Revan je napisao:
To je frigijski modus, takav je zbog karakteristične male sekunde.
Dorski podsjeća na renesansnu muziku, ima ga i u narodnoj muzici nekih zapadnoevropskih naroda
Slažem se, možda ponajviše frigijski španski. Mada malo ''miriše'' i na istok zbog intervala mala sekunda-velika terca.
Dorski sam spomenuo imajući u glavi pjesmu ''Oye Como Va'', gdje Santana svira baš taj modus i naglašava šesticu zbog akorda Am6 koji dominira melodijom(možda čak i Am7/6 ili Am13, ne sjećam se više).
Ali ljudi, stvarno je priča otišla u qrac. Muzičar ili umjetnik je po meni svako ko može iz drugih ljudi izvući nekakvu emociju ili podstaknuti ih na razmišljanje. To je na kraju krajeva i najvažnije, da se mi pronađemo u toj muzici. Da li pod tim neko smatra 3 tona odlično uklopljena, 5 energičnih rifova koji odvaljuju bubrege ili nekakav ''solo run'' od 30 tonova, to je već stvar ukusa a ukusi su različiti i o tome ne traba raspravljati. Činjenica je i da čovjek sa godinama postaje zreliji i što se tiče muzičkog ukusa i da se ukus mijenja pa te neke stvari na koje si se ranije palio počinju smarati.
aleksandartadic je napisao:
moras shvatiti da je G3 mesto gde oni uglavnom pokazuju sta znaju ... jebiga jedan gitarista i jos dvojica njih ... a samo je dan je najbolji .. a niko od njih ne bi da ispadne loser.
Ti stvarno vjeruješ, pored svih tih godina koje su ti ljudi proveli u muzici, da se oni još uvijek lože na to ko je bolji i ko će ispasti luzer, pa to je smiješno. Ljudi uživaju u onome što rade i još su dobro plaćeni za to. Boli njih kita što će jedan aleksandartadic iz banjaluke reći da je Satch poderao Vai-a na tom i tom koncertu ili obratno. Oni su te komplekse davno prevazišli.
I da, jeste najvažnija melodija, bar po meni. Uho je krajnje i najvažnije mjerilo kvaliteta. Ja lično sam više skloniji prirodnim naukama i matematici pa često imam potrebu da sve izanaliziram, pa tako i muziku. To ne znači da je to jedini ispravan put. Teorija može proširiti vidike, pomoći da sagledaš stvari iz drugog ugla ali isto tako je mnogo primjera potpuno muzički neobrazovanih ljudi koji su napravili remek djela. Ne znam da li ste čuli za grčkog pijanistu Yanni-a, čovjek je svirao u pop-rok bendu, nema dana muzičkog obrazovanja a postao je svjetski poznat kompozitor. Koncert ''Live at Acropolis'' je meni jedan od najboljih koncerata koji sam pogledao u životu.
Zajebite prepucavanja, hajde da pričamo opušteno.