banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jun 2025, 17:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 54 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Bog i birokratija
PostPoslato: 12 Mar 2007, 23:32 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Nedavno sam čuo jedno viđenje religije Reze Aslana, pa bih volio da ga prokomentarišete.

U ranijim diskusijama sam shvatio da su religioznim ljudima bitne (meni sporedne) stvari poput uskrsnuća, bezgrešnog začeća, posta, krštenja i dr. kao da bog pati od birokratije. Naivno sam ranije mislio da je jedino bitna Isusova poruka i da ona može da stoji bez obzira koliko istiniti bili događaji opisani u Bibliji.

Tekst o kojem je riječ je iz knjige "No god but God" i u mom prevodu glasi:
Reza Aslan je napisao:
Religija se ne tiče stvarne istorije, već svete istorije, koja ne protiče kroz vrijeme kao rijeka. Ona je poput svetog drveta čije korijenje zalazi duboko u praiskon i čije granje krivuda kroz stvarnu istoriju s malo obzira prema prostoru i vremenu. Zaista, upravo u vremenima kad se stvarna i sveta istorija sudaraju - rađaju se religije. Kakve god istine one saopštavale, te istine imaju malo zajedničkog sa istorijskim činjenicama.
Pitati se da li je Mojsije zaista razdvojio Crveno More, da li je Isus zaista uskrsnuo Lazara ili da li je zaista bog govorio kroz Muhameda, znači pitati se potpuno nebitne stvari. Jedina pitanja koja imaju važnost u pogledu religije i njene mitologije su šta ove priče u suštini znače. Na kraju krajeva, religija je prema definiciji interpretacija i prema definiciji sve interpretacije su ispravne.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 17:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
И ти си то закључио из овог цитата?
Како ти не досади да се бламираш?

Јел' стварно сматраш да ова џанк-фуд литература спада у "Духовност и религију"?

Хоћеш ли иједну своју тврдњу подупријети ако не својим личним образложењима, барем онда неким чвршћим и логичним?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 21:28 
Veteran
Veteran

Damaskin je napisao:
И ти си то закључио из овог цитата?
Како ти не досади да се бламираш?

Šta sam ja zaljučio, Damaskine? Evo, čitam više puta to što sam napisao i ne mogu da vidim šta sam zaključio na osnovu tog teksta.

Damaskin je napisao:
Јел' стварно сматраш да ова џанк-фуд литература спада у "Духовност и религију"?

Za Rezu Aslana sam čuo tek nedavno. Gledao sam jednu debatu između njega (muslimana) i Sama Harrisa (vrlo borbenog ateiste). Iako se sa većinom njegovih mišljenja ne slažem, ono što sam citirao je svakako nešto što nikad nisam čuo. Mišljenje je po mom mišljenju interesantno i zaslužuje bolji komentar od: "junk literatura".

Citiraj:
Reza Aslan (Persian: رضا اصلان ‎ , born 1972 in Tehran) is an Iranian-American writer and scholar of religions, a regular commentator for NPR's Marketplace, and the Middle East Analyst for CBS News. His most recent book is No god but God (published 2005).

Reza Aslan has a BA in Religion from Santa Clara University, a Master of Theological Studies from Harvard University, and a Master of Fine Arts in Fiction from the University of Iowa. He is currently a graduate student in History of Religions at the University of California, Santa Barbara and a Research Associate at the USC Center on Public Diplomacy.

He has served as a legislative assistant for the Friends' Committee on National Legislation in Washington D.C., and was elected president of Harvard's Chapter of the World Conference on Religion and Peace, a United Nations Organization committed to solving religious conflicts throughout the world. He is a member of the Los Angeles Institute for the Humanities and serves on advisory boards of both the Council of Foreign Relations and the Ploughshares Fund, which distributes grants to further peace and diplomacy throughout the world.

Until recently, he was both Visiting Assistant Professor of Islamic and Middle East Studies at the University of Iowa and the Truman Capote Fellow in Fiction at the Iowa Writers' Workshop.

He has written for the Los Angeles Times, the New York Times, Slate, Boston Globe, the Washington Post, the Guardian, Chicago Tribune, the Nation, and others, and has appeared on Meet The Press, Hardball, The Daily Show, Real Time with Bill Maher, The Colbert Report, Anderson Cooper, and Nightline.

