@Veliki>
Cak i ovo opreme sto ja koristim daje mnogo bolji zvuk uzivo nego kad ga neko neiskusan bez odgovarajuce opreme proba snimiti. Za snimanje je potrebna oprema ali i umijece.
Samo zelim da kazem da u drugim zemljama

demo bendovi prave ultrajebenodobre snimke za nas pojam i sa tim dobijaju mnogo bolji odgovor od publike.
Ja uopste ne mastam o tim uslovima, ko hoce i ko moze on ce sebi da ih obezbijedi.
A jako je bitno kakav ko svira stil muzike. Npr. jednom sam svirao git u jednoj pjesmi gdje je sve ostalo islo sa sitnisajzera. Rezultat, tipicna festivalska pjesma (gdje je moja gitara naravno ispala najgore:) ) koja se u moru takvih pjesama uklapa u sve standarde.
S druge strane, npr. set bubnja kako je npr. zamisljena jedna nova pjesma jedva moze da stane kod Boleta u studio i treba skupljati mikrofone po gradu da bi se mogao ozvuciti.
Ako sviras funky uzmes bilo kojeg fendera i steknes ga u npr. Mominog Marshalla, a ja npr. ne mogu da se steknem u njega jer on ne moze da da taj ton, nikada.
Jako je bitno da bend uzivo zvuci dobro, ali je isto tako bitno da na snimku zvuci isto tako jer snimak ide u svijet prije tebe. Mozes biti jebeni virtuoz, ako ti je snimak sranje ljudi ce to tako i shvatiti.
Pazi sad ovo, ziva istina, na jednom music festu lik odnosi titulu

najboljeg gitariste. Znas sto? Zato sto je imao nabolji zwuk, jeben mastan i glasan ton gitare. Nije bio ni blizu, u tehnickom smislu, nekom drugom gitaristi koji je pojeo gitaru, ali na njegovu nesrecu na zoomu 505 ili nekom drugom smecarskom procesoru.
Ja se na P 4 ili zoomu ne mogu izraziti. Radje onda necu ni svirati.
Frieda je napisao:
Vi bar imate bendove, a ja nemam.
Ako ti nesto znaci, ewo nudim se i ja da pomognem, ako trebas gitaristu.