banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 23:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Feb 2007, 23:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
Hm, cuo sam pricu, uglavnom od ljudi koji su stavljali alu feluge, da im se poveca potrosnja na autu, pa mi sad to nekako cudno. Kolika se realno poveca, u gradskoj voznji?

I da, jos jedno pitanje usput
vw vento, '96 (tj. ova novija serija), i sad onaj 'steker' za kasete. Moze stati 6 kaseta. Neki dan sam skontao da se moze povuci, valjda cak i izvuci, al na jednom dijelu mi je kacilo nesto, pa sam ga vratio nazad u leziste. Gledao sam naka venta sad po netu, uglavnom one malo sredjene, i primjeti sam da na dosta njih nema tih 'kasetasa' tj da su izvadjeni, jbg, ljudi uzeli cd playere, pa kome treabaju sad to treba. Interesuje me, ako neko ima iskustava, kako se to vadi?

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2007, 13:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
Tommy Vercetti je napisao:
Hm, cuo sam pricu, uglavnom od ljudi koji su stavljali alu feluge, da im se poveca potrosnja na autu, pa mi sad to nekako cudno. Kolika se realno poveca, u gradskoj voznji?

Postoji najmanje 3-4 razloga zasto bi ti se potrosnja povecala ako stavis alu felgu.
1. Zbog aerodinamike. Naime, poznato je da ljudi koji zele da izvuku maksimalnu brzinu iz auta pokrivaju fefgu sa ratkapama (otpor vazduha). Ali ovaj otpor je veliki samo pri velikim brzinama, tako da u gradskoj voznji on nece mnogo uticati.
2. Ako stavi veliku felgu, moraces da stavis i siroku gumu. A posto je guma sira, veca je dodirna povrsina, pa slijedi da je i otpor trenja kotrljanja veci.
3. Ako stavis preveliku felgu, toliku da ona "izviruje" iz blatobrana, onda ona moze drasticno da utice na aerodinamiku (ponovo), u malo manjoj mjeri nego retrovizori. Ali opet kada se sve to sabere, sumnjam da bi to povecanje bilo preko 5-10 % tako da, cak i da do toga dodje mozda ne bi ni primjetio

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2007, 09:17 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
postoje dvije mogucnosti zasto potrosnja raste:
1. svi koji stavljaju alu-feluge obicno stave sire gume > sire gume znace vece trenje i automatski raste potrosnja
2. koliko god to cudno zvucalo alu-feluge su obicno teze od celicnih (a ako je veca od standardne onda pogotovo) > veca masa ima veci momenat inercije > potrosnja raste (pogotovo po gradu pri kreni-stani voznji)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2007, 04:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2006, 21:38
potrosnja je veca,ali neznatno,ali kod vecih felni ima drugih problema,amortizeri su tvrdji,gume se brze trose i jos hiljadu razloga,ali sto jeste auto dobija na spoljasnjem izgledu !!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2007, 10:02 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Skbo je napisao:
kod vecih felni ima drugih problema,amortizeri su tvrdji,gume se brze trose

ajd pojasni, posto sam ja malo priglup...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2007, 10:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mirdza je napisao:
Skbo je napisao:
kod vecih felni ima drugih problema,amortizeri su tvrdji,gume se brze trose

ajd pojasni, posto sam ja malo priglup...

ako stavis veliku felnu, a ostavis iste amortizere. Auto ce ti izgledati kao terenac. A to i nije bas lijepo. Prema tome moras da stavis nove (nize, tvrdje...) amortizere da bi auto izgledao "pristojno".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2007, 10:25 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

i kakve to veze ima sa uzgojem jagoda na glamockom polju? :-?
tema je "vece feluge > veca potrosnja" i to nema nikakve veze sa promjenom amortizera. to sto si rekao sve stoji ali nije pretjerano vezano sa temom ;)
BTW brza potrosnja guma je vezana sa losom geometrijom vjesanja ili dotrajaloscu elemenata a ne sa promjenom dimenzije feluge. najvece razlike se primjete kod prelaska na krace opruge / amortizere kod McPherson vjesanja gdje mu se mijenja geometrija rada a malo ko pomisli o tome da treba da uradi "spuru". najvece ubistvo za vjesanje (sve elemente) je stavljanje mnogo kracih opruga (preko -30mm) na standardne amortizere. ali to nije tema ove emisije ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2007, 13:48 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2006, 11:13
amortizeri nemaju veze sa visinom auta , opruge imaju, trebaju druge opruge a ne amortizeri..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2007, 13:58 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Aquarius_ je napisao:
amortizeri nemaju veze sa visinom auta , opruge imaju, trebaju druge opruge a ne amortizeri..

e ovo cu da uokvirim i zakacim na zid :drinking:
no offence ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Mar 2007, 21:04 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 13 Jul 2001, 01:00
o, bože :)

da li je neko ovdje ikada čitao neku knjigu iz fizike, mehanike ili sličnih vještina? od kada to trenje (tačnije rečeno, sila trenja) ima veze sa širinom guma i od kada se kod pravolinijskog kretanja javlja moment inercije?

ne mogu vjerovati, zaista!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Mar 2007, 22:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2005, 00:10
ma uzmes fino brusilicu i fino sasjeces sebi auto i spustis ga na visinu koja ti odgovara 8) 8) 8) :D

PIK Radnja

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Mar 2007, 22:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

nick je napisao:
pravolinijskog kretanja javlja moment inercije?

