banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 20:48

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 193 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Mar 2007, 15:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2004, 14:08
Primjetio sam da se muzici uglavnom govori o "alternativnim" pravcima muzike pa sam odlucio da otvorim temu koja se dotice "ozbiljne" muzike, tacnije muzickog obrazovanja na podrucju Bosne i Hercegovine i prije svega Banjaluke ...
Da li ste upoznati sa stanjima muzickih skola,
Da li skole raspolazu sa kvalitetnim kadrom,
da li postoji dovoljan broj profesora,
da li bi (sad ili u buducnosti) svoje dijete upisali u muzicku skolu...
Koji instrument ? zasto ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Mar 2007, 17:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2006, 22:11
upoznata sam sa stanjem muzicke skole u bl
skole raspolazu sa svakakvim kadrom -nesto bolje nesto losije -
ne postoji ili mozda postoji ja mislim da ima pristojan broj profesora
upisala bih svoje djete u muzicku skolu samo ako ono bude stvarno zeljelo da ide na casove (a ne kao mama :D )
instrument gitara vjerovatno ako bude djecak klavir djevojcica harfa hmmmmmmmmmmm kad bi to bilo ovdje :evil:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Mar 2007, 23:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Ја малог уписујем на економију или право,
музика може само као хоби...

Музичка не долази у обзир,
ал' ми испра мозак откако ми је мазнуо двд Пеперса ..

ТСМ, јел држиш часове? :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Mar 2007, 23:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Damaskin je napisao:
Музичка не долази у обзир

Zasto?!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Mar 2007, 23:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Зато што сам тамо радио двије године и апсолутно сам згоржен стањем у нижој и средњој.

1) већина људи (осим пар часних изузетака) не воле дјецу, а ни музику

2) већина професора нема довољно знање ни практично ни теоретско

3) атмосфера је ужасна, а мом клинцу би предавало пар људи којима сам ја предавао на академији...дакле ужас...

Часни изузеци :
Весна Смиљанић (клавир, нижа),
Славица Глувић (солфеђо, не знам да ли још ради)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Mar 2007, 23:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
:lol: ne mozes se prezivat Gluvic i radit u muzickoj :lol: ajoj...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Mar 2007, 23:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

sta fali verii i sta je falilo jovanki hm? a profesore vi ste bili vrlo neodgovorni :D ako niste uspjeli svoje ucenike nauciti ....c.c.c.c.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Mar 2007, 00:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Sep 2006, 18:18
Narcisa_Zumbulic je napisao:
sta fali verii i sta je falilo jovanki hm? a profesore vi ste bili vrlo neodgovorni :D ako niste uspjeli svoje ucenike nauciti ....c.c.c.c.

E i ja kazem vera ako se misli na solfedjo je zena koja me barem necemu naucila, a sto se tice nast. koji su meni predavali nemam nikakve zamjerke.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Mar 2007, 00:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

jes u pitanju je prof.vera karaman -zena zmaj !

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Mar 2007, 00:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Meni je solfeđo predavala Aida... Bar mislim da se tako zove.. :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Mar 2007, 00:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

EiLeen je napisao:
Meni je solfeđo predavala Aida... Bar mislim da se tako zove.. :-?

blago tebi -zona sumraka
meni je poslije predavala melisa -jaooo :evil:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Mar 2007, 00:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Вера Караман? Знам само Веру Гајановић :-?

По мом мишљењу је Јованка Петровић била најбољи професор у В.М. али није ред да је хвалим пошто је из наше "la famiglia" :wink:

Што се тиче моје класе (генерација '84)
од 4 ђака, 2 су изашла на пријемни из клавира и оба положила -
пролазност 100% 8) (сад да не спомињем неке које сам спремао "испод жита" :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Mar 2007, 01:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2006, 17:07
Damaskin je napisao:
Ја малог уписујем на економију или право,
музика може само као хоби...

Музичка не долази у обзир,
ал' ми испра мозак откако ми је мазнуо двд Пеперса ..

ТСМ, јел држиш часове? :)

Pored tebe živog ja da mu dajem časove 8) Moraš ga polako usmjeravati na nešto malo konkretnije od Pepersa...da bude na tatu i sluša Queensryche 8) :roll: 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Mar 2007, 12:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Mar 2007, 11:41
Nažalost, Damaskinove konstatacije su sasvim tačne. Ja na to mogu da dodam :
Jako malo ljudi (profesori i đaci) na nižoj i u srednjoj zaista voli muziku! A pri tom su toliko zadrti, da sve što nije "klasična" muzika, za njih nema nikakvu vrijednost. Ili idu u drugu krajnost, pa nerijetko iz učionica tresu narodnjaci sa klavira. A najgora je kombinacija prva dva tipa, tj. oni koji u javnosti glume poznavaoce klasike, a kući slušaju tu istu trash muziku.
Kako god, 90% učenika ili studenata po završetku svoga školovanja, nažalost ne znaju raditi svoj posao.

Nažalost, takvo stanje će potrajati, sve dok vrhuška koja vodi te institucije, sjedi tu gdje sjedi.

