banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 17:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 121 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2007, 02:22 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2006, 16:53
pretjerujes zah,kome je do austro-ugarske,kraljevine onog smrdljivca sto je nagulio prije nego je prva puska pukla i ostalih okupatora pa i ovih danas,reko sam im ubijte me al me klat necete!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2007, 01:27 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Koliko ja znam Micelius kad je Austro-Ugarska okupurala BiH, otpor su pruzali Bosnjaci, na ne tvoji djedovi i pradjedovi, koji su kako ti nekako rece "volili svoju zemlju". Ko je svoju zemlju volio, taj ju je i branio, a to su bili Bosnjaci.

Dakle, Bosnjaci su branili BiH od Austro-Ugarske, a ne tvoji pradjedovi. Austro-Ugarska je bila okupator, ali je puno dobrog napravila u BiH, od puteva, fabrika, dijelova gradova:Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Brcko, Mostar. Pa i danas to mozes vidjeti.

Meni Cole nije do Austro-Ugarske, ali sam postavljanjem ovog naslova zelio da razmijenimo misljenja . Austro-Ugarska je mrtva za sva vremena, to je jasno svakome.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2007, 16:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Micelijus je napisao:
Мислим, није да ја не разумијем, није лако по тим туђим америкама бити патриота, али ако на форуму тражиш бесплатну психотерапију, жалим случај, нећеш је добити јер ја нећу дозволити контаминацију овог подфорума твојим патолошким проблемима. Плати фино тамо у тим америкама неког психијатра па њему, на тенане, за 100$ по сату, причај како, колико и зашто мрзиш Србе и све што је српско.

:D

Да, најлакше је бити патриота док ладиш муда у некој земљи која је свјетлосним годинама удаљена од "отаџбине"...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2007, 22:01 
Veteran
Veteran

Nije tesko primijetiti da ne poznajes problematiku otpora Bosnjaka Austro-Ugarskoj. Da poznajes tu problematiku, izveo bi drugi zakljucak.

Pitas "Јесу ли то отпор Аустро-Угарској пружали они исти тзв. "бошњаци", тј. дједови и прадједови оних што преименоваше мост Гаврила Принципа у сарајеву и дадоше му име мост Франца Фердинанда? Јел мислиш на твз. "бошњаке" који данас Гаврила Принципа називају терористом?
Јел на те тзв. "бошњаке" мислиш?? "

Prvo to nisu takozvani Bosnjaci, nego pravi Bosnjaci. Samo Ravnogorci Bosnjake nazivaju takozvanim. Ne znam, da li ti sebe ubrajas u tu skupinu bradatih spodoba.

Drugo, vidim, da ne poznajes ni grcku filozofiju, sto je propust u opstem obrazovanju. Da poznajes grcku filozofiju, nikad ne bi napisao takav zakljucak. Nema nista isto. Danasnji Bosnjaci nisu isti oni koji su Austro-Ugarskoj pruzali otpor. Danasnji Bosnjaci su potomci onih koji su pruzali otpor Austro-Ugarskoj, jer ni jedan okupator nije mio ma kakav bio, pa i Austro-Ugarska.

Ovi danasnji Bosnjaci su preimenovali ime mosta, sta mislis zasto? Zato Micelius sto je Austro-Ugarska puno dobrog ucinila u Bosni, za razliku od Gavrila Principa koji nije nista dobro ucinio za Bosnu, a kao sto znas bio je uzrok najvecih stradanja Srba u svojoj istortiji. Svojevremeno sam citao jedan komentar u listu Vreme, pa je ocekivati da ce uskoro i medju samim Srbima doci do promjene misljenja o G. Principu.

Ja nisam nikakav mrzitelj Srba kao sto ti tvrdis.Ja se samo sluzim cinjenicama koje su tebi nepoznate, ili pak nisu prijatne za slusanje tvome uhu. Ali sve sto sam kazao, istina je.Nisam mrzitelj Srba, to su samo tvoje proizvoljne tvrdnje, nastale iz velike mrznje prema Bosnjacima, kojima bi ti da mozes zabranio nacionalno odredjenje, kao sto su to zabranjivali tvoji djedovi i pradjedovi.

