banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jun 2025, 07:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Dec 2006, 16:56 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
http://home.earthlink.net/~owl233/biblequotes.htm

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2006, 21:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
:lol: :lol: :lol:

Јефтиноћа жива...или што би рекао мој рођ'о "ниђе везе" :lol:

Драги Џоне, а јеси пробао мало сам да читаш или само овако сервираш баналности? Библија баш и није "приручник за младе извиђаче" или политичке комесаре. Човјече, па и за читање најобичније белетристике треба одређено предзнање, о писцу, поднебљу у којем је дјело настајало, временским околностима, опшетм стању човјечанства...А овако "гулити" библију је...мислим стварно...исмијах се жив... :lol: :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2006, 22:20 
Veteran
Veteran

Damaskin je napisao:

Šta? Citati su netačni?
Slučajno imam Novi zavjet, pa da vidimo:
Jovanovo jevanđelje 5:31:
"Ako ja svedočim za sebe, moje svedočanstvo nije istinito."
Jovanovo jevanđelje 8:14:
"Odgovori Isus i reče im: i ako svedočim za sebe samoga, moje svedočanstvo je istinito, jer znam odakle sam došao i kuda idem; a vi ne znate odakle dolazim niti kuda idem".
---
Jovanovo jevanđelje 1:18:
"Boga niko nikad nije video; jednorodni Bog, koji je u očevom krilu, on ga objavi."

Dakle, citati su tačni. Sad, ako su izvađeni iz konteksta... Ne ulazim u to.
Samo prenosim link i nemam neko mišljenje o tekstu.

Damaskin je napisao:
Драги Џоне, а јеси пробао мало сам да читаш или само овако сервираш баналности?

Pročitao Knjigu postanka i odustao. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2006, 23:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Ima vađenja iz konteksta, ali neke stvari su baš simpatične. Najjače mi je ono "On Destroying Other People".

Ipak nije navedeno ono što mi se najviše sviđa, a to je kad Bog govori o sebi u množini, u smislu "Hajde da stvorimo ljude prema našim likovima"...

I ovo je odlično:
Citiraj:
As they were walking along and talking together, suddenly a chariot of fire and horses of fire appeared and separated the two of them, and Elijah went up to heaven in a whirlwind.

Svemirski brod? Teleportacija? Beamed up to 'heaven' :new-alien:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2006, 02:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Šta? Citati su netačni?

"Ниђе вез"е се управо односило на , што би рекао Ђура "баналистићку" перцепцију Светог Писма... :D

Нисам хтио ово, али вучеш за језик, па онда ајд'мо редом:

Дакле - Јеванђеље по Јовану, глава 5 стихови 30-33:

Ја не могу ништа чинити сам од себе; како чујем онако судим, и суд је мој праведан; јер не тражим воље своје него вољу Оца који ме је послао. Ако ја сведочим за себе, сведочанство моје није истинито.
Има други који сведочи за мене; и знам да је истинито сведочанство што сведочи за мене. Ви посласте к Јовану, и посведочи вам за истину;

Ја не могу ништа чинити сам од себе
не свједочи о некаквој нужности или ограничености Бога Логоса - Сина Божијега,
већ напротив о синергији, о омоусији, личности Оца и Сина, тј Бога Свете Тројице.
Ове ријечи се такође и пророчки односе на будуће "месије" које ће долазити након Христа који свједоче у своје име, за себе,
а Христос, иако савршени бог, непрестано демонстрира своје бескрајно смирење, скромност и љубав према људском роду,своју усклађеност воље са Личношћу Оца, учећи нас на најбољи могући начин, а то је својим примјером.

Христос на много мјеста у Јеванђељу указује на несталност људске природе: фарисеји шаљу изасланике св.Јовану Крститељу да га питају ко је он и ко је Христос и Јован свједочи, ја сам само глас који најављује Месију, и свједочи да је он оваплоћен у личности Исуса Назарећанина.
Фарисејима онда ни ово свједочанство није било довољно, а Јеванђеље свједочи да се нису заинтересовали шта је то што Христос учи, већ су сво своје вријеме и енергију посветили да нађу "ману" или неки "преступ" Исусу, потајно гајећи мржњу према њему, јер им се није допадало оно што су чули од њега.

А ја не примам сведочанства од човека, него ово говорим да се ви спасете.Он беше видело које гораше и светљаше, а ви се хтесте мало времена радовати његовом светљењу.

