banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 23:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 295 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 00:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Avg 2004, 09:35
nemate vi svi pojma. roditelji vasi se vas stide

najgori ste od sve djece

:lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 01:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2005, 15:55
ovako , vecinu snimaka mojih bendova a ne" bendova" jer su imali znacajan borj live nastupa , su snimci proba sa kazetofona nastali od 98 pa do 2006 osim UE(koji nije iznevelisan ali niej los jer je snimljen za 20 minuta bez dorade i (rahele sa sintetickim bubnjem )

no da ostavim to jer sam ipak govorio o svjetu , nego se moze puno kvalitetnije uraditi i uvlastitoj reziju evo jednog primjera da vidim da li se ima sta prigovorit na ovo http://www.esnips.com/doc/f40f1da9-b4a1 ... -Obsession

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 02:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
samo nek skinu bilo koji tragedy... ljudi sve sami odradili...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 02:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

stavio sam catharsis ali evo i tragedy uzivajte http://www.esnips.com/doc/037c1bd4-869b ... -day-after

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 08:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Da i Prince sve sam uradi! Činjenica!!! :roll:

btw. Linkovi ti ne rade.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 10:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2006, 17:07
groznium je napisao:
stavio sam catharsis ali evo i tragedy uzivajte http://www.esnips.com/doc/037c1bd4-869b ... -day-after

Čova, mi ovde pričamo o mogućnostima snimanja studija u Banjaluci, eventualno u home varijanti a ti kačiš snimke Catharsis-a koji je svjetski poznat bend. Ako već spominješ Cubase i kažeš da svako može nešto napraviti, daj onda okači neki svoj snimak što si ti uradio a ne snimak nekog drugog benda.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 11:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Tiki the Boyler je napisao:
AntiDope je napisao:
A snimatelji se samo vade na to da je sve do opreme (citaj glupih muzicara koji ne znaju sta hoce). Ziv sam svjedok da se sa XXX om moze snimit mnogo gori ton nego sa Banditom!

Gore ili bolje... teško da postoje kao kategorije kada je zvuk u pitanju!
Postoji samo Sviđa Mi Se i Ne Sviđa Mi Se!

Jebi ga Tiki, ti sada pricas samnom kao da je imam 10 godina i ne znam se ni hljeba najest sam!
Najbitnije je naci svoj ton. Ali jednom kad ti cujes ono sta si naumio, to je to.
To, u stvari, moras sam naci. Ne mozes se osloniti na tudje uho.
Najbolje je otici u prodavnicu i probati razne gitare na raznim pojacalima i sa raznim pedalama/procesorima... Kad cujes sta ti se svidja kupis i to onda koristis.
A ako to ne zvuci isto na snimku, onda je kriv tonac ili opet jeftina oprema u datom studiju. Pardon, ne jeftina oprema, jer ima jeftine opreme koja radi super, vec neadekvatna oprema. Za to je isto odgovoran tonac!

Kod nas nema ni jedan tonac koji moze da mi snimi gitaru onako kako je gitarista postavi (ako pricamo o drive gitari, o "mudima" ili je zovite koko hocete)! Znaci da ozvuci adekvatno kutiju i prostoriju. Ja nastimam ton, a on samo ozvuci. Jednostavno! Cak sam imao iskustvo da me tonac ismije kada iznesem svoje iskustvo i znanja o snimanju gitare. Kao da mu jebem mamu kada mu kazem kako mislim da bi mozda trebao da uradi, da me poslusa. Ali vi to gospodo ne znate da napravite zato cutite dok ne budete znali, a onda cete mozda i dobiti para od nas za svoje usluge... Do tada snimajte narodnjake i sinteticku muziku. :)

Da se ne ljutite, ovo je onako da svak razumije...

A evo pocecu ja sada drugu temu na muzici o ovoj problematici...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 12:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Ewo da ne idemo vise u OT, da ovu temu ostavimo za konkretne stvari o BL bendovima i samoj muzici.
Rasprava o tehnickim detaljim na Za tonce, producente i muzicare @ Blic.net
Izgleda da ima ovdje osoba koje imaju sta reci o ovome

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 12:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

OK Vidimo se tamo...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 16:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Tiki the Boyler je napisao:
Da i Prince sve sam uradi! Činjenica!!! :roll:

btw. Linkovi ti ne rade.
nesto ebey z.. evo ti myspace navedenih bendova tek da da vidis kako se moze snimiti u vlastitioj reziji pre nego sto prevrces ocima kao da si pokupio svu pamet svijeta :roll: http://www.myspace.com/catharsiscrimethinc
http://www.myspace.com/conflictingideas

