Bismillahirrahmanirrahim
Znam da su moje poruke duge ali mi treba prostora da ih objasnim buduci da je Sara navela nekoliko ajeta treba to sve poslagati a na sve na hrpu kako to ona hoce da prikaze.
Prije svega da uputim poziv Damaskinu da otvori temu: Hristos/Isa a.s- Antikrist/Dedzdzal.
Da razjasnimo pojam antikrista jer svagdje na zapadu nas muslimane tretiraju kao antikriste, pa eto do vas je...
Saro li Saro ja sad treba da sam na predavanju ali si mi zadala posla pa sad da razjasnim ono sto si ti zapetljala i htjela da predstavis tako kako si htjela.
Dosla je Istina a nestalo je laz - laz dosita nestaje Kur'an
Hajdemo mi da rascistimo.
Sura 8. u Kur'anu nosi naziv El-Enfal sto u prevodu znaci plijen.
Dakle poglavlja u Kur'anu nosi naziv Plijen. Prvo cemo pegledati 4 ajeta koje je Sara citirala iz Kur'ana iz sure 8.
Plijen je ono sto se zarobi u toku borbe ili prije borbe, dakle uopste ono sto se zarobi od protivnika.
Posto je u doba Resulullaha s.a.w.s. bilo mnogo ratova muslimani nisu znali sta s plijenom i kako ga djeliti pa su nastale mnoge prepirke i svadje oko toga kome sta i koliko pripada.
Da bi se rijesilo to stanje Allah s.w.t. objavljuje suru En-Enfal-Plijen koja tacno odredjuje kome i sta pripada.
Citiraj:
8.1. Pitaju te o plijenu: "Plijen pripada Allahu i Poslaniku." Zato se bojte Allaha i izgladite međusobne razmirice, i pokoravajte se Allahu i Njegovu Poslaniku, ako ste pravi vjernici.
Sara hoce da prikaze da je to pljacka.
Hajde da vidimo.
Sura 8. je objavljena povodom bitke na Bedru (Prve bitke s nevjernicima u zivotu Muhammeda s.a.w.s.).
Hadis biljezi Imam Ahmed od Sa'da Ibn Malika:" Allahov poslanice danas me Allah spasio od musrika (nevjernika),pa mi pokloni ovu sablju."Pa mu je Muhammed s.a.w.s. rekao:" Ta sablja nije ni tvoj ni moja, ostavi je".
Dakle Muhammed s.a.w.s naredjuje da se ostavi plijen jer ni sam nije znao kako s njim treba raspolagati. Nakon toga dolazi objava:" Pitaju te o plijenu. Reci: Plijen pripada Allahu i Poslaniku." 8:1
Sara hoce to da predstavi da je Muhammed s.a.w.s. sve nakon borbi i ratova koje je vodio uzimao za sebe plijen.
Hajde da vidimo druge hadise koji nesto kazu o tome.
Smrt Muhammeda s.a.w.s.
Ajisa r.a. prenosi da u noci kad je Muhammed s.a.w.s. preselio (umro) u kuci nije imala svijecu da bi zapalila.
Dalje navodi da su po 3 mjeseca znali ne okusiti kruh od zitarica pa kad dje bila upitana pa cime vas je Reuslullah hranio.Ona je odgovorila datulama.
U vrijeme smrti Muhammeda s.a.w.s. njegov stit je bio u zalogu kod nekog zidova za nekoliko pregrsti hrane.(zalozio je svoj stit da bi se prehranio od silnog bogatstva koje je imao kako to hoce da kaze Sara).
Moze Sara reci: O.K. to je pred smrt , osiromasio je i Bog ga je kaznio.
Hajde da i to vidimo.
U vjerodostojnom hadisu se kaze:
"Mi Poslanici nismo ostavljali imetak, sve sto ostavimo spada u sadaku (milostinju), ono sto mi ostavimo je uputa (znanje)".
