banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jun 2025, 07:54

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 84 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2007, 13:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Dak je napisao:
recimo da se dokaze bez sumnje, i ateistima i vjernicima, da Bog ne postoji, da li bismo mi prestali da psujemo Boga, Hrista, i sve svece sa kalendara, ili bismo i dalje podizali pogled ka nebu i proklinjali Boga svaljujuci svu, ama bas svu krivicu, na Njega?

Psovali bismo tad DNK, jajašca i spermatozoide, a ni Darvin ne bi bio pošteđen.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2007, 14:04 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Dak je napisao:
Ma znas ono kad krene rasprava kako je teorija evolucije kriva za ratove, pa onda ljudi krenu da argumentiraju kako je religija vise ratova skrivila, i tako u krug...

Daj mi jedan primjer kad je evolucija uzrokovala ratove.

Dak je napisao:
Johne, moras mi dozvoliti da se ne slozim s tobom.

Znaš kako je jedan pametan čovjek jednom rekao: ne trebam onog ko misli kao ja. ;)

Dak je napisao:
Ti polazis od toga da ljudi, "indoktrinirani" religijskim ucenjima ubijaju druge i ti marljivo kreces da trazis kontradikcije u Bibliji. Ali da li si se zapitao kako to, da ti ljudi, sa iskrenom vjerom u Boga, indoktrinirani Biblijskom pricom o nastanku svijeta, koji ubijaju druge, nisu indoktrinirani zapovjestima poput "ljubi bliznjeg svoga kao samog sebe"???

Religija bez vjernika ne može da postoji.
Kad je religija ograničena na pojedinca (tebe, Damaskina, Vadera i dr.) nema nikakvih problema. Ali kad kad religija počne da utiče da milioni ljudi u Africi umiru od side, da Buš napadne Irak jer mu je Bog u snu rekao da to učini, kad iz škola izbacuju Darvina, a ubacuju kreacionizam i vjeronauku, kad popove konsultujemo o pitanjima braka i seksa, onda je religija ogroman problem s kojim čovječanstvo treba da se izbori.

Kad šizofrenik ubije čovjeka jer mu je glas u glavi rekao da to učini, mi ga propisno kaznimo i kažemo da je bio bolestan. Kad vjernik zbog svojih vjerskih uvjerenja ubije čovjeka, mi ga kaznimo, ali iz nekog čudnog razloga imamo ogromno poštovanje prema religiji.
Kad šizofrenik čuje glasove u glavi mi nećemo reći da su ti glasovi realnost, koliko god mu ti glasovi sugerisali da čini dobro prema ljudima i koliko god ga činili boljim čovjekom.

Dak je napisao:
Ne mogu ja reci da je dinamit kriv za ratove iako je njegova svrha unistavanje, bilo stijena pri izgradnji pruge bilo pri ubijanju ljudi.

Razlika između dinamita i boga je u tome što imamo prilično dobre dokaze da dinamit postoji.

Dak je napisao:
Pitanje za sve nas: recimo da se dokaze bez sumnje, i ateistima i vjernicima, da Bog ne postoji, da li bismo mi prestali da psujemo Boga, Hrista, i sve svece sa kalendara, ili bismo i dalje podizali pogled ka nebu i proklinjali Boga svaljujuci svu, ama bas svu krivicu, na Njega?

Kad bi opšteprihvaćena činjenica bila da bog ne postoji, onda bi ljudi sve uzroke za dobro i zlo tražili među ljudima, pa bi pokušali da poduzmu nešto da poboljšaju nešto što im smeta, npr. Npr. shvatili bi da se samo jednom živi, da nema zagrobnog života, pa bi više uživali u životu, bez strepnje šta će ih zadesiti u životu nakon smrti. I ne bi čekali da Bog rješava njihove probleme, već bi sami pokušali to da urade.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2007, 14:14 
Veteran
Veteran

Dak je napisao:
kad posmatras krivulju demografskog rasta, vidis da ta krivulja naglo pada kako ides nazad u istoriju. Znaci da je u jednom trenutku u istoriji bilo veoma malo ljudi, mozda stotinu, mozda hiljadu, a mozda i samo jedan covjek, ali kome je bila potrebna i zena, da se razmnoze. Mozes li mi ti naucno objasniti taj paradoks?

