banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 11:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 295 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 01 Nov 2006, 18:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2005, 15:55
Citiraj:
Nemam vremena da se igram na racunaru i snimam kojekakve lose snimke. Takve mogu svakodnevno da stancam, kao MTV, ali sta imam od njih, samozadovoljstvo da ih slusam sam. Ne treba mi to. Treba mi nesto jebeno jako i zestoko, jer moja muzika moze da dodje do izrazaja samo ako je kvalitetno snimljena.

Moze biti snimljena kako hoces ako je pjesma sranje bice sranje bila snimljena u studiju sa ne znam kakvom produkcijom ili ne znam gdje kuci ili negdje drugdje na probi pa dao i 2-3000 hiljade maraka nekom u studiu (iako u Pozegi ima i studio u kome se pa cak i pomjerilima cangrizavih metalaca moze dobiti vise nego odlican snimak za normalniju cifru monument je snimio kod njih pa kad smiksaju cuces da uopce ne zvuci lose ) ? zvucite onako kako je snimljeno bez lazne sminke odsnosno onako kako to istvarno mozete odsvirati .
Pa javna je tajna da svi zivi imamo cubase(koji uostalom koriste i svi drkarosi sa mtv ili slicnih komercijalnih sraja ) ili najgorem slucaju sound forge pa uzmite 7 dana pa napravitie kao da je to "bozije slovo "
takvi snimci uopce nisu losi samo se trebate malo iscimati odnosno postaviti dobro odnose na mikseti ako ce se odjednom snimati (a uvijek se moze snimiti odvojeno instrumenti i kasnije umiksati ako bas i tako hoces ) . kazes sto ces sa takvih snimkom ?Pa naljepi ga na neki server otidji na fourume daj ljudima link za skidanje i super ljudi ce cuti to sto radis , a mozda te netko i pozove na svirku ustvari sigorno a naravno uvijek ti se otvaraju vrata da naidje prava osoba i dopadne mu se vasa muzika i svirka , ja sam se iscimao i produciarao 8) i od unutrasnje emigracije kada su svirali sa mnom sa takvim snimkom i stvaljanjem na server po mnogima stvorio punk otkrice na cijeloj BiH odnosno Hrvatskoj i Srbiji , da nisam to uradio i da ljudi nisu culi tesko da bi ko osim ljudi koje dolaze na koncerte znao za UE i da li bi imali toliko svirki u toku ove godine Donji Vakuf , Prijedor , 2x Banja Luka , Brod , Rijeka , i 3x Sarajevo (jednom na mirovnoj karavani u fisu, jednom na protesnom koncertu dosta i sad skoru su svirali u fisu opet , od kojih mi je najdraza ostala u pamcenju svirka sa mirovne karavane koja je bila zapamcena po pretpranosti sarajevskom kluba fis gdje je bilo opste narodno veselje 200-300 ljudi plese i pjeva jer svi znaju pjjesme = tekstove jer su ih prije culi naravno skinuli ih sa neta ) ,sta je kasnije bilo njima na cast :D , sa takvim snimkom i prezetacijom na internetu uvelike sam pomagao da od UE stvorim bend koji ce na podrucju bivse juge ostaviti traga (mada iskreno tesko da ce ikada vise napraviti snimak i slican onome koje uradjen za tocno 20 minuta samog snimanja ) .
uglavnom ljudi sami nesto raditi , a samo laprdati kako nemamo ovo i ono is to nas to "sprecava " jer najveci krivci smo mi koji nista ne radimo i ocekujemo da ce sve samo dogoditi , dakle sto svojevremeno rekao moj uvazeni instruktor prakse " nema para dok supak ne oznoji " , dakle nema dobiti dok je sami ne stvorite , pozdrav svima