Taj cemo slucaj vidjeti i sa Isaom a.s. i o tome da li je i sta on ostavio svojim sljedbenicima osim znanja i upute kako da vjeruju, ne znam da li je ostavio ista od imetka.
Povod objave ovog ajeta isto tako navodi Ima Ahmed od Ebu Umame koji kaze:"Upitao sam Ubadu ibn es-Samita (ucesnik bitke) o ratnom plijenu pa mi je rekao:" Ajet o tome je objavljne povodom nas koji smo ucestvovali u bici na Bedru. Mi smo se razisli u pitanju ratnog plijena i lose smo se ponijeli, pa ga je Allah (objavom) uzeo iz nasih ruku i dao ga Allahovom Poslaniku (Procitaj ajet) s.a.w.s.
Zatim ga je Allahov Poslanik s.a.w.s. podijelio muslimanima."
Dakle Poslanik je podjelio ratni plijen kako je gore opisano bez izdvajanja
petine nakon cega je objavljen ajet o izdvajanju petine i derogiran je prethodni ajet.
Opet je i njegova petina u hadisu kojg prenosi Buhari pripadala muslimanima i bivala podjeljena njima.
Saro li Saro, pa ti nemas pojma o "mesuh i nasih" ajetima....
Kamate nema Saro jer kamata je zabranjena i u tvom talmudu samo ste je iskrivili i dozvolili je naravno od drugih ljudi , lukavi ste vi Saro lukavi.
Ajet 2:256 i ajet 9:5 si kpirala od Damaskina jer je on isto to rekao i isto to pitanje postavio. Otvori temu Islam saro na forumu pa cemo ja i ti raspraviti o onom sto te interesuje, ali budi fina.
Damaskine molicu lijepo licenciraj neke stvari cini mi se da bi mogao i zaraditi koju paru.
A to ako musliman napusti svoju vjeru kazna je smrt, u potpunosti se slazem jer on je prihvatio Islam i Kur'an u cjelosti i Kur'an je sudac u tom sporu a ne ti ili ja i tako Kur'an (Allah kaze).
Ali osrvnimo se malo na to reci de mi Saro jedno ime jednog muslimana koji je ubijen tbog toga u 500 god. se desilo nekoliko slucajeva koji bi mogli stati na prste jedne ruke.
Ku'an sto prijeti tako to je vise odgojna mjera i zastrasivanje.
Ajet 2:39 i 5:37 je Saro moja opomena i tebi i meni , pa odaberi hoces dzennet ili dzehennem , raj ili pakao, sve je do tebe, ne boj se nece doci niko pa te natjerati.
Kur'an kaze :...pravi put se jasno razlikuje od zablude ..."pa izvoli sestro draga.
5. 33. Kazna za one koji protiv Allaha i Poslanika Njegova [color=red]vojuju i koji nered na Zemlji čine jeste: da budu ubijeni, ili razapeti, ili da im se unakrst ruke i noge odsijeku ili da se iz zemlje prognaju. To im je poniženje na ovom svijetu, a na onom svijetu čeka ih patnja velika,[/color]
Ovo je i te kako vazan ajet bas iz razloga sto zeli da se ocrni Islam i prikaze kao vjera nasilja.
Ajet je objavljen u povodu plemena Urejna i plemena Akl konkretno iz plemena Akl su dosla 8 ljudi prihvatili Islam ali su bili slabog zdravlja i razbolili se, te ih je Muhammed s.a.w.s. poslao s pastirima koji su cuvali deve da piju mlijeko i mokracu od deva da bi ozdravili. Oni su pristali na to otisli s pastirima , pili mlijeko i mokracu- ozdravili.
Zatim poubijali pastire i oteli deve , zatim su pobjegli, odmetnuli se od Islama vrsili prepade po putevima i silovanja, ali je potjera poslana za njima pa su uhvaceni i ucinjeno je s njima kao sto govori ajet.
