banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jun 2025, 05:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 87 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 11 Okt 2006, 11:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Ne mozes pricati o onome sto ne znas i ne razumijes. zato shshshshshsh! Posto nisi procitao bibliju, ne znas o cemu pricas i o cemu drugi pricaju...

Citiraj:
jesi li ti kad pomolio nos van biblije ? mozda bi vidio stvarnog boga = probleme ljude i cijelu nasu biosferu jer oni su tu kraj tebe.

:lol: :lol: :lol:
Ma otkud ti znas koliko je moj nos u bibliji??? mani se predrasuda i zabluda. Probleme ljudi sam uvidio vrlo dobro, vise od tebe vjerovatno... i to nema veze sa bogom.
I da, ajde mi objasni kakve veze imaju "problemi, ljudi, cijela nasa biosfera" sa "stvarnim bogom"... Ups... ne mozes, ne znas... pricas gluposti. Ispricaces nesto sto opet nema veze sa zivotom i bices ubijedjen da su svi drugi glupi i slijepi a ad si ti jedini koji "vidi". Sa srecom ti u zivotu sa tim tvojim vidom!

Nerviras me vise, a stvarno mi nije do nerviranja. u kurac! Ako opet na tabletama zavrsim ti ces biti kriv! Kad malo prosiris poglede van tog anarhicnog fazona iz osnovne, mozda i bude neke vajde od ovog razgovora.
aj zivio!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Okt 2006, 11:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Sta ucini... :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Okt 2006, 13:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
@groznium

Ala ga ti lupas, brate! Ne znam na osnovu kojeg mog prethodnog posta si zakljucio da "religija kojoj vjerujes nije dobrovoljna nego je nametnuta od vladajucih slojeva oko 7 vijeka poslje nove ere odnosno u tvom slucaju od dolaska Slavena na Balkan", tj. da sam ja (nazovimo stvari njihovim imenima) hriscanski vjernik. Nigdje se nisam izjasnio tako, i sad cu to i
da kazem, nisam vjernik, hriscanski niti kakav drugi, ali necu da kazem ni da sam ateista jer mi ni to ne zvuci zadovoljavajuce. Ali ovdje se ne govori o mojim vjerovanjima. Dosad sam se samo osvrtao na tvoje postove u kojima monoteisticke religije optuzujes za sva zla svijeta, a to, pripadao im ili ne, i dijelio njihova misljenja i vjerovanja ili ne, nije posteno. Hriscanstvo, kao sto sam izgleda ne znas, nije nametnuto u 7. vijeku poslije Hrista, nego je 313. godine pravno izjednaceno sa ostalim religijama, car Konstantin, Milanski edikt, valjda se sada sjecas. Dakle, nema nametanja, hriscani su do tada bili ubijani ko neke zivotinje, a otada se hriscanstvo brzo sirilo, vjerovatno zato sto su ljudi nasli neku vrstu utocista u novom vjerovanju, mozda zato sto ih je konacno tretiralo kao neka normalna bica.
Onda, ti i dalje po svom, "nije direktan krivac monoteisticka religija za raslojavanje ali je uveliko pomogla da se te razlike ucvrste jos od kada je i crkva postala zemljoposljednik - feudalac", znaci ne citas pazljivo prethodne postove.
Nijedna religija nije rekla da treba da se ljudi rasloje na staleze, itd, niti ce jedan pravi vjernik tako nesto tvrditi.
Zapitaj se zasto ti onda koristis kompjuter i internet i svu tu savremenu tehnologiju, jer, zaboga, to vlade najmocnijih zemalja koriste da bi kontrolisale i porobljavale ljude, a perverzni pedofili koriste da bi davali oduska svojim nastranostima. Konstantno izvlacis neke pojedinacne stvari i prikazujes kao odliku religije. Objasni malo bolje sta je "izopacena tradicija". Ovo sa svecima "donatorima" je totalno nebulozno i nije nikakav dokaz, postojala je gomila likova koji su gradili zaduzbine da bi opravdali to sto su bili uzasni ljudi, i to nikako nisu bili sveci, vec uglavnom kakvi vladari i plemici.