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Nov 2006, 18:53 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
heh...groznium iliti DIY do kraja zivota, ukljucujuci i rodjeni mrtvacki sanduk...gotta love his spirit... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Nov 2006, 22:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Groznijum, ti si covjece punker. Punk mozes da snimis na livadi i moze biti ekstra. Ja moram da imam opreme 5-6 hiljada maraka samo za gitaru. Ne shvati pogresno, molim te, ali velike su razlike izmedju stilova, a u nekima je potrebno i znati svirati. :)
A sto se tice znojenja supka, moj je prilicno vlazan..vec duze vrijeme. :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Nov 2006, 23:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2005, 18:30
To da punxi ne znaju svirati je jedna velika predrasuda. Kao dokaz ovih rijeci, poslusati Minutemen i NoMeansNo. U Clashu su sva cetvorica bili sjajni muzicari...ne mogu se kao etalon uzimati Pistolsi i KBO!.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Nov 2006, 00:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2005, 15:55
AntiDope je napisao:
Groznijum, ti si covjece punker. Punk mozes da snimis na livadi i moze biti ekstra. Ja moram da imam opreme 5-6 hiljada maraka samo za gitaru. Ne shvati pogresno, molim te, ali velike su razlike izmedju stilova, a u nekima je potrebno i znati svirati. :)
A sto se tice znojenja supka, moj je prilicno vlazan..vec duze vrijeme. :drinking:

vala stvarno ne znam sto je to tesko svirati u zanru koji sviras i ne vidim tu nikavo posebno tehnicko umijece bez ikakve uvrede pogotovo oni dz dz djelovi ili obrade sepulture , , sad da ti treba za gitaru 5000 marak to je komplex a ne potreba kad snimite zvucite onako kako svirate ni bolje ni gore,ono sto cujes kod bendova koje slusas stvar je produkcije , sve sto ti treba je dobra gitara sa dobrim magnetima kao i dobar program kao i znati raditi u istome .\sto se tice znati ne znati svirati to naprosto nije tacno vise je stvar preseravanja metalaca nego stvarno stanje na terenu , jer ako ces iskreno i spominjani Catharsis su pankeri pa jer im moze bilo koji metal ili hc /punk bend sa podrucja juge ma i siri cak i tvoji mainstreem ljubimci ne mogu im pera odbiti .
Isto tako bendovima HHIG , Tragedy , pa i skandinavski Skitsystem i tehnicki i pa i ako bas hoces produkcijski ,

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Nov 2006, 09:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ja moram da imam opreme 5-6 hiljada maraka samo za gitaru.

Znaci ukupno opreme, ne samo gitaru. Pojacalo, gitara, efekti.... sve to zajedno daje odredjen ton. A ne postoji niti je ikad napravljen niti ce biti program koji moze da zamjeni pojacalo sa kutijom, drvetom koje vibrira dise, membrane zvucnika... Taj softver je OK, ali da bi dobio pravi ton, praaaavi ton, bez standardnog snimanja nema nista. E sad mozes ti poslije da da ga peglas i mijenjas u softveru koliko hoces, ali snimanje "pravog tona" gitare jedino gitara, kabl, AMP, mikser, pa tek onda komp. Tacka.

A sto se tice moje sale oko umijeca sviranja, to je bila sala, znate. :drinking:

Poslednji put menjao Molotov dana 02 Nov 2006, 10:50, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Nov 2006, 09:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
AntiDope je napisao:
Frieda, postovanje za tvoj rad, slusao sam na tvojoj stranici. ja licno ne volim pop sa solo akusticnom gitarom, ali tvoj rad je za pohvalu.
Nemam vremena da se igram na racunaru i snimam kojekakve lose snimke. Takve mogu svakodnevno da stancam, kao MTV, ali sta imam od njih, samozadovoljstvo da ih slusam sam. Ne treba mi to. Treba mi nesto jebeno jako i zestoko, jer moja muzika moze da dodje do izrazaja samo ako je kvalitetno snimljena. Jeb ga.

Ma nisam ni mislila na to sto sam ja snimala, covjece, to je pravi krs od kvalitete. (A nije ni bila ideja da to budu pjesme sa ak. gitarom...) Vi bar imate bendove, a ja nemam. Nije vazno, samo da znas da nisam mislila na te moje snimke na mikrofonu od cetiri marke (sad imam pravi), vec uopste.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Nov 2006, 09:49 
Stara kuka
Stara kuka

frieda bicu ti bubnjar :lol: :lol: :lol:

