Citiraj:
Šta? Citati su netačni?
"Ниђе вез"е се управо односило на , што би рекао Ђура "баналистићку" перцепцију Светог Писма...
Нисам хтио ово, али вучеш за језик, па онда ајд'мо редом:
Дакле - Јеванђеље по Јовану, глава 5 стихови 30-33:
Ја не могу ништа чинити сам од себе; како чујем онако судим, и суд је мој праведан; јер не тражим воље своје него вољу Оца који ме је послао. Ако ја сведочим за себе, сведочанство моје није истинито.
Има други који сведочи за мене; и знам да је истинито сведочанство што сведочи за мене. Ви посласте к Јовану, и посведочи вам за истину;
Ја не могу ништа чинити сам од себе
не свједочи о некаквој нужности или ограничености Бога Логоса - Сина Божијега,
већ напротив о
синергији, о
омоусији, личности Оца и Сина, тј Бога Свете Тројице.
Ове ријечи се такође и пророчки односе на будуће "месије" које ће долазити након Христа који свједоче у своје име, за себе,
а Христос, иако савршени бог, непрестано демонстрира своје бескрајно смирење, скромност и љубав према људском роду,своју усклађеност воље са Личношћу Оца, учећи нас на најбољи могући начин, а то је својим
примјером.
Христос на много мјеста у Јеванђељу указује на несталност људске природе: фарисеји шаљу изасланике св.Јовану Крститељу да га питају ко је он и ко је Христос и Јован свједочи, ја сам само глас који најављује Месију, и свједочи да је он оваплоћен у личности Исуса Назарећанина.
Фарисејима онда ни ово свједочанство није било довољно, а Јеванђеље свједочи да се нису заинтересовали шта је то што Христос учи, већ су сво своје вријеме и енергију посветили да нађу "ману" или неки "преступ" Исусу, потајно гајећи мржњу према њему, јер им се није допадало оно што су чули од њега.
А ја не примам сведочанства од човека, него ово говорим да се ви спасете.Он беше видело које гораше и светљаше, а ви се хтесте мало времена радовати његовом светљењу.
А све да су га фарисеји и свијет прихватили, Његов циљ није био човјекоугађање нити политичко или друштвено признавање, већ отривање Истине, икономије-устројства спасења људском роду.
То је оно искушење којим га Сатанаило куша након 40дневног поста у пустињи, када му каже "све ово је твоје, само ако ми се поклониш", дакле царство земаљско. Христос непрекидно понавља:
"Царство моје није од овог свијета...јер, гле, Царство Небеско је унутра у вама...Господу богу се клањај и Њему једином служи...Нисам дошао да творим вољу своју, него вољу Оца који ме је послао..."
Али ја имам сведочанство веће од Јованова; јер послови које ми даде Отац да их свршим, ови послови које ја радим сведоче за мене да ме Отац посла.
Да ли је био сличан човјек на Земљи?
Да ли је неко причао овако прије Њега?
Да ли су нечије ријечи оставиле дубљег трага међу људима?
Да ли можете да нађете нешто љепше, љубавније и топлије од бесједе на гори? Од личности Исусове? Да ли је иједан месија прије и после њега, од свих који су обећавали блаженство својим следбеницима и заклињали се у љубав према људима дао самог себе за њих?
Лијечио болесне ријечју? Тјешио неутјешне? Ситио гладне? Учио неуке?
Да ли је неко причао о побједи над смрћу, васкрсавао мртве и на крају и сам својм смрћу ланце смрти уништио?
Хоће ли ми неко рећи да је ова планета видјела овакву личност прије или после?
Сва свједочанства, а о Христу свједоче редом сви праведници, пророци и мудраци прије њега, св.Јован Крститељ, апостоли и безбројни ученици за Његовог земаљског живота, сва црква и сви свети његови након Васкрсења.
Сва васељена му пјева химну, а ми не чујемо?
Уосталом, пуни смисао ове за тебе прадоксалне изјаве се овде открива:
свједоче вам и Писмо и Свети и сва Творевина, па и да не свједоче, зар дјела Христова и ријечи Његове не би била довољно свједочанство?
А не треба то свједочанство Њему, него нама!
А ми опет не видимо и не чујемо и не препознајемо Истину...
И Отац који ме посла сам сведочи за мене.
Ни глас Његов кад чусте ни лице Његово видесте.
Када Исус долази на Јордан да се крсти чује се глас Оца:
"ово је Син мој љубени који је по мојој вољи"
Колико је још небројено таквих богооткровења доживио народ Израиља, и наше човјечанство уопште? Колико смо се пута и како смо се одазвали на тај призив? Чиме смо одговорили на тај свеблаги и свепраштајући глас? На позив да будемо "Богови по усиновљењу"?
И реч Његову немате у себи да стоји;
јер ви не верујете Ономе кога Он посла.
Отац посла Јована, да свједочи о доласку Бога Логоса, Месије, и у то свједочанство вјерују само они који "имају уши да чују", позив на трпезу господњу су чули сви, али се мало њих одазвало..."јер је много званих, али мало изабраних"...
Прегледајте писма, јер ви мислите да имате у њима живот вечни; и она сведоче за мене.
Фарисеји су били врсни зналци Светог Писма Старог Завјета, али без обзира на образованост, нису срцима следовали за Господом, већ су стално изналазили правне и језичке зачкољице да изврадју прави смисао Божијег позива човјечанству.
Без обзира што сви пророци свједоче о месији Исусу, они све чине да очи својих срца затворе, а духовне уши да зачепе и не пусте свјетлост у себе.
И данас имамо високообразоване људе који "имају уши а не чују и имају очи а не виде"...
И нећете да дођете к мени да имате живот.
....
Ја не примам славе од људи.
Како ви можете веровати кад примате славу један од другог, а славе која је од јединог Бога не тражите?
Јагње Божије Христос долази да на себе узме гријехе, муке и јаде наше...не долази као политички вожд, обожаван и слављен од широких маса, као политичар, филозоф, горди самозаљубљени интелектуалац, већ као скромни дрводеља из Назарета, јашући на магарету, у друштву простих људи, рибара, радника, грешника...
Он је ту да нас спасе и да слави Оца, јер љубав није слављење и прослављање себе, већ оних које волимо...
" Јер Отац толико заволе овај свијет, да и Сина свога јединороднога даде, за њега, да сви у њему имају живот вјечни..."
Него вас познајем да љубави Божије немате у себи.
Не мислите да ћу вас тужити Оцу; има који вас тужи, Мојсије, у кога се ви уздате. Јер да сте веровали Мојсију тако бисте веровали и мени; јер он писа за мене. А кад његовим писмима не верујете како ћете веровати мојим речима?
Не само да они који не чувају и не разгарају љубав у себи нису способни да препознају спаситеља у Христу, већ их без тог "свадбеног руха" љубави ни Бог не препознаје као своје...
Не суди нама Господ, већ ми сами себи...
Ја дођох у име Оца свог и не примате ме; ако други дође у име своје, њега ћете примити.
Када по предању дође црни месија-антихрист, њега ће свијет дочекати са одушевљењем. Њега ће свијет примити са одушевљењем, а он ће на христов;им искушењима редом да бира ону "другу опцију": поклониће се Сатани, кушаће и хулиће на Бога и ситиће своје блудне и перверзне прохтјеве...Он ће наситити блудне желуце, тапшати све по рамену, понудити лажни мир свијету, уљуљкати нас у самозаваравању да је све дивно и красно, и наравно, биће политичар и човјекоугађач...
Сад идем да спавам, али сигурно ћемо наставити сутра...
Христос раждајетсја!