"Visa sila ne postoji, bog je sve oko nas ukljucujuci i nas same, bog je sloboda. ljubav je osjecaj privrzenosti zivih bica, ljubav je sloboda"

Kako uopste odgovoriti na ove panteisticke kvazipoetske izljeve nadahnuca? Kazes "bog je sloboda", a nisi odgovorio na moje prethodno pitanje o toj slobodi, sta je ona u stvari, i definises nejasan pojam jos jednim nejasnim, znaci lupas. Ljubav nije osjecaj privrzenosti zivih bica, ona nije uopste osjecaj, a privrzenost je pojam preuskog raspona da bi se mogao izjednaciti sa ljubavlju. "Ljubav je sloboda", opet lupanje, objasni o cemu govoris.
Zatim, dalje slijedi-obrusi se covjek na Bibliju ni krivu ni duznu. Ne znam otkud ta tvoja tolika mrznja i odbojnost u vezi sa svim hriscanskim, mozda su to neke traume, ali ni to nije izgovor za lupanje. Biblija nije kriva za "lazni moral i aktivnu dvolicnost vjernika", krivi su ljudi koji su, izgleda, ipak zli. Ali opet, kriviti jednu knjigu, svetu ili ne, za "probleme
ljudi i nase biosfere" je nezrelo i krajnje zatucano. Vjerujem cak da, kada bi ljudi mozda vise citali Bibliju i razumjeli neke stvari koje su tamo napisane, tih problema bi bilo mnogo manje.
A da je ateizam "novovjekovna slobodarska misao", e tu ga lupi po nekoliko osnova. Nit je ateizam novovjekovan, da li jeslobodarska misao nije ni bitno, jer se slobodarnost misli ne odredjuje po kriterijumu da li je ateisticka ili ne. Cisti ateizam je nemoguc, a ako smatras da je moguc, zelim da mi to podrobno objasnis.
I zaista ne znam cemu tolika frustracija? "Cekate smrt pokorni"? Ti ces smrti vjerovatno ici u susret na nogama, uspravan?
Slobodan od bilo cega, a ipak ces umrijeti kao i ostali "pokorni", nezavisno od svoje volje, kad ti "svevisnji" uputi poziv za vjecna lovista, ironicno.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Okt 2006, 16:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Jun 2006, 18:46
Citiraj:
"Uselicu se u njih, i bicu im Bog..." Vrlo radikalna i smela izjava koju je Bog dao.

bog ne stanuje ovdje nego ti i ja , i nije je 'napisao bog " nego bibiljski spisatelji koji su mogli lupetati bilo sta pa reci da je to od "boga",pa su tako i od ljudi nacinili robove .

Xm, znao sam da ce neko da se uhvati za neke izjave tipa "nije je 'napisao bog " nego bibiljski spisatelji koji su mogli lupetati bilo sta pa reci da je to od "boga",pa su tako i od ljudi nacinili robove."

Vidish, poenta pisanja Biblije jeste da prenese Bozju misao. Prema tome, Bog je taj koji je rekao "Uselicu se u njih, i bicu im Bog". Ideja texta jeste zajednistvo, izmedju stvorenja i Stvoritelja. Koncept koji je stran svim paganskim konceptima, uvek bio, a posebno je to naglaseno i vidljivo u savremenom svetu. Ali neki drugi put o tome...

Tako da kada kazes da su to bili mentoli koji su nacinili od ljudi robove...:) To je ravno izjavi da je zemlja ravna ploca. :) Ja se bavim textualnom analizom izvornih spisa, i iako mnogo toga mi nije jasno iz Svetog Pisma, ipak jednu jedinu stvar mogu 100% tvrditi:

Citiraj:
Јер вам не показасмо силу и долазак Господа нашег Исуса Христа по приповеткама мудро измишљеним, него смо сами видели славу Његову.

Ovo je rekao apostol Petar, i smesnije izjave tipa "neki mentoli su nesto lupetali" nisam skoro cuo (bez uvrede, naravno!). Pa naravno da su ljudi pisali Sveta Pisma, nemam ja problem sa time, ali poenta je u tome sto su oni kroz pisanu rec izrazavali Bozju misao, itd itd...

