Vader je napisao:
I ako ćeš vjerovati "bez pitanja i postavljanja potpitanja", kome i čemu to tako vjeruješ? Šta ti je referentna tačka i izvor kome vjeruješ? Šta ako uzmeš pogrešan izvor (ili ga pogrešno shvatiš) i odlučiš da mu slijepo vjeruješ jer misliš da je to ispravno?
Kad kažem "vjerovati" ne mislim pri tom na vjerovanje u bilo kakvu izjavu ili slično nego na Vjeru.
I ateista ima vjeru. Ako ja vjerujem u ljubav, praštanje, u ispravne postupke, u pozitivnost dobra u odnosu na zlo, u uzajamnost uzroka i posljedica reci da i ateista ne vjeruje u isto?
Da, vjerovaću slijepo da treba da učinim koliko mogu dobro nekome umjesto da ga uništim.
Citiraj:
Bog ne želi robotizovane ljude ubijene u pojam već želi samosvjesne inteligentne ljude koji razmišljaju svojom glavom i svojim razumom (uključujući i "duhovni razum").
Bog voli pravedne ljude koji u sebi ne nose zlo. Nigdje ne piše da se mora ići u crkvu da bi se ispravno živjelo. U Svetom Pismu Isus se osvrće na farizeje i govori im "vi čistite čašu s vana a iznutra vam je prljava" aludirajući na njihov vanjski neporočan život, redovne posjete sinagogama, a koji pri tom ne vode računa o svojim djelima, mržnji i ostalim strastima.
Citiraj:
O tome se pisalo da temi "Slijepa vjera, da li je i koliko dobra?"
Naravno da nije dobra automatizovanost, običajnost i sljepilo. O tome je pisana usporedba kao o žitu koje pade na nerodno tlo, ne pusti korijen i žito propade. (pri tom je žito Božija riječ, a tlo duša čovjeka)
che.guevara je napisao:
Другарице Талија: не знам шта је нејасно у горњој поруци. Он (који мијења вјеру) је за себе сматрао да је био и вјерник и атеиста... Ко си ти да му кажеш да није био? Неко мјерило можда? Видиш да ти је и Вадер скренуо пажњу да се не слаже са тобом.
Pa ovdje i jesmo da razmjenjujemo mišljenja inače ne bi imalo smisla da se svi slažemo i pišemo "jeste, tako je".
Ja mu (toj osobi) ne kažem jer ga ne znam, ali ja mislim da ne možeš biti malo vjernik pa malo ateista i sve tako. Vjernik je onaj ko i pored svih nedaća u životu (kao što spomenuh, priča o Jovu) ostaje ono što je bio - vjernik. Vjerniku bilo šta ne može da pomuti vjeru. Vjernici su umirali u ime vjere. Ne postoji nijedna zemaljska patnja koja će vjernika okrenuti da ne vjeruje. Ako počne da sumnja nikad njegova vjera nije ni bila jaka.
Jedan grub primjer. Ne može svetac postati ubica. Može ubica da se pokaje i odluči da to više nikada ne učini, ali ako to ponovo učini onda je njegovo kajanje bilo lažno.