Nisam siguran da razumijem pitanje, ali pročitaj temu "Majka Afrika" na "Nauci". "Adam" je zaista postojao, ali ne prije 10.000 godina, kako kažu kreacionisti nego prije 60.000 godina. Genetskom analizom je utvrđeno da su svi ljudi na planeti potomci jednog muškog pretka. Ne znači da je taj jedan muški predak bio jedini tad na planeti, nego samo da su jedino njegovi preci preživjeli. A "Eva" je moglo da bude hiljade.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2007, 14:49 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
Citiraj:
Daj mi jedan primjer kad je evolucija uzrokovala ratove.

Izgleda da se nismo razumjeli, ja nisam niti cu ikada reci da je evolucija ili religija kriva za ratove, vec kazem da su ljudi krivi za ratove.

Citiraj:
Razlika između dinamita i boga je u tome što imamo prilično dobre dokaze da dinamit postoji.

Da recimo Bog bude naucno dokazan kao postojeci, da li bi nam bilo lakse sto hiljade ljudi gine i dalje?

Citiraj:
Kad bi opšteprihvaćena činjenica bila da bog ne postoji, onda bi ljudi sve uzroke za dobro i zlo tražili među ljudima, pa bi pokušali da poduzmu nešto da poboljšaju nešto što im smeta, npr. Npr. shvatili bi da se samo jednom živi, da nema zagrobnog života, pa bi više uživali u životu, bez strepnje šta će ih zadesiti u životu nakon smrti. I ne bi čekali da Bog rješava njihove probleme, već bi sami pokušali to da urade.

Tek kad uvidimo da (ne)postojanje Boga nije problem vec mi sami, nasa dvolicnost, licemjerje, onda cemo moci da rijesimo probleme, a ti problemi nisu problemi jedne vece ili manje grupe ljudi vec svakog od nas pojedinacno, i ti ne mozes da izlijecis moje licemjerje kao ni ja tudje. Ako je nas problem licemjerje, ljudska pohlepa, zloba, a to svi znamo, zasto danas imamo ljudi koji ne vjeruju u Boga pa opet su licemjerni i pohlepni, a zbog te pohlepe stradavaju vise ljudi nego od side, a ne lijece taj problem kod sebe nego samo kod drugih? Da li oni cekaju da se rijesi pitanje postojanja Boga da bi krenuli da rijesavaju problem?

Da li je Sveto Pismo krivo zato sto George Bush tvrdi da je cuo glas u snu koji mu kaze da napadne Irak? Da li zbog toga moramo da poreknemo postojanje Boga, da bi oduzeli alibi Bushu iako Bog mozda i postoji? Danas imas ljudi koji vjeruju u Boga jer im je besmisleno prihvatiti teoriju da je sve nastalo slucajno, iako ne citaju nijednu Svetu Knjigu, kako da njih razuvjerimo da Bog postoji? Zasto bi moja misija poricanja postojanja Boga bila plemenitija od misije onoga koji zeli da dokaze postojanje Boga? Da li je Bog zao zato sto ljudi ubijaju u njegovo ime a ne drze se osnovnih zapovjesti? (Ne)postojanje Boga nije problem nasih potreba u datom trenutku vec cinjenica, koja moze da se dokaze ili opovrgne.

Ti kazes: "Kad bi opšteprihvaćena činjenica bila da bog ne postoji". Vidis, uzimas zdravo za gotovo da Bog ne postoji i samo treba da se dokaze, ali sta je sa milionima onih koji ne idu u crkvu i ne mole se a vjeruju svim srcem i umom da Bog postoji? Ja opet kazem, ne dirajmo dinamit :-) ne dirajmo Boga, ucimo ljude da budu ljudi, mijenjajmo svijet tako sto cemo svoju djecu uciti ne osveti, ne pohlepi, ne utrkivanju sa drugima, vec solidarnosti, pomaganju, i slicnome. Krenimo od ovog foruma, tako sto cemo uciti da pricamo otvoreno, iskreno, bez vredjanja, jedni sa drugima, a ne jedni protiv drugih.

Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2007, 15:15 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2005, 17:26
John mislim da si malo pretjerao i da Dawkins lose utice na tebe jer kod tebe vidim sve manje ljubavi i tolerancije a sve vise mrznje. Ne mozes sve generalizovati i stavljati u isti kos. (sto Dawkins radi) Da nema religija ne bi bilo ni majke Tereze, ni sirotista u Indiji, ni Baha, ni savremene nauke ciji su pioniri bili svi od reda vjernici, ni Mozaika koji u Bluci organizuje proslave za beskucnike, hrani gladne, posjecuje bolesnike na Onkologiji....
Ljudi zloupotrebljavaju religiju kao sto zloupotrebljavaju politiku i sve ostalo. Ne optuzuj Boga za ono sto navodno njegovi sljedbenici cine. Isus je kazao "ljubite neprijatelje" i "ako te udare po jednom obrazu okreni i drugi". Ja te molim da prije nego sto nastavis konverzaciju na ovom forumu procitas jevandjelja. (to mozes uraditi za jedan dan; prve cetiri knjige novog zavjeta) Vidjeces ogromnu razliku izmedju Isusovog zivota i njegovog ucenja i mnogih koji se zovu njegovi sljedbenici.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2007, 15:30 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Zašto je razapeo Isusa? Mogao je da ljudima oprosti grijehe i bez razapinjanja jadnog čovjeka.

Ti ne razumjes osnovnu poruku Hriscanstva. Nije Bog razapeo jadnog covjeka da bi ljudima oprostio grijehe vec je razapeo samog sebe. Zato sto on nije samo ljubav vec je i sveti i pravedni Bog. Kao i svaki sudija on mora da zadovolji zahtjeve pravde. Ali za razliku od svih ovozemaljskih sudija, Bog je odlucio da sam plati kaznu za moje i tvoje zlocine da bi smo ti i ja mogli da budemo oslobodjeni. Na krstu nije umirao jadni covjek koga je Bog kaznjavao, vec sam Bog koji je toliko volio covjeka da je dao dobrovoljno svoj zivot za njega. Koliko god razmisljao o krstu, ja ne mogu da shvatim takvu ljubav. Ta ljubav je promjenila moj ziovot i od alkoholicara, kradljivca koji je bio i u zatvoru, seksualnog zavisnika stvorila covjeka koji zivi za druge i ima samo jedan cilj: da svojim zivotom ljudima pokazem Bozju ljubav.
Preporucujem ti da procitas malo vise o osnovnoj poruci Biblije na mom blogu:
http://mozaik.blog.ba/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2007, 15:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
*Siletina* je napisao:
Imam ja jedno veoma primitivno pitanje al veoma ozbiljno za sve vjernike u Boga.
Kada izgubimo nekoga bliskog u familiji, kazemo Bog nas testira, kusava itd... Isto tako kazemo da Bog odreduje nasu sudbinu i zna svaki nas korak i da je on svugdje oko nas. Pitanje :
Zasto nas Bog testira kad zna unaprijed sta ce svako od nas da uradi? On je nas kreator kako mnogi kazu. On nam sudbinu kreira. Znaci Bog nas stvara onakvim kakvi jesmo a na kraju nam sudi za to isto. Daj se malo upitajte.

Потпуно погрешно. Пре свега, не кажемо да је смрт наших ближњих тест и искушење. Кажемо да је Бог тако одлучио. И заиста, Бог одлучује колико ће коме бити дато живота, тј. времена да се покаје.

БОГ НЕ ОДРЕЂУЈЕ НЕЧИЈУ СУДБИНУ. Такво веровање НИКАДА није било део Правосалвља, јер се коси са слободом људске воље да одабире свој животни пут. Такво веровање је одлика неких протестантских праваца попут Калвинизма, и мухамеданске секте која верује у "кисмет", што је заправо "судбина".

Бог нас је створио као слободна бића са слободном вољом. У Православљу судбина није нешто што нам је зацртано и што не можемо избећи, него је наша прошлост, пут који смо сами изабрали.

Парадокс који си ти ивде изнео у вези судбине је заправо показатељ колико је веровање у судбину као нешто унапред зацртано - погрешно, и твоје питање је одлично за мухамеданце. Пошто то није део Правосалвне вере, ми можемо само на то да скренемо пажњу и да посматрамо како ће мухамеданци из тога да се избатргају. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2007, 15:58 
Majstor
Majstor

E još samo kad bi ti Maran Ata izbacio smiley-je iz svojih postova pa da te ljudi ozbiljno shvate, ovako samo postaješ svakome primjer lošeg vjernika bez obzira kakve su tvoje namjere.

Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2007, 16:00 
Veteran
Veteran

Dak je napisao:
Tek kad uvidimo da (ne)postojanje Boga nije problem vec mi sami, nasa dvolicnost, licemjerje, onda cemo moci da rijesimo probleme

Ali, Dak, to se nikad neće desiti. Kako edukovati ljude koji odbijaju da budu egukovani?

Dak je napisao:
Da li je Sveto Pismo krivo zato sto George Bush tvrdi da je cuo glas u snu koji mu kaze da napadne Irak? Da li zbog toga moramo da poreknemo postojanje Boga, da bi oduzeli alibi Bushu iako Bog mozda i postoji?

Ne, nego zbog drugih razloga koje sam naveo na ovoj ili drugoj temi.

Dak je napisao:
Danas imas ljudi koji vjeruju u Boga jer im je besmisleno prihvatiti teoriju da je sve nastalo slucajno

Zato što ništa i nije nastalo slučajno. Neobrazovanost rađa sujevjerje.

Dak je napisao:
kako da njih razuvjerimo da Bog postoji?

Edukacijom.

Dak je napisao:
Da li je Bog zao zato sto ljudi ubijaju u njegovo ime a ne drze se osnovnih zapovjesti?

Ne nego zbog drugih razloga (vidi "Kontradikcije u Bibliji").

Dak je napisao:
Ti kazes: "Kad bi opšteprihvaćena činjenica bila da bog ne postoji". Vidis, uzimas zdravo za gotovo da Bog ne postoji i samo treba da se dokaze

To je bio odgovor na tvoje pitanje. Ja na osnovu raspoloživih dokaza vjerujem da bog ne postoji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2007, 16:04 
Veteran
Veteran

duhovni prijatelj je napisao:
Citiraj:
Zašto je razapeo Isusa? Mogao je da ljudima oprosti grijehe i bez razapinjanja jadnog čovjeka.

Ti ne razumjes osnovnu poruku Hriscanstva. Nije Bog razapeo jadnog covjeka da bi ljudima oprostio grijehe vec je razapeo samog sebe. Zato sto on nije samo ljubav vec je i sveti i pravedni Bog. Kao i svaki sudija on mora da zadovolji zahtjeve pravde. Ali za razliku od svih ovozemaljskih sudija, Bog je odlucio da sam plati kaznu za moje i tvoje zlocine da bi smo ti i ja mogli da budemo oslobodjeni. Na krstu nije umirao jadni covjek koga je Bog kaznjavao, vec sam Bog koji je toliko volio covjeka da je dao dobrovoljno svoj zivot za njega.

O tom ja i govorim, duhovni prijatelju. To da je Isus bio bog *vjeruju* samo hrišćani.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2007, 16:21 
Veteran
Veteran

kod tebe vidim sve manje ljubavi i tolerancije a sve vise mrznje

Kako da pokažem toleranciju? Mogu jedino da se povučem iz diskusije, ali svaki put postavite dodatna pitanja i ja pokušavam da odgovorim na sva. I svaki put objašnjavam istu stvar - da je vjera *subjektivan* osjećaj i nema veze sa objektivnošću i realnošću.
Ja sam svjestan da analogije poput one između vjernika i šizofrenika vjerovatno vrijeđaju vjernika, ali kako da objasnim poentu onoga što želim da kažem? Kako ja da objasnim bilo šta što se kosi sa logikom i razumom? Drugo, ljudi podrazumijavaju da je o religiji zabranjeno diskutovati. Da raspravljamo o tome da li je bolji Windows ili Linux ili koja politička partija ima bolji program, vjerovatno ne bi mislio da sam drzak i da želim da vrijeđam.
Zašto je meni kao ateisti zabranjeno da izrazim svoje mišljenje?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2007, 16:22 
Majstor
Majstor

DELETED

PS: da ne pomisli neko da sam dosadan. :-)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2007, 16:35 
Veteran
Veteran

Dak je napisao:
Reci mi Johne, zasto su ljudi sujeverni pa vjeruju u Boga, da li mislis da ja zbog svog sujeverja (neobrazovanosti) vjerujem u Boga i da cu kroz obrazovanje da postanem ateista?

