banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 08:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 504 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 26  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 02 Apr 2007, 16:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 18:04
OCC78, nema potrebe za galamu. Oprema ne zrači na sve strane, to je prvo. Antena je direkciona, što znači da je u zoni zračenja samo snop okrenut ka BLIC AP-u. Drugo, ako se ne varam i dobro se sjećam fizike, mnogo bitnije od frekvencije je koliko antena daje izlazne snage. Obično se ona izražava u dBm (ekvivalent 1 mW), i kreće se do 28 dBm kod Canopy-ja. Poređenja radi, MOBI'S ove antene uglavnom zrače snagom većom od 150 mW (odnosno dBm). Pa ti uporedi.
Citiraj:
Pa zar znas koliko je jako 5Ghz

kao što rekoh, GHz je mjera za frekvenciju, ne jačinu, ili snagu.

I na kraju, citat sa blic-ove stranice:
Citiraj:
Oprema za BLIC.wireless servis radi na ISM (Industrial, Science and Medicine) frekvencijama i bazirana je na IEEE preporukama. Za korištenje ovih frekvencija nije potrebna dozvola.

Radio talasi koje ta oprema zrači imaju mnogo manju energiju od jonizirajućeg zračenja, što znači da ne posjeduju energiju koja bi mogla prouzrokovati oštećenje tkiva ili druge biološki štetne posljedice.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Apr 2007, 16:53 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2006, 18:18
Ja mogu da razumijem da su ljudi malo skepticni po pitanju novina i kvaliteta usluga, ali koliko god mi zaostali na polju broadband usluga, dolazi vrijeme da i na nasim prostorima zaigraju veliki i ozbiljni provajderi koji su spremni da uloze u infrastrukturu i usluge. WADSL ce se pokazati i dokazati. Ja sam imao priliku da razgovaram sa vise ucesnika test faze i svi sa kojima sam ja razgovarao su prezadovoljni. Na kraju krajeva vrijeme ce pokazati najbolje. A za pocetak evo adrese jedne firme iz Makedonije koja dosta dugo radi Canopy WADSL i koja ima puno vise korisnika nego blic i cija mreza savrseno funkcionise, a na njihovim forumima mozete procitati kako je to najbolja usluga u Makedoniji.

http://biz.on.net.mk/wadsl

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Apr 2007, 17:13 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 11 Jul 2001, 01:00
LaMpiR je napisao:
Zanima me jos samo, p2p protokoli? Tj. da li ce biti portovi otvoreni? Najvise me zanima torrent ali i jos par stvari.

svi protokoli će biti otvoreni, jedino što se u slučaju potrebe može primjeniti smanjenje prioriteta p2p saobraćaja, što je slučaj i sada za sve vrste usluga (postoji mogućnost, ali se ne koristi i do sada još nije, a s obzirom da će se uskoro linkovi proširivati na malo veće brzine, sumnjam da će trebati).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Apr 2007, 17:19 
Urednik
Urednik

ned123 je napisao:
mirko je napisao:
to je skraćenica za Wireless ADSL

A šta bi drugo bilo?
mirko je napisao:
Rijec je o Motorolinom rjesenju, nije po 802.11 standardima

Znači, Wimax?
mirko je napisao:
Sajt je na motorola.canopywireless.com

Na taj sam i mislio u prethodnom postu.
Da pojasnim: Može li direktan link ka datasheet-u SM uređaja, koje Blic namjerava da ponudi korisnicima?

nije riječ o Wimaxu, mada su u Motoroli najavili da postoje tehnički preduslovi da se promjenom firmware podrži Wimax.

uređaji su dostupni na http://motorola.canopywireless.com/support/library/
pa gledaj Canopy Lite i Advantage SM i AP uredjaje

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Apr 2007, 17:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Ako nekoga zanima da čačka evo Canopy Wireless Community Forum

http://motorola.canopywireless.com/supp ... /index.php

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Apr 2007, 17:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
mirko je napisao:
svi protokoli će biti otvoreni, jedino što se u slučaju potrebe može primjeniti smanjenje prioriteta p2p saobraćaja, što je slučaj i sada za sve vrste usluga (postoji mogućnost, ali se ne koristi i do sada još nije, a s obzirom da će se uskoro linkovi proširivati na malo veće brzine, sumnjam da će trebati).