Dakle, ja mislim, da je Austro-Ugarska iako je bila okupator BiH, puno dobrog ucinila:putevi, pruge, fabrike,itd,itd. Ti mozes iznijeti svije misljenje, niko ti ne brani.

Ne vidim razloga zasto se kacis za Bosnjake, kad to nije naslovljena tema. Ja pominjem Srbe samo u kontekstu odgovora na tvoja pitanja.

Tvoj nestrucan komentar o mome psihickom stanju nema potrebe da komentarisem, jer je laicki srocen. Polozi :opstu, pedagosku, socijalnu, djeciju psihologiju, psihologiju rada i pishologiju licnosti, na univerzitetskom nivou, ali ne u Kukuljama, nego na nekom poznatom universitetu, pa cu uvaziti tvoje misljenje.

Budi mi pozdravljen, i drzi se naslovljenje teme u svojim komentarima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2007, 22:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Avg 2006, 14:43
Citiraj:
Tvoj nestrucan komentar o mome psihickom stanju nema potrebe da komentarisem, jer je laicki srocen. Polozi :opstu, pedagosku, socijalnu, djeciju psihologiju, psihologiju rada i pishologiju licnosti, na univerzitetskom nivou, ali ne u Kukuljama, nego na nekom poznatom universitetu, pa cu uvaziti tvoje misljenje.

Budi mi pozdravljen, i drzi se naslovljenje teme u svojim komentarima

:D :D :D :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 01:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Istina da su oni sve to izgradili,ali sigurno ne zato da bi lokalnom stanovnistvu olaksali i uljepsali zivot,vec da bi lakse izvlacili dobra. Ja sam svakodnevno svjedok njihovog dobrocinstva;najveci apsurd je da sad oni na cijoj je muci,znoju,krvi i zivotima predaka izgradjen npr. Bec , dolaze ovdje da bi se divili tim gradjevinama, placaju to zadovoljstvo i uz to su jos sretni ako uopste mogu da dodju ovdje da to vide,a uz to trpe i "ljubaznost" radnika ambasade.
Nikad okupator nije dosao da donese dobro nekom narodu, vec da za sebe izvuce sto vecu korist. Mozda je jedino Napoleon posao sa tom idejom romantizma,ali , sve sto se radi na silu je prokleto.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 02:25 
Veteran
Veteran

Pominjes nam Bec Laoce. Uredu, ali ista situacija je bila i sa Londonom, Parizom, Madridom, itd. I dans bi mogli navesti mnoge primjere. Da li znas onu albansku izreku, "Trepca radi Beograd se gradi".

Sjaj Beca i Peste niko ne osporava, ali i drugi gradovi su se gradili. Uzmimo primjer:Sarajeva, Banja Luke, Tuzle, Mostara, Brckog. Pa i danas su te gradjevine tamo, sve se moze pogledati. Ali o tome evo malo opsirnije.
http://209.85.165.104/search?q=cache:Dd ... =clnk&cd=3

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 12:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Naravno da se uvijek centri izgradjuju.Ti pominjes ostale metropole koje su takodje izgradjeni novcem od pljackanja,samo sto mi nismo bili ni pod Englezima ni pod Spancima,tako da njih nisam iz tih razloga pominjao.
Pominjes tu albansku izreku,a upravo je Beograd najvise izdvajao za Kosovo, tako da to bas i ne stoji.
Ima jedna razlika u tome, da li se gradi nesto u svojoj ili tudjoj zemlji, tj. da li te krade tudjin ili tvoj; mi nemamo nista od toga sto je Bec prepun prelijepih gradjevina,a posredno, svaki Austrijanac ima(turizam i ostalo). Bilo bi potpuno drugacije kad bi oni dolazili kod nas i divili se nasim djelima i za to nam ostavljali novac.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 16:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
laoce je napisao:
mi nemamo nista od toga sto je Bec prepun prelijepih gradjevina,a posredno, svaki Austrijanac ima(turizam i ostalo).

Imali bismo ih i mi da ne moramo svakih pola vijeka graditi sve ispočetka, odnosno da se znamo na pravi način odnositi prema našim starinama.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 17:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Blizzard je napisao:
laoce je napisao:
mi nemamo nista od toga sto je Bec prepun prelijepih gradjevina,a posredno, svaki Austrijanac ima(turizam i ostalo).