His first book, No god but God: The Origins, Evolution, and Future of Islam has been translated into half a dozen languages, was short-listed for the Guardian (UK) First Book Award, and nominated for a PEN USA award for research Non-Fiction.

Born in Iran, he now lives in Santa Monica, Ca, where he is a Research Associate at the University of Southern California's Center on Public Diplomacy. His next book, How to Win a Cosmic War: Why We're Losing the War on Terror will be published by Random House in the Fall of 2008.

Mislim da je nazivati junk literaturom nečija djela (pogotovo jednog veoma obrazovanog i priznatog čovjeka), bez čitanja i jedne stranice tih djela u najmanju ruku nekorektno.

Damaskin je napisao:
Хоћеш ли иједну своју тврдњу подупријети ако не својим личним образложењима, барем онда неким чвршћим и логичним?

Wow, reče čovjek koji samo citira Bibliju i svete oce...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 22:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Wow, reče čovjek koji samo citira Bibliju i svete oce

Ја се трудим да оно што кажем образложим или барем на лијеп и разуман начин да представим неке своје погледе на свијет.
Нити икоме проповиједам, нити тежим да му промијеним мишљење.

Не знам да ли си ти сам радио магистарске или докторске студије,
ако јеси познат ти је предмет под називом "методологија и техника научног рада"?

Постоји начин како се износе и бране тезе, утврђен, јасан и прегледан. Зато се и сматра науком. Ако моје мисли непрегледно теку, и то у аксиомима, онда се то назива књижевни есеј, а не науна студија.

Лично познајем човјека који је магистрирао у Америци на 5 (да, пет) одсјека, између осталог и теологију. Његово познавање материје је мало је рећи скромно за некога ко носи титулу магистра наука, тако да Асланове титуле не значе много, а поготово када се крену анализирати његова писања.
То није научни рад, већ једноставно његов лични став, а ово може да потврди било ко ко је радио магистарске студије.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 22:12 
Veteran
Veteran

Damaskin je napisao:
То није научни рад, већ једноставно његов лични став, а ово може да потврди било ко ко је радио магистарске студије.

U potpunosti se slažem s tobom, ali nisi obrazložio zašto to smatraš junk literaturom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 22:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Вјероватно због тога што сам одрастао на Ничеу, Хесеу, Ману, Достојевском и сличним мислиоцима, којима ови "новокомпоновани нису ни принијети... :)

ПС Докторска дисертација Јсутина Поповића рађена на Оксфорду 1923. је одбијена колико из политичких, толико и из истих разлога због којих ја критикујем Аслана - методологије излагања. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 22:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Prvi put kad sam čvrsto mogao reći da nešto znam, što je usko povezano sa početkom mog visokoškolskog obrazovanja ( :lol: ) shvatio sam koliko oko nas ima gluposti, laži, i stvari protumačenih na način koji nije baš u skladu sa objektivnom istinom. Makar to nešto malo bila skroz nebitna stvar...
Iduća stvar što sam shvatio je da kod gluposti autoriteti ne postoje.
Možeš citirati Nobelovca sa svojim stavom o teoriji književnosti, ne mora da znači da će taj tip biti u pravu...
Čitajući jednu knigu eseja Svetislava Basare, ovogodišnjeg dobitnika NIN-ove nagrade, kako kažu, jednog od najvećih srpskih savremenih pisaca, naletio sam na njegov stav o Vuku Karadžiću, gdje Vuka naziva hoštaplerom, izdajicom, lopovom i slično. Sve to potkrepljujući fragmentima iz (odlične) studije Meše Selimovića "Za i protiv Vuka". Fazon je taj da je on citirao šta njemu odgovara, potpuno zanemarujući opšti zaključak iz knjige.
Zašto kažem da su to gluposti što on kaže... Evo literature koju sam koristio :