Mislim da bi svako čovjek trebalo da traži dokaze za ono što vjeruje. Ne mora biti neobrazovanost, može da bude i nezainteresovanost za realnost.
Moj rođak je bio na hodočašću u Jerusalimu i prisustvovao je (vi bolje znate) onom događaju kad se svijeće spontano zapale. On je po automatici prihvatio to kao čudo, a da nije ni probao da nađe racionalnije objašnjenje.
Tamo u nekom gradu u Italiji jednom godišnje nose krv nekog sveca koja baš u taj dan postaje tečna i ogromna masa ljudi to prihvata kao čudo, ni ne pokušava da razumije šta se dešava. U Bijeljini se pojavi mrlja na nekom drvetu i odmah ga proglase ukazanjem. U Hrvatskoj žena ispeče kolače i nađe na jednom kolaču mrlju koja nju podsjeća na Bogorodicu i vijest obiđe cijelu Hrvatsku da se radi o čudu.
Ljudi jednostavno nisu zainteresovani za realnost.
Kad navedem citate velikih mislilaca, nađete se uvrijeđenim...

Nisu svi oko mene ateisti, pa da ja ne znam da bi se uvrijedili. Skoro sva rodbina su veliki vjernici i dosta mojih prijatelja. Ali mislim da niko od njih neće reći: da, seks prije braka je grijeh, spavaću na tvdom i misliti o smrti da se ne dovedem u iskušenje. Radije će saslušati šta pop ima da kaže, pa će reći: e, ja se s tim ne slažem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2007, 16:41 
Veteran
Veteran

Dak je napisao:
DELETED

PS: da ne pomisli neko da sam dosadan. :-)

Heheh, mislim da ću i ja tvojim stopama. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2007, 16:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Not now, John! je napisao:
Citiraj:

Ti ne razumjes osnovnu poruku Hriscanstva. Nije Bog razapeo jadnog covjeka da bi ljudima oprostio grijehe vec je razapeo samog sebe. Zato sto on nije samo ljubav vec je i sveti i pravedni Bog. Kao i svaki sudija on mora da zadovolji zahtjeve pravde. Ali za razliku od svih ovozemaljskih sudija, Bog je odlucio da sam plati kaznu za moje i tvoje zlocine da bi smo ti i ja mogli da budemo oslobodjeni. Na krstu nije umirao jadni covjek koga je Bog kaznjavao, vec sam Bog koji je toliko volio covjeka da je dao dobrovoljno svoj zivot za njega.

O tom ja i govorim, duhovni prijatelju. To da je Isus bio bog *vjeruju* samo hrišćani.

Ne radi se o tome ko u to vjeruje vec sta je on vjerovao i da li je to tacno. Ne mozemo za Isusa reci da je bio samo dobar covjek ili vjerski ucitelj kad je on za sebe tvrdio mnogo vise. Postoje samo tri opcije u vezi Isusa, ili je bio lazov ili ludak ili je govorio istinu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2007, 17:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Not now, John! je napisao:
Zašto je meni kao ateisti zabranjeno da izrazim svoje mišljenje?

Apsolutno nije problem. Problem je sto Dawkins-ov nacin izrazavanja ne pomaze rjesenju problema vec ga samo produbljuje. Ti nisi zaista zainteresovan za odgovore na pitanja koja postavljas. Sve sto ti zelis jeste da dokazes svoj stav. To nije dobar stav za iskrene tragaoce za istinom bez obzira na kojoj strani bili. Nazalost vecina ljudi na ovom forumu su takvi.
U isti kos trpas crkvene insitucije i Boga. Govoris o dogmama a u Bibliji nema ni jedne dogme. Govoris o zabrani postavljanja pitanja a Biblija je prepuna pitanja cak i sumji upucenih Bogu. Kako mozemo diskutovati o biblijskom Bogu ako nikad nisi procitao Bibliji i sve sto znas su informacije iz druge ruke?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2007, 17:21 
Majstor
Majstor