Naravno, ovo bas nije neki najbolji forum za ovakva pisanija, ali tako ja verujem, pa kom opanci tom i dzeri. :)

Drugo,
Citiraj:
Biblija ne poznaje ateiste, bar ne one kakvih danas ima. Ali o tom po tom.

naravno kad je ateizam novovjekovna slobodarska misao .

Pa, sta li je doneo ateizam, pitam se...? Drugo, Hendl, Bah, Mocart, Hajdn, Isak Njuton, Dostojevski...? Mentoli, a?? Teisti, brate. Teisti. Ateizam je samo jedan pokret koji je nastao kao pandam ili opozicija verovanju u Boga, kao opozicija teizmu. Filozofija koja je izumire, zasigurno. Bas kao i komunizam, i bilo koja druga ideologija, tako i ateizam izumire. Ja sam u to siguran. Vise nije aktuelan. A kada sam rekao da "Biblija ne poznaje ateiste, bar ne one kakvih danas ima" onda sam to i mislio. Jer, nikada u covecanstvu nije postojalo potpuno neverstvo. Postojalo je potpuno neverstvo u Boga, ali ne u potpuno neverstvo u opstem smislu, jer ti i za ateizam treba mnooogo vise vere nego za teizam. Prema tome, ateizam je iluzija koja polako dozivljava svoj kraj. :) Kod nas je aktuelna tu i tamo upravo iz razloga sto je nase podrucje drugacije nego sto je to negde drugde. Ali i to je neka druga prica.

Uz duzno postovanje i izvinjenje za ovako dugacak post...Ja se ne bavim toliko pitanjima teizma/ateizma zato sto je to vec izvikana tema, da ne kazem da je tako nesto odavno prevazidjeno, bar za mene licno. Ali eto, cisto da dam neki doprinos temi...:)

Pozdrav svima...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Okt 2006, 16:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

P.S.

Samo da se malo ogradim. Govorim uglavnom u okvirima I veka, jedino je to pravo hriscanstvo. Sve ostalo nakon toga, manje i/ili vise, jeste nista drugo do devijacija izvornog hriscanstva, zloupotrebe istog itd itd...Tako da, kada je vec i neko pomenuo Milanski edikt, to je bio cisto politicki potez, upravo iz dva razloga: (1) jer se hriscanstvo prosirilo i postalo je pretnja nezanbozackoj/paganskoj religiji, i (2) jer je hriscanstvo, vec u ono vreme, toliko otislo od izvornog hriscanstva i toliko je usvojilo neke od obicaja i posebno filozofije pagana, da nije bila neka ogromna razlika izmedju neznabozaca i hriscana (vrlo radikalno...). Konstantin je samo spojio crkvu i drzavu, a to ne bi nikada mogao da nije priznao "hriscane", i bukvalno su mu oni pomogli u tome. Hriscanstvo, jos krajem I veka, pocelo je polako da se udaljuje od onog pravog, izvornog hriscanstva, tako da si kasnije dobio sta? Ratove, krstase, progonstva, licemerstva, donatore mafijase i kriminalce, popove i politicare, bla bla bla...

I to danas kada ljudi vide, naravno da mogu samo da pljuju po Hristu i hriscanstvu, ne znajuci da to uopste nije onaj ideal za ljude koji je sam Bog zamislio...Ljudi se kriju pod plastem 'krsta' i 'hriscanstva', i u ime Boga se sto sta cinilo, i cini se jos uvek. Ne bih rekao da Bog takve ljude/ideje/pokrete priznaje za Svoje. Karakter, da ne kazem dela, najbolje prokazuju/otkrivaju ko je kakav. To je ono sto se meri na Bozjem sudu.

Prijatno svima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Okt 2006, 18:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2005, 15:55
Citiraj:
Tako je i danas, sve je prepisano iz proslih vjekova samo poduprto naprednom tehnologijom za ubijanje i oduzimanje ljudskog dostojanstva ali Bog je obecao izbavljenje svog vjernog naroda i On ce to da i ucini kao sto je sve i dosad ucinio ono sto je obecao.
pozdrav sintorr

umjesto cekanja i molitve predlazem da se sami spasemo :D

Citiraj:
Ne mozes pricati o onome sto ne znas i ne razumijes. zato shshshshshsh! Posto nisi procitao bibliju, ne znas o cemu pricas i o cemu drugi pricaju...