Андрић, Иво: О Вуку Караџићу (Вук реформатор; О Вуку као писцу; Вук и иностранство; Вуков пример; Вуков оптимизам).
Вукић, Миодраг: Вук Караџић између Гетеа и Грима (Vuk Karađžić zwichen Goethe und Grimm) РАД-КПЗ Србије, Београд 1998.
Караџић, Ст. Вук: О српској народној поезији, приредио Боривоје Маринковић, Просвета, Београд, 1964
Караџић, Ст. Вук: Избор из дјела, приредио Васо Милинчевић, Веселин Маслеша, Сарајево, 1987.
Караџић, Ст. Вук: О књижевности и књижевницима, уредник Душанка Перовић, издавачко предузеће ²Рад², Београд, 1964.
Караџић, Ст. Вук, Српске народне приповјетке, приредио Мирослав Пантић, Просвета, Београд, 1988.
Кулаковски, Платон: Вук Караџић, његов рад и значај у српској литератури (превела с руског Лидија Суботић) , Просвета, Београд, 1987, (реиздање из 1882).
Селимовић, Меша, За и против Вука, БИГЗ, 1983.
Стојановић, Љубомир, Живот и рад Вука Стефановића Караџића, БИГЗ, 1987 (рездање из 1924).
Зборник радова о Вуку Ст. Караџићу, РО Институт за језик и књижевност, ООУР Институт за књижевност, Сарајево, 1987.
Вилсон, Данкан, Живот и време Вука Стефановића Караџића 1787-1864: образованост, књижевност и национална независност у Србији, превела с енглеског Нада Ћурчија-Продановић, Просвета, Београд, 1994.
Знаменити Срби 19. века, гл. и одговорни уредник Александар Јовановић, Култура, Београд, 1990. (реиздање свезака из 1901-1904.)

(ovo je jedna veeelika gomila knjiga... )
E zato ja mogu da kažem da Basara sere.

Hoću da kažem, nije dovoljno čitati ono što se tebi sviđa, i citirati druge ljude koje misle kao ti. To može da dokaže samo da ti nisi usamljen u onom što misliš, nikako da pokaže da si u pravu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 22:29 
Veteran
Veteran

Pero_Bombas je napisao:
Hoću da kažem, nije dovoljno čitati ono što se tebi sviđa, i citirati druge ljude koje misle kao ti. To može da dokaže samo da ti nisi usamljen u onom što misliš, nikako da pokaže da si u pravu...

Apsolutno se slažem s tobom. Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 23:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ја наведох писце који нешто и не спадају у православне свете оце.
Значи горенаведени поткрепљују моје ставове?
Схватићу то као највећи могући комплимент. :)

А уосталом, трудим се да избјегавам цитирања и "високоумље",
пошто у таквој комуникацији има најмање искрености а највише шупље приче.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 16:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
U stvari, mislio sam na Dzona i njegove linkove, ali je interesantno da si se i ti pronasao u tome... :)

Sala mala... :) To se moze upotrijebiti kao opsti princip... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 16:48 
Veteran
Veteran

Pero_Bombas je napisao:
U stvari, mislio sam na Dzona i njegove linkove, ali je interesantno da si se i ti pronasao u tome... :)

Jesi li mislio na linkove samo na ovoj temi ili...?

Reza Aslan je religiozni musliman i sigurno bi na ovom forumu bio moj najvatreniji protivnik. Uglavnom ne dijelim njegovo mišljenje o religiji, ali mi se onaj citat učinio dobar za diskusiju.

Zašto čitam to što čitam?
Vjerovatno zato što po mom mišljenju mnogo bolje objašnjava svijet i daje mnogo smislenije argumente nego bilo šta što sam do sad čuo. Mnogo onoga što sam pročitao u posljednje vrijeme je samo veoma dobro artikulisano ono što sam i prije sam osjećao sa dosta nevjerovatnih podataka.

Onda ja dođem na forum, da vidim da li je to to ili se još nešto može reći na tu temu. Kao što sam rekao, uvijek tražim nešto što će iz drugog ugla osvijetliti neku temu, dovesti moje trenutno mišljenje u pitanje i dati drugačiji pogled na neke stvari (u tom se i sastoji učenje), a desi se da niko ne želi da odgovara na moja pitanja, jer su im pitanja uvredljiva (a ustvari je odgovor uvredljiv, kao što neko reče).

Rado bih da čujem drugačije mišljenje. Ne moram ga prihvatiti, ali ako bude dalo bolje objašnjenje i bolje argumente, prihvatiću ga odmah.

Dosta ljudi nije zainteresovano za drugo mišljenje. Antroposu dam linkove na kojima može vidjeti "crno na bijelo" koliko su kreacionističke priče besmislene u okviru onoga što znamo, ali ga ta tema ne interesuje, iako je spreman da diskutuje o toj temi.

