banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jun 2025, 18:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Ko su Kopti?
PostPoslato: 22 Mar 2007, 12:45 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 22 Mar 2007, 12:36
Zna li neko nesto vise o Koptima?Interesuje me jesu li oni sekta ili ne?Sta propoveda njihovo ucenje,kako se ponasaju,obicaji i sl.
Jedna moja prijateljica se krstila u Koptskoj crkvi,pomalo se cudno ponasa.Interesuje me da li je to mozda uzrok nekih konflikata sa bliskima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2007, 13:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
http://sh.wikipedia.org/wiki/Kopti
the allmighty wiki...
Al nema tu puno.

Eo na engleskom malo vise, al ni tu nema nista interesantno.
http://en.wikipedia.org/wiki/Copt

nego, i ja sam se malo za to zainteresovao jer imam koptski krst srebrni, pa eto, da bar znam sta imam.

blaulablwlaaaa

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2007, 17:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Копти су арапи хришћани који су били дио Саборне Хришћанске Цркве до 4 васељенског сабора на којем нису хтјели усвојити равноправност тј, једнакост воља и природа у Христу, односно исповиједају монофизитску јерес.

Копти су заиста фасцинантна, јединствена и ријетка појава у историји цркве. Служе Литургију Апостола Марка (колико ми се чини служи се у зору, траје око 4 сата, сво вријеме клече и на њој се прочита скоро цијело Јеванђеље).

На Велику суботу у Цркви Христовог Гроба су једна од три групације која мора бити присутна да би сишао Свети Огањ, иначе су веома бучни, и на служби ударају у тарабуке, пењу се једни другима на рамена, играју, скачу и пјевају.

Прије пар година, након дугог и озбиљниог теолошког дијалога, Антиохијска Коптска Црква (нисам сигуран, можда чак и Александријска) је усвојила одлуке свих седам Васељенских Сабора и постала једна од православних патријаршија, и слободан сам да кажем могу да у многочему буду примјер осталим патријаршијама, по зрелости и озбиљности односа према себи, ближњем, Богу, молитви и чувању Апостолског Предања....

Да не спомињем да су једина група Арапа који су остали хришћани, без обзира на страшне прогоне које и дан данас преживљавају у одређеним срединама.
Коптска заједница је заиста фасцинантна појава данас у много чему...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2007, 21:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
I imaju 200 i kusur dana posta po svom kalendaru, najviše od svih drugih hrišćanskih zajednica.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 00:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2005, 02:05
Blizzard je napisao:
I imaju 200 i kusur dana posta po svom kalendaru, najviše od svih drugih hrišćanskih zajednica.

Pravoslavni hriscani takodje imaju kusur i 200 dana posta Veliki post, Petrovski post, Gospojinski post, Bozicni post, post svake srijede i petka osim u trapavim sedmicama, postovi o Krstovdanima, zavjetni postovi svetiteljima...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 01:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Vidusa je napisao:
Pravoslavni hriscani takodje imaju kusur i 200 dana posta Veliki post, Petrovski post, Gospojinski post, Bozicni post, post svake srijede i petka osim u trapavim sedmicama, postovi o Krstovdanima, zavjetni postovi svetiteljima...

I sve zajedno stignu do broja 210 koliko dana poste Kopti? I plus, za vrijeme posta ne smije ništa da se jede ni pije od izlaska do zalaska Sunca...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 11:19 
Voajer
Voajer

Hvala,saznala sam i nesto novo.
Na internetu sam procitala da im je dozvoljen incest,da se sunete.
Da li zna neko nesto o ovome ?
Da li znate jos bilo sta?
Meni jos nije jasno jesu li oni sekta?
Koloko znam pociniti jeres je sektastvo.
:-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Apr 2007, 10:59 
Voajer
Voajer

Danas je na TV -u bila neka emisija o Zilotima.Nazalast ja sam se kasno "ukljucila".

Cula sam da su i oni pravoslavci,ali isto tako jeretici-sekta.Oni podrzavaju pravoslavlje ili smrt.Zar to nije suvise iskljucivo?

Ono sto mi je posebno skrenulo paznju je:"Odbaci bliznjeg svog".Podseca na mog prijatelja -Kopta.