А све да су га фарисеји и свијет прихватили, Његов циљ није био човјекоугађање нити политичко или друштвено признавање, већ отривање Истине, икономије-устројства спасења људском роду.

То је оно искушење којим га Сатанаило куша након 40дневног поста у пустињи, када му каже "све ово је твоје, само ако ми се поклониш", дакле царство земаљско. Христос непрекидно понавља:

"Царство моје није од овог свијета...јер, гле, Царство Небеско је унутра у вама...Господу богу се клањај и Њему једином служи...Нисам дошао да творим вољу своју, него вољу Оца који ме је послао..."

Али ја имам сведочанство веће од Јованова; јер послови које ми даде Отац да их свршим, ови послови које ја радим сведоче за мене да ме Отац посла.

Да ли је био сличан човјек на Земљи?
Да ли је неко причао овако прије Њега?
Да ли су нечије ријечи оставиле дубљег трага међу људима?
Да ли можете да нађете нешто љепше, љубавније и топлије од бесједе на гори? Од личности Исусове? Да ли је иједан месија прије и после њега, од свих који су обећавали блаженство својим следбеницима и заклињали се у љубав према људима дао самог себе за њих?
Лијечио болесне ријечју? Тјешио неутјешне? Ситио гладне? Учио неуке?
Да ли је неко причао о побједи над смрћу, васкрсавао мртве и на крају и сам својм смрћу ланце смрти уништио?
Хоће ли ми неко рећи да је ова планета видјела овакву личност прије или после?

Сва свједочанства, а о Христу свједоче редом сви праведници, пророци и мудраци прије њега, св.Јован Крститељ, апостоли и безбројни ученици за Његовог земаљског живота, сва црква и сви свети његови након Васкрсења.
Сва васељена му пјева химну, а ми не чујемо?

Уосталом, пуни смисао ове за тебе прадоксалне изјаве се овде открива:
свједоче вам и Писмо и Свети и сва Творевина, па и да не свједоче, зар дјела Христова и ријечи Његове не би била довољно свједочанство?
А не треба то свједочанство Њему, него нама!
А ми опет не видимо и не чујемо и не препознајемо Истину...

И Отац који ме посла сам сведочи за мене.
Ни глас Његов кад чусте ни лице Његово видесте.

Када Исус долази на Јордан да се крсти чује се глас Оца:
"ово је Син мој љубени који је по мојој вољи"

Колико је још небројено таквих богооткровења доживио народ Израиља, и наше човјечанство уопште? Колико смо се пута и како смо се одазвали на тај призив? Чиме смо одговорили на тај свеблаги и свепраштајући глас? На позив да будемо "Богови по усиновљењу"?

И реч Његову немате у себи да стоји;
јер ви не верујете Ономе кога Он посла.

Отац посла Јована, да свједочи о доласку Бога Логоса, Месије, и у то свједочанство вјерују само они који "имају уши да чују", позив на трпезу господњу су чули сви, али се мало њих одазвало..."јер је много званих, али мало изабраних"...

Прегледајте писма, јер ви мислите да имате у њима живот вечни; и она сведоче за мене.

Фарисеји су били врсни зналци Светог Писма Старог Завјета, али без обзира на образованост, нису срцима следовали за Господом, већ су стално изналазили правне и језичке зачкољице да изврадју прави смисао Божијег позива човјечанству.
Без обзира што сви пророци свједоче о месији Исусу, они све чине да очи својих срца затворе, а духовне уши да зачепе и не пусте свјетлост у себе.
И данас имамо високообразоване људе који "имају уши а не чују и имају очи а не виде"...

И нећете да дођете к мени да имате живот.

....

Ја не примам славе од људи.
Како ви можете веровати кад примате славу један од другог, а славе која је од јединог Бога не тражите?

Јагње Божије Христос долази да на себе узме гријехе, муке и јаде наше...не долази као политички вожд, обожаван и слављен од широких маса, као политичар, филозоф, горди самозаљубљени интелектуалац, већ као скромни дрводеља из Назарета, јашући на магарету, у друштву простих људи, рибара, радника, грешника...
Он је ту да нас спасе и да слави Оца, јер љубав није слављење и прослављање себе, већ оних које волимо...
" Јер Отац толико заволе овај свијет, да и Сина свога јединороднога даде, за њега, да сви у њему имају живот вјечни..."

