugih naziva sirom ove nase Evrope, morate imati sljedece u vidu.Slaveni su kroz zapadne Srpske zemlje mozda prosli, ali nikad tu nisu dosli, hocu reci ostali. Anticki istoricari govore o narodu od Soce do Drine koji ne priznaje vlast Rima,a kao zanimljive detalje koriste opise nosnje koja se nevjerojatno podudara sa nosnjom(naravno u izmijenjenom obliku) Dalmatinaca, Licana, Kordunasa, Banijaca,Bosanskih krajisnika i Hercegovaca.Drugi dijelovi Dinarske populacije su pretrpjeli jake uticaje Hungara , Agarjana i Slavena.
I jos nesto.
Ponosan sam na svoju HRISCANSKU vjeru , PRAVOSLAVNU konfesiju, DINARSKU rasu, i svoje SRPSKO nacijonalno opredjelijenje.

P.S. Cijenim vase misljenje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2007, 13:23 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

naravno da katakombe nisu izmislili srbi,nit sam to rekao,ali nije to specificnost niti hrvata niti katolicke crkve.a imena jeste da se javljaju,ali pogledaj ime selo prerovo,kao primer odatle je dobrica cosic,se javlja i u luzickoj srbiji,pogledaj obicaje vlastele u da se sahranjuju ispod stecaka,ali niko ne kaze u kom polozaju je telo polozeno,kao u pravsolavnom svetu,evo gusle se javljaju samo kod srba,i i u luzickoj srbiji,cak se isto i zovu,bosanski velikasi su imali slave,gost radin navodi svoju slavu,cak i u srbiji se retko kad u to vreme navodi koja porodica koju slavu slavi,znaci isti narod,isti obicaji,isto sahranjivanje,ista imena,ista prezimena,i sad i tad

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2007, 19:50 
Početnik
Početnik

Nisam rekao da katakombe imaju veze sa Hrvatima. Spominjao sam anticke katakombe ispod manastira Krke.
Slicnosti imena i prezimena ne znace nista. Imate crnce u SAD-u cija prezimena pocinju na Mak........, ali to neznaci da su Skotlandskog ili Irskog porijekla. Gotovo svi Kazahstanci imaju neku vrstu slaveniziranih prezimena, sta ih ne cini Slavenima.Nadam se da se slazete?
Cudno je to sve!
Kad bi neko sada, na ovom prostoru, osnovao neko selo i dao mu ime Dzeronimo,za hiljadu godina bi se pojavio nekakav Americki domorodac tvrdeci da su svi zitelji doticnog sela Apackog porijekla.

KNN

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2007, 21:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2007, 23:02
dalmatinoooooo je napisao:
Cudno je to sve!
Kad bi neko sada, na ovom prostoru, osnovao neko selo i dao mu ime Dzeronimo,za hiljadu godina bi se pojavio nekakav Americki domorodac tvrdeci da su svi zitelji doticnog sela Apackog porijekla.

KNN

Ma kakvi covjece.....nego bi se "pojavio" stanovnik tog sela i rekao da su Apaci "postali" od njih :lol: :lol: :lol: :lol:

RESISTANCE IS FUTILE!

http://www.youtube.com/watch?v=4n25pdHl ... re=related

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2007, 21:14 
Početnik
Početnik

E svaka cast. Tu si u pravu. I Bik koji sjedi se kleo u svoje sibirske korjene.
Eeeeeee, ovo je vec ozbiljna temaaaaaaaa.Pazite samo da ne zaratimo sa Indijancima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Apr 2007, 09:41 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Cudno stvarno ime radovan,bozidar,dragonja,ostoja,prezimena milosevic,vucic,nikolic,pavlovic,socanin,brankovic,stojanovic, imaju krsna imena svetog georgija,svetog dimitrija,i danas slavi jedan narod te slave,a slave se u pravoslavnoj terminologiji zovu krsna imena porodica,i cudno je da su obicaji isti,tada slave,sada slave,gusle,,pismo cirilica,cak su i franjevci u xvi veku u fojnici zamisli dicili svojom slavnom dinastijom nemanjic,pa jos i za njih pravili grbove,a neki od njih su trazli cak da im se prizna na spanskom dvoru da su plemici,sa dvora nemanjica,

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Apr 2007, 17:17 
Početnik
Početnik

Po toj filozofiji svaki Meksikanac sa evropskim imenom i prezimenom(Hernandez, Sancez, Pablo, Kasandra, Huan Ignjacio, Pako...) se moze smatrati Evropljaninom, ili u najmanju ruku Spanjolcem. Zar ne?