E ovo je bitno :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Apr 2007, 19:09 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 28 Sep 2003, 20:33
Vader je napisao:
mirko je napisao:

E ovo je bitno :)

Meni najbitnije :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Apr 2007, 19:12 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Avg 2006, 09:44
Citiraj:
Ne zaoravimo da korisnik dobija opremu koja je btw. jako skupa, pa otuda i ovo redovno placanje paketa.
Drugo, nema kvalitetne mreze i kvaliteta usluge bez redovnog placanja usluge, sto znamo svi.

Slazem se, oprema je skupa, ali se isto tako da definisati ugovorom da se nakon odredjenog perioda nekoriscenja usluge, recimo 3 mjeseca, ta ista oprema moze oduzeti. A nakon sto se oduzme isto tako se moze i dati drugom korisniku, zar ne? Pretpostavimo, samo pretpostavimo, da se ti nadjes u situaciji da nemas ni 39 KM da uplatis, a kamoli neki flat, i da ti samo zbog jednog ili dva mjeseca ukinu nalog i skinu opremu. Sta onda? Hoce li se nekom isplatiti da ti nakon 2 mjeseca nanovo montira opremu? Ne vjerujem, i te troskove ce snositi sami korisnici. Znam da ti koriscenje ovakve opreme sada izgleda sjajno, i vjerovatno i jeste, ali se trebas zapitati i kakva je druga strana medalje. Ja sam spreman da se odreknem nekih stvari zarad Interneta i brze i bolje veze, ali ne bih skidao kosulju sa ledja da to platim. Posebno u slucaju eventualnog sudskog spora zbog raskidanja ugovora i placanja troskova tog spora. Vjerujem da ce se pravnici koji rade na ugovoru, ako to tako bude definisano njim, osigurati da korisnik uvijek bude donji. Zelim da kazem da ne treba srljati, bez obzira koliko ta usluga izgledala primamljivo, i uzeti i ekonomski faktor u razmatranje. Koliko god da su korektni, u Blicu to sigurno nece raditi umjesto nas korisnika.
Sto se tice kvaliteta mreze i kvaliteta usluge, a vezano za placanje, kada nemas da je platis neces je ni imati. Oni nisu Cistoca da tolerisu neplacanje i bez obzira na to da ti i dalje odnose smece, ovi te lako i brzo iskljuce.

Poslednji put menjao caerroil dana 02 Apr 2007, 22:40, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Apr 2007, 21:03 
Majstor
Majstor

@caerroil, toga se jedino i plasim... Znam da ce ugovor bukvalno biti za korisnike donji ali vidjecemo...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Apr 2007, 22:38 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

I samo da se razumijemo... Ja ni na koji nacin nisam protiv ove usluge, stavise je svesrdno podrzavam i u mom je interesu, ali ipak nastojim da ukazem na neke, po mom misljenju, ogranicavajuce i donekle nepovoljne uslove po korisnike. Da nije tako, ja bih se sutra prijavio. Ali cu ipak ovako pokusati, ako je moguce i uz razumijevanje, da uticem na barem prilagodjavanje, ako ne i izmjenu, uslova ugovora.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Apr 2007, 22:56 
Majstor
Majstor

Pa naravno da sam za uslugu jer sta mi drugo preostaje. JEdino se uzdam u tehnologiju koja bi trebala da bude vise nego stabilna. Sad, prvo cu traziti ugovor da ga proucim i da ih ispitam o odredjenim djelovima prije nego sto potpisem bilo sta...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Apr 2007, 23:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2005, 00:10
treba malo pricekati
i Teol ce odgovoriti na ove cijene sigurno posto nece dopustiti da izgube i ovo malo korisnika ADSL-a sto imaju

hm a ovo za portove mi je sumljivo dok se to spominje bice nesto od toga

PIK Radnja

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2007, 07:23 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2006, 18:18
caerroil je napisao:
I samo da se razumijemo... Ja ni na koji nacin nisam protiv ove usluge, stavise je svesrdno podrzavam i u mom je interesu, ali ipak nastojim da ukazem na neke, po mom misljenju, ogranicavajuce i donekle nepovoljne uslove po korisnike. Da nije tako, ja bih se sutra prijavio. Ali cu ipak ovako pokusati, ako je moguce i uz razumijevanje, da uticem na barem prilagodjavanje, ako ne i izmjenu, uslova ugovora.

