oblak: "
Danas je na TV -u bila neka emisija o Zilotima.Nazalast ja sam se kasno "ukljucila".
Cula sam da su i oni pravoslavci,ali isto tako jeretici-sekta."
Rec zilot znaci revnitelj. Ziloti su pravoslavni hriscani koji revnuju za svoju pravoslavnu veru. Takvi su bili recimo sv. Vasilije Veliki, sv. Petar Cetinjski, pokret koljivara na celu sa svetim Nikodimom Svetogorcem itd.
Danas njih zvanicno "pravoslavlje", tj. Pomesne "Pravoslavne" Crkve koje su pale u jeres ekumenizma nazivaju sektasima, jereticima i fanaticima. Tako su nazivani i prvi hriscani u Rimskoj drzavi. Sveti Oci su i prorekli da ce u poslednja vremena sve zvanicne crkve pasti u jeres, a da ce malo stado Hristovo biti proglaseno sektom. A sekta su zapravo ekumenisti, jer su uvodjenjem novih jeretickih ucenja sami sebe odvojili od Jedne, Svete, Saborne i Apostolske Crkve za koju je Gospod rekao da je ni vrata pakla nece nadvladati. Crkva je Telo Hristovo i zato je nepobediva i docekace Svog Zenika kada dodje drugi put u Svojoj Slavi da sudi zivima i mrtvima, ma koliko malo ljudi pred kraj ostane verno Hristu Koji je i prorekao "Sin coveciji kada dodje drugi put, hoce li naci veru na zemlji?!"
Ali isto tako treba znati da postoje i lazni ziloti koji se navodno bore protiv ekumenizma, a ni sami ne pripadaju Crkvi. Na primer, jedan lazni grcki starokalendarski episkop Kiprijan Filijski ispravno uci da su ekumenisti jeretici, ali im priznaje spasonosnu blagodat "svetih tajni" sto je jereticko ucenje, jer Crkva uci da jeretici i raskolnici nemaju blagodat Svetoga Duha. Ali ko trazi istinu, Bog ce mu dati da nadje istinske zilote (=istinsku pravoslavnu Crkvu Hristovu = Jednu, Svetu, Sabornu i Apostolsku Crkvu).
oblak: "
Oni podrzavaju pravoslavlje ili smrt.Zar to nije suvise iskljucivo?"
Ekumenisti cesto klevecu zilote da oni tom parolom pozivaju na fundamentalizam i da svima koji ne prihvataju pravoslavlje treba doneti smrt, tj. ubiti ih. Zato ih cesto zlonamerno porede sa vehabijama. Medjutim, samo Kuran uci da treba pobiti sve nevernike ako nece milom da prihvate muslimansku veru, a i katolici (pa cak i neki protestanti) su suprotno Hristovoj nauci mnogo puta u istoriji silom nametali svoju veru. To medjutim nikad nisu radili istinski pravoslavci (koji su to i po imenu i po delu). Za razliku od njih to su poceli da rade lazni pravoslavci - ekumenisti. Npr. arhijeretik vaseljenski "patrijarh" Vartolomej je nedavno poslao svoje monahe koji su napali monahe manastira Esfigmen koji se protivi svim ekumenistickim novotarijama. Tri esfigmenska monaha su zavrsila u bolnici sto je plod ekumenske "ljubavi" prema jereticima i mrznje prema pravoslavlju.
Ova sintagma "pravoslavlje ili smrt" samo govori o tome da onaj koji nije u pravoslavlju ne moze imati zivot vecni, jer je sam Gospod Isus Hristos rekao: "Zaista vam kazem: Ako ne jedete Telo Moje i ne pijete Krv Moju nemate zivota vecnoga u sebi" i jos: "Ko se ne krsti vodom i Duhom, nece uci u carstvo Bozije". A krstenje, pricesce i sve druge tajne valjane su i spasonosne samo ako se vrse u Istinskoj Crkvi. "Hoce Bog da se svi ljudi spasu i do poznanja istine dodju", kaze se u poslanici apostola Petra. Dakle vidi se da se spasenje ostvaruje samo uz poznanje istine koje se ostvaruje u Njegovoj Crkvi koja je "stub i tvrdjava Istine".
Detaljno o zilotima mozes saznati na sajtu
http://www.pravoverje.com
Sto se Kopta tice, oni su jeretici monofiziti i nacin njihovog spasenja je da se pokaju, odreknu svoje jeresi i pristupe Pravoslavnoj Crkvi.