Danas svaka druga Srpska djevojcica dobija ime AnaMarija.Razumijete???
Imena daje tlacitelj, a koristi ih onaj ko je potlacen.
Cijelokupna druga generacija Srba u Americi koristi Anglo-saksonska imena. Mislite da su oni iznimke i da ce slican proces nije desavao i na ovim prostorima?Jezik i imena neznace mnogo kada se govori o porijeklu i rasnoj strukturi grupa odredjenog naroda.

KNN[/b]

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2007, 08:54 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Nisam rekao da katakombe imaju veze sa Hrvatima. Spominjao sam anticke katakombe ispod manastira Krke.
Slicnosti imena i prezimena ne znace nista. Imate crnce u SAD-u cija prezimena pocinju na Mak........, ali to neznaci da su Skotlandskog ili Irskog porijekla. Gotovo svi Kazahstanci imaju neku vrstu slaveniziranih prezimena, sta ih ne cini Slavenima.Nadam se da se slazete?
Cudno je to sve!

KNN

ja neznamkako bi trebao da izgleda taj pravi srbin,ili rus,kazahstanci su rusifikovani,ali mi smo se mesali sa strosedeocima romanima,kao i okolnim narodima,

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Apr 2007, 20:54 
Početnik
Početnik

Ne postoi jedna vrsta Srba.Izgleda moram da ti crtam.
U cijeloj Europi ne postoi jednorasna struktura unutar jedne nacije.Ne zelim da zvucim kao rasista ,ali istina je istina. 90% Srba zapadno od Drine su Dinaridi, istocni Srbi su Slavensko-Bugarske rasne strukture( u stvari nisu rasa nego podrasa unutar arijevske strukture).
To je vidljivo ne samo u mentalitetu nego i u fizickim karakteristikama populacije.Crnci u Francuskoj su Francuzi(drzavljani) , ali ne pripadaju nikakvoj evro rasi ili podrasi.Ja ne znam kako se ti osjecas ,ali ja se ne osjecam Slavenom.

Poslednji put menjao dalmatinoooooo dana 24 Apr 2007, 21:14, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Apr 2007, 09:09 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Ne postoi jedna vrsta Srba.Izgleda moram da ti crtam.
U cijeloj Europi ne postoi jednorasna struktura unutar jedne nacije.Ne zelim da zvucim kao rasista ,ali istina je istina. 90% Srba zapadno od Drine su Dinaridi, istocni Srbi su Slavensko-Bugarske rasne strukture( u stvari nisu rasa nego podrasa unutar arijevske strukture).
To je vidljivo ne samo u mentalitetu nego i u fizickim karakteristikama populacije.Crnci u Francuskoj su Francuzi(drzavljani) , ali ne pripadaju nikakvoj evro rasi ili podrasi.Ja ne znam kako se ti osjecas ,ali ja se ne osjecam Slavenom.

Da izvines laprdas,pa cela sumadija i zapadna srbija su naseljen iz bosne ili hercegovine i crne gore,ajde objasni mi onda kao mozes da izjavis da je 80 % srba u srbiji slaveno bugarske,neznam sta ti ovo znaci,da li su srbi sa kosova kojhi su naseljavani u pomoravlje takozvanog slv.bugarskog porekla,ili ti onako odokativno,nemoj lupati,molim te,moze da bude da su pirot,leskovac naseljavali iz istocnog balkana,ali ti ne stoji da srbi bugarskog porekla,mislim da li si ti normalan,ako mislis da izjednacis dijalekt i podrase,nece ti to proci,jer se zna odakle su isle migracije,evo moj kaj obrenovac ja sam starosedeoc do kolubare nema nijedne porodice koja je stara a da potice iz istocnih krajeva,svi smo iz zapadnih srpskih zemalja,od bosne do dalmacije

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Apr 2007, 17:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
ENGAREND je napisao:
svi smo iz zapadnih srpskih zemalja,od bosne do dalmacije

Garašanin je možda odavno mrtav, ali su mu ideje još žive...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Apr 2007, 18:51 
Početnik
Početnik

