banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Jul 2025, 09:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 84 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2006, 17:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
"Fanatizam (lat.) zaslepljenost, zanos, preterana odanost ili revnost

да ли то онда значи и да је Јулија била фанатик Ромеа? :D
или, да ли сам ја фанатик своје жене :D ...хехехе

Гдје је граница да се неко претјерано воли? :D

Било би лијепо да постујете ако имате неке цитате на ову тему,
гдје је граница у љубави...

Поздрав свима!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2006, 19:04 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 24 Feb 2006, 18:59
da pokusam da nekoga natjeram da vjeruje u boga to ne mogu, ali mogu da govorim o cudu i velicini boga koji mjenja moj zivot svaki dan,koji mi daje snagu da zivim i da vjerujem da ja nisam slucajno na ovoj zemlji

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2006, 19:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Мислим да би тачнији назив ове теме био

*Како је погрешно и површно тумачење религије и вјере код недовршених личности разлог за подвајање и размирице*

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Okt 2006, 01:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2005, 15:55
svaka je religija utemeljena na krvi jer one sve kao sto je poznato u znatnoj mjeri pocivaju na ideji zrtve , sto znaci na vjecnom prinosenju covjecanstva zrtveniku - neugasive bozanske osvete.
U toj krvavoj misteriji , zrtva je uvijek covijek a svecenik , takodjer covijek - bozanski je krvnik,.
hriscanstvo je vise nego ijedna druga religija utemeljena na krvi i povijesno krstena na krvi,.tko moze da izbroji milione zrtava koje je ta relkigija ljubavi i milosti , prinjela u imeizvrsenja okrutne kazne svog boga .Sjetimo se samo svih onih vrsta mucenja koja je pronalazila i primjenjivala. je li ona u nase vrijeme postala blaza i humanija ? Ne nije, samo sto je pokolebena ravnodusnoscu i sumnjicavosti ljudi postala manje mocna, no na zalost njena moc da cini zlo prisutna je i danas.
Dok god ijedna bozanska religija bude izvrsavala i najmanji uticaj na narodne mase , na zemlji nece pobijediti razum , sloboda , covjecnost i pravda , jer dok god narodne mase ostanu utonule u religiozno praznovjeraje , one ce sluziti kao orudje svim despotizmima zdruzenim u borbi protiv oslobodjenja covjecanstva .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Okt 2006, 05:53 
Početnik
Početnik

slazem se sa tobom da je u ime boga proliveno mnogo krvi i da je covjek sa jedne strane postao ogranizen.ali da ti kazem to je sve zbog toga sto je taj bog pogresno shvacen.i ja sam u zivotu bjezao od svega toga i smatrao na osnovu svega toga tako dok se nisam upoznao sa silom jevanceja koja stvarno mjenja covjeka

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2006, 01:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

1. А кад Он виде народ, попе се на гору, и седе, и приступише Му ученици Његови.

2. И отворивши уста своја учаше их говорећи:

3. Благо сиромашнима духом, јер је њихово царство небеско;

4. Благо онима који плачу, јер ће се утешити;

5. Благо кроткима, јер ће наследити земљу;

6. Благо гладнима и жеднима правде, јер ће се наситити;

7. Благо милостивима, јер ће бити помиловани;

8. Благо онима који су чистог срца, јер ће Бога видети;

9. Благо онима који мир граде, јер ће се синови Божји назвати;

10. Благо прогнанима правде ради, јер је њихово царство небеско.

11. Благо вама ако вас узасрамоте и успрогоне и кажу на вас свакојаке рђаве речи лажући, мене ради.

12. Радујте се и веселите се, јер је велика плата ваша на небесима, јер су тако прогонили пророке пре вас.

13. Ви сте со земљи; ако со обљутави, чим ће се осолити? Она већ неће бити низашта, осим да се проспе напоље и да је људи погазе.

14. Ви сте светлост свету; не може се град сакрити кад на гори стоји.

15. Нити се ужиже свећа и меће под суд него на свећњак, те светли свима који су у кући.

Хм, некако се не да из овог текста закључити да је говорник склон насиљу и рату нити да је жељан приношења жртава у крви :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2006, 02:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

38. Чули сте да је казано: Око за око, и зуб за зуб.

39. А ја вам кажем да се не браните од зла, него ако те ко удари по десном твом образу, обрни му и други;

40. И који хоће да се суди с тобом и кошуљу твоју да узме, подај му и хаљину.

41. И ако те потера ко један сат, иди с њиме два.

42. Који иште у тебе, подај му; и који хоће да му узајмиш, не одреци му.

43. Чули сте да је казано: Љуби ближњег свог, и мрзи на непријатеља свог.

44. А ја вам кажем: љубите непријатеље своје, благосиљајте оне који вас куну, чините добро онима који на вас мрзе и молите се Богу за оне који вас гоне;

45. Да будете синови Оца свог који је на небесима; јер Он заповеда свом сунцу, те обасјава и зле и добре, и даје кишу праведнима и неправеднима.