Него вас познајем да љубави Божије немате у себи.

Не мислите да ћу вас тужити Оцу; има који вас тужи, Мојсије, у кога се ви уздате. Јер да сте веровали Мојсију тако бисте веровали и мени; јер он писа за мене. А кад његовим писмима не верујете како ћете веровати мојим речима?

Не само да они који не чувају и не разгарају љубав у себи нису способни да препознају спаситеља у Христу, већ их без тог "свадбеног руха" љубави ни Бог не препознаје као своје...
Не суди нама Господ, већ ми сами себи...

Ја дођох у име Оца свог и не примате ме; ако други дође у име своје, њега ћете примити.

Када по предању дође црни месија-антихрист, њега ће свијет дочекати са одушевљењем. Њега ће свијет примити са одушевљењем, а он ће на христов;им искушењима редом да бира ону "другу опцију": поклониће се Сатани, кушаће и хулиће на Бога и ситиће своје блудне и перверзне прохтјеве...Он ће наситити блудне желуце, тапшати све по рамену, понудити лажни мир свијету, уљуљкати нас у самозаваравању да је све дивно и красно, и наравно, биће политичар и човјекоугађач...

Сад идем да спавам, али сигурно ћемо наставити сутра...

Христос раждајетсја!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2006, 02:29 
Veteran
Veteran

Stvarno ne razumijem kako sve ovo što si napisao ima ikakve veze sa ona dva stiha... Sorry, al' mora da je do mene.

Nema potrebe da mi objašnjavaš i tumačiš stihove. Ili da pravdaš kako to što piše ne znači to što neko misli da znači nego ima neko dublje značenje.
Stvarno nema potrebe da raspravljaš o religiji s nekim ko je od cijele Biblije pročitao par stranica

Kao što sam rekao... naišao sam na tekst, učinio mi se zanimljivim, pa sam ga linkovao nadajući se da će i drugima biti zanimljiv.

Poz.

Poslednji put menjao Not now, John! dana 31 Dec 2006, 02:35, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2006, 02:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Тада Му рекоше фарисеји:
Ти сам за себе сведочиш: сведочанство твоје није истинито.

Исус одговори и рече им:
Ако ја сведочим сам за себе истинито је сведочанство моје: јер знам откуда дођох и куда идем; а ви не знате откуда долазим и куда идем. Ви судите по телу, ја не судим никоме.

И ако судим ја, суд је мој прав: јер нисам сам, него ја и Отац који ме посла. А и у закону вашем стоји написано да је сведочанство двојице људи истинито. Ја сам који сведочим сам за себе, и сведочи за мене Отац који ме посла.

Надам се да видиш бар мало колико је све ван контекста...повежи ово са горњим постом, ја искрено не видим шта је ту нелогично или нејасно...

Ок. Опрости...Изгледа да што се ја више удубљујем у материју, постајем све мање разумљивији....Волио бих да могу бити јаснији, али сам ваљда превише поспан...

Ти си ок, али онај сајт је сваком случају дјетињарија...а прича је предуга за интернет форум...

Ако хоћеш послаћу ти нови превод књиге Постања од владике Атанасија.
Човјек је само због тога научио старохебрејски и превео је поново на наш језик са аутентичним изразима, користећи све могуће изворе...
Са његовим коментарима и мени је много тога постало јасније...

Свако добро!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2006, 06:03 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
Not now, John! je napisao:
Damaskin je napisao:

Šta? Citati su netačni?
Slučajno imam Novi zavjet, pa da vidimo:
Jovanovo jevanđelje 5:31:
"Ako ja svedočim za sebe, moje svedočanstvo nije istinito."
Jovanovo jevanđelje 8:14:
"Odgovori Isus i reče im: i ako svedočim za sebe samoga, moje svedočanstvo je istinito, jer znam odakle sam došao i kuda idem; a vi ne znate odakle dolazim niti kuda idem".
---
Jovanovo jevanđelje 1:18:
"Boga niko nikad nije video; jednorodni Bog, koji je u očevom krilu, on ga objavi."

Dakle, citati su tačni. Sad, ako su izvađeni iz konteksta... Ne ulazim u to.
Samo prenosim link i nemam neko mišljenje o tekstu.

Damaskin je napisao:
Драги Џоне, а јеси пробао мало сам да читаш или само овако сервираш баналности?