ENGAREND je napisao:
Da izvines laprdas,pa cela sumadija i zapadna srbija su naseljen iz bosne ili hercegovine i crne gore,ajde objasni mi onda kao mozes da izjavis da je 80 % srba u srbiji slaveno bugarske,neznam sta ti ovo znaci,da li su srbi sa kosova kojhi su naseljavani u pomoravlje takozvanog slv.bugarskog porekla,ili ti onako odokativno,nemoj lupati,molim te,moze da bude da su pirot,leskovac naseljavali iz istocnog balkana,ali ti ne stoji da srbi bugarskog porekla,mislim da li si ti normalan,ako mislis da izjednacis dijalekt i podrase,nece ti to proci,jer se zna odakle su isle migracije,evo moj kaj obrenovac ja sam starosedeoc do kolubare nema nijedne porodice koja je stara a da potice iz istocnih krajeva,svi smo iz zapadnih srpskih zemalja,od bosne do dalmacije

Mene su u osnovnoj skoli trovali glupostima kako smo svi dosli iz Srbije.Nas je narod bio do te mjere izbezumljen da su u toku povlacenja pred Ustasama '95. imali utisak da se vracaju kuci a ne da idu od nje.I dan danas se sijecam tog osjecaja.Sad ti lupetas gluposti kako su Srdijanci dosli iz Bosne i Krajine.Jedna teorija kosi drugu. Jedna grupacija DINARIDA jeste dosla u Sumadiju, ali nije ostala konpaktna.Razbili su se po sumama i gorama i poceli mijesati sa lokalnim stanovnistvom uglavnom Slavenske rasne pripadnosti.Ti unutar Srpski ( nacija ne predpostavlja rasu ), a rasno mijesoviti brakovi doveli su do stvaranja posebne grupacije Srbijanaskih Srba koja se vremenom pocela razlikovati od svoje maticne ( SLAVENSKE ) osnove. Moram napomenuti ono sta ti neznas , a to je da je veci dio Srba Dinarida (pridoslica) u Sumadiji dugo cuvao ijekavski jezik i Dinarsku nosnju i kulturu.Kazem dugo , a mislim par desetina godina.To nije odgovaralo modernoj Srbiji, koja se u to doba pocela radjati( druga polovica 19-og vijeka). Tada su preduzete mjere u cilju Slavenizacije koja je bila brza i potpuna. Zapitaj se zasto SUMADINSKA NOSNJA spada u najmladje u citavom Srpskom nacionalnom korpusu. Ta sajkaca koja se danas koristi kao svesrpski nacionalni simbol je u stvari kopija FRANCUSKE VOJNICKE KAPE iz 19-og vijeka. Dje nestadose te CRNOGORSKE i KRAJISKE KAPE. Mjesano stanovnistvo ne moze nositi steg Dinarida, ono moze biti samo pratilac.
Istocna Srbija me i ne zanima.Tu u glavnom zivi vecinska Vlaska populacija koja koristi moderna Srpska imena i prezimena. U kuci govore Vlaski, a na cesti Srpski.Ko su , stasu i odakle su dosli, uopste me nije briga.
Jug Srbije ? To je druga pjesma.Da nije bilo Vucine i njegove standardizacije jezika po uzoru na ijekavicu, danas bi meni treba' rijecnik nekog bugarskog dijalekta da bi razumio barem 10% onoga sta bi oni govorili. Kostanu sam pokusava' procitati, ali djavola, 'ko da citam Nostradamusa bez prijevoda.

Ti mozes trubiti kako su ti preci zivili na tihom Donu i disali na slamku, ali to nije tvoja prednost. Cak su se i akademici poceli distancirati od teorije Srba kao Slavena.
Uskrsnuce DINARSKE rase je pocelo, a ti to nemo's zaustaviti.Kako je to tuzno.Ha!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Apr 2007, 09:21 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

