banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jun 2025, 18:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 361 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 19  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2006, 15:06 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Pa recimo da ne vjerujem da je tako.

EDIT: Znam za sebe i za svoju sestru da smo se rodili ko ateisti, a ne znam ima li gdje, mislim "teorijski" (laicki receno) moguce je da se kod vas druze Vader djeca radjaju i sa trajnim zubima, medjutim, za mene su Tabula rasa, jel :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2006, 15:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2004, 13:53
Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2006, 16:11 
Urednik
Urednik

Skontaj alfa, baš je neka preteča sataniste, 555 poruka ;)

0X

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2006, 12:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2005, 05:36
Eh,interesantno bi bilo promatrati ovakve razgovore da su procentualne situacije obrnute,tj.,da je ateizam preovladavajuci planetarni koncept (ne kazem da nije sad,al eto,hahah :lol: ).Mislim da bi doshlo do otvaranja par okica.

I,jedno filozofsko?Da li sam ateista ako vjerujem u sebe kao bozanstvo?ili politeista ako sam shizofrenik uz to? :lol:

Let teachers and priests and philosophers brood over questions of reality and illusion. I know this: if life is an illusion, then I am no less an illusion, and being thus, the illusion is real to me. I live, I burn with life,I love,I slay, and am content.

Poslednji put menjao Ljudna dana 06 Jan 2007, 03:55, izmenjena 3 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2006, 12:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2005, 05:36
DOUBLEPOST :(

Let teachers and priests and philosophers brood over questions of reality and illusion. I know this: if life is an illusion, then I am no less an illusion, and being thus, the illusion is real to me. I live, I burn with life,I love,I slay, and am content.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2006, 13:35 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 07 Okt 2006, 15:43
Citiraj:
Znam za sebe i za svoju sestru da smo se rodili ko ateisti, a ne znam ima li gdje, mislim "teorijski" (laicki receno) moguce je da se kod vas druze Vader djeca radjaju i sa trajnim zubima, medjutim, za mene su Tabula rasa, jel

Posto te znam, ti nemoj lagati, nego fino reci da ste se ti i sestra rodili kao KOMUNISTI (pravilnije bi bilo u porodici komunista socijalista) :lol: , mada je to cudno kako si ti kao Tabula rasa bio tako samosvjestan, uh, a djeca se ne radjaju sa trajnim zubima - tacno, ali to ne znaci da zive samo od svjetlosti, pa ti si sigurno postio jedno pet godina (a rodjeni komunjara, mada je i to surogat u izrazu), da bi na kraju moga da zvackas, ja sam ipak pio mlijeko. Valjda je tako bilo i kod Vadera. Izgleda da si ti neki endem. A sto se tice Tabula rasa, ja ti ne rece da si ti u 18 vijeku. Cuj Tabula rasa, pa da. Ne petljaj se u psihologiju, kao i ostalo sto ne znas.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2006, 17:37 
Urednik
Urednik

krajiski je napisao:
KOMUNISTI

Gluposti. Blebetaj koliko hoces, ipak je tabula rasa pocetak. Svejedno, kakve to veze ima, sigurno se nisam rodio kao vjernik, o tome sam pricao. Ti sve navuces na neko kurcenje i vredjanje, jebiga, ko ti je kriv...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2006, 19:11 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 22:41
ma daj
vjerujem u sve ono sto se ne moze dokazati

The bird files to God.That God`s name is Abraxas

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2006, 01:49 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2006, 12:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
che.guevara je napisao:
Talija je napisao:
Pa jesi li ikoga ubijedio u suprotno?
Čini mi se da nisi pročitao moj post do kraja.

Naravno da sam procitao do kraja. Ne znam jesam li ubijedio ikoga, niti sam negdje to pokusavao (samo ih zajebavam). Ono sto znam jeste da se svi radjamo kao ateisti bez znanja o bogu i onda nam neki sektasi i dekadenti u mantijama utjeraju u glavu (a i nasi roditelji) da bog postoji (to je prvi slucaj da tvoj "post" nije tacan), pa postanemo vjernici. E a onda opet neko uz pomoc razgovora i misljenja, postane ateista i vrati se [b]prirodi[b/] (sto je drugi slucaj da tvoj "post" nije tacan).