Pročitao Knjigu postanka i odustao. :D

not now john, prvo si nesto postavio, misleci da je interesantno. bilo je za damaskina, koji je morao da odreaguje onako kako je reagovao. gore se vidi da je njegov odgovor kod tebe izazvao reakciju, tvrdeci da je istina sa tog linka na kome se govori o kontradikcijama. i jos si mu naveo citate. eh sad, problem je sto plitko poznajes Bibliju, a to si i sam napisao. s toga ne vidim zasto se bunis ako je damaskin ti dao malo sire informacije od onoga sto ti poznajes. prvo si sam sebi kontradiktroran sa tim sto si napisao, "Stvarno ne razumijem kako sve ovo što si napisao ima ikakve veze sa ona dva stiha... Sorry, al' mora da je do mene.
Nema potrebe da mi objašnjavaš i tumačiš stihove. Ili da pravdaš kako to što piše ne znači to što neko misli da znači nego ima neko dublje značenje. Stvarno nema potrebe da raspravljaš o religiji s nekim ko je od cijele Biblije pročitao par stranica. Kao što sam rekao... naišao sam na tekst, učinio mi se zanimljivim, pa sam ga linkovao nadajući se da će i drugima biti zanimljiv. "

moj prijateljski savjet, ne stavljaj nesto sto je zanimljivo. :D a drugi savjet, ne kaci se sa materijom u koju nisi upoznat, ako ne znas da objasnis ili nisi upucen.

pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2006, 11:36 
Veteran
Veteran

spavac je napisao:
not now john, prvo si nesto postavio, misleci da je interesantno.

Pa, vidiš da je interesantno dok ovoliko raspravljamo o dva stiha. :)
spavac je napisao:
jos si mu naveo citate. eh sad, problem je sto plitko poznajes Bibliju, a to si i sam napisao. s toga ne vidim zasto se bunis ako je damaskin ti dao malo sire informacije od onoga sto ti poznajes

Ma, pusti tu priču, ne razumiješ dva stiha, pa posveti život proučavanju Biblije i možda dokučiš nešto.
Što se samo ta dva stiha tiče:
- u oba slučaja se radi o Farisejima, koji ne vejruju Isusu
- u prvom slučaju on kaže: moje svjedočanstvo nije istinito - idite Jovanu
- u drugom slučaju kaže: moje svjedočanstvo je istinito.

Čista situacija, bez da se mora pogađati šta je Isus (ili Jovan) htio da kaže.
Čak i u citatu koji je Damaskin naveo stoji kontradikcija:
"Ja ne sudim drugima."
"Ako sudim, onda..."
Pa, čovječe, odluči se.

Dalje, šta je sa ostalim stihovima?
"Boga niko nikad nije vidio."
"Niko nije otišao na nebo, ko nije s neba."
Ko su bili unuco Adama i Eve?
I bezbroj drugih stvari.

spavac je napisao:
moj prijateljski savjet, ne stavljaj nesto sto je zanimljivo. :D a drugi savjet, ne kaci se sa materijom u koju nisi upoznat, ako ne znas da objasnis ili nisi upucen.