Ja sam svjestan da svi razmišljamo u skladu sa skromnim znanjem i informacijama koje posjedujemo, a niko ne zna sve i niko ne može biti siguran da zna apsolutnu istinu o nečemu. Može samo biti siguran da zna istinu o nečemu u okviru informacija koje posjeduje.

Zato očekujem razmjenu mišljenja ovdje na forumu, a ne da pričam sam sa sobom, kao što Damaskin reče.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 21:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Jun 2006, 18:46
Not now, John, citam malo ovo, ne razumem sta konkretno tebi nije jasno? Mislim da je zanimljiv citat koji si ostavio na pocetku, ali ne razumem cio point!

Ako bi mogao samo biti konkretniji i jasniji, ili sam ja nesto prevideo.

Poz.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 21:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
Antroposu dam linkove na kojima može vidjeti "crno na bijelo" koliko su kreacionističke priče besmislene u okviru onoga što znamo, ali ga ta tema ne interesuje, iako je spreman da diskutuje o toj temi.

A, pa nije tako, prijatelju. Nije to uopste 'crno na belo'. To je samo jedan forum, jedan link, a njih ima masa. Sem toga, gde ja diskutujem o toj temi? I cuj, sto da ne budem spreman da diskutujem? Ne moram skakati po svim forumima da bih pricao o necemu. Miroljub petrovic? Neka hvala. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2007, 03:51 
Veteran
Veteran

Antropos je napisao:
Not now, John, citam malo ovo, ne razumem sta konkretno tebi nije jasno?

Meni je jasan drugi dio citata. Ne razumijem šta mu je "sveta istorija", mada nije ni bitno. Bitno mi je ono što je rekao da su sva tumačenja ispravna.
Zanimalo me šta drugi misle o tome.

Antropos je napisao:
A, pa nije tako, prijatelju. Nije to uopste 'crno na belo'. To je samo jedan forum, jedan link, a njih ima masa. Sem toga, gde ja diskutujem o toj temi? I cuj, sto da ne budem spreman da diskutujem? Ne moram skakati po svim forumima da bih pricao o necemu. Miroljub petrovic? Neka hvala.

Ovdje si diskutovao o toj temi. Ja sam ti ponudio link gdje možeš vidjeti kolike su rupe kod kreacionista, a kolike su rupe kod naučnika. Međutim, ti si pročitao samo prvu i posljednju stranicu, a ima ih oko 15 na svakoj temi. Dakle, zadovoljavaš se svojim trenutnim mišljenjem da obje teorije imaju rupe i ne želiš uopšte da provjeriš svoje stavove.

Zamisli situaciju da ja kažem: "Zemlja je ravna ploča" i ti me uputiš na diskusiju gdje se raspravlja o toj teoriji i gdje se jasno vidi koliko je moja tvrdnja besmislena. Međutim, ja zbog svojih uvjerenja ne želim da čitam tu diskusiju i ostajem zadovoljan i siguran u svoje (ne)znanje.

Tamo si rekao:
Citiraj:
ne mogu da se posvetim svemu i svacemu, treba mi milion godina.
...
ja ne mogu da im pridjem jer nije to uopste moj fah. Trebam si uzeti par godina istrazivanja, a za to nemam trenutno vremena, mozda jednog dana.

Nije ni moj fah, ali je stvar opšte kulture, da znaš bar neke osnovne stvari o prirodi (BTW, to se uči od osnovne škole).
Nisam ni ja kosmolog, ali znam da je Sunce zvijezda oko koje kruži 8 planeta. Nisam ni automehaničar, ali znam kako radi motor sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2007, 09:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
Ne razumijem šta mu je "sveta istorija", mada nije ni bitno.

Pa cuj, 'sveta istorija' je, kako ja to razumem, istorija spasenja. Odnosno, Bog se, izmedju ostalog, otkrivao i kroz istoriju, u smislu Njegovog delovanja. Strucnjaci to zovu 'sveta istorija. Dakle, ne bilo koja. U stvari, to je istorija, ali vidjena iz bozanske perpsektive, zato se i zove 'sveta istorija'. Nije u pitanju nekakva istorija koja je izmisljenja, fikcija i slicno. Samo je drugaciji pogled na nju. Sekularna istorija ne priznaje bozansko delovanje unutar istorije, u stvari neki istoricari ne priznaju to, mada ima i drugacijih. Dobro je pricati o tome sa nekim crkvenim istoricarem (po mogucnosti sto objektivnijim) na ovu temu. U sustini, ja verujem u istoriju Bozjeg plana spasenja. E sad, postoji jedan problem: sta je doticni mislio kada je rekao 'sveta istorija', jer danas ratovi nastaju zbog pogresnog razumevanja, ili zbog nerazumevanja. Mozda on ima drugaciji koncept 'svete istorije', mozda misli nesto drugo.