da u bl nema normalnog studija, nema to stoji. imamo onu prcvarnicu kod boleta i njegov nadobudni stav koji su momci iz monumenta upoznali na najgori nacin. da je potrebna dobra oprema da se nsto snimi, potrebna je. lijepo je traziti uslove o kojima AntiDope masta (kao i mi svi) ali se treba i snalaziti bas kako groznium i predlaze. to ko koji stil muzike svira, to apsolutno nije bitno. sto rece groznium, posebno snimiti svaki instrument i jebiga, sklepati mp3 nekakav u cooleditu ili slicnom programu i to kaciti po internetu. AntiDope, da se ne lazemo, kakvu ti tacno opremu imas za svoju gitaru? nije li vaznije za jedan bend da dobro zvuci nazivo? mp3 se treba dijeliti preko interneta bas zato da vas ljudi cuju i upoznaju, da znaju vase tekstove i da vas pozovu na svirke. naravno da treba supak nazuljati da se skupi lova za skupu opremu, ali zato brate odes van pa snimis. imas studije po bgd, po nsu, po hrvatskoj, samo se treba raspitati. mozda se cak neki sakrio i u bih, stvarno ne znam. mi u bl nemamo nista.

a naravno, mozemo napisati i projekat gradskoj upravi, ali svi znamo kako je to proslo (DIREKTNO mislim na geto). ili mozemo svi dati komad svoje opreme u neciji prostor i sklepati studio. ali svi takodje znamo kako ce to zavrsiti...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Nov 2006, 10:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
VeLiKi je napisao:
frieda bicu ti bubnjar :lol: :lol: :lol:

Moze, kad mi nista drugo ne preostane (krajnji, krajnji slucaj). :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Nov 2006, 10:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@Veliki>
Cak i ovo opreme sto ja koristim daje mnogo bolji zvuk uzivo nego kad ga neko neiskusan bez odgovarajuce opreme proba snimiti. Za snimanje je potrebna oprema ali i umijece.
Samo zelim da kazem da u drugim zemljama :roll: demo bendovi prave ultrajebenodobre snimke za nas pojam i sa tim dobijaju mnogo bolji odgovor od publike.
Ja uopste ne mastam o tim uslovima, ko hoce i ko moze on ce sebi da ih obezbijedi.
A jako je bitno kakav ko svira stil muzike. Npr. jednom sam svirao git u jednoj pjesmi gdje je sve ostalo islo sa sitnisajzera. Rezultat, tipicna festivalska pjesma (gdje je moja gitara naravno ispala najgore:) ) koja se u moru takvih pjesama uklapa u sve standarde.

S druge strane, npr. set bubnja kako je npr. zamisljena jedna nova pjesma jedva moze da stane kod Boleta u studio i treba skupljati mikrofone po gradu da bi se mogao ozvuciti.
Ako sviras funky uzmes bilo kojeg fendera i steknes ga u npr. Mominog Marshalla, a ja npr. ne mogu da se steknem u njega jer on ne moze da da taj ton, nikada.
Jako je bitno da bend uzivo zvuci dobro, ali je isto tako bitno da na snimku zvuci isto tako jer snimak ide u svijet prije tebe. Mozes biti jebeni virtuoz, ako ti je snimak sranje ljudi ce to tako i shvatiti.

Pazi sad ovo, ziva istina, na jednom music festu lik odnosi titulu :) najboljeg gitariste. Znas sto? Zato sto je imao nabolji zwuk, jeben mastan i glasan ton gitare. Nije bio ni blizu, u tehnickom smislu, nekom drugom gitaristi koji je pojeo gitaru, ali na njegovu nesrecu na zoomu 505 ili nekom drugom smecarskom procesoru.
Ja se na P 4 ili zoomu ne mogu izraziti. Radje onda necu ni svirati.

Frieda je napisao:
Vi bar imate bendove, a ja nemam.

Ako ti nesto znaci, ewo nudim se i ja da pomognem, ako trebas gitaristu.

Poslednji put menjao Molotov dana 02 Nov 2006, 10:48, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Nov 2006, 10:46 
Citiraj:
Pa javna je tajna da svi zivi imamo cubase

E da je samo to potrebno....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Nov 2006, 13:13 
Stara kuka
Stara kuka

