banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 14:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 12 Feb 2007, 14:57 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Dec 2006, 14:23
Talija je napisao:
Svako ''zašto'' ima svoje ''za to''.

.. u ljudskom umu. ;)
A sta ce biti kada ne budes imala uma? Kako ces tada zakljuciti da svako zasto ima svoje zato?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Feb 2007, 19:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Talija je napisao:
Hodže pišu zapise u cilju urvnoteženja loše i dobre energije.

И ја сам тако мислио, али сам недавно чуо за случај дјевојке која је ишла да јој се "отклони сихр". Особа која је изводила те радње, је рекла како јој нешто смета у "читању" и испоставило се да је проблем био крст који је она имала око врата.

Citiraj:
U Pravoslavlju se o tome ne govori ništa.
Vjeruje se da postoje takvi spisi ali se to ne praktikuje.

Говори се, али се не придаје превелика важност.
Постоје и свештеничке молитве за такве случајеве..

Citiraj:
Iz prostog razloga što, ako ti se nešto loše dogodilo ima i svoje Zašto se to dogodilo i ništa se nije dogodilo bez Božije volje.

Сјајно речено.

Citiraj:
Prema tome, do pojedinca je samo da se moli a ništa da ne pokušava, pogotovo ne ono što crkva izričito brani, a to su posjete gatarima i vidovnjacima.

Хришћане чува Онај коме се моле, па ако је човјеку "уздање у Богу", какво је то "уздање" ако сматрамо да ће нас боље "сачувати" нека видовита бранка и слични ликови.

Citiraj:
Ne treba otvarati vrata ako nisi siguran šta je iza njih.

Ово је најпаметнији коментар који сам икад чуо на сличне теме.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Feb 2007, 00:26 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2005, 03:59
Damaskin je napisao:
Talija je napisao:
Hodže pišu zapise u cilju urvnoteženja loše i dobre energije.

И ја сам тако мислио, али сам недавно чуо за случај дјевојке која је ишла да јој се "отклони сихр". Особа која је изводила те радње, је рекла како јој нешто смета у "читању" и испоставило се да је проблем био крст који је она имала око врата.

Ako je istina trebala bi da mu se zahvali jer je on ipak castan pa hoce da vara samo "svoje"... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Feb 2007, 00:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
vulgaris maximus je napisao:
Ako je istina trebala bi da mu se zahvali jer je on ipak castan pa hoce da vara samo "svoje"... :roll:

Не знам, чинило се да та особа ради заиста из поштених увјерења...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Feb 2007, 11:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Ti hodžini zapisi su prema zvaničnom islamu na granici pravovjernosti... Ali istina, kod hodže su po zapise išli svi, bez obzira na vjeru i naciju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Feb 2007, 10:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Damaskine, drago mi je da imaš i ti isto mišljenje o tim stvarima.

Walter Wolf je napisao:
Talija je napisao:
Svako ''zašto'' ima svoje ''za to''.

.. u ljudskom umu. ;)
A sta ce biti kada ne budes imala uma? Kako ces tada zakljuciti da svako zasto ima svoje zato?

Onda po toj tvojoj definiciji ćemo i ja i ti biti maloumni :lol: pod pretpostavkom da um i duševno posmatraš s materijalne strane.
Smatram da je mozak samo organ, a misao nešto mnogo esencijalnije, energija, a energija je koliko znamo iz osnovne škole neuništiva.

Dak je napisao:
Sinoc mi se desilo nesto bas interesantno. Spavam ja i sanjam cudan san, zaboravio sam o cemu se radilo, ali u pitanju je bilo veoma neugodno osjecanje. I sad, sto je najcudnije, ja sam postao svjestan da spavam, i ja se kao upinjem da se probudim, ali nema sansa da se probudim, iako znam da sam u snu. I padne meni na pamet molim te lijepo da se ja opustim i "zagledam" u sebe. I ja kao "zatvorim" oci i totalno se opustim, i POZELIM da se probudim, i istog momenta se probudim.
Interesantno.
Da nisam citao previse Castanedu??? :roll: :P :-)

Pozdrav!