Samo da naglasim da se ovaj ajet koristi
samo i samo protiv drumskih razbojnika, , dakle ljudi koji napadaju putnike. Zato ajet kaze "vojuju" a ne ratuju protiv Poslanika nego "vojuju" - vrse razna razbojnistva i shodno tome se odredjuje ova vrsta sankcije.
Saro pa ti nemas pojma o povodima objave odredjenih ajeta :D
2:191 Saro molim te procitaj tefsir ovog ajeta, ne lupetaj,
Skontaj zasto se kaze "takve" i "Zlostavljanje je teze od ubijanja" I procitaj ajet odmah poslije njga 2:192 "Pa ako se prodju pa Allah prasta i milostiv je".
Opet ponavljas suru Et-Tewbe...stvarno si zaista.
Podsjecas me na jednog covjeka koji kaze : Pojeo sam kasetu i nije mi nista,nije mi nista, nije mi nista, nije mi nista....
Do't repeat yourself please
Opet sura 33:50 hani zenska glavo nisam ja uvjek na kompjuteru pa da vidim stas ti napisati napisi jedno i cekaj reakciju.
Saro ti uvjek po tom plemenu Benu Qurejza- to pleme jest bilo zidovsko i tolike su spletke pravili, na papiru su imali primirje a uvjek su bili licemjerni ko svi zidovi i s toga se kece u ovaj pohod protiv njih te im se zatiru korijeni.
Kako rekoh : Najgori su oni ljudi koji su ubiljali vjerovjesnike i oni ljudi koje je vjerovjesnik ubio.
Abu Said al-Khudri obavijestio je da na Bitci Hunain Alahov poslanik poslao vojsku u Autas koja se je susrela i borila sa neprijateljima. Nakon što su ih pobijedili i uzeli kao zarobljenike, saborci Alahovog poslanika su se suzdržavali od seksualnog odnosa sa zarobljenim ženama jer su njihovi muževi bili mnogobošci. Onda je Allah, Najveći, poslao ajet u vezi toga: [color=blue]"4. 24. i udate žene (su zabranjene), osim onih koje zarobite;". [/color]
Ajet 4:23 Zabranjuju vam se: matere vaše, i kćeri vaše, i sestre vaše i sestre očeva vaših, i sestre matera vaših i bratične vaše, i sestrične vaše, i pomajke vaše koje su vas dojile, i sestre vaše po mlijeku, i majke žena vaših, i pastorke vaše koje se nalaze pod vašim okriljem od žena vaših s kojima ste imali bračne odnose - ali ako vi s njima niste imali bračne odnose, onda vam nije grijeh - i žene vaših rođenih sinova, i da sastavite dvije sestre - što je bilo, bilo je, Allah zaista prašta i samilostan je -
Ajet 4:23
i udate žene, osim onih koje zarobite; to su vam Allahovi propisi - a ostale su vam dozvoljene, ako želite da im vjenčane darove date i da se njima oženite, a ne da blud činite. A ženama vašim s kojima ste imali bračne odnose podajte vjenčane darove njihove kao što je propisano. I nije vam grehota ako se, poslije određenog vjenčanog dara, s njima nagodite. Allah zaista sva zna i mudar je.
Ajet 4:23 govori da su one dozvoljene prema njima se odnosi kao s robinjama -posto su zarobljene u ratu i to se ne smatra silovanjem jer Saro draga ako se zena siluje u ratu ona se ostavlja, spram robinje njen gospodar po Islamu ima obaveze, djeci koja se rode pripada dio nasljedstva, od njihova oca bez obzira sto je ona robinja, ona ima status zene. To nije silovanje, nego uzimanje te zene za robinju a ne izivljavanje s njom. (ajet gledajte u periodu robovlasnistva)
Ona se kao robinja ne smije nagoniti na blud (zabranjeno jasnim i kategoriskim Kur'anskim tekstom...
i ne nagonite robinje svoje da se bludom bave a one zele da budu cestite 24:33.)