Citiraj:
Ovdje si diskutovao o toj temi. Ja sam ti ponudio link gdje možeš vidjeti kolike su rupe kod kreacionista, a kolike su rupe kod naučnika. Međutim, ti si pročitao samo prvu i posljednju stranicu, a ima ih oko 15 na svakoj temi. Dakle, zadovoljavaš se svojim trenutnim mišljenjem da obje teorije imaju rupe i ne želiš uopšte da provjeriš svoje stavove.

Prijatelju, zasto ljudi odmah sude i daju tvoj profil tek tako? Meni se to uvek desava, mozda zato sto u startu se ne ogradjujem, ali Boze moj, ne mogu ja da sanjam kada ce ko sto da mi kaze. :) Prvo, uopste nismo diskutovali. Ne bih to nazvao nekom diskusijom. Drugo, za link koji si mi naveo rekao sam to sto sam rekao. Trenutno misljenje nisam izgradjivao tek tako. Veruj da me zanima diskusija u tom pravcu, ali nemam previse vremena da iscitavam i to, pored svega. Kada kazs da 'ne zelim proveriti svoje stavove', deluje mi malo surovo, sam sebi se ne svidjam ako sam takav. Dalje, miroljuba petrovica poznajem, doduse samo jednom smo razmenili nekakve razgovore, nista posebno. Uostalom, idi na vidovdan.org, pa vidi koji sam komentar ostavio na temu o njemu. Pogledaj i datum pa ces videti da je to bilo nedugo nakon linka kojeg si mi ostavio. Naravno, ne mrzim nikoga, daleko bilo, ali ne volim naduvane i nafurane stvari, iz kojeg god da tabora dolaze, i budi siguran da ne vole ni religiozni ljudi mene kada im otvoreno kazem te stvari. Prema tome, za tih 15 stranica potrebno mi je kvalitetno vreme, jer mozda i mogu nesto reci. Ukoliko ga budem nasao i iscitao, budi siguran da cu dati svoje misljenje. Jer, nauka ima rupa mnogo vise nego sto ti se cini. Ti to mozes posmatrati sa svoje strane i reci da nije tako, ja eto mogu misliti drugacije.

Citiraj:
Zamisli situaciju da ja kažem: "Zemlja je ravna ploča" i ti me uputiš na diskusiju gdje se raspravlja o toj teoriji i gdje se jasno vidi koliko je moja tvrdnja besmislena. Međutim, ja zbog svojih uvjerenja ne želim da čitam tu diskusiju i ostajem zadovoljan i siguran u svoje (ne)znanje.

Malo je grubo poredjenje. bar sto se tice ravne ploce. A drugo-nasi stavovi se izgradjuju vremenom, zar ne?

Citiraj:
Nije ni moj fah, ali je stvar opšte kulture, da znaš bar neke osnovne stvari o prirodi (BTW, to se uči od osnovne škole).
Nisam ni ja kosmolog, ali znam da je Sunce zvijezda oko koje kruži 8 planeta. Nisam ni automehaničar, ali znam kako radi motor sa unutrašnjim sagorijevanjem.

A, pa ne znam da li je rec o opstoj kulturi. Jedno je da znamo da postoji odredjivanje starosti medotom ugljenika C-14 ili metodom kalijum-argona, K-Ar, a sasvim je drugo znad da, uprkos tehnikama radiometrijskog datiranja, postoji nekoliko drugih metoda kojima se pokusava izvrsiti datiranje, ukljucujuci elektronsku spin rezonancu, termoluminiscenciju, molekularni sat itd. Koliko znam, ovo su jos problematicnije metode cija se opravdanost raspravlja.

Sunce ima 9 planeta koje kruze oko njega. Ne mislim na Plutona, njega su 'izbacili', ali 'ubacili' su neku novu planetu, tako da opet ima 9 planeta. Eto, i ja sam se time iznenadio, ne znam je li to tocno, posto mi jedan prijatelj to rece. Koliko je teska svaka planeta? To ne spada u domen opste kulture. :) Ali, mozemo znati ako nas to interesira, zar ne?