Za takvu pojavu bi psiholog rekao da se radi o lucidnim snovima - snovima u kojima postaješ svjestan da sanjaš.

Malo više o njima na linku: http://www.inter.co.yu/caffe/poruka-622.html

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Feb 2007, 12:52 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Dec 2006, 14:23
Samo jako ubjedjenje koje ti je usadjeno u glavu, ili si sama to sebi napravila.
Ako si vjernik u hris. onda to je to besmisleno, strasno, gresno, i to ti izaziva takve reakcije.
Reci nesto protiv Bude ili Allaha i nece biti takve reakcije. ;)

Nista strasno.. :)

Uzivaj

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2007, 02:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Sleepy je napisao:
Pod paranormalna iskustva ne mislim na izlazak u Kajak i slična mjesta, gledanje ciganke iz parkića u dlan, Jack Daniels plaćen 5 maraka, to što vas je profesor pitao BAŠONO ŠTO NE ZNATE, pink tv, španske serije, blicov forum, vozački ispit, gdje ja živim???, 14 viruses found -57 files infected- cleanup failed carantine failed, turbo folk, majku vaše žene ili djevojke, vaš auto, ........
Molim vas da pišete samo o onim priviđenjima koja su se pojavila dok niste bili pod uticajem BILO KAKVIH OPOJNIH SREDSTAVA (i alkohola)!
Ovo me oduvjek zanimalo, više od Branka Kockice kad sam bio klinac i više od Pamele Anderson kad sam malo porastao, ali na moju žalost nisam imao takvih iskustava pa moram da živim od tuđih.
Ako ste doživili nešto slično molim vas pišite ali ako je to doživio vaš najbolji half, klupski drug, partner, onaj sa one žurke, komšija, brat od ujaka ili sestra od strica, bole narkoman, rođeni buraz od sestre mog najboljeg prijatelja ili neko takav PREKLINJEM VAS nemojte pisati.
Ah da, ameri već drže ekskluzivna prava na iskustva sa vanzemaljcima...

hehe

Desila su mi se cudesa vise puta, ali evo ispricacu nesto cega se jos sjecam mada je bilo davno.

Dosla ja kuci iz skole i moj brat mi krene pricati kako je prethodnu noc sanjo cudan san. I isprica mi identican san koji sam ja sanjala prethodne noci. :-? Ne, nismo identicni blizanci, niti blizanci uopste lol

San je bio malo onako "strasan" 8) Ali cijeli scenario: likovi,scene i slijed dogadjaja, sve je bilo identicno.

Moj pametni brat je to odmah "objasnio" nekim fizickim silama, bog te pito, onako tehnicki, posto on i jeste vise matematicki tip.

A ja pjesnicka dusha lol sta sam ja sve pomislila :lol:

Pitala sam neke ljude koji se malo bave paranormalnim, rekli su mi da bi to moglo biti nesto kao "kolektivno nesvjesno". Mada koliko ja znam o tome, ovo blage veze nema s kolektivnim nesvjesnim.

Et, nikad se vise nije ponovilo ( hvala bogu)! :P A i dan danas neam pojma sta je to moglo prouzrokovati.
( meni su i duhovi padali na pamet) :roll:

buahhhhhhhhhhh :evil:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2007, 11:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
To je vjerovatno zajednički izlet u astral i proživljavanje istih stvari.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2007, 12:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
astral = kolektivno nesvjesno

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2007, 12:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Warrior of the Light je napisao:
astral = kolektivno nesvjesno

Hmmm, mogu reći da mi je logično potpuno.

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2009, 10:30 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Patite li od sindroma Charlesa Bonneta?

Viđate duhove i bojite se to reći jer vas je strah da vas ne proglase ludima? Niste jedini, događa se mnogima. No, s vašim je razumom možda sve u redu, pa zato pročitajte o čemu je zapravo riječ.

David Stannard, 73-godišnjak koji šest godina živi kao samac otkako mu je supruga preminula, mirno je sjedio i gledao televizijski program. Odjedanput su se pored njega pojavila dva britanska ratna pilota te školarac.