Da sta vise pokazem da nema veze to sto rece, mogu da ti i navedem primjer covjeka koji je sve ovo prosao, da bi na kraju zahvaljujuci razgovoru sa nekim cojkom opet postao vjernik! Pa je onda zahvaljujuci ratu postao ateista, da bi pred samu smrt zahvaljujuci prepiranju sa komsijom popom postao vjernik :)

Vidis, nije tako. I nece se nikom dusa prepoloviti po pola, jer se misljenje ne mijenja preko noci, vec se to desava postepeno. Prvo prestanes razmisljati da je Bog dobar, pa onda prestanes razmisljati da imas svog andjela, pa onda prestanes da vjerujes da ima raj, pa onda polako jednog dana skontas da u vise nista i ne vjerujes i nastavis dalje da zivis bez "ikakvog haosa" ili cega vec :P

Da se osvrnem da tvoju rečenicu da se čovjek rađa kao ateista. Ne! Čovjek se rađa sa raznim atavizmima a među najjačim je težnja prema božanstvu (ma kakvo bilo), a sve se to nalazi u kolektivnom nesvjesnom. I razni domoroci do kojih nije došla civilizacija vjeruju u svoje toteme i bogove. (atavistički strah od zmije, zašto kad te nikad nije ujela?)

Osobe koje si naveo kao primjer, bio vjernik pa nije, postao opet pa odustao itd. oni nisu niti će ikada biti vjernici. Ako vjeruješ - vjeruješ bez pitanja i postavljanja podpitanja. U svetim knjigama ima mnogo primjera velikih vjernika koji su pretrpili mnoga stradanja a njihova vjera je ostala ista (priča o Jovu). Vjerovati u Boga dok mi je dobro, a kad loše krene ne vjerovati je djetinjasto. Ili vjeruješ ili ne vjeruješ.

Ponovo kažem, bilo kakvo prepiranje vjernika i ateista je duvanje u vjetar, jer jedni druge nikada neće shvatiti.

Veličina jedne osobe je kad je u stanju da shvati razliku druge osobe.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2006, 13:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Talija je napisao:
Ako vjeruješ - vjeruješ bez pitanja i postavljanja podpitanja.

Ali to nije dobro.
To može biti dobro u nekoj mjeri i u nekom periodu, ali ne stalno.

I ako ćeš vjerovati "bez pitanja i postavljanja potpitanja", kome i čemu to tako vjeruješ? Šta ti je referentna tačka i izvor kome vjeruješ? Šta ako uzmeš pogrešan izvor (ili ga pogrešno shvatiš) i odlučiš da mu slijepo vjeruješ jer misliš da je to ispravno?

Po definiciji vjere iz Svetog Pisma vjeru treba provjeravati i dokazivati.
Bog ne želi robotizovane ljude ubijene u pojam već želi samosvjesne inteligentne ljude koji razmišljaju svojom glavom i svojim razumom (uključujući i "duhovni razum").

O tome se pisalo da temi "Slijepa vjera, da li je i koliko dobra?":

http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=11670

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2006, 20:02 
Urednik
Urednik

Micelijus je napisao:
che.guevara je napisao:
krajiski je napisao:
KOMUNISTI

Gluposti. Blebetaj koliko hoces, ipak je tabula rasa pocetak. Svejedno, kakve to veze ima, sigurno se nisam rodio kao vjernik, o tome sam pricao. Ti sve navuces na neko kurcenje i vredjanje, jebiga, ko ti je kriv...
Зашто би увреда била када те неко назове комунистом? Ја се са поносом трудим да будем што бољи комуниста, као и апостоли што су били.

Друже Че, да сам на твом мјесту ја бих се захвалио другу крајишком.

Друже Мицелијус, али он мени каже да сам се ја родио као политички оријентисано дијете, а то није истина. Па нисам се родио ни како "научени" атеиста. Родио сам се без икаквог знања осим инстинкта! Е а он каже да сам се родио са предзнањем о Марксу, о Лењину, Стаљину итд што није тачно ;) Табула раса, са пар урођених рефлекса ;) Чак и прве ствари које сам учио биле су само "грубо" искуство (немој ићи тамо, немој да какиш у гаће...). За оно о чему ми причамо, потребно је филозофирање, мишљење, разговор и апстракција, што тек почиње негдје са шест година, рецимо знам да сам тад чаврљо са Радишићем о политици и социјализму :) (мислим тако се ја сјећам ;) )

Другарице Талија: не знам шта је нејасно у горњој поруци. Он (који мијења вјеру) је за себе сматрао да је био и вјерник и атеиста... Ко си ти да му кажеш да није био? Неко мјерило можда? Видиш да ти је и Вадер скренуо пажњу да се не слаже са тобом.

Друже Вадер, само распали :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2006, 11:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
I ako ćeš vjerovati "bez pitanja i postavljanja potpitanja", kome i čemu to tako vjeruješ? Šta ti je referentna tačka i izvor kome vjeruješ? Šta ako uzmeš pogrešan izvor (ili ga pogrešno shvatiš) i odlučiš da mu slijepo vjeruješ jer misliš da je to ispravno?