Da li je neko nesto saznao o Koptima?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Apr 2007, 12:28 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 29 Mar 2007, 17:58
oblak: "Danas je na TV -u bila neka emisija o Zilotima.Nazalast ja sam se kasno "ukljucila".
Cula sam da su i oni pravoslavci,ali isto tako jeretici-sekta
."
Rec zilot znaci revnitelj. Ziloti su pravoslavni hriscani koji revnuju za svoju pravoslavnu veru. Takvi su bili recimo sv. Vasilije Veliki, sv. Petar Cetinjski, pokret koljivara na celu sa svetim Nikodimom Svetogorcem itd.
Danas njih zvanicno "pravoslavlje", tj. Pomesne "Pravoslavne" Crkve koje su pale u jeres ekumenizma nazivaju sektasima, jereticima i fanaticima. Tako su nazivani i prvi hriscani u Rimskoj drzavi. Sveti Oci su i prorekli da ce u poslednja vremena sve zvanicne crkve pasti u jeres, a da ce malo stado Hristovo biti proglaseno sektom. A sekta su zapravo ekumenisti, jer su uvodjenjem novih jeretickih ucenja sami sebe odvojili od Jedne, Svete, Saborne i Apostolske Crkve za koju je Gospod rekao da je ni vrata pakla nece nadvladati. Crkva je Telo Hristovo i zato je nepobediva i docekace Svog Zenika kada dodje drugi put u Svojoj Slavi da sudi zivima i mrtvima, ma koliko malo ljudi pred kraj ostane verno Hristu Koji je i prorekao "Sin coveciji kada dodje drugi put, hoce li naci veru na zemlji?!"
Ali isto tako treba znati da postoje i lazni ziloti koji se navodno bore protiv ekumenizma, a ni sami ne pripadaju Crkvi. Na primer, jedan lazni grcki starokalendarski episkop Kiprijan Filijski ispravno uci da su ekumenisti jeretici, ali im priznaje spasonosnu blagodat "svetih tajni" sto je jereticko ucenje, jer Crkva uci da jeretici i raskolnici nemaju blagodat Svetoga Duha. Ali ko trazi istinu, Bog ce mu dati da nadje istinske zilote (=istinsku pravoslavnu Crkvu Hristovu = Jednu, Svetu, Sabornu i Apostolsku Crkvu).
oblak: "Oni podrzavaju pravoslavlje ili smrt.Zar to nije suvise iskljucivo?"
Ekumenisti cesto klevecu zilote da oni tom parolom pozivaju na fundamentalizam i da svima koji ne prihvataju pravoslavlje treba doneti smrt, tj. ubiti ih. Zato ih cesto zlonamerno porede sa vehabijama. Medjutim, samo Kuran uci da treba pobiti sve nevernike ako nece milom da prihvate muslimansku veru, a i katolici (pa cak i neki protestanti) su suprotno Hristovoj nauci mnogo puta u istoriji silom nametali svoju veru. To medjutim nikad nisu radili istinski pravoslavci (koji su to i po imenu i po delu). Za razliku od njih to su poceli da rade lazni pravoslavci - ekumenisti. Npr. arhijeretik vaseljenski "patrijarh" Vartolomej je nedavno poslao svoje monahe koji su napali monahe manastira Esfigmen koji se protivi svim ekumenistickim novotarijama. Tri esfigmenska monaha su zavrsila u bolnici sto je plod ekumenske "ljubavi" prema jereticima i mrznje prema pravoslavlju.
Ova sintagma "pravoslavlje ili smrt" samo govori o tome da onaj koji nije u pravoslavlju ne moze imati zivot vecni, jer je sam Gospod Isus Hristos rekao: "Zaista vam kazem: Ako ne jedete Telo Moje i ne pijete Krv Moju nemate zivota vecnoga u sebi" i jos: "Ko se ne krsti vodom i Duhom, nece uci u carstvo Bozije". A krstenje, pricesce i sve druge tajne valjane su i spasonosne samo ako se vrse u Istinskoj Crkvi. "Hoce Bog da se svi ljudi spasu i do poznanja istine dodju", kaze se u poslanici apostola Petra. Dakle vidi se da se spasenje ostvaruje samo uz poznanje istine koje se ostvaruje u Njegovoj Crkvi koja je "stub i tvrdjava Istine".
Detaljno o zilotima mozes saznati na sajtu http://www.pravoverje.com
Sto se Kopta tice, oni su jeretici monofiziti i nacin njihovog spasenja je da se pokaju, odreknu svoje jeresi i pristupe Pravoslavnoj Crkvi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Apr 2007, 19:12 
Voajer
Voajer

Pogledajte ovak klip.
Nije bas u reu,a? http://www.youtube.com/watch?v=VLHft6xy ... ed&search=

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Apr 2007, 22:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2006, 23:11
Varnava je napisao:
Rec zilot znaci revnitelj. Ziloti su pravoslavni hriscani koji revnuju za svoju pravoslavnu veru. Takvi su bili recimo sv. Vasilije Veliki, sv. Petar Cetinjski, pokret koljivara na celu sa svetim Nikodimom Svetogorcem itd.
Danas njih zvanicno "pravoslavlje", tj. Pomesne "Pravoslavne" Crkve koje su pale u jeres ekumenizma nazivaju sektasima, jereticima i fanaticima. Tako su nazivani i prvi hriscani u Rimskoj drzavi.

Ово доказује како немате везе са ПРАВОСЛАВЉЕМ, као прво ПРАВОСЛАВНИ ХРИШЋАНИН НЕЋЕ СЕБЕ ИЗДИЗАТИ ИСПРЕД ДРУГИХ, а као друг,треће итд............1001. Православни Хришћанин неће себе издвајати из масе, и трудиће се да не упада у очи. А иначе ви сте изроди а не зилоти.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ИЗ МЕРТВИХ СМЕРТИЈУ СМЕРТ ПОПРАВ И СУШЧИМ ВО ГРОБЈЕХ ЖИВОТ ДАРОВАВ.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Apr 2007, 13:31 
Voajer
Voajer

Danas sam na NTV-u (Ruska TV),slusala svestenika koji je rekao da postoji puno "imitacija"pravoslavnih crkava i izmedju ostalih pomenuo Kopte.Te razne pravoslavne crkve npr.imaju :ikone,sluzbu slicnu nasoj,neki za vreme sluzbe klece(Kopti)ili npr sede kao katolici i sl.
Nisam bas sve razumela ,ali sam sigurno razumela,upotrebio je bas rec IMITACIJA.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Apr 2007, 18:12 
Voajer
Voajer

Zasto ne postoji Koptska crva u Srbiji?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]