Gosti su ga šutke napustili nakon petnaestak minuta, međutim već drugo jutro je na njegovu kauču stajala djevojčica. Tek se neznatno pomicala, a zatim je i ona nestala. Tako je počelo njegovo svakodnevno druženje s prikazama.

Ne zvuči baš ugodno, zar ne? Dogodi li se takvo što jednog dana i vama, a događa se milijunima, odsad imajte na umu da možda ne treba paničariti i buditi svećenika u dva ujutro.

Gospodin Stannard je srećom odmah znao o čemu je riječ. Njegovi gosti nisu dolazili s onoga svijeta, već je obolio od sindroma Charlesa Bonneta (CBS).

O čemu se radi? Da ne ulazimo previše u medicinske detalje, odnosno da to objasnimo jezikom laika, CBS je poremećaj od kojeg u većini slučajeva obolijevaju ljudi koji imaju problema s vidom (najčešće ga gube).
Naime mozak je u normalnim okolnostima navikao na konstantan impuls, odnosno dotok slika. Međutim ako se količina vizualnih informacija smanji, mozak će, zbunjen zato što se to događa, sam početi proizvoditi slike, drugim riječima, halucinirati.

Što će vam se priviđati ovisi najviše o tome koji će se dio vašeg mozga aktivirati više no inače, no kod CBS-a ljudi najčešće viđaju duhove (nekad su to samo lica, nekad grupe ljudi), glazbene note, vozila, minijaturne figure...

Halucinacije mogu trajati nekoliko sekundi, a mogu i satima, pa iako zasad nema pouzdanog načina da se zaustave, liječnici savjetuju da pacijent uzme neki predmet i premeće ga vršcima prstiju.

Nažalost, CBS zna izluđivati godinama, no s njime je puno lakše živjeti kad znate da vas razum ne izdaje.

Također, jasno da od tog poremećaja obolijeva tek jedan dio ljudi čije oči sve slabije pričaju s mozgom, pa se nemojte odmah uplašiti ako vam vid slabi.

Tekst smo napisali kao utjehu onima koji se bore s tim problemom, a do sada nisu ni slutili o čemu je zapravo riječ.

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2009, 10:39 
Stara kuka
Stara kuka

Kad smo vec kod paranormalnog.
Jeste culi za slucaj da kad neko umre (ali ne desi se uvijek i kod svakoga) da sat od tog vlasnika bilo rucni bilo zidni, stane da radi ili uspori ako je osoba bolesna pa joj se radi o zivotu, i ako prezivi sat opet krene da kuca a ako umre kazaljke stanu zauvijek? Cula sam od dosta ljudi da se to desilo. Vecinom od ljudi koji nisu skloni laganju.

Ili npr. slucaj sa pticom. Kad ptica uleti u sobu gdje je bolesnik, obicno uleti pred samu smrt , ako ptica ugine , u tom momentu umre i osoba, ako ptica odleti osoba prezivi. Tako je bilo i sa mojom pokojnom tetkom. Ona je umrla u ponoc nakon duze bolesti, njena sestra je bila sa njom, ona kaze da je u ponoc, taman kad je ova tetka otvorila oci pogledavsi u prozor i otvorila usta, zadnji uzdah, u tom momentu je ptica (u ponoc!!) udarila u prozor i uginula je. I naravno, i tetka je umrla.

Kako je takvo nesto moguce?! Npr. to sa satom? Kako sat "zna" kad ce vlasnik umrijeti?!

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2009, 13:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
Leona je napisao:
Kako je takvo nesto moguce?! Npr. to sa satom? Kako sat "zna" kad ce vlasnik umrijeti?!

za sve postoji savršeno logično objašnjenje.
ovo sa satom je očigledno: sat uspori ili stane jer mu je slaba baterija. ako vlasnik preživi u stanju je da zameni bateriju, ako ne preživi, sat ostaje da stoji :D
a ovo sa pticom...jel ti stvarno veruješ u te priče?

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2009, 13:34 
Stara kuka
Stara kuka

nerevar je napisao:
a ovo sa pticom...jel ti stvarno veruješ u te priče?