@TSM Catharsis je svjetski poznat ali d.i.y. bend znaci da i snimke sami radi i produciraju dakle evo ti snimka UE snimljena u sound forge http://www.savefile.com/files/564981 pa nek skine koga zanima bez obrade znachi direktno iz miksete (moglo se to malo bolje iznevilisati ali je snimljeno na horuk iz prve zbog nedostatka vremana odjednom ovo je bilo jos kad sam prvi put to radio .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 16:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

@Groznium
nemoj me pogrešno shvatiti, stvarno imam dobre namjere. Volio bih da HC/punk scena kod nas zaživi i dođe na nivo kakav je u svijetu ali nikad se to neće ostvariti ako se budete zadovoljavali sa onakvim snimcima. Pa bolje bi na diktafon snimili nego ono što si stavio. Evo ja se dobrovoljno javljam da vam pomognem koliko budem mogao i znao kad budete htjeli nešto snimiti ponovo, da se bar čuje koliko toliko ono što svirate.
Iskreno bih volio da se svi udružimo i pomognemo jedni drugima i da napravimo nešto od ovog grada i scene.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 17:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

prvo pitanje da li si skinuo link stvari koje sam ti ostavio ako dobijes onakav snimak diktafanom imas gajbu pive , znaci malo morgen ,poslusaj pa reci jer imam utisak da pricas napamet bez da si preslusao istina da se izgubilo u kompresiji u mp3, sa druge strane ne zadovljovam se sa onakvim snimkom ali sam htio pokazati da se moze u vlastitoj reziji snimiti kod nas , naravno da sad znam vise nego to kad sam to radio i znam kako cu sljedeci put ,ako mi bude trebala pomoc zvacu , dakle hvala za ponudu

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 17:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Skinuo sam sa linka koji si ostavio. UE-sistem i moć. Taj snimak sam poslušao. Opet kažem, kritika je dobronamjerna. Javi se na PP da ne dužimo ovde, daću ti ako hoćeš par plugin-ova pa probaj s njima da napraviš neki snimak. Garantujem ti da ćeš se iznenaditi sa rezultatima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 17:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

ok evo da se vratimo malo na temu , evo par divx snimaka ove nas ebl muzicke scene :D http://www.youtube.com/watch?v=O9hpzXxQXX4

http://www.youtube.com/watch?v=Ti4eKOclrvw ima jos ali nisam htio bombardovati linkovima

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 12:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

„Kolega“ @groznium-e
DIY snimak koji si okačio se zove TEHNIČKI NEISPRAVAN SNIMAK; tako da je bilo kakva rasprava o produkciji apsolutno suvišna! Pošto ne želim da se nadovezujem na neargumentovanu priču tipa „meni se ovo sviđa“ ili „meni se ovo ne sviđa“ napraviću ti jednu poprilično argumentovanu analizu istog...

Pošto si rekao da si snimao u Sound Forge softveru, za analizu ću upotrebiti isti! (vidim da nigdje ne navodiš podatke o zvučnoj karti koja je vršila AD konverziju, pa pretpostavljam da to ne smatraš bitnim)
Elem, stvari stoje ovako:

Snimak koji si okačio je u .mp3 formatu, kompresovanom na 192kbps, što bi u odnosu na standardnu kompresiju od 128kbps trebalo da zvuči mnogo bolje!
Ali...

U tvom snimku je prisutna pojava koja se zove digital clipping iliti (najprostije rečeno) prekoračenje dinamičkog opsega AD konvertora. Da ne ulazim u preveliku teoriju, za razliku od analognog klipa koji je nekada poželjna pojava (jer daje izvjesnu toplinu snimku) digitalni klip je POTPUNO NEŽELJENA POJAVA koja se ne smije desiti. Rezlutat digitalnog klipa je odvratno krivljenje iliti distorziranje zvuka koje se ne može slušati! Ako si ti uspio više od 2 puta poslušati svoj snimak – skidam kapu!
Da ne bude „šuplja“ evo ti dokaz za to (maksimalni peak na 0dB - što znači da se išlo i preko toga)

Slika

U principu, za takve stvari ti ne treba nikakva velika pamet, niti analiza; i ako već ne čuješ da ti snimak klipuje mogao si to da vidiš po talasnom obliku signala u prozoru Sound Forge softvera:

Slika

Pošto već vidim da se „vadiš“ na priču o gubicima prilikom .mp3 kompresovanja signala, ovde ti je frekvencijska analiza tvog snimka

Slika

na kojoj se sasvim jasno vidi da na tvom snimku postoje frekvencije daleko iznad graničnog opsega za standardnu .mp3 kompresiju (128kbps), ali se takođe sasvim jasno vidi da je po visokom opsegu nešto naknadno čačkano (DIY varijanta postprodukcije iliti masteringa)!