Frieda je napisao:
Moze, kad mi nista drugo ne preostane (krajnji, krajnji slucaj)

tako tako nisko misljenje imas o meni!? :P

naravno da treba umijece da se snimi nesto, naravno da se sva ta oprema moze nabaviti, da smo mi zivi i zdravi, imamo mi artist, pun je opreme. ali ta oprema se na zalost ne dobija na lijepe oci. da bi skupio sve, trebace ti 5cifren broj maraka. na zapadu demo bendovi imaju dobru opremu kazes? nemoj srati da imaju...zive na zapadu jebes ga... znas vec, mama hocu da sviram, evo ti sine fender. jebes to, mi smo true, mi nemamo para i snalazimo se. i moramo se snalaziti. antidope, hocu i ja bubnjeve i ovakve i onakve, ali da cu imati para necu. evo prekljuce sam sebi kupio dobos. to mi je PRVI komad opreme koji sam ikada sebi kupio (palice su potrosni materijal, ne oprema). platio sam ga 130 maraka u artistu, u pitanju je SONOR FS1145S dobos. kratak sam jebenih 10 maraka da si kupim i stalak za njega. i nema nikog sretnijeg od mene. prodao sam akcije jebene i ostalo mi nekih jedva 200 maraka. a bio sam u yamaha centru i neno mi je iscitao cijene dobosa koje su pocinjale od 230 maraka, preko 350, 400, 500, da mi zadnje dvije stranice cjenovnika nebi ni pokazao, rekao je da su tamo dobosi od po hiljadu, dve hiljade maraka (!!!). sta ti mislis, koji dobos bi ja radije posjedovao i koji bolje zvuci, ovaj od 130 il onaj od dvije 'iljade? AntiDope, nema se, mora se. evo ja bih prvi uzeo kredit od 30 jebenih hiljada maraka u banKi i otvorio studio i vjezbaonicu ali kako bih to vratio!?

na zalost, svi mi mozemo gledati u jebeni zapad i uzdisati, ali da je moguce prenijeti talenat preko mp3-a slaganog u garazi moguce je i mora se. alternative nemamo.

e da, ako ti bubnjar vec ima para za toliki set za tu neku vasu pjesmu, onda ima i love da si kupi set mikrofona. eno ih i u artistu i u yamahi, kostaju ko prosjecna cinela.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Nov 2006, 13:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2005, 16:00
U BL pored boletovog studija postoji jos 3-4 studija, od kojih je bar jedan duplo bolje opremljen. Problem je sto se u istim rade slagerske pjesme, pjesme za narodnjake, a cifre su totalno neprihvatljive za nase bendove. Mozda pare i ne bi bile toliki problem da neko u tim studijima zna uraditi produkciju za alternativan/metal ili cak rock bend... Dakle, i do muzicara je jer bi svako mogao imati ok snimak da se sam potrudi oko svoje produkcije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Nov 2006, 14:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Okt 2006, 15:16
Ma da,vjerovatno je veci problem manjak profesionalnih producenata u bl,da ima njih bilo bi i vise studija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Nov 2006, 14:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
VeLiKi je napisao:
zive na zapadu jebes ga... znas vec, mama hocu da sviram, evo ti sine fender. jebes to, mi smo true, mi nemamo para i snalazimo se.

to je predrasuda. nekidan sam ovde u stokholmu gledao cijene fendera, kad ih vech pominjesh, i nisu bash jeftini, 2-3 hiljade evra, zavisno od modela ... ne mozhe bash svaka mama ni ovde da priushti fendera tek tako, treba debelo da se radi za to, i mama i tata ... a da ne govorim o setu bubnjeva, tama, yamaha, sonor ili bilo koji drugi. to ima da pljujesh krv dok ih otplatish.

inache, dobra rasprava. valjda prva konstruktivna na ovom dijelu foruma?

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Nov 2006, 15:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2005, 16:00
ineleZub je napisao:
Ma da,vjerovatno je veci problem manjak profesionalnih producenata u bl,da ima njih bilo bi i vise studija.

Tacnije; ne znam da li se iko u BL moze nazvati profesionalnim producentom. Ima ih sto se loze da jesu, al' nikakvih rezultata nema. Neki su prisutni po vise godina (ili cak dekada) pa opet nista...

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2006, 15:26 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 23 Jul 2006, 12:49
Prvo, pozdrav svima iz Mostara.

htjeo bih da se osvrnem na vasih nekoliko opaski o svemu.

1. moguce je uraditi jako dobar snimak na kompjuteru, ako ste upuceni i ako ste slusali RECALL sa tri pjesme "Sloboda", "American Dream" i jos jedna, taj je snimak bio cudo. U isto vrijeme legendarno prvo izdanje Revolta je snimano puno duze u dobrom studiju pa je zvuk katastrofa ali ipak se energija osjeti...