prosvijetli me. Jel se to kod pravolinijskog kretanja automobila ne okrecu tockovi?
a sto se tice ovoga:
Citiraj:
od kada to trenje (tačnije rečeno, sila trenja) ima veze sa širinom guma

jesi se ikada zapitao zasto biciklisti na bicikluma imaju izuzetno tanku gumu (mislim na profesionalce)?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Mar 2007, 04:44 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2007, 16:23
Veca potrosnja i nije toliko velik problem u odnosu na opterecenje koje veliki obim tovckova daje na mjenjac (gearbox) pogotovo kod sportskih automobila.
Tako da je samo po tvom dzepu minus a i shabanski pretjerivati sa ogromnim felnama (pogotovo kromiranim).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Mar 2007, 09:00 
Urednik
Urednik

naravno da se točkovi okreću, ali zamisli samo kolike bi morale biti razlike u masama i prečnicima točkova da bi inercijalne sile imale veliki uticaj na sve parametre kretanja automobila. moment inercije se povećava linearno sa povećanjem mase, a sa kvadratom poluprečnika inercije

M = m * r^2

pa je logično očekivati da će veći prečnik točkova mnogo više uticati na momente inercije, nego sama masa.

što se širine guma tice, da pojasnim. vrlo često se ljudi pogrešno izražavaju, pa i u ovom slučaju. naime, sila trenja je, kao što svi znamo, proizvod normalne (okomite) sile i koeficijenta trenja dodirnih površina:

Ft = Fn * k

odavde se vidi da sila trenja uopšte ne zavisi od veličine dodirne površine.
normalna sila je najčešće težina vozila i putnika (koja je proizvod mase i sile gravitacije), a koeficijent trenja zavisi od vrste materijala dodirnih površina (npr. gume i kolovoza). u formuli nigdje ne egzistira veličina dodirne površine.

e, sada, druga je stvar što se, u realnim uslovima, rezultantna sila otpora kretanja sastoji od niza komponenti, gdje najveću ulogu imaju sila prijanjanja (gdje veličina dodirne površine ima značajnu ulogu), zatim sila otpora kotrljanju (koja zavisi i od stanja podloge, a kada se dio kinetičke energije potroši na odvajanje od podloge, npr. pri mokrom kolovozu) i sila otpora vazduha. moglo bi se ovdje još ponešto :) dodati, ali mislim da sam bio dovoljno jasan.

momenti masa i štajnerova teorema (koja u igru uvodi i vlastiti moment inercije i oblik tijela) su previše opširni, da bi ih ovdje pominjali.

preciznije izražavanje bi, svakako, doprinijelo boljem razumijevanju problema :) nadam se da je sada i problem tankih biciklističkih guma (ali i širokih automobilskih) bar djelimično pojašnjen.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Mar 2007, 09:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Stajnerova teorema nema apsolutno nikakve veze sa automobilom. Pogotovo ne sa tockovima, iz tog razloga sto osa rotacije tocka prolazi kroz centar. Pa je u tom slucaju Stajnerova (Hajgens-Stajnerova teorema, da budem precizan) nepotrebna. Prije svega ja ne znam zasto si ti zapeo za momen inercije kada ga niko nije ni spomenuo, ako sam dobro vidio. Ja se slazem da u formuli za trenje nigdje ne figurise dodirna povrsina. Ali koji god casopis da sam procitao, koju god emisiju da sam procitao, koji god forum da sam posjetio, svi se slazu u jednom: Trenje raste, a snjim i potrosnja. Ne mogu da se pomirim da su svi oni pogrijesili, a ti u pravu... ne mogu

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Mar 2007, 10:12 
Urednik
Urednik

moment inercije pominjao je mirdza u svom postu...

čini mi se da nisi pažljivo pročitao moje pisanije. rekao sam da neprecizno izražavanje može dovesti do nesuglasica, a mislio sam upravo na pomenutu silu trenja. na potrošnju automobila utiče zbir svih sila otpora (pa i onih unutar mehaničkih pokretnih dijelova u motoru i elementima prenosa), od kojih je sila trenja samo jedna od komponenti.

sila trenja se obično posmatra kao pojedinačna sila, a većina literature o automobilima misli na ukupne otpore kretanja, jer postoje, kao što sam rekao, otpori klizanja, otpori kotrljanja, inercijalne sile i otpori vazduha.

nadam se da sada nema nesuglasica. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Mar 2007, 11:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2005, 00:10
citam ovo i sjecam se lekcija iz fizike u prvom razredu :D
ma sto dzabe ovde se prepirete i pricate
kada ci sigurno doci vece fele i sire gume
potrosnja ako se poveca to je zanemarljivo
a automobil ce ljepse izgledati i vozac ce biti zadovoljan a to nema cijenu i ne moze se kupiti novcem 8) 8) 8) :D

PIK Radnja

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Mar 2007, 12:39 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

nick je napisao:
moment inercije pominjao je mirdza u svom postu...

jesam! priznajem ;)
hajd jedan primjer - sta je teze zavrtjeti: vodenicki kamen ili tocak na biciklu? cinjenica je da kad ih zavrtis (ako zanemarimo otpore na osovini ili prihvatimo da ne postoje) veca masa ce duze da se vrti ali to nije tema danasnje emisije 8)
razmisli malo - zasto se na sportskim motorima skida masa zamajca? i zasto se koriste super lagane feluge?

EDIT

da malo pojasnim - veca potrosnja pri tezim tockovima potice od potrebe djelovanja vece sile da bi ih pomjerila iz stanja mirovanja. pri gradskoj voznji i kreni-stani rezimu se osjeti razlika, dok pri konstantnoj brzini ("na otvorenom") nema bitnih promjena.
over & out

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]