Vremenski gledano (na tzv. sonogramu) se vidi da je tvoj snimak poprilično nestabilan i u dinamičkom domenu. Prisutno je jako puno (očigledno neplaniranih) oscilacija. Uostalom, pogledaj...

Slika

Da ne bi bila samo kritika, ilustrovaću ti pojavu zvanu TEHNIČKI ISPRAVAN SNIMAK na primjeru snimka Obojenog Programa koji su takođe poznati po raznoraznim DIY varijantama i po minimalnom ulaganju u produkciju... Konkretno, radi se o njihovoj stvari Let's Go, a možeš je čuti ovde http://www.box.net/shared/0u972v7zk4

Kratka uporedna analiza pokazuje da je glasnoća snimka (mjereno prosječnom RMS vrijednošću) otprilike ista, ali da pritom nema klipinga (maksimalna vrijednost signala ja na -0,25dB).

Slika

Isto se može primjetiti i na samom talasnom obliku signala...

Slika

Pošto se radi o .mp3 zapisu standardno loše 128kbps kompresije možeš vidjeti da je sve iznad 13kHz odsječeno, ali pritom nije došlo do značajnog narušavanja kvaliteta zvuka, što i jeste odlika dobro urađenog snimka (jer se isti mora čuti i razumjeti i na najšugavijem „radionu“!)

Slika

S druge strane, sonogram ti pokazuje da je snimak u dinamičkom domenu uglavnom stabilan (sem nekoliko puckanja prouzrokovanih greškom u .mp3 kodiranju/dekodiranju).

Slika

Šta zapravo želim reći...
Nikako mi nije cilj popljuvati @groznium-ov rad, već ukazati na početničke greške koje se javljaju u radu. Pritom ipak morate shvatiti da je za snimanje muzike potrebno „malo“ više od krekovanog softvera i kućnog računara! A dok ne shvatite šta ne znate, ne možete ni početi učiti...
A učiti morate, ako želite bilo šta uraditi...
(za početak, ako ne znate slušati – počnite gledati)

Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 12:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2006, 22:11
covjece kako si ti zajeban je bo te- i te se razumjes u sve one otkucaje srca?????????????????????????????????????brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 14:49 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2006, 17:18
Tiki, je l' imas jos pokoji programcic koji drzis direktno u svom WC-u? :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 16:09 
Ja nishta ne vidim na frekvencijskoj analizi..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 16:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

ovako tiki vrlo dobro znam kakav je snimak i ne vadim se na gubicima prilikom kompresije i znam gdje su bile greske sto se tiche postprodukcije debelo gresis jer nije bilo postprodukcije znaci onako kako je snimljeno bez popravki tu je , dao sam ti gore myspace bendova i Catharsisi i Tragedy to nisi komentarisao , . i napomenuo sam da je to prvi snimak koji sam uopce radio i snimljen je za 20 minuta 6 stvari jer smo morali ,, dakle " sto se tiche da je snimak neslusljiv nije tacno, istina je da klipa ali na kraju krajeva punk pankerima tebi sumnjam da bilo prodkcija koja nije kao bjelo dugme mozes slusati , na kraju krajeva nije ni sve za svacije usi , snimak probe( znaci nije demo nego proba ) koju sam stavio na rapid share prije godinu dana je skinut preko 200 puta i culo ga je vecina punk ekipe iz bivse juge i bio je dobar nacin prezntovanja benda jer iskreno skoro da nijedan bend iz bl nije imao toliko koncertno aktivan kao UE proteklih godina dana ,kako u vreme kad su svirali sa mnom kao i sada , na koncertima ljudi pjevaju i znaju tekstove , da vidim koliko se to bilo kom drugom underground bendu u Bih desilo .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 19:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
@groznium underground je underground i punk je punk i sve je to super i tako treba biti, ali ne mozes "snimak s probe" proglasiti za snimak....
to je otprilike generalni zakljucak (cini mi se)
poz

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 295 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]