46. Јер ако љубите оне који вас љубе, какву плату имате? Не чине ли то и незнабошци?

47. И ако Бога називате само својој браћи, шта одвише чините? Не чине ли тако и незнабошци?

48. Будите ви дакле савршени, као што је савршен Отац ваш небески
.

Опет Он о љубави, толеранцији и праштању.

Јесте ли ви баш сигурни да су ратови вођени у име Овог Човјека,
тј. да ли је могуће да неко ко слуша Овога коме припадају горенаведене ријечи може да убија у Његово Име? :D :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2006, 05:41 
Početnik
Početnik

najveci problem ljudi u hriscanstvu je sto ne svacaju da sa bogom trebaju da se upoznaju, da odrzavaju kontakt da se druze kao prijatelj sa prijateljem ,evo pogledaj tebe ti citiras sveto pismo reci mi molim te koliko danas ljudi tako cini ,ne moze danas da covlek ima sliku o bogu onu pravu bez upoznavanja sa njim bez maske ,iskreno i posteno

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2006, 05:53 
Početnik
Početnik

pogledaj danas molim te kako se ljudi ponasaju, kada se pojavio davincijev kod skoro su svi oiletjeli da kupe i da citaju, a kada se govori ; svetom pismu o pravoj mogucnosti da upoznaju boga onda vas smatraju za sektasa ili nekog jadnika, jednom sam razgovarao sa jednom djevojkom koja je bila odusevljana sa bogom i sa svetim pismom ali njezne kolegice i kolege sa posla su smatrali da je poludjela, zato smatram bas zbog ne druzenja sa njim dolazi do toga da se u ime hriscanstva mnogo ruznog desilo

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2006, 07:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
U hriscanstvu se nije mnogo ruznog desilo zbog iskvarenog ili neupucenog pojedinca, vec zbog Crkve koja ima hijerarhiju, moc i kapital. Pojedinac u takvoj, razvijenoj strukturi ne moze puno da ucini, potrebna je jaka grupa.

Damaskin je napisao:
Јесте ли ви баш сигурни да су ратови вођени у име Овог Човјека, тј. да ли је могуће да неко ко слуша Овога коме припадају горенаведене ријечи може да убија у Његово Име?

Pod uslovom da je pod uticajem visih u hijerarhiji koji ga na to navode, moguce je.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2006, 12:38 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Sep 2006, 16:11
Pravi naslov teme mogao bi da bude

''Kako je vjerovanje u ljudske umjesto u bozije tvorevine zavadilo ljude''

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2006, 16:35 
Početnik
Početnik

pokusavam da razumijem sve nas zasto bas tako mislimo sto se tice hriscanstva i hijerarhije ali treba ipak staviti ruku na srce pa reci da u stvari mnogo se toga desilo sto nije bilo dobro,Svako od nas u zivotu je mnogo puta pogrijesio ali smatram da to nije najveci problem, ja prpblem vidim u tome sto mi mnogi necemo da se pokajemo i ostavimo ono sto je lose iza nas, Kada bi se to desilo bilo bi nam mnogo bolje

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2006, 20:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kaspa,
молио бих Вас да наведете примјере у којима су се дешавала крвопролића изазвана директном дјелатношћу хришћанских цркава
(од Римокатоличке се ограђујем у старту)?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2006, 21:37 
Početnik
Početnik

Sam si rekao da se od jedne ogeacujes, ljudino moja namjera nije da izvlacim ispod tepiha istorije sta se desavalo,vec je meni zelja da nasega dragog Boga jos bolje upoznamo,Vrlo je bitno kako u stvari izgraditi vjeru i kako pomoci ljudima da u nasem zivotu prepoznaju Boziju ljubav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2006, 11:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Свако ти добро у Христу нашем Господу Kaspa,

најбоља мисија је та када неко својим животом исповједа Бога, ако на некоме видимо оптимизам, љубав, и поштовање за сваког човјека као личност, односно икону Божију.

Такав однос према животу, ближњем и својету око нас јенајбоље Господа, и такви људи једино могу да мијењају свијет.

Нажлост, да нас има многих који само устим аисповиједају , а у срцу су *вукови у јагњећој кожи*...