2. ja mislim da ovdje kod nas bendovi previse cekaju da ce im neko izdanje pasti sa neba, pa kad i imaju snimke, odugovlace sa njegovim objavljivanjem-kao sto Antidope kaze na internet i guraj. Velika je moda myspace sada-to treba iskoristiti. Evo ja znam za slucaj benda iz Rovinja-Orange Strips-gurali su svoju furku po Hrvatskoj i niko ih nije provalio, postavili na myspace i otisli na turneju po Belgiji i Holandiji...

3.jeste li vi svjesni da jos nikako nije izasla neka kompilacija sa banjaluckim bendovima? Bilo je pokusaja ATV i ona smijesna sa Viteskim plesom i vise se nesjecam kojim bendovima, ali prava gerilska kompilacija nikad nije ugledala svjetlo dana. Ja je zamisljam ovako: U svakom bendu svira po 4 covjeka, svako da po petaka x 10 bendova, to je 200KM. Nareze se 200CD, to je 70 maraka, uradi neki omot; promocija i salji na medije; evo vam link: http://www.crossmic.net tu imate sve podatke o festivalima, klubovima, medijskim kucama

za sad toliko.
mislim iako vec dvije i po godine zivim van BL, mogu puno pomoci sa iskustvom kontaktima vezama itd. Samo ljudi trebaju da se pokrenu i da vise saradjuju. I htjeo bih da bas ova forumska tema bude korak vise za scenu koja je jedno vrijeme bila najbolja

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Nov 2006, 16:05 
Stara kuka
Stara kuka

svaka cast koncertnom zadavacu. znaci moze se kad se hoce.

@black_santa - kolika je cijena zivota a kolika socijalna pomoc? prosijecna plata?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Nov 2006, 16:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Okt 2006, 15:16
Draco_O'Reily je napisao:
ineleZub je napisao:

Tacnije; ne znam da li se iko u BL moze nazvati profesionalnim producentom. Ima ih sto se loze da jesu, al' nikakvih rezultata nema. Neki su prisutni po vise godina (ili cak dekada) pa opet nista...

Za to je potrebna skola,kao i za svaki drugi tehnicki poso.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Nov 2006, 16:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Na spisak BL bendova, dodao bih jos

Zlaja and experience (projektno, privremeno ime!)
Self Liberation
Soul Temple
Zivot Pise Drame
Visoki Napon
Interfector
Metal Degenek
Klikeri
Ispad!
Aurora (tako se valjda zovu?)
Post Scriptum
Oblik
Takodje, barem 2 black metal benda, koji postoje nekih godinu dana.
Cime dolazimo do cifre od preko 20 bendova, koji muku muce sa losim uslovima za vjezbanje, i jos losijim za sviranje! Neka, kad smo tako slozni, ne treba nam ni bolje!

Za snimanje solidnog albuma, Monument-ov snimak ce pokazati da nije potreban nikakav napucan studio (malo bolja mikseta, PC i ZNOJ). Sad, istina, treba imati dobro pojacalo, koje ce dati kvalitetan zvuk (vec kvalitetnoj gitari). – DALJE SLIJEDI HIPOTETICKO RAZMATRANJE NEPOPRAVLJIVOG OPTIMISTE-
Nista od tog nije nemoguce nabaviti, ako bi se stvarno nasle snage razuma/jedinstva u ovom gradu, da se skrpe neki studio i oprema, ne bi bio problem imati dobra pojacala (iskljucivo) za snimanje i svirke, koja bi kostala par hiljada. Cinjenica je da preko 60 ljudi svira neke “alternativnije” pravce, i svi su manje-vise u govnima. Pitanje je da li stvarno zelimo poboljsati uslove zajednickom akcijom, ili cemo poklopiti noseve i mumlati sebi u prsa kako nam je tesko. Ne zelim ovim reci da bi morali praviti potpuno nov studio, npr. u Getu bi se zvuk dobrom izolacijom mogao znatno popraviti, a kada bi 60 ljudi osnovalo zajednicki fond, vrlo brzo bi se, uz mala ulaganja, moglo kupiti kvalitetno gitarsko i bas pojacalo, na kojima se ne bi izdr*avao svako, vec bi se cuvala za nastupe i snimanje. Naravno, ovde sad ima tona ALI, A STA AKO i slicnog, ali rekoh – hipoteticko razmatranje nepopravljivog optimiste (koji jos uvjek vjeruje u ljude i zajednicku imovinu).

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 295 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]