ti ili si blesav,ili stvarno smatras da je bitna odlika dinarida ijekavica,da li oni govore ikavicom,da,govore ,koji su jos narodi pored srba dinaridi.da li je jedan nikola pasic vodio probugarsku politiku,a bio je dinarid,rodom iz kumanova,i kave veze podrase,koje se nalaze u srpskim zemljama,a narodna nosnja je ista,skoro ista od srednjeg veka do sada,u hercegovini,i nose je srbi,a u srbije je evoluirala pod uticajem narodne vojske,jer su mnogi donosili iz vojske delove uniforme,ali je zadrzen kroj koporana koji je slican hercegovackoj,koje je kreirana u srednjem veku,a sumadijska krajem 19 veka,i ti sad vidis neku podelu,pa sta je onda sa lalama oni su onda isto stanovnistvo kao i slavonci,po nosnji,a te po jeziku kako li njih uklapas,to sto pricas su podele koje skode srpskom narodu,a vuk sigurno nije zečleo da mu se narod deli, i koji broj ustanika rodom iz zapadnih srpskih zemalja najveci,a potom kada je oslobodjena srbija,pocele su migracije u pomoravlje iz kosova i metohije,i

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2007, 22:34 
Početnik
Početnik

Nemoj komentar pocinjati vrijedjanjem. To otkriva tvoju nesigurnost.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Apr 2007, 09:28 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Ne predstavlja to vredjenja vec nevericu da neko kaze da u srbiji drzga strana drine,zive srbi koji su 80 posto bugarsko slovenskog porekla,pa se mislim da li si ti uopste razuman

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2008, 22:30 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 12 Jan 2008, 23:05
Citiraj:
billy je napisao:
zah je napisao:
Nemam ja potrebe da pitam, jer to znam, kao sto i znam i mnoge druge stvari o njima, kako lijepe tako i ruzne, pa i jako ruzne.

Neznam odakle da pocnem..
Ovako..
Nakon ovog mog posta koji pisem sada,pozeleces da nikad nisi pokrenuo ovu temu...
Kradjordjevici nisu dosli u Srbiju iz Albanije 1700 i neke...
Vec,Prezime karadjordjevici(ovo o kome mi diskutujemo) postoje od kad je sin Djordja Petrovica(Karadjordje)Aleksandar uzeo prezime Karadjordjevic u spomen na svog oca...
Njega je naslijedio njegov sin Petar I,a njega Aleksandar(onaj koji je ubijen 1934 u Marseju)...I tako dalje...
Tako da prezime Karadjordjevic ne potice iz Albanije..

Sve ovo što pišete nije ništa novo i mnogi o tome pišu ali je većina novijeg datuma. Prava istina o njegovom porijeklu se još zasigurno nezna.
Zato sve ovo treba uzimati sa rezervom jer nema jasnih dokaza.
Nešto bi ovome samo dodao što je sigurno:
Pisanje, da Karađorđe vodi porijeklo od Petrovića iz Crne Gore ili Hercegovine nije tačno.
U Crnoj Gori je poznato, da svaka porodica vodi svoj rodoslov za namanje nekoliko vjekova, čak i onda kad se promijenilo prezime.

Po tim rodoslovima, Karađorđe i njegovo bivše prezime Petrović ne vodi porijeklo iz Crne Gore.

I još nešto:
Pisanje i izvlačenje samo ovih tamnih djelova iz Karađorđeve prošlosti, je tendenciozno i nekorektno, bez obzira dali je to istinito ili ne.
Nema čovjeka bez greške.
Zato treba pisati, ako već to neko hoće, obadvoje.

Ipak on nije bio prosječni, več neki veliki čovjek, koji je smogao snage i volje da narod digne protiv okupatora.

"Al heroju Topolskome,
Karađorđu besmrtnome,
sve prepreke na put bjehu,
K cilju dospje velikome

Diže narod, krsti zemlju
I varvarske lance sruši
Iz mrtvijeh Srba dozva
Danu život srpskoj duši

Evo strašnog besmrtnika
Pred Đorđem se mrznu sile
Đorđem su se srpske mišce
Sa viteštvom opojile

Pred Đorđem se Stambol trese
Krvožedni otac kuge
Sabljom mu se Turci kunu
Kletve u njih nema druge
P.P.Njegoš"

Iako je ovo samo pjesma, ona se nije mogla spjevati nekom slabom čovjeku koji to ne zaslužuje.
I svaku stvar treba gledati, uzimajući u obzir, vrijeme i okolnosti koje su tada bile.

p.s. Ovo je za administratora.
Pogledaj šta znači riječ VOAJER (voayer) pa onda piši ispod imena.
Nadam se, da je ovo tvoje neznanje i ne provokacija.

Poslednji put menjao kOM©IJA dana 15 Jan 2008, 22:39, izmenjena samo jedanput

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 61 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]