Imali bismo ih i mi da ne moramo svakih pola vijeka graditi sve ispočetka, odnosno da se znamo na pravi način odnositi prema našim starinama.

Ne sjecam s bas da su Austrijanci bili pod nama. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 18:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
laoce je napisao:
Ne sjecam s bas da su Austrijanci bili pod nama. :roll:

Bili smo mi sami pod sobom, pa eto šta smo napravili.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2007, 00:17 
Veteran
Veteran

Moj komentar je nacelan Laoce. Bec se gradio i od nasih para, ali je taj isti Bec gradio i u Bosni. Kazao sam da to mozemo vidjeti na priumjerima:Sarajeva, Banja Luke, Mostara, Tuzel, Brckog, itd. Ja mislim da je njihov odnos prema Bosni nakon okupacije bio dosta korektan, bar kada je u pitanju gradnja gradova, puteva, pruga, podizanja fabrika, jer sa Austro-Ugarskom u Bosni pocinje industrija.

Istina London, Pariz , Madrid, Lisabon se nisu gradili od nasih para, ali jesu od tudjih. Kako izgledaju danas njihove kolonije. Mislim, da ces se sloziti sa konstatacijom, jadno, da jadnije ne moze biti.

Mogli smo mi biti na puno visem nivou, kako rece predhodni komentator ali i sami smo tome krivi. Ko nam je kriv sto stalno ratujemo zbog ove ili one ideje, sto prolivamo komsijsku krv potocima. Ko nam je kriv sto srusimo sve ono sto smo 50 godina gradili.Ko nam je kriv sto je olimpijska staza na Trebevicu unistana, sto su unisteni mnogi objekti sagradjeni za Sarajevske olimpijske igre. Samo mi nemoj reci:Vatikan, Njemacka itd. MI smo krivi Laoce, i zbog toga da pomenem Marksa iako sad nije omiljen, koji rece za nas Balkance "da smo moralno smece Evrope".

Dokle trebamo to da budemo, dokle Evropa treba da se bavi nama i nasim odnosima, dokle mislimo rusiti sve ono sto sagradimo, pa svakih 20 ili 50 godina gradimo sve iznova.

Ja bih zelio cuti sta drugi misle o Austro-Ugarskoj i njenom upravljanju Bosnom. Ja sebe ne uzimam mjeriolom svih stvari, ali zelim razmijeniti misljenje na korektan nacin, bez vrijedjanja na licnoj nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Pozdrav Zah

Naknadna napomena.
Izreka "Trepca radi Beograd se gradi" je albanska izreka. Mozda ta kratka konstatacija i nije tacna, ali tako su mislili Albanci. Dakle, to je bio njihov stav, a svaki stav ima svje tri komponente:saznajnu, emocionalnu i prakticnu. Saznajna je da oni tako misli, emocionalna je da za to vezu emocionalna osjecanja iz kojih proizilazi ona treca i najvaznija prakticna komponenta. Kako je ona izgledala znamo svi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2007, 02:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da se gradilo,gradilo se,ne znam koliko se gradilo u Sarajevu(mozda Zemaljski muzej i jos koja zgrada) ili Mostaru,ali u BL i ne mnogo, a i to sto je gradjeno,nije gradila vlast nego pojedinci koji su bili malo sposobniji na ovaj ili onaj nacin.Nisam "rodjeni Banjalucanin" , ali sam procitao par knjiga o BL i svoj zakljucak dajem iz toga.Prava gradnja je pocela tek za vladavine bana Milosavljevica.
Istina je i to da su kolonije drugih osvajaca i gore prolazile, samo, mi zvanicno nismo bili kolonija,a i nekako smo bili preblizu centru moci,mislim da nas ipak nisu u tolikoj mjeri smatrali nizim od sebe kao one koji su bili druge boje koze.Ipak smo se mogli lako utopiti i uklopiti medju njih.
Zato sto stalno ratujemo jesmo krivi , ali ne u potpunosti i ne bas uvijek, odnosno, rijetko sami krojimo svoju sudbinu.Istina jeste da se zadnji rat mozda i mogao izbjeci, ali ostali i nisu.Mozda smo mogli i bolje proci u tim ratovima, ali ko nam je kriv pa uvijek tjeramo neku pravdu, kad zelimo da budemo na pravoj strani, pa zato i izvisimo svaki put, unisti nas jedna strana, dokrajce nas saveznici, pa nam u ratnu odstetu uracunaju i stare ratne brodove koje su od nas tokom rata ukrali, a nakon drugog rata cak ni to.Gdje bi mi danas bili da smo dobili ratnu odstetu nakon prvog i nakon drugog svjetskog rata?A kako bi stajali oni koji su nam to trebali isplatiti, medju ostalima i Austrougarska, odnosno Austrija?
Ako smo mi moralno smece Evrope, kakav je tek moral onih u cijoj se zemlji rodio i onih u cijoj je taj isti Marx zivio?
Sto se tice Trebevica, pa i Olimpijade uopste, za to rat uopste nije kriv, krivi smo mi sami i nas , rekao bih steceni mentalitet.Bio sam u Sarajevu godinu nakon Olimpijade i nista novo nije napravljeno, vec je i staro polako pocelo da se unistava.Da je to bilo u Sloveniji, oni bi na svakoj stazi i skakaonici imali po jednu utrku svjetskog kupa,a Zetra bi bila domacin Svjetskog prvenstva u Hokeju, gdje bi i mi ucestvovali.
A za Trepcu sam vec odgovorio;ako se ne varam , SFRJ je dnevno na KiM slala milion dolara pomoci.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2007, 12:03 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
nekako kad pogledam Bosnu i vidim koliko je zaostala, pitam se koliko bi tek zaostala bila da nije bila pod AU