Ne mogu reci da vjerujem, a ne mogu reci ni da ne vjerujem. Slucaj je interesantan. :D Ne znam zasto bil judi izmisljali takvo nesto. Zato sam pitala da li je iko od vas cuo za takvo nesto ili zna slican slucaj.
Eto, npr. ta moja tetka sto je vidjela to sa pticom jer je bila prisutna kad je njena sestra umirala, ona nije prije nikad cula za taj slucaj, ali se to stvarno desilo, to je jako preplasilo. Tek je posle cula da se to nije samo tad njoj desilo nego da je bilo dosta takvih slucajeva i kod drugih ljudi.

To sa satom npr. , prije sam davno gledala reportazu o tome, sat jednostavno stane u trenutku smrti, stavljali su nove baterije ali sat jednostavno nije vise htio da radi.

Ne znam stvarno. Stvarno zvuci kao djacke price iz pauzi :D :) .

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2009, 14:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
pa pazi, kad ljudima neko umre (pogotovo pred očima) oni su obično u šoku tako da će im percepcija svakog normalnog događaja u tom trenutku biti iskrivljena. nekima se tad čini da vreme stane, nekima je taj isti sat možda prestao raditi pre mesec dana, ali ko može obraćati pažnju na takve stvari dok neko umire? i ovo sa pticom mi se isto čini sumnjivim, jer ako neko (kao u tvom primeru) u ponoć izlazi van da vidi šta je lupilo u prozor u trenutku kad mu je neko umro mogu samo da ga nazovem neuračunljivim. mislim meni se svaku drugu noć dešavaju čudne stvari, puca nameštaj, i stolarija, hodaju kojekakvi đavli po krovu, tavanu, prozoru, nešto kuca u zidu po celu noć u pravilnim razmacima, plaču deca, čujem glasove, upali se radio sam od sebe, stigne poruka na telefon a u stvari je nema itd. itd. ali svi ti "čudni" događaji, kad se čovek malo sabere i razmisli, imaju neko logično i na kraju krajeva smešno obrazloženje.

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2009, 19:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Mozak je složen aparat. Kad nam se pokvari kompjuter dese se neke "glupe" stvari (kad mi je crkao miš, kursor je lutao sam od sebe)... kada se nekim slučajem nešto "pomjeri" u glavi i vidimo nekad neke stvari kako to da razgraničimo da li je stvarno ili uzrokovano nečim (npr. manjkom kiseonika)? Kad pritisnemo kapke vidimo svjetleće krugove u svim bojama...
Hoću reći, kako čovjek da shvati da li je nešto van njega ili unutar njega uzrokovalo neka "viđenja"?

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2009, 19:06 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Nov 2008, 18:22
Dogodilo se meni.