@bik procitao sam je pa sta , razlika izmedju mene i tebe je sto ne gutam sve sto mi se servira.

Citiraj:
Probleme ljudi sam uvidio vrlo dobro, vise od tebe vjerovatno... i to nema veze sa bogom.

Cisto sumnjam ne znas me niti znas ni tko sam i sta sam da mozes tako nesto reci.... - , nego sta si ti to uradio za te ljude ?, mozda pomolio se bogu umjesto da nesto konkretno uradis he , he ,

Citiraj:
I da, ajde mi objasni kakve veze imaju "problemi, ljudi, cijela nasa biosfera" sa "stvarnim bogom"...

Biosferu smatram bogom , a ne imaginarnog nedodirljivog stvoritelja .

Citiraj:
Nerviras me vise, a stvarno mi nije do nerviranja. u kurac!
zar biblija ne propovijeda "ljubi bliznejg svog kao samog sebe " (u tvom slucaju vidim koliko se volis :D

Citiraj:
Ako opet na tabletama zavrsim ti ces biti kriv!

odbacujem bilo kakvu krivcu ako si dzanki ili nesto slicno - aha sad mi je sve jasno Aleksandrija majka :lol:
kakve veze ima ? sto kaze cika Marx "religija je opijum (tablete ) za narod
ili moji prijatekji iz UE : "OVDJE SU SVI NAVUCENI NA DOP - JEDNI NA HEROIN DRUGI NA BOGA :roll:

Citiraj:
Kad malo prosiris poglede van tog anarhicnog fazona iz osnovne, mozda i bude neke vajde od ovog razgovora.
aj zivio!

, , .kada se manes tableta - droge i biblije bices vise covijek :) zivio Bice

@Popokatepetl sve sto dolazi od strane drzave i vladara je nametnuto pa tako i tvoje hriscanstvo sto se tice "7 vijeka poslje nove ere" mislio sam na dolazak Slavena na Balkan i nametanje hriscanstva istima.

O slobodi sam pisao masu puta na drugim podforumu ali evo ti citat Bakunjina = biti slobodan u slobodi drugih - to je sva moja vjera 8)
[/quote]

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Okt 2006, 17:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Prijatelju, sta je sloboda??

Bog je coveka obdario takvim psiholoskim sklopom koji mu omogucava d oseti najvece moguce uzivanje dok cini ono za sta zna da je dobro i blagotvorno. Ljudsko zadovoljstvo se pojacava u onoj meri u kojoj je vazan autoritet koji odobrava odredjeno delanje. Posto je Bog najvisi moguci autoritet, to nema veceg zadovoljstva u cinjenju dobrog od saznanja da se svesno priklanjamo Bozjoj izrazenoj volji.

I u ovome ja vidim potpunu covekovu slobodu. Apostol Pavle je rekao nesto tipa:

Citiraj:
Не знате ли да коме дајете себе за слуге у послушање, слуге сте оног кога слушате, или греха за смрт, или послушања за правду? (Rimljanima Poslanica 6)

Kako covek moze znati sta je greh ako mu to Bog ne otkrije? Prema ovome, svaki koji cini bilo koji greh, rob je tom grehu. Jednostavnim recima, nije slobodan covek, sta god da on misli o sebi, koju god percepciju da gaji o sebi. A Hristos je doneo coveku potpunu slobodu. I to ne samo slobodu od greha!

Bog je Bog koji postuje nasu slobodu, pa tako svima pruza izbor. To je sloboda koju samo Bog daje, bez obzira na nas (eventualno!) pogresan izbor. To je razlika izmedju Boga i Njegove filozofije, ili ti filozofije koju srecemo u Bibliji (tako omalovazavanoj...), i bilo koje druge moguce filozofije na ovome svetu. Pa ko voli nek' izvoli. :)

Uostalom, Hristos lepo rece:

Citiraj:
Заиста, заиста вам кажем да је сваки који чини грех роб греху...Ако вас, дакле, Син избави (grcki text koristi glagol ἐλευθερόω, koji se moze prevesti vise sa 'oslobodjeni'), заиста ћете бити избављени (ἐλεύθερος, pridev 'slobodni')...И познаћете истину, и истина ће вас избавити