Da se razumijemo, ja se slazem sa tobom da za ove nase uslove 39KM kao mjesecni izdatak nije mala stvar. Ja samo ukazujem na jednu drugu stvar, a to je da pored svega sto smo imali u nasem gradu (a nismo imali neki sjajan izbor) ovo je ipak veliki pozitivan iskorak. Cjene ce padati, pa sjetimo se cijene opreme pa i usluge kada je blic poceo da radi wireless na 2.4GHz. Druga stvar, kome je internet potreban za posao, za edukaciju i za pametne stvari, nece se dvoumiti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2007, 08:15 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 28 Jan 2007, 09:30
Jedva cekam da se to pocne siriti i u druge dijelove RS.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2007, 10:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2004, 13:53
Jasno je da se mora placati mjesec, za mjesecom, ali me sada ovo zanima:

Jel se moze zakasniti nekoliko dana sa placanjem?

Npr, otisao sam na ljetovanje, i istekne mi nalog dok sam na moru!
Podrazumjeva se kada istekne obracunski perio net-a vise nema dok se ne uplati ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2007, 10:59 
Urednik
Urednik

plaćanje će najvjerovatnije biti postpaid, flat nalozi sigurno, tako da se neće ni gasiti, odnosno gasiće se ako korisnik ne plati 7 do 10 dana ili više ako se tako odredi. A ako se nalog i isključi, platićete ga kad budete došli. Poenta plaćanja svakog mjeseca je da se ne može preskakati ni jedan mjesec, a da li ćete platiti unaprijed ili sa zakašnjenjem to je vaša stvar.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2007, 13:16 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
plaćanje će najvjerovatnije biti postpaid, flat nalozi sigurno, tako da se neće ni gasiti, odnosno gasiće se ako korisnik ne plati 7 do 10 dana ili više ako se tako odredi. A ako se nalog i isključi, platićete ga kad budete došli. Poenta plaćanja svakog mjeseca je da se ne može preskakati ni jedan mjesec, a da li ćete platiti unaprijed ili sa zakašnjenjem to je vaša stvar.

Dobro, normalno da ce biti neki rok za placanje i 7 do 10 dana zvuci razumno, ali me zanima sta je sa onim "ili vise ako se tako odredi". Sta ce se desiti u hipotetickoj situaciji kada sam ja iskoristio svojih 10 GB iz prethodnog mjeseca (koji su, recimo, vec placeni) ali jednostavno nemam para da platim sljedeci mjesec? Da li vas mogu nazvati i reci vam da mi privremeno iskljucite nalog (mjesec ili dva) dok se ne snadjem? Ako ne, kada bih mogao ocekivati vasu ekipu koja ce skinuti opremu :cry: ?
Mozda bi bilo zgodno ovaj paket sa ogranicenim protokom definisati i kao prepaid (i postpaid), ali sa nekim prelaznim periodom. Da li ce postojati opcija placanja unaprijed (recimo 6 mjeseci ili vise), ali sa popustom (kao sto postoji ova akcija za dialup)?
Sve u svemu, lakse je za one kojima roditelji to placaju ili business korisnike, a za one koji bi da imaju i Internet i djecu da se primijeniti ona "Ne moze i jare i pare". Socijalno-ekonomski momenat je, da se primijetiti, pomalo zanemaren :doubt:. Sa druge strane, ne moze se ocekivati da zanemarite principe ostvarivanja profita. To je sasvim normalno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2007, 16:15 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Okt 2005, 21:36
Ili mogu uvesti varijantu da ko želi da ima mogućnost da preskače mjesece mora kupiti opremu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2007, 22:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
2 pitanja:

da li ce se prenositi saobracaj iz jednog mjeseca u drugi, npr. ne potrosim svih 10 gb ovog mjeseca, da li se ono sto nisam potrosio prenosi u sledeci ili u sledecem imam 10 gb na raspologanju kao sto je sada sa wirelessom ?

kakva je podrska za linux? da li trebaju neki driveri? posto nemam predstavu kako radi to, da li ce se koristiti pppoe ili nesto drugo ?

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2007, 22:23 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
@mirko, znaci sve isto kao i dosad za wireless, samo sto sad nemas mogucnost da otkazes kad hoces u sklopu vremenskog perioda odredjenog ugovorom?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 504 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 26  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]