Prema tome, rec je najvise o sferi interesovanja. Ako te mnogo vise zanima debata izmedju evolucije/kreacije, pa naravno je da ces znati daleko vise nego ja, koga ne da ne zanimaju takve debate (naprotiv!), nego nemam toliko vremena da citam samo takve stvari, ili da fokus moje edukacije ide u tom pravcu. Trenutno ne, mozda jednog dana.

Nadam se da smo se razumeli, iako mi nije namera da se nesto posebno pravdam.

Mozda bi dobro bilo da malo 'udarimo' po temi, jer je i meni zanimljiva.

Srdacan pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2007, 12:46 
Veteran
Veteran

Antropos je napisao:
Prvo, uopste nismo diskutovali. Ne bih to nazvao nekom diskusijom.

Pazi, kad kažeš: "Neki vjeruju da su nastali od majmuna :)" i kad kažeš da i evolucija i kreacionizam imaju rupa, onda meni to izgleda kao da izražavaš svoj stav o toj temi. Kad stavljaš nauku i kreacionizam u isti koš, onda imam potrebu da te uputim da provjeriš svoje znanje.
Ako bi neko rekao da periodni sistem elemenata ima rupa kao i hipoteza da su jedini elementi vjetar, voda, vatra i zemlja, onda bih takođe imao potrebu da ga uputim tamo gdje može saznati više o tome.
Ali mi stvarno ne bi bilo jasno kada bi taj neko rekao: "ne zanima me to trenutno, morao/morala bih da se posvetim izučavanju hemije".
Jednostavno, ne mogu da pojmim da bilo koji čovjek (ne mislim konkretno na tebe) kaže: "postoji toliko neobjašnjivih stvari" i da se zadovolji nekim misticizmom i činjenicom da ima i da će uvijek biti neobjašnjivih stvari, a da ne teži tome da se te neobjašnjive stvari razjasne.

Antropos je napisao:
Prema tome, za tih 15 stranica potrebno mi je kvalitetno vreme

2-3 sata max.

Antropos je napisao:
nauka ima rupa mnogo vise nego sto ti se cini

Eto, upravo o tome govorim. Kao da si zadovoljan time što nauka ima rupa. Da li želiš da smanjiš broj tih rupa ili bar da smanjiš veličinu rupa?
Koliko god nauka s vremenom detaljnije objašnjavala prirodu, uvijek će biti onih koji će govoriti "nauka ima rupa" i odgovore tražiti u astologiji, numerologiji ili religiji i biće srećno uljuljkani u misticizam neznanja (stavio sam novi potpis).

Ima toliko toga što nauka trenutno ne može da objasni, ali to ne znači da nauka nema moć da ih objasni. Nauka je koliko znam jedina ljudska disciplina kojoj je zadatak da sama sebe preispituje.

Na kraju, možda ja stvarno nisam razumio šta si htio reći (meni se stalno dešava da me ljudi ne razumiju koliko god se trudio da objasnim), ali sam stekao takav utisak.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2007, 17:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
Jednostavno, ne mogu da pojmim da bilo koji čovjek (ne mislim konkretno na tebe) kaže: "postoji toliko neobjašnjivih stvari" i da se zadovolji nekim misticizmom i činjenicom da ima i da će uvijek biti neobjašnjivih stvari, a da ne teži tome da se te neobjašnjive stvari razjasne.

=D> Amen, prijatelju, slazem se u potpunosti. Ne da ne kapiram ovo, nego ili sam retard ili je nesto drugo u pitanju.

Citiraj:
Antropos ::
Prema tome, za tih 15 stranica potrebno mi je kvalitetno vreme

2-3 sata max.

Ma no way! Pa ja nisam povrsan covek, mozda ponekad, a i trebam si naci i tih 2-3 sata, ali ako nadjem pogledacu. Ja sam u startu bio skeptik vise zbog Miroljuba, ali 'ajd sad nebitno zasto. :)

Citiraj:
Eto, upravo o tome govorim. Kao da si zadovoljan time što nauka ima rupa. Da li želiš da smanjiš broj tih rupa ili bar da smanjiš veličinu rupa?

