Citiraj:
Ne razumijem šta mu je "sveta istorija", mada nije ni bitno.
Pa cuj, 'sveta istorija' je, kako ja to razumem, istorija spasenja. Odnosno, Bog se, izmedju ostalog, otkrivao i kroz istoriju, u smislu Njegovog delovanja. Strucnjaci to zovu 'sveta istorija. Dakle, ne bilo koja. U stvari, to je istorija, ali vidjena iz bozanske perpsektive, zato se i zove 'sveta istorija'. Nije u pitanju nekakva istorija koja je izmisljenja, fikcija i slicno. Samo je drugaciji pogled na nju. Sekularna istorija ne priznaje bozansko delovanje unutar istorije, u stvari neki istoricari ne priznaju to, mada ima i drugacijih. Dobro je pricati o tome sa nekim crkvenim istoricarem (po mogucnosti sto objektivnijim) na ovu temu. U sustini, ja verujem u istoriju Bozjeg plana spasenja. E sad, postoji jedan problem: sta je doticni mislio kada je rekao 'sveta istorija', jer danas ratovi nastaju zbog pogresnog razumevanja, ili zbog nerazumevanja. Mozda on ima drugaciji koncept 'svete istorije', mozda misli nesto drugo.
Citiraj:
Ovdje si diskutovao o toj temi. Ja sam ti ponudio link gdje možeš vidjeti kolike su rupe kod kreacionista, a kolike su rupe kod naučnika. Međutim, ti si pročitao samo prvu i posljednju stranicu, a ima ih oko 15 na svakoj temi. Dakle, zadovoljavaš se svojim trenutnim mišljenjem da obje teorije imaju rupe i ne želiš uopšte da provjeriš svoje stavove.
Prijatelju, zasto ljudi odmah sude i daju tvoj profil tek tako? Meni se to uvek desava, mozda zato sto u startu se ne ogradjujem, ali Boze moj, ne mogu ja da sanjam kada ce ko sto da mi kaze.

Prvo, uopste nismo diskutovali. Ne bih to nazvao nekom diskusijom. Drugo, za link koji si mi naveo rekao sam to sto sam rekao. Trenutno misljenje nisam izgradjivao tek tako. Veruj da me zanima diskusija u tom pravcu, ali nemam previse vremena da iscitavam i to, pored svega. Kada kazs da 'ne zelim proveriti svoje stavove', deluje mi malo surovo, sam sebi se ne svidjam ako sam takav. Dalje, miroljuba petrovica poznajem, doduse samo jednom smo razmenili nekakve razgovore, nista posebno. Uostalom, idi na vidovdan.org, pa vidi koji sam komentar ostavio na temu o njemu. Pogledaj i datum pa ces videti da je to bilo nedugo nakon linka kojeg si mi ostavio. Naravno, ne mrzim nikoga, daleko bilo, ali ne volim naduvane i nafurane stvari, iz kojeg god da tabora dolaze, i budi siguran da ne vole ni religiozni ljudi mene kada im otvoreno kazem te stvari. Prema tome, za tih 15 stranica potrebno mi je kvalitetno vreme, jer mozda i mogu nesto reci. Ukoliko ga budem nasao i iscitao, budi siguran da cu dati svoje misljenje. Jer, nauka ima rupa mnogo vise nego sto ti se cini. Ti to mozes posmatrati sa svoje strane i reci da nije tako, ja eto mogu misliti drugacije.
Citiraj:
Zamisli situaciju da ja kažem: "Zemlja je ravna ploča" i ti me uputiš na diskusiju gdje se raspravlja o toj teoriji i gdje se jasno vidi koliko je moja tvrdnja besmislena. Međutim, ja zbog svojih uvjerenja ne želim da čitam tu diskusiju i ostajem zadovoljan i siguran u svoje (ne)znanje.
Malo je grubo poredjenje. bar sto se tice ravne ploce. A drugo-nasi stavovi se izgradjuju vremenom, zar ne?
Citiraj:
Nije ni moj fah, ali je stvar opšte kulture, da znaš bar neke osnovne stvari o prirodi (BTW, to se uči od osnovne škole).
Nisam ni ja kosmolog, ali znam da je Sunce zvijezda oko koje kruži 8 planeta. Nisam ni automehaničar, ali znam kako radi motor sa unutrašnjim sagorijevanjem.
A, pa ne znam da li je rec o opstoj kulturi. Jedno je da znamo da postoji odredjivanje starosti medotom ugljenika C-14 ili metodom kalijum-argona, K-Ar, a sasvim je drugo znad da, uprkos tehnikama radiometrijskog datiranja, postoji nekoliko drugih metoda kojima se pokusava izvrsiti datiranje, ukljucujuci elektronsku spin rezonancu, termoluminiscenciju, molekularni sat itd. Koliko znam, ovo su jos problematicnije metode cija se opravdanost raspravlja.
Sunce ima 9 planeta koje kruze oko njega. Ne mislim na Plutona, njega su 'izbacili', ali 'ubacili' su neku novu planetu, tako da opet ima 9 planeta. Eto, i ja sam se time iznenadio, ne znam je li to tocno, posto mi jedan prijatelj to rece. Koliko je teska svaka planeta? To ne spada u domen opste kulture.

Ali, mozemo znati ako nas to interesira, zar ne?
Prema tome, rec je najvise o sferi interesovanja. Ako te mnogo vise zanima debata izmedju evolucije/kreacije, pa naravno je da ces znati daleko vise nego ja, koga ne da ne zanimaju takve debate (naprotiv!), nego nemam toliko vremena da citam samo takve stvari, ili da fokus moje edukacije ide u tom pravcu. Trenutno ne, mozda jednog dana.
Nadam se da smo se razumeli, iako mi nije namera da se nesto posebno pravdam.
Mozda bi dobro bilo da malo 'udarimo' po temi, jer je i meni zanimljiva.
Srdacan pozdrav.