Свако добро!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2006, 15:40 
Početnik
Početnik

Drago mi je da postoje ljudi kao ti Damaskine nema vece vrijednosti u zivotu covjeka, koji umije da voli ,Bas mi je drago sto si ti takav i cast mi je se sa tobom razgovarati,BAS je lijepo kad covjek uvidi da je mocno pomagati i voljeti , zato je Isus i rekao blagoslovenije je davati

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2006, 11:38 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2006, 14:12
groznium je napisao:
svaka je religija utemeljena na krvi jer one sve kao sto je poznato u znatnoj mjeri pocivaju na ideji zrtve , sto znaci na vjecnom prinosenju covjecanstva zrtveniku - neugasive bozanske osvete.
U toj krvavoj misteriji , zrtva je uvijek covijek a svecenik , takodjer covijek - bozanski je krvnik,.
hriscanstvo je vise nego ijedna druga religija utemeljena na krvi i povijesno krstena na krvi,.tko moze da izbroji milione zrtava koje je ta relkigija ljubavi i milosti , prinjela u imeizvrsenja okrutne kazne svog boga .Sjetimo se samo svih onih vrsta mucenja koja je pronalazila i primjenjivala. je li ona u nase vrijeme postala blaza i humanija ? Ne nije, samo sto je pokolebena ravnodusnoscu i sumnjicavosti ljudi postala manje mocna, no na zalost njena moc da cini zlo prisutna je i danas.
Dok god ijedna bozanska religija bude izvrsavala i najmanji uticaj na narodne mase , na zemlji nece pobijediti razum , sloboda , covjecnost i pravda , jer dok god narodne mase ostanu utonule u religiozno praznovjeraje , one ce sluziti kao orudje svim despotizmima zdruzenim u borbi protiv oslobodjenja covjecanstva .

E, na ovoj stranici ima stvarno dobrih postova i nekako nema svadje svako iznosi svoje misljenje bez vrijedjana drugog.Sto je za respekt i mislim da iz ovakve diskusije svi mozemo ponesto nauciti.
Zrtvovanje zivotinja u Starom zavjetu je ukazivalo na dogadjaj koji se imao desiti u buducnosti tj. na zrtvu Isusa Hrista poslje Golgote bilo kakvim zrtvama se gubi smisao. Isus na krstu nije umro od rana i bicevanja nego mu je srce doslovno puklo od tuge za palim ljudskim rodom i tezine njegovih grijeha. Taj dokaz vjecne Bozije ljubavi je dat covjeku koji to nicim nije zasluzio. Dobrovoljno zrtvovanje i ponizenje Bozijeg Sina i samog Boga je dokaz recenice .... Bog je ljubav i ljubav to je sam Bog. Golgota je Bozije djelo milosti i pobjede. Djelo najveceg poklona covjeku!!!
Onog trenutka kada se Bozija mudrost tako fino napisana u Bibliji pocela mijesati i praviti kompromise sa paganskim obicajima i tradicijama i kad su ljudi pomislili da su pametniji od samoga Boga pa su poceli istinu tumaciti onako kako to odgovara njihovim sebicnim interesima tada je sve krenulo niz brdo ali i to je proreceno da ce se desiti.Svi ti krstaski ratovi i prolevanja neduzne krvi (da ti pamet stane) u navodno Bozije ime nece proci nekaznjeni.Evo sta sam Bog o tome kaze ....... Govori gospod ...Kad se ovaj narod meni priblizuje on me ustim i usnama postuje ali srce njegovo je daleko od mene, a strah kojim me se boji zapvest je samo ljudskog predanja.
Zato cu ja cudima i cudesima jos taj narod udariti, propasce mudrost mudraca njegovih, i nestace razum razumnih njegovih.

Naziva ih bezumnicima
Jer bezumnik ludost kaze i njegovo srce se zlu podaje, da radi bezakonje i na Boga laz govori, da isprazni dusu gladnome a oduzme napoj zednome.
U ovim rijecim Bog jasno govori sta misli o ljudima i organizacijama koje drug groznijum gore navodi.
A o onim koji ga ljube kaze..... Ko u pravdi hodi, ko po pravu zbori, koji na dobitak od nasilja mrzi, ko otresa ruke da ne primi mita, ko usi zatiskuje da za krv necuje i zazima oci svoje da nevidi zla. On ce nastavati na visokim mjestima, i tvrdi gradovi bice njemu utociste. Hljeb ce mu se davati, voda mu se nece premicati.
sintorr [-o<

Poslednji put menjao sintorr dana 20 Okt 2006, 11:49, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2006, 11:42 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

/////////////

Poslednji put menjao sintorr dana 20 Okt 2006, 11:46, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2006, 11:45 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

RSRPSKA je napisao:
Pravi naslov teme mogao bi da bude

''Kako je vjerovanje u ljudske umjesto u bozije tvorevine zavadilo ljude''

Odlicna ideja prijatelju otvori tu temu pa da pricamo !!!

pozdrav sintorr [-o<

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2006, 11:57 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Damaskine dobro dosao na forum.Zaista se radujem sto se pojavio jos neko sa kim se moze slaviti ime Gospodnje!!!
Svojom blagoscu dokazujes da nas dobri Bog u svakoj crkvi ima svoje ljude.Posteno da ti kazem ti si prvi pravoslavac sa kojim se da normalno razgovarati !!!
Bratski pozdrav sintorr!!!! [-o< [-o<

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 84 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]