Najskuplji su besplatni savjeti. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2006, 12:01 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2005, 17:26
Najveci problem sa biblijskom interpretacijom je sto mi prilazimo tekstu sa modernistickim naocarima 20 vijeka. Biblija ne kaze" Sve je Pismo od Boga nadahnuto i nepogresivo...." vec kaze: Sve je Pismo od Boga nadahnuto i korisno za ucenje i popravljanje, za zivot u pravdi... da bude savrsen covjek za svako dobro djelo pripravljen." (2 Timotiju 3: 16-17) Ovo je veoma suprotan opis svrhe Biblije od onog sto mi modernisti zelimo i ocekujemo. Mi zelimo da Biblija bude Bozja enciklopedija, Bozji naucni rad, Bozja knjiga morala za svaku priliku, Bozja knjiga odgovora. Biblija je nesto mnogo boolje od toga. To porodicna prica. Kao kad sto ja pricam svojoj djeci o porodici Mihajlovic i sta to porodicno prezime znaci; kao sto ja pricam djeci price o djedovima i pradjedovima i cukundedama da bih im dao ideju da biti Mihajlovic znaci nesto. Na isti nacin Biblija nam prica porodicnu pricu- pricu o ljudima koji su pozvani od Boga da budu njegovi predstavnici na zemlji, sluge ostatku svijeta. Apsolutno je neophodno dati porodici osjecaj identiteta, da bismo znali ko smo i odakle smo i kuda idemo. I ne samo to, ona je nevjerovatno postena o nasim slabostima i greskama. Nema nikakve dileme ko je glavni junak price - to nije niko od nas ljudi.
Kad prestanemo da gledamo na Bibliju kao na enciklopediju 20 vijeka otkricemo da je to knjiga neuporedive duhovne vrijednosti za nas, neka vrsta univerzalne i kosmicke istorije; knjiga koja nam govori ko smo i gdje smo mi u toj prici i sta treba da radimo i kako da zivimo.
Mozda umjesto da citamo Bibliju trebalo bi da dopustimo Bibliji da cita nas. Umjesto da je citamo kao naucnik koji secira zabu, ili kao detektiv koji trazi dokaze mozda bi smo je trebali citati kao mladic koji srece svoju djevojku u parku. On je ne secira kao naucnik i ne analizira kao detektiv. U njegovom stavu ima uzbudjenja i pustolovine... Tako bimo trebali pristupiti Bibliji, manje agresivno a vise strastveno. Umjesto da postavljam pitanja BIbliji, da dopustim da ona postavlja pitanja meni, kao mladic koji otvori svoje srce djevojci.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2006, 12:11 
Veteran
Veteran

Evo još: http://dim.com/~randl/tcont.htm
Citiraj:
Does God change his mind?
Mal. 3:6. For I am the Lord; I change not. Num. 23:19 God is not a man, that he should lie; neither the son of man, that he should repent. (Ezek. 24:14; James 1:17)
Ex. 32:14. And the Lord repented of the evil which he had thought to do unto his people. (Gen. 6:6; Jonah 3:10; Sam. 2:30-31; II Kings 20:1-6; Num. 16:20-35)

Are we punished for our parent's sins?
Ex. 20:5 For I the Lord thy God am a jealous God, visiting the iniquity of the fathers upon the children unto the third and fourth generations. (Ex. 34:7)
Ezek. 18:20 The son shall not bear the iniquity of the father.

Is God good or evil?
Psa. 145:9. The Lord is good to all. (Deut. 32:4; James 1:13)
Is. 45:7 I make peace and create evil. I the Lord do all these things. (Lam 3:38; Jer. 18:11; Ezek. 20:25)

When was Jesus crucified?
Mark 15:22 and it was the third hour, and they crucified him.
John 19:14-15 And about the sixth hour: and he saith unto the Jews, Behold your King! But they cried out...crucify him!"

Evo, dobro autor gornje stranice kaže:
Citiraj:
If a single sentence is flexible in regard to its context, then why are other solitary passages given so much import? For example the line 'in the name of the Father, and the Son, and the Holy Ghost' appears only once in the entire Bible,(Matthew 28:19) and yet it is at the center of one of the great concepts of Christianity, the Trinity (Which, by the way, weakens Christian claims to monotheism, in the eyes of Jews and Muslims).

http://www.atheists.org/christianity/co ... tions.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Internal_c ... _the_Bible
http://en.wikipedia.org/wiki/Internal_c ... _the_Bible
Da li su Adam i Eva imali pupak :D : http://www.zianet.com/maxey/reflx233.htm
O incestu: http://www.answerbag.com/q_view/96149

Da Biblija nema kontradikcija onda ne bismo imali desetine religija zasnovanih na jednoj knjizi, nego jednu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2006, 12:21 
Veteran
Veteran

duhovni prijatelj je napisao:
Najveci problem sa biblijskom interpretacijom je sto mi prilazimo tekstu sa modernistickim naocarima 20 vijeka. Biblija ne kaze" Sve je Pismo od Boga nadahnuto i nepogresivo...." vec kaze: Sve je Pismo od Boga nadahnuto i korisno za ucenje i popravljanje, za zivot u pravdi... da bude savrsen covjek za svako dobro djelo pripravljen." (2 Timotiju 3: 16-17)
...
Kad prestanemo da gledamo na Bibliju kao na enciklopediju 20 vijeka otkricemo da je to knjiga neuporedive duhovne vrijednosti za nas, neka vrsta univerzalne i kosmicke istorije; knjiga koja nam govori ko smo i gdje smo mi u toj prici i sta treba da radimo i kako da zivimo.