:) Ma ne, uopste nije tako, ali mrzi me da se objasnjavam. :)

A cuj, ne znam moze li se uopste smanjiti velicina rupa, jer sto vise znam, to sam vise svestan svog neznanja...I pored navodnog napretka nauke, zar ne vidis ljudi kako su povrsni? Retki su oni koji znaju znanje, koji su svestrani, zanimaju se za mnogo toga, napreduju. Vrlo retki.

Citiraj:
Koliko god nauka s vremenom detaljnije objašnjavala prirodu, uvijek će biti onih koji će govoriti "nauka ima rupa" i odgovore tražiti u astologiji, numerologiji ili religiji i biće srećno uljuljkani u misticizam neznanja (stavio sam novi potpis).

To i jest cudo, sto u vreme nauke rapidno raste interesovanje za okultno, kriptno i ostalo. I to znas zbog cega? Zato sto nauka ne daje odgovore na elementarna zivotna pitanja. Od nauke su mnogi napravili pogled na svet, sto ona nije, ali ona ne daje mnoga pitanja. Znas li da je covek 21 veka ne samo 'homo sapiens' vec i 'homo religious'?

Citiraj:
Ima toliko toga što nauka trenutno ne može da objasni, ali to ne znači da nauka nema moć da ih objasni. Nauka je koliko znam jedina ljudska disciplina kojoj je zadatak da sama sebe preispituje.

Pa, zavisi koje su definicije nauke, njena ogranicenja, filozofija...Ne znam da li je bas to tako. Tako bi trebalo biti u teoriji? Ma volim ja nauku, za mene ona nije ni u kakvom sukobu sa verom.

Citiraj:
Na kraju, možda ja stvarno nisam razumio šta si htio reći (meni se stalno dešava da me ljudi ne razumiju koliko god se trudio da objasnim), ali sam stekao takav utisak.

Mozda, ali opusti se. :) Niko ni je savrsen, ja najmanje. :) Znam samo da nisam zlonameran, i hvala Bogu na tome. :) On me je naucio da ne budem takav.

Poz.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Mar 2007, 23:10 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 22 Feb 2007, 17:17
Citiraj:
Reza Aslan ::
Religija se ne tiče stvarne istorije, već svete istorije, koja ne protiče kroz vrijeme kao rijeka. Ona je poput svetog drveta čije korijenje zalazi duboko u praiskon i čije granje krivuda kroz stvarnu istoriju s malo obzira prema prostoru i vremenu. Zaista, upravo u vremenima kad se stvarna i sveta istorija sudaraju - rađaju se religije. Kakve god istine one saopštavale, te istine imaju malo zajedničkog sa istorijskim činjenicama.
Pitati se da li je Mojsije zaista razdvojio Crveno More, da li je Isus zaista uskrsnuo Lazara ili da li je zaista bog govorio kroz Muhameda, znači pitati se potpuno nebitne stvari. Jedina pitanja koja imaju važnost u pogledu religije i njene mitologije su šta ove priče u suštini znače. Na kraju krajeva, religija je prema definiciji interpretacija i prema definiciji sve interpretacije su ispravne.

Citiraj:
Reza Aslan je religiozni musliman i sigurno bi na ovom forumu bio moj najvatreniji protivnik. Uglavnom ne dijelim njegovo mišljenje o religiji, ali mi se onaj citat učinio dobar za diskusiju.

Not now, John

Teks Aslana mi je potpuno jasan jer ga gledam s aspekta s kojeg je i on-islamskog. Uostalom i sama se knjiga zove "Nema boga osim Boga"
Ne znam zasto bi ti on bio najvatreniji protivnik? :-?
Ovo sam jednostavno napisao zato sto sam i sam religiozan musliman pa se "ruku na srce" osjecam prozvanim... :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Mar 2007, 23:57 
Veteran
Veteran

Porsche je napisao:
Ne znam zasto bi ti on bio najvatreniji protivnik? :-?
Ovo sam jednostavno napisao zato sto sam i sam religiozan musliman pa se "ruku na srce" osjecam prozvanim... :wink:

Nema potrebe da se osjećaš prozvanim. Rekao sam da bi mi vjerovatno bio najvatreniji protivnik zato što sam gledao debatu između njega i Sama Harrisa, a ne zato što je musliman ili tako nešto. ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 14:49 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 22 Feb 2007, 17:17
Ako je negdje na netu ta debata mozes li mi dati adresu???

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 54 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]