Zatim ajet I Allahu se klanjajte i nikoga Njemu ravnim ne smatrajte! A roditeljima
dobročinstvo činite, i rođacima, i siročadi, i siromasima, i komšijama, bližnjim, i komšijama daljnjim, i drugovima, i putnicima, i
onima koji su u vašem posjedu. (misli se na robove i robinje)
Allah, zaista, ne voli one koji se ohole i hvališu,
Samo da napomenem da je dio zekata pripadao onima koji se zele odkupiti a to su robovi. Dakle iz drzavne kase se daje njihovim gospodarima za otkup roba ili robinje da bi on/ona postali slobodni.
Zeka pripada samo siromasima i nevoljnicima, i onima koji ga skupljaju, i onima čija srca treba pridobiti,
i za otkup iz ropstva, i prezaduženima, i u svrhe na Allahovom putu, i putniku. Allah je odredio tako! - A Allah sve zna i mudar je. 9:60
Bas cudno kakva li je to vjera koja ima robove i oslobadja ih te naredjuje da se zekat ono sto pripada muslimanima djeli da bi se oslobodili robovi.
Cudno doista cudna vjera
I neka se suzdrže oni koji se nemaju mogućnosti oženiti, dok im Allah iz obilja svoga ne pomogne!
A s onima u posjedu vašem koji se žele otkupiti, ako su u stanju to učiniti, o otkupu se dogovorite. I dajte im nešto od imetka koji je Allah vama dao. I ne nagonite robinje svoje da se bludom bave - a one žele biti čestite - da biste stekli prolazna dobra ovoga svijeta; a ako ih neko na to prisili, Allah će im, zato što su bile primorane, oprostiti i prema njima smilostan biti. 24:33
Vidis Saro sta cemo sad. Tvoje lazi nestaju , i tope se ne mozes ocrnuti Kur'an jer to je Allahov govor (oduvjek je).
Tvoji su citati zlonamjerni i jadni, vadeci iz konteksta i ne poznavajuci:
derogirane i derogirajuce ajete,
ajete opceg propisa,
ajete specificnog propisa,
ajete jasne
i ajete manje jasne
kisas,
fikh,
akaid,
moral,
...sve si to stavila pod jedno, a to ne ide tako Saro moja
Nas Mesa Selimovic u knjizi dervis i smrt bi rekao : "Da li se more moze zagrabiti tepsijom, ne ne moze, ali ono sto zagrabimo i to je more".
Tepsija je posuda kao sto je covjekov um posuda a ona je kod teb Saro moja sto se tice Ku'ara mnogo plica od tepsije.
Nisi se Saro moja konsultovala niti s jednim tumacem Kur'ana niti i s jednom knjigom o Tefsiru.
Medjutim tvoja kamata Saro i dalje ostaje izrabljivacka i ona pretvara svjetsku populaciju u siromahe tako da oni postaju jos siromasniji a bogati jos bogatiji.
Saro li Saro pokusavas unijeti smutnju. Mnogo veci kapaciteti i od tebe i od mene su rastumacili Islam.
Reci mi Saro nesto sta ti mislis o Isa a.s. jel isto ili slicno kao i ovo o Muhammedu. Hoces li reci da je
BEN PANDERA.
Saro li Saro znas li da su zidovi prokleti u Kur'anu na mnogo mjesta Kur'an 1:6 prva sura 6. ajet a Kuran preko 6 000 ajeta , sjedi malo i razmisli upitaj se ZASTO.
Vjeruj da su muslimani (nazvani s tim imenom) prokleti u Bibliji, u Talmudu ja bih o tome razmislio.
Ali mi tamo nismo prokleti a zasto vi ovdje jeste ???Pokusaj malo razmisliti o tome, ha???
Saro tvoja namjera je losa, znas sta je istina, ali je i pored toga napustas.
Damaskin ako hoces da ti jos sta pojasnim javi.
Ako ti nije jasno sta od ovih odgovora isto tako mi javi....nemoj se stiditi
Wel hamdulillahi rabbil alemin