Kad kažem "vjerovati" ne mislim pri tom na vjerovanje u bilo kakvu izjavu ili slično nego na Vjeru.
I ateista ima vjeru. Ako ja vjerujem u ljubav, praštanje, u ispravne postupke, u pozitivnost dobra u odnosu na zlo, u uzajamnost uzroka i posljedica reci da i ateista ne vjeruje u isto?
Da, vjerovaću slijepo da treba da učinim koliko mogu dobro nekome umjesto da ga uništim.

Citiraj:
Bog ne želi robotizovane ljude ubijene u pojam već želi samosvjesne inteligentne ljude koji razmišljaju svojom glavom i svojim razumom (uključujući i "duhovni razum").

Bog voli pravedne ljude koji u sebi ne nose zlo. Nigdje ne piše da se mora ići u crkvu da bi se ispravno živjelo. U Svetom Pismu Isus se osvrće na farizeje i govori im "vi čistite čašu s vana a iznutra vam je prljava" aludirajući na njihov vanjski neporočan život, redovne posjete sinagogama, a koji pri tom ne vode računa o svojim djelima, mržnji i ostalim strastima.

Citiraj:
O tome se pisalo da temi "Slijepa vjera, da li je i koliko dobra?"

Naravno da nije dobra automatizovanost, običajnost i sljepilo. O tome je pisana usporedba kao o žitu koje pade na nerodno tlo, ne pusti korijen i žito propade. (pri tom je žito Božija riječ, a tlo duša čovjeka)

che.guevara je napisao:
Другарице Талија: не знам шта је нејасно у горњој поруци. Он (који мијења вјеру) је за себе сматрао да је био и вјерник и атеиста... Ко си ти да му кажеш да није био? Неко мјерило можда? Видиш да ти је и Вадер скренуо пажњу да се не слаже са тобом.

Pa ovdje i jesmo da razmjenjujemo mišljenja inače ne bi imalo smisla da se svi slažemo i pišemo "jeste, tako je".
Ja mu (toj osobi) ne kažem jer ga ne znam, ali ja mislim da ne možeš biti malo vjernik pa malo ateista i sve tako. Vjernik je onaj ko i pored svih nedaća u životu (kao što spomenuh, priča o Jovu) ostaje ono što je bio - vjernik. Vjerniku bilo šta ne može da pomuti vjeru. Vjernici su umirali u ime vjere. Ne postoji nijedna zemaljska patnja koja će vjernika okrenuti da ne vjeruje. Ako počne da sumnja nikad njegova vjera nije ni bila jaka.
Jedan grub primjer. Ne može svetac postati ubica. Može ubica da se pokaje i odluči da to više nikada ne učini, ali ako to ponovo učini onda je njegovo kajanje bilo lažno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2006, 20:47 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Evo još 10 mitova/istina o ateistima. Ovaj tekst je dosta ozbiljniji od onog u početnoj poruci.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2006, 00:55 
Urednik
Urednik

Talija je napisao:
Pa ovdje i jesmo da razmjenjujemo mišljenja inače ne bi imalo smisla da se svi slažemo i pišemo "jeste, tako je".
Ja mu (toj osobi) ne kažem jer ga ne znam, ali ja mislim da ne možeš biti malo vjernik pa malo ateista i sve tako. Vjernik je onaj ko i pored svih nedaća u životu (kao što spomenuh, priča o Jovu) ostaje ono što je bio - vjernik. Vjerniku bilo šta ne može da pomuti vjeru. Vjernici su umirali u ime vjere. Ne postoji nijedna zemaljska patnja koja će vjernika okrenuti da ne vjeruje. Ako počne da sumnja nikad njegova vjera nije ni bila jaka.
Jedan grub primjer. Ne može svetac postati ubica. Može ubica da se pokaje i odluči da to više nikada ne učini, ali ako to ponovo učini onda je njegovo kajanje bilo lažno.

Ti ... ti me podsjecas na <mene> prije jedno dve-tri godine kad sam vjerovao da se istina moze saznati... Tad mi je glavni vodic bio "ako postoji istina, ona moze biti samo jedna", drugim rijecima, ako ja kazem jedno, ti drugo a on trece - od nas troje samo jedan (ili nijedan) moze biti "upravu". E da :P Nemam sta da kazem vezano za temu, ali glede ovoga, stvarno si me podsjetila na "stare dane" ... Sad, zahvaljujuci prvenstveno <razgovoru> (ciju vrijednost ti osporavas, o boze) promijenio sam misljenje i sad vise nisam toliko siguran u te "istine" i ostalo ... Sta vise, sad mi je nekako glupo kad cujem ili vidim nekoga kako pokusava da "dokaze" da bas on "zna istinu" ili "pravi nacin" etc. Mijenja se covjek (ja) stalno i najvise zahvaljujuci razgovoru, druzenju, citanju itd.

