acrobatico je napisao:
hitler NIKADA nije uživao 100 postotnu podršku njemačkog naroda. NIKADA.
A koji je političar ikada uživao ili uživa? Hitler jeste izvršio puč, ali je nakon toga dobio titulu kancelara, a nakon odlaska tadasnjeg predsjenika vlade koji mu je i dao tu titulu on je preuzeo njegovu poziciju, te spoji te dve funkcije u jednu, svoju... Na narednim izborima 1933. Nacistička stranka je odnela ubedljivu pobedu na izborima. Hitler je pokazao veliku veštinu kada je posrnulu Nemačku industriju, potresanu do tada neviđenim inflacijama uzdigao iz pepela i za manje od 10 godina napravio jednu od vodećih svetskih sila. Naravno da nikada nije uživao potpunu podršku naroda, ali nije ni Tito. Hitler je ubijao svoje nemačke protivnike u zemlji, a šta je radila UDBA? No, to nije tema, te o tome nećemo raspravljati.
Relativno kasno sam se uključio u ovu temu, tako da je velika većina postova ili cenzurisana ili izbrisana (Micelijusovi). Neko je pomenuo neko bežanje na Krf, te ću samo reći da taj nema elementarna znanja o istoriji. Pre toga je malobrojna srpska vojska vođena vojvodama Bojevićem, Stepanovićem i Mišićem (nakon odlaska Šturma), a pod stručnom komandom vojvode Radomira Putnika iz generalštaba. Malobrojna srpska vojska, napadnuta sa dve strane... ovde ću napraviti malu digresiju. Srbi su svojom krivicom napadnuti od strane Bugarske. Bugari nisu bili odlučili kojoj strani da pristupe, te su pregovarali uporedo i sa Antantom i CS. Zahtevali su mali deo Vardarske Makedonije, koja je tada bila u posedu Srbije. Antanta je Srbima za tu Vardarsku Makedoniju nudila kompletan potez od Sandžaka, preko Bosne, sve do obala Jadrana. Nudila im je nešto što Srbija nikada nije imala, izlaz na more, i to na štetu AU, današnje Hrvatske. Srbi su to odbili, a Bugarska uvređena tim odbijanjem je pristupila Centralnim Silama i napala svog prvog logičnog protivnika, Srbiju. No, da nastavim... srpska vojska se predvođena generalštabom provukla kroz klisuru i preko planina išla ka obalama Albanije, napadana konstantno od Albanskih i Turskih pljačkaša.
Vojska je čekala sedmicama na albanskim obalama, jer su saveznici odbijali da pošalju lađe koje će ih evakuisati na sigurno. Tek pod ultimatimum ruskog cara Nikolaja I, da će Rusija potpisati separatni mir, u koliko se Srpska vojska ne preveze na sigurno, kreću lađe iz Marseja koje su za svega nekoliko dana prevezle oko 28000 srpskih vojnika na bezbedno. Nekoliko dana kasnije na Krf i okolna ostrva je došla i sprska vlada zajedno sa kraljem. Taj Srpski vojnik na Krfu je bio u proseku težak oko 35kg, znači radilo se o živim kosturima. Nakon oporavka, koji je došao nečekivano brzo, vojska je prebačena na Solunski front gde se nastavila boriti pod komandom francuskog mašala Saraya. Toliko što se tiče "obeglih kukavica." Izvinjavam se odmah u koliko sam pogrešio u nekim detaljima.
Naišao sam na ovoj temi na konstatacije o AU građenu škola, puteva i sl. Neko je pomenuo da je to rađeno samo da bi se lakše ekploatisala srpska nacija, putevi, itd.. Evo mog pitanja. Turci su bili tu 400 godina, haračili, zlostavljali, itd.. koliko su oni podigli škola, puteva.. ? Druga stvar, činjenica je da je Hrvatska duže vreme bila pod AU, i pogledajte šta je njima svega ostalo od te iste okupatorske AU. Mi se u BL nemamo čime ni pohvaliti, ostao nam je taj arhiv i stara železnička stanica od koje nema koristi.
Elem, moj konkretan odgovor na temu. Mnogo bi stvari moralo da se poklopi u zadnjih 100 godina da bi AU ostala na vlasti. Verovatno tu ne bi bilo mesta za SAD i njima slične. Kakvu bi hegemoniju AU nametnula, i kako bi nama danas bilo, to je stvarno kompleksno pitanje, i mislim da se niko ne može usuditi da daje neke odgovore na takva pitanja, tipa "šta bi bilo, kad bi bilo." Važno je samo napomenuti da je AU i tada bila jedna od ekonomski i industrijski najrazvijenijih zemalja, te je shodno tome predpostaviti da bi sve ostale države koje su se nalazile unutar tog velikog carstva sigurno poprimila mnogo od tog razvoja, te ne bismo kaskali 300-400 godina, kao što kaskamo iza vodećih evropskih i svetskih zemalja.