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2007, 12:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
acrobatico je napisao:
hitler NIKADA nije uživao 100 postotnu podršku njemačkog naroda. NIKADA.

A koji je političar ikada uživao ili uživa? Hitler jeste izvršio puč, ali je nakon toga dobio titulu kancelara, a nakon odlaska tadasnjeg predsjenika vlade koji mu je i dao tu titulu on je preuzeo njegovu poziciju, te spoji te dve funkcije u jednu, svoju... Na narednim izborima 1933. Nacistička stranka je odnela ubedljivu pobedu na izborima. Hitler je pokazao veliku veštinu kada je posrnulu Nemačku industriju, potresanu do tada neviđenim inflacijama uzdigao iz pepela i za manje od 10 godina napravio jednu od vodećih svetskih sila. Naravno da nikada nije uživao potpunu podršku naroda, ali nije ni Tito. Hitler je ubijao svoje nemačke protivnike u zemlji, a šta je radila UDBA? No, to nije tema, te o tome nećemo raspravljati.

Relativno kasno sam se uključio u ovu temu, tako da je velika većina postova ili cenzurisana ili izbrisana (Micelijusovi). Neko je pomenuo neko bežanje na Krf, te ću samo reći da taj nema elementarna znanja o istoriji. Pre toga je malobrojna srpska vojska vođena vojvodama Bojevićem, Stepanovićem i Mišićem (nakon odlaska Šturma), a pod stručnom komandom vojvode Radomira Putnika iz generalštaba. Malobrojna srpska vojska, napadnuta sa dve strane... ovde ću napraviti malu digresiju. Srbi su svojom krivicom napadnuti od strane Bugarske. Bugari nisu bili odlučili kojoj strani da pristupe, te su pregovarali uporedo i sa Antantom i CS. Zahtevali su mali deo Vardarske Makedonije, koja je tada bila u posedu Srbije. Antanta je Srbima za tu Vardarsku Makedoniju nudila kompletan potez od Sandžaka, preko Bosne, sve do obala Jadrana. Nudila im je nešto što Srbija nikada nije imala, izlaz na more, i to na štetu AU, današnje Hrvatske. Srbi su to odbili, a Bugarska uvređena tim odbijanjem je pristupila Centralnim Silama i napala svog prvog logičnog protivnika, Srbiju. No, da nastavim... srpska vojska se predvođena generalštabom provukla kroz klisuru i preko planina išla ka obalama Albanije, napadana konstantno od Albanskih i Turskih pljačkaša.