Ja sam rodom ispod planine Vlašić. Selo Paklarevo što ga zovu. Prilikom ovog nesrtenog rata naćeralo me u bjeli svijet. Sve vrijeme sam boravio po izbjegličkim smještajima. Samo muka i memla moj brato. Opet, nije i to muka kakva poštena čovjeka može da zadesi.
Odlučim ja druge godine nakon rata da posjetim zavičaj i moje selo, pod Vlašićem, Paklarevo što ga zovu.
Štedilo se ko za rata gore u bijelom svijeti. Kupio sam limuzinu niko moj da je nije imo! Nikad!
Ljepo meni zaigralo srce kad sam vidio moju zemlju Bosnu, moju Bosnu od gora zelenih. Bosnu koja ište razgovora i kojij je dosta nje same, razumiješ?!
Na granici u Bosanskoj Dubici dočeko me jedan momak rodom iz Bosanskog Grahova. Reko mi sam. Pita me đe-ćeš?! Ja njega pitam štaćeš ti tu'!
Gleda on mene ja njega. Šutimo obojica, a on odmahne rukom i reče: Idi, sad! Nije zaboravio reći sretno zemljače.
Ma, udarila kiša da živ čovjek nepovjeruje! Prije da lije sa zemlje u nebo nego obrnuto. E, to je zemlja Bosna kojom ja hodim.
Pored asfalta stoji jedan pokisli čovjek, natakario onu laganu seljačku jaknu i ko stopira on mene. Ustavim ja. Mogul stobom, ja rečem možeš. Samo znaš đe-ćeš?! Samo ti vozi kaže on meni. Dobro, šutim ja?!?
Od Bosanske Dubice putem prema Bosanskoj Gradišci u jednom selu na deset kilometara od Bos. Dubice, kod seoskog zadružnog doma veli stander tu meni da ja izađem. Već je i kiša stala. Ljeto je svježe napolju, osjeztim ja, pitam njega koliko imaš do kuće, a on mi reče oko pet kilometara ovim putom prema brdu.
Povezem ja njega do kuće u njegovo selo. Dočekala ga familija ispred. Sve se upituju koji sam. Domaćinski su me dočekali i pozvali da sjednem i uzmem okrepu. Fini ljudi, milina ih slušat. Zemljoradnici, seljaci u svom svijetu sa svojim obavezama.
Stari đed pusi lulu, žena od tog pokislog nesretnika i nekoliko djece što njihove, što komšijske razletilo se po avliji.
Đed nije od tog kraja nego se još ko momak priženio u te krajeve i ostao.
Popili kafu i kavu ispričali se ko što dolikuje ljudima i pozdravili isto tako.
Drugom prilikom četvrte godine od rata nanese me put opet na tu stranu pa odlučim da se svratim i pozdravim one divne ljude al nikako potrfiti sela đe odvezo onog nesrećnika. Bio sam i odustao kad naiđe jedan mještanin. Ispričam pobri sve ko i vama, a on gleda, gleda sav pobjelio ko papir. To što ti pričaš nije moguće jer je to selo po imenu Svetinja spaljeno i pobijeno još u vrijeme drugog svijetskog rata. Danas nema živa čovjeka koji može reći da se rodio tamo. Mani se ćorava posla, nije to čista rabota šta god da si vidio tamo. Odo sad imam posla u njivi.
Ja odem dalje, uhvatila e muka, što povezo onu prikazu, pa sad skačem noću ko oparen sve mi u san onaj đed dolazi. Pamtim mu ime reko mi da se zove Đurađ Golemović.

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2009, 19:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Čini mi se da sam ti već odgovorila na ovu priču linkom da zaista postoji to selo (našla na netu kada je izbio požar u tom selu).
Ovaj pređašnji tekst nije pisan "narodskim" jezikom kao sada, nego književnije.

Našla sam tvoj tekst na temi Vampiri, mada si ti izmjenio svoju poruku i ostavio iksove.:

Citiraj:
Catmandoo

11.11.2008.
Jesi li siguran da nisi pobrkao lokaciju? Naime, selo Svetinja se nalazi u opštini Jakšić, u Požeško-Slavonskoj županiji.

Izvještaj DVD (dobrovoljno vatrogasno društvo) pokazuje da je početkom ove godine u tom selu izbio požar koji je uspješno ugašen.

Quote:
Dana 02.10.2008. u 11.39h oglašena je uzbuna za DVD Jakšić. 7 Vatrogasaca u navalnom vozilu izlazi u 11.43h na intervenciju gašenja stambenog objekta (ljetna kuhinja) u selu Svetinja, k. br. 8. Po dolasku u 11.49h pristupa se gašenju sa brzonavalnim vitlom jer je požar bio u razbuktaloj fazi. Brzom reakcijom i gašenjem spriječena je moguća šteta na krovištu zgrade, te je spriječeno širenje na samu kuću koje je spojena sa opožarenom prostorijom. Pregledom potkrovlja utvrđeno je da se vatra nije proširila na krovište iako zbog stropa od trstika je to bilo moguće... Na požar je izašlo 7 članova DVD-a Jakšić:

Evo i linka o izvještaju u vezi požara: http://vatrenevijesti49.blog.hr/2008/10 ... aksic.html

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2009, 23:41 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Nov 2008, 18:22
:oops:
Opština Bosanska Dubica.
Selo Draksenić.
Zaselak Svetinja, zbrisan sa lica zemlje između 1941-1945. godine.
Dio stanovništva pobijen u samom selu a dio u konclogorima Jasenovac i Gradiška Stara.
Nema nikoga ko se rodio u tom selu.
Česta su pripovjedanja putnika namjernika da su boravili u ovom selu među seljanima i po nekoliko dana.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]