Ma Johne, ja nigdje nisam rekao da sam uvredjen a to sam vec rekao jednom. Isto tako ja svoje postove pisem vjerovatno duze nego drugi samo zato sto svaku recenicu formulisem tako da ne zvuci uvredljivo. Sad ja ispadam neki tamo uvredjeni vjernik. Meni je krivo zbog svega sto se desava u svijetu zbog vjerskih fanatika, ali ni prije 15 godina, ni sada mi ne pada na pamet da ja osudim bilo koga drugog osim covjeka samog koji svjesno ide i ubija. To je moj pristup problemu. Ja nisam u zivotu vidio vece egoiste od pojedinaca koji slijede Istocni put ali opet ne kazem da ih je Istok ucinio takvima.
A sto se tice nezainteresovanosti za realnost, vjerovatno si mislio na ljude koji nemaju kriticki, istrazivacki um koji ne prihvata odmah sve zdravo za gotovo. Jedan momak koji je sluzio u Bileci je procitao najvise knjiga u istoriji kasarne, samo strucne knjige i enciklopedije je citao, znaci ima istrazivacki um, pa je opet vjernik. :-)

Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2007, 22:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Ово стварно постаје потпуно бесмислено....

Сад невезано за Свето Писмо (за чије потпуно разумјевање ил барем схватање треба заиста или огромно образовање или потпуно чисто срце) посматрам ваше резоновање и питам се сад да ли сте уопште читали иједно озбиљније дјело у животу.

На шта личи ваше поимање нпр. Шекспирове "Буре", "Браће Карамазова" Достојевског, "Чаробног бријега" Томаса Мана, "Игре стаклених перли" Хесеа итд...ако их тумачите овако плитко и баналистички као што то чините са библијским цитатима...Да ли ви свеколику сиболику као универзално средство кроз које проговара Узвишено, сецирате истом овом "балван" ерминевтиком?
Какве закључке извлачите из сличне литературе?

Или слична дјела (као уосталом и Библију) нисте ни читали?

Пишете ли књижевне критике о дјелима које познајете на основу тог што сте "гледали филм"?

Потпуна необразованост и примитивизам...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2007, 22:25 
Veteran
Veteran

Damaskin je napisao:
Сад невезано за Свето Писмо (за чије потпуно разумјевање ил барем схватање треба заиста или огромно образовање или потпуно чисто срце) посматрам ваше резоновање и питам се сад да ли сте уопште читали иједно озбиљније дјело у животу.
На шта личи ваше поимање нпр. Шекспирове "Буре", "Браће Карамазова" Достојевског, "Чаробног бријега" Томаса Мана, "Игре стаклених перли" Хесеа

Ali...
Šekspirova "Bura" - fikcija
"Braća Karamazovi" Dostojevskog - fikcija
"Čarobni brijeg" Tomasa Mana - fikcija
"Igra staklenih perli" Hermana Hesea - fikcija
"Biblija" više autora - ?

Više puta sam rekao da ne smatram Bibliju bezvrijednom. Tamo ima prelijepih citata koji su me oduševili (npr. onaj: Sve mi je dozvoljeno, ali nije sve na korist). Ali ne smatram Bibliju zakonom, pa ispada da vrijeđam vjernike.

-----

Stvarno ove diskusije oduzimaju previše vremena, pa ću se od sad javljati samo kad budem imao nešto novo da kažem.
Poz.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2007, 01:20 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jan 2006, 13:34
Dak, moras da pojmis jednu cinjenicu. Ljudi nisu jednostavni nastali kao u slucaju Adama i Eve. Ljudi su nastali evolucijom majmuna. Mi smo svi jos uvijek majmuni ali napredniji od onih koje danas smatramo majmunima i svaki dan smo sve vise i vise napredniji.

Priznali mi to sebi ili ne, ali u ime religije je proliveno najvise krvi na ovom svijetu. To je neoboriva cinjenica.

Sto vise citam vise se zgrozavam... Jos malo pa ce John postati neki antihrist samo zato sto ne vjeruje u Boga. Evo vidim vec se prica kako je ogorcen svijetom, kako je sve za njega crno - navodi na neki sotonizam, ili na neka sektaska ucenja.

Kao sto sam vec rekao. Ja sam nevjernik tj. ateista ali postujem ljude koji vjeruju i uvijek cu prijatelju otici i na Bozic i na Bajram. Nemam nista protiv vjere, svako ima pravo da misli sta hoce i da vjeruje u sta hoce. Glupo je uopste da se vodi bitka izmedju nevjernika i vjernika. Koliko god ljudi djelovali religiozno malo je iskrenih vjernika.

Nikad se nece dokazati da Bog postoji niti da ne postoji... To je stvar covjeka. Na neka pitanja ljudski um nikad nece imati odgovora...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 84 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]