Ako je za utjehu, bar smo dobili crvene tepihe po kojima ne smijemo da gazimo. :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Mar 2007, 13:00 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Avg 2006, 16:02
Narcisa_Zumbulic je napisao:
jes u pitanju je prof.vera karaman -zena zmaj !

hehe, i meni je vera predavala solfedjo. skroz jaka zena. :D a prije nje mi je godinu dana predavala snjezana savicic.

sto se tice klavira, dok sam ja isla u nizu, predavalo ih je puno koju su tek zavrsili srednju i krenuli na akademiju. bar je moja nastavnica bila takva. njihov problem je bio to sto su bili previse popustljivi, niti znaju sta hoce, a ni sta nece, ne znaju da te "natjeraju" da malo vise vjezbas, a ako cemo iskreno, nisu se bas ni trudili. mislim, kakav je to cas kad se ti od 45 30 minuta usviravas, nastavnica je negdje na kafi, i onda samo dodje da te preslusa i napise u svesku sta ne valja. dok kod vere gajanovic...ajoj. ona je meni predavala samo u prvom razredu. koji je to teror bio. :D odmakni laktove od tijela, ruku lagano zaobli, hocu da ti je sve i jedan zglob na ruci savijen, saku lagano nakreni prema unutra!!!! mozes ti ne znam kako dobro svirati, ali kad se ona zakaci za ruke... znalo se koji put i dobiti po njima. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Mar 2007, 13:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
F.I. je napisao:
Ako je za utjehu, bar smo dobili crvene tepihe po kojima ne smijemo da gazimo. :-?

Pa dobili ste i kamernu salu!
U koju takođe niste smjeli ući! :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Mar 2007, 13:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Реплика, мене су пустили једном и да уђем и да пробам клавир!
дудуше пред снимање "пропагандног" концерта за РТРС,
на коме нико није могао да уђе у салу осим "одабраних" краваташа. (Серем се ја у одабране којима усред концерта зазвони мобител са "лаким нотама" које је складао Сејо Калаћ :D )

А што се тиче тепиха, ствар су ријешили тако што су ујутру откључана само предња, а поподне само стражња врата. На моје питање чему таква небулоза, одговорено ми је:
"Да не би студенти подерали тепихе",
а добили су тек напад лудила кад сам ја на то предложио
да и клавире оставимо у целофану (ко мој деда даљински)
па ће тако остати нови заувијек :D

Менталитееееет!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Mar 2007, 13:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ja postavih temu i pitanja ali nisam dao odgovore ... a bio bi red , stvarno :)

E ovako ...
Ja sam tamo proveo 10 godina svog zivota, 6 nize i 4 godien sredje muzicke skole ... i mislim da imam jako dobar uvid u sva desavanja (koliko je moguce da ucenik (tada) ima neki uvid) u toj skoli. Predavali su mi razni ljudi ... solfedjo od melise, snjeze, neke duske, malo i vera... na harmoniku sam isao kod ivanke pa kod dragice (govorim o nizoj)...
Mislim da bi bilo preopsirno kada bih pisao o svakom profesoru i nastavniku koji mi je predavao ... trajalo bi jako dugo ali generalno predavali su mi svakakvi ...
Sto se tice solfedja najzadovoljniji sam sa snjezom bio, ona je inace jedno nevjerovatno dobra osoba ...

Najveci problem sam imao sa prof. harmonike u sredjnjoj skoli. Necu da je imenujem (oni koji trebaju da znaju poznaju njeno ime) ali nemam puno sta o njoj lijepog da kazem ... ne osudjujem ja nju zato sto ona ne zna , Boze niko ne zna sve , ali mi je smetalo sto je neradnik , vjecito sam isao po cevape, dzigericu !, i burek kod Goge :) ... najmanje sam svirao na casu, a i kad smo svirali nije bila sigurna kako to treba da zvuci...

Nazalost vecina ih se tako ponasa i kao sto damaskin rece niti vole djecu a ni muziku...

Jedan od rijetkih profesora koji me je nesto naucio(la) je bila prof. srpskog Branka Bojinovic . fenomenalan profesor ...

Bila je tu jos jedna grupa mladih profesora koja je pokusala da nesto uradi i da uvede neke "reforme". Prije svega mislim na jednog prof. klavira :) i jednog prof harmonike. Ni jedan vuise tamo ne radi, jer mislim da jednostavno nisu mogli protiv mase ...

E sad, znam da je tamo sada mnogo mladih profesora ali o njihovom kvalitetu ne mogu da sudim (ne poznajem ih dovoljno).

I sad da odgovorim na pitanja koja sam sam postavio .

Skole ne raspolazu sa kvalitetnim kadrom, mada postoji dovoljan broj profesora , svoje dijete bih upisao u muzicku (srednju) ako bi ono to zeljelo a u nizu cisto sumnjam , prije bih ga slao na privatne casove ...
A sto se tice instrumenta ... mislim da mu ne bih dao da svira harmoniku :wink: :wink: :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Mar 2007, 13:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Damaskin, kako ne znas Veru ?

Vera Karaman predaje solfedjo ili je predavala . . . na nizoj skoli

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Mar 2007, 15:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

jacqueline ti si bar naucila da drzis ruku kako treba meni je dijana :evil: sjebala sapu za sva vremena strasnooooooooooooooo a ta snjezana mi je ukrala knjigu solfedja hmpf .....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 193 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]