Eto, to je mnogo bolje objašnjenje. Problem je sa onima koji doslovno shvataju Bibliju i uzimaju svaki njen stih kao apsolutnu istinu.
Pa onda bude:
"knjiga postanka je istinita", pa kad čovjek sazna neke stvari, ond bude:
"knjiga postanka je metafora". Ili
"Biblija je istinita", pa poslije bude:
"Samo su reference koje se odnose na Boga istinite, ostalo su metafore i alegorije".

Uzimanje Biblije "zdravo za gotovo" ne može opstati u današnjem svijetu, a pokušaj racionalnog objašnjavanja i tumačenja Biblije dovodi samo do još većih kontradikcija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2006, 14:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ајд да разјаснимо, Свето Писмо (или Библија, како код је звали),
није само метафора.

Прво, то је књига која у себи носи више информација од било које друге књиге.
Друго, Библија није неки "корисни приручник", а још мање нешто што треба читати, схватати и тумачити дословно.
Треће, да би се разумјела Библија у том контексту о којем говори Џон, потребно је барем темељно познавање историје старог свијета, социолошких, политичких и духовних прилика које су владале.

Могу овако унедоглед...Проблем и јесте у томе: да је Библија књига коју могу препричати за пола школског часа, ја бих је први прочитао и бацио у страну.

Она је првенствено једно бескрајно свједочанство односа човјека и Бога кроз историју, од постанка до краја времена.

Она почиње синовским односом Адама, овјенчаног царским достојанством, Адама који је духовна беба, којој родитељ дословно каже "једи све на свијету и ради све на свијету, само немој узети отров"...

Прича стоји и дословно, а њено метафоричко значење је то да је отров свако затварање у себе, свако незаједничарење, свако дјелање без промисла, чије далекосежне последице сада кушамо.

У Библији, ако тумачимо примитивно, дословно, буквално и на један безобразан и баналистички начин је онда све парадокс.

"Вуд ју транслејт ми ту ди адр пејџ ов д стрит". Или кад би неко у неком 46 вијеку прочитао једини преостали спис из нашег времена"...и онда је Мика рекао Пери угаси телевизор" и онда се почели питати а ко је запалио телевизор. Ваше цитирање и тумачење Библије управо подсјећа на овај примјер.

Она је бескрајно свједочанство андрагогије и мистагогије, благог родитељског руковођења Бога према човјеку.

Сјајан је онај цитат из филма Догма када Бартлби у гнијеву се буни против Бога због Његовог односа према људима. "Њима је дао све, па и слободу да не вјерују у Њега! Према њима је увијек толерантан и благ, а према нама само праведан!"

Онај цитат који сам тумачио се итекако односи на вас, само се запитајте да нисте у оној групи која "нема уши да чује"...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2006, 14:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Not now, John! je napisao:
Što se samo ta dva stiha tiče:
- u oba slučaja se radi o Farisejima, koji ne vejruju Isusu
- u prvom slučaju on kaže: moje svjedočanstvo nije istinito - idite Jovanu
- u drugom slučaju kaže: moje svjedočanstvo je istinito.
Čista situacija, bez da se mora pogađati šta je Isus (ili Jovan) htio da kaže.
Čak i u citatu koji je Damaskin naveo stoji kontradikcija:
"Ja ne sudim drugima."
"Ako sudim, onda..."
Pa, čovječe, odluči se

Није само фарисејима.
Он каже, ако не вјерујете мени, питајте Јована, ако не вјерујете Јовану читајте Писмо, јер један Дух говори кроз Писмо, пророке, Јована и сви свједоче за мене.
Али пошто не вјерујете мени, нећете ни Јовану ни пророцима...

Шта је овдје нејасно?

Подвукао сам ако, објаснио сам ти смисао ријечи који је у оба случаја један, јасан и недвосмислен. Ти ако не разумијеш, запитај се.

Citiraj:
Dalje, šta je sa ostalim stihovima?
"Boga niko nikad nije vidio."

А наставак цитата????
Опет провокација, научна безобзирност и, не могу се отети утиску, безобразно кидање реченице.

А " једнино Син Његов који је у наручју Оца, он нам Га јави"???

Суштину Божију је немогуће видјети очима и остати жив, могуће је једино онима који су очистили духовне очи да виде благодатне енергије божије - "горућу купину", Христа обасјаног божанском свјетлошћу на Гори Преображења Тавору, итд...а и ово само одабранима од светих.
Суштину божију је могуће спознати - видјети само Личностима Свете Тројице.

Изврнут цитат, цитирајте мјесто ове реченице или дајте тачан превод.

Citiraj:

Какве ово везе има са темом? И да пише ко су не би ме занимало....

Citiraj:
I bezbroj drugih stvari.

Којих? Да ли бих требао да растумачим цијело Свето Писмо, историју домостроја спасења и и сторију људског рода у једном посту, само на основу пар цитата ван контекста?

Дајте слободно сва та "безбројна" мјеста, али бар једно по једно....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2006, 15:39 
Veteran
Veteran

Damaskin je napisao:
Суштину Божију је немогуће видјети очима и остати жив, могуће је једино онима који су очистили духовне очи да виде благодатне енергије божије - "горућу купину", Христа обасјаног божанском свјетлошћу на Гори Преображења Тавору, итд...а и ово само одабранима од светих.

Piše jasno: "Бога нико није видио никад: Јединородни Син који је у наручју Оца, он га објави". "Niko" = niko, a ne "niko" = niko, osim Mojsija i dr.

Damaskin je napisao:

Изврнут цитат, цитирајте мјесто ове реченице или дајте тачан превод.

Citiraj:
Jovan 3:13. "И нико се није попео на небо осим Онај који сиђе с неба, Син Човјечији који је на небу."

(sa svetosavlje.org)

Damaskin je napisao:
Citiraj:

Какве ово везе има са темом? И да пише ко су не би ме занимало

Zašto te ne bi zanimalo? S kim su sinovi Adama i Eve imali potomstvo? Ili sa majkom ili sa sestrama.

Zašto ne pročitaš linkove koje sam postavio? Ne mogu ti ja svaki citat tražiti na nekom drugom mjestu i provjeravati da li je istinit ili neistinit.
Potraži citate i vidi da li su van konteksta ili se pisac zabunio. Ako su van konteksta - OK. Ništa mi ne znači ni da je van konteksta ni da nije. Ja bar nemam dilema po pitanju šta je Biblija, ali mnogi imaju. Kao npr. ti ljudi koji nalaze kontradikcije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2006, 16:33 
staromodan
Korisnikov avatar

damaskin ti je rekao, citaj kontekst a ne samo stihovi koji su iscupani. ako oces da znas catajuci samo stihove pocupane, onda u Bibliji nema Boga (jer na jednom mjesto to pise, tebi eto ostavljam da pronadjes). kad procitas citavu Bibliju onda mozemo pricati John,(jer u odnosu na mene zaostejes, dobro je poznajem) prijateljski, bez nekog ponizavanja ili neprijateljskih namjera. po svemu tome sto si naveo i rekao imam osjecaj da se ipak interesujes za tu sferu, religiju ili pojam Bog.

gore si me citirao u vezi mog prvog posta upucenog tebi, i opet cu ti reci, damaskin ti je objasnio stihove iz jovana 5, al tebe ne interesuje kontekst kako vidim, vec si se uhvatio samo za ono sto tebi odgovara ili tim sto su napisali na linku. znam da ces mi reci da idem na taj link pa da procitam, al vec sam te price davno cuo. postoje dve grupe ljudi, jedni koji forsiraju sa zagonetnim stvarima iz Biblije, kontradiktornosti ili ajd da kazem greske i smatram da ti ljudi ne zele da prihvate Boga jer covjek kao bice ne zeli da bude podredjen nekome. drugo, ti ljudi vjeruju u evoluciju, i da ljudska svijest moze da popravi covjeka i svijet u kojem se nalazimo -teorija zvana humanizam, koja je vec davno po meni propala, izlizana. takvi ljudi ce pisati sve samo da bi dokazali da je Biblija glupa i podrediti se Bogu i postovati 10 zapovjesti je takodje glupo.vjerujem da ti je poznato da u Americi postoji debata, da li u skole prihvatiti ucenje o religiji ili Bogu, da smo stvoreni ili ostati jos uvjek na teoriji evolucije. takvi linkovi koje si ti naveo za mene su komercijala. ajd da kazem i ovo, takodje i pitanja u vezi Biblije i onaj ko ti daje odgovore moze biti komercijala. s toga kad pricam sa nekim pogotovo o Starom Zavjetu, pokusavam biti otvoren i ne izmisljati neku religioznu vodenicu i reci e to je tako, vec kazem ne znam.

eto raspisao sam se, a uvjek kazem necu, jer sam ranije gubio dragocjeno vrijeme pricajuci o takvim stvarima koje si ti postavio. ajd ja cu ti opet dati savjet, bio besplatan ili skup, procitaj citavu Bibliju prvo.

uzdravlje....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2006, 16:39 
staromodan
Korisnikov avatar

zaboravio sam te pitati jos nesto. u zadnjem postu si napisao " Ja bar nemam dilema po pitanju šta je Biblija, ali mnogi imaju. Kao npr. ti ljudi koji nalaze kontradikcije." --- onda koja svrha razgovora ako ti nemas dilemu? :oops:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2006, 16:54 
Veteran
Veteran

spavac je napisao:
covjek kao bice ne zeli da bude podredjen nekome

Upravo suproto, spavac. Otuda i potreba ljudi da imaju Boga, nekog sveca, Tita, Dodika i dr.

spavac je napisao:
u Americi postoji debata, da li u skole prihvatiti ucenje o religiji ili Bogu, da smo stvoreni ili ostati jos uvjek na teoriji evolucije.

Postoje debate otkad je objavljeno "Porijeklo vrsta". Ni u jednoj državnoj školi u SAD se ne proučava kreacionizam, niti bilo šta što ima veze sa religijom, za razliku od nekih primitivnih društava kao što je naše, u BiH. Svi pokušaji da se kreacionizam dovede u škole u SAD je propao na sudu.

spavac je napisao:
ja cu ti opet dati savjet, bio besplatan ili skup, procitaj citavu Bibliju prvo.

Ovaj savjet ću prihvatiti, jer odavno imam u planu mnogo toga da pročitam, ali mi nedostaje vremena i mnogo je drugih stvari koje me više interesuju.

Imajte u vidu da ne mislim da je Biblija bezvrijedna. Samo mislim da joj se prevelika pažnja posvećuje. Takođe, slijepo vjerovanje svakom stihu je mnogo zla uzrokovalo. S druge strane, mnogo lijepih stvari iz Biblije (citata i priča) sam čuo, da je daleko od toga da mislim da je bezvrijedna.

Pozdrav.

Poslednji put menjao Not now, John! dana 31 Dec 2006, 16:59, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2006, 16:57 
Veteran
Veteran

spavac je napisao:
zaboravio sam te pitati jos nesto. u zadnjem postu si napisao " Ja bar nemam dilema po pitanju šta je Biblija, ali mnogi imaju. Kao npr. ti ljudi koji nalaze kontradikcije." --- onda koja svrha razgovora ako ti nemas dilemu? :oops:

Ti onda mora da imaš dileme o istinitosti Biblije, čim si se upleo u diskusiju? :)
Šalim se naravno.
Kao što sam rekao - tekst mi je bio zanimljiv, pa sam ga okačio. Drugi mogu o njemu dati mišljenje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2006, 18:46 
staromodan
Korisnikov avatar

davno provjeravao Bibliju po Banjaluckom univerzitetu, SPC i KC, tako da nema potrebe ponovo to da radim. :D

sto se tice tog posvecivanje previse paznje, malo si u pravu. citao sam u knjizi da li je vezano za ginisov record ili nesto tako slicno al po temi najgluplje uradjene stvari - tamo sam pronasao da je jedan tip citajuci Bibliju, NZ i to one citate gdje pise ako te oko ili ruka sablaznjava, iskopaj, osijeci. naravno tip je shvatio da je rijec o Bibliji Bozijoj knjizi i osjekao sebi ruku. toga i ostalih gluposti ces pronaci u realnom zivoto. da takodje je problem, taj jedna Biblija a toliko religioznih grupacija kao sto si i sam naveo.

upoznat sam sa tim slucajem u americi i znam da kreacionizam nije prosao, al iz jednog razloga, mora to polako ici, ne mozes staru kucu rusiti tek tako bez nekog novog temelja. vjerujem da ce u skoroj buducnosti pogotovo u americi situacija biti promjenjena da ce se teorija darvinova odbaciti i drzava ce traziti da se prihvati full hriscanstvo da nismo nastali iz glupog praska.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]