Dajte ljudi, prvo u BiH mozes uvesti bas svako auto iz bilo koje zemlje samo da je mladje od 7 godina. To je jedini uslov za uvoz automobila kod nas.
Drugo, zaboravio sam tacan broj, ali sam siguran da je rijec o PAR STOTINA razlicitih proizvodjaca automobila u Kini. Dakle, razlicitih firmi koje opet prave XX razlicitih modela, koje opet svako malo mjenjaju.
E sad, auta se kvare, to nam je svima poznato, zar ne? Za popravku su potrebni dijelovi i servisna mreza. A firme se gase...
Shvatate li koje je to more dijelova za sve moguce verzije, modelske i motorne sa veoma upitnom mogucnosti dobave za nekoliko godina.
Npr. uvoznik danas garantuje da ima rez. dijelove, ali da li moze garanatvovati i sta mu je garancija da ce ih imati za 5,10,15 godina za modele koje je prodao ove godine, naravno ukoliko se uopste bude bavio sa tim poslom tada i pod uslovom da njegov proizvodjac ne krene sklapati sasvim nesto deseto (kopije STIHL motorki recimo) sto u Kini nije uopste rijetka pojava.
Zbog svega toga, tesko da za 10 godina kineska autoindustrija uspije napraviti nesto ozbiljno na zapadnom trzistu. Mnogo ih je, sve redom nepoznata imena, zapadnjacima tesko razumljiva, pa sve da i proizvode kvalitetna auta (nedavno sam cuo da je jedan njihov terenac bio odlican na crash testu,a aveo nemam pojma koji) tesko da ce i bolji poznavaoci auto indisutrije znati razlikovati kvalitet u masi skarta. A gdje je tek onda prosjecan kupac?
Mislim da onog ko danas kupi kinesko auto bas svrbe pare. Ne znam sta bih drugo rekao.
I jos pride, anti-korozivna zastita im je uzas. U BiH vec imamo nekoliko ,,srecnih,, vlasnika kineskih dzipova pa ih pitajte