Vojska je čekala sedmicama na albanskim obalama, jer su saveznici odbijali da pošalju lađe koje će ih evakuisati na sigurno. Tek pod ultimatimum ruskog cara Nikolaja I, da će Rusija potpisati separatni mir, u koliko se Srpska vojska ne preveze na sigurno, kreću lađe iz Marseja koje su za svega nekoliko dana prevezle oko 28000 srpskih vojnika na bezbedno. Nekoliko dana kasnije na Krf i okolna ostrva je došla i sprska vlada zajedno sa kraljem. Taj Srpski vojnik na Krfu je bio u proseku težak oko 35kg, znači radilo se o živim kosturima. Nakon oporavka, koji je došao nečekivano brzo, vojska je prebačena na Solunski front gde se nastavila boriti pod komandom francuskog mašala Saraya. Toliko što se tiče "obeglih kukavica." Izvinjavam se odmah u koliko sam pogrešio u nekim detaljima.

Naišao sam na ovoj temi na konstatacije o AU građenu škola, puteva i sl. Neko je pomenuo da je to rađeno samo da bi se lakše ekploatisala srpska nacija, putevi, itd.. Evo mog pitanja. Turci su bili tu 400 godina, haračili, zlostavljali, itd.. koliko su oni podigli škola, puteva.. ? Druga stvar, činjenica je da je Hrvatska duže vreme bila pod AU, i pogledajte šta je njima svega ostalo od te iste okupatorske AU. Mi se u BL nemamo čime ni pohvaliti, ostao nam je taj arhiv i stara železnička stanica od koje nema koristi.

Elem, moj konkretan odgovor na temu. Mnogo bi stvari moralo da se poklopi u zadnjih 100 godina da bi AU ostala na vlasti. Verovatno tu ne bi bilo mesta za SAD i njima slične. Kakvu bi hegemoniju AU nametnula, i kako bi nama danas bilo, to je stvarno kompleksno pitanje, i mislim da se niko ne može usuditi da daje neke odgovore na takva pitanja, tipa "šta bi bilo, kad bi bilo." Važno je samo napomenuti da je AU i tada bila jedna od ekonomski i industrijski najrazvijenijih zemalja, te je shodno tome predpostaviti da bi sve ostale države koje su se nalazile unutar tog velikog carstva sigurno poprimila mnogo od tog razvoja, te ne bismo kaskali 300-400 godina, kao što kaskamo iza vodećih evropskih i svetskih zemalja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2007, 14:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da smo bili pod AU sve te godine, a ne pod Turskom, danas bi svi ,vjerovatno , bili katolici (unijacenje u 18. vijeku),znaci izgubili bi vjeru, a kroz vjeru moguce i naciju( nisam vjernik, ali priznajem da je crkva odigrala veliku ulogu u ocuvanju nacije).
Da bi bili razvijeni nego pod Turcima, to je sigurno,ali sigurno ne kao jezgro, tj. Austrija (Hrvatska je sve te godine bila pod AU, pa nije isto razvijena).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2007, 17:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Mani tih vjerovatnosti... Da smo hteli menjati veru, menjali bi je za onih 400 godina pod Turskom vlašću, kada je svaki prelazak na Islam značio raznorazne beneficije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2007, 21:06 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2007, 16:21
Da smo bogdom ostali pod njihovom zastavom.Bili bi davno u EU,nebi bilo rata,nacionalizma,podjela,genocida,mrznje itd...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2007, 21:31 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
blackhand malo si se preracunao, hitler je za manje od 5 godina uzdigao Njemacku iz pepela i stvorio svj. velesilu, a ne za 10 god. ;)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2007, 22:30 
Veteran
Veteran

Austro-Ugarska je bila visenacionalna drzava, takom da ne dijelim mislenje, da bi se manje nacije utopile u vece. U BiH se puno gradilo. Tada pocinje industrija, gradnja puteva, pruga, skola. Bio je to veliki iskorak za BiH u svakom pogledu.

Ne znam, cini mi se da bi svim narodima u BiH bilo bolje. BiH bila puno razvijenija, a sto je najvaznije promijenila bi se svijest ljudi po mnogim pitanjima. Naravno, to je moje misljenjenje, ali nemam nista protiv ako neko drukcije misli.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 121 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]