Lijep pozdrav i cujemo se za koju godinu, mozda i ti promjenis misljenje :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2006, 16:54 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Dec 2006, 14:40
Citiraj:
Tad mi je glavni vodic bio "ako postoji istina, ona moze biti samo jedna", drugim rijecima, ako ja kazem jedno, ti drugo a on trece - od nas troje samo jedan (ili nijedan) moze biti "upravu".

Ako ja kazem jedno, a neko neshto drugo, mozda sam ja u pravu, a mozda je on. Ako ja kazem jedno, a drugo dvoje nesto drugo, pa mozda sam ja u pravu, a mozda su oni u pravu svaku po sebi. No ako ja kazem jedno, a svi govore neshto drugo i isto, tada sam ja sigurno u pravu, jer je ne moguce da se u ovome univerzumu na jednom mjestu nadje toliko "mudraca" i slozi oko jedne stvari.
Talmudska poslovica

Inatsche ovdje se ne govori o racionalizaciji, da ne bi neko odmah se napravio "pametan" i kao nashao primjere koji opovrgavaju. Ovo je mladi junaci vezano za politiku. Stavio sam je tschisto kao opasku za koju mislim da bi trebali da je znate jer je zanimljiva, a ne neshto da teoretishete.
Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Dec 2006, 08:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

che.guevara je napisao:
Talija je napisao:

Ti ... ti me podsjecas na <mene> prije jedno dve-tri godine kad sam vjerovao da se istina moze saznati... Tad mi je glavni vodic bio "ako postoji istina, ona moze biti samo jedna", drugim rijecima, ako ja kazem jedno, ti drugo a on trece - od nas troje samo jedan (ili nijedan) moze biti "upravu". E da :P Nemam sta da kazem vezano za temu, ali glede ovoga, stvarno si me podsjetila na "stare dane" ... Sad, zahvaljujuci prvenstveno <razgovoru> (ciju vrijednost ti osporavas, o boze) promijenio sam misljenje i sad vise nisam toliko siguran u te "istine" i ostalo ... Sta vise, sad mi je nekako glupo kad cujem ili vidim nekoga kako pokusava da "dokaze" da bas on "zna istinu" ili "pravi nacin" etc. Mijenja se covjek (ja) stalno i najvise zahvaljujuci razgovoru, druzenju, citanju itd.

Lijep pozdrav i cujemo se za koju godinu, mozda i ti promjenis misljenje :)

Nismo pričali o istini nego o vjerovanju u nešto.
Ja VRIJEDNOST tvoga teksta ne osporavam. Napisala sam da ovdje razmjenjujemo svoja mišljenja, jer ne bi bilo interesantno kada bismo svi mislili isto. Napisao si da si promijenio mišljenje nakon mog "osporavanja", zašto? Zašto mijenjati mišljenje? Ja se radije odlučujem za opciju "nemam svoj lični stav po tom pitanju" kada zaista dođem u dilemu.
A dešava mi se to, i pored svog životnog iskustva.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Dec 2006, 12:32 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Dec 2006, 13:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Micelijus je napisao:
Очигледно је да "теисти", тј. они који се изјашњавају да вјерују у постојање Бога, раде добре ствари веома често само због страха да ће их Бог казнити ако раде другачије, или зато што вјерују да ће због тога на неки начин бити награђени (лично сам код себе примјетио да овога има доста, поготово овог другог)

Ovo se vjerovatno odnosi na sve vjernike bar u početku njihovog duhovnog rada, i mislim da to samo po sebi nije poseban problem ako se postane svjestan da to nije to i da treba probuditi prave istinske kvalitete u sebi, i onda se ponašati na pravi način potpuno prirodno, da to samo od sebe i bez napora izlazi iz čovjeka, da on to osjeća kao jedino normalno i logično ponašanje. A to ne ide preko noći. Vjernici su u toj prednosti što se mogu prepustiti Onome ko (jedini) ima tu moć da te promjene izazove u čovjeku. Ali i za to treba određen nivo duhovnosti. Zato mnogi nisu ni svjesni ovoga, već ostaju pri "mehaničkom dobrom ponašanju", pri čemu srce ne postane preobraženo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Dec 2006, 15:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
То је карактеристика за римокатолике који више причају о паклу него о Богу. Код Православних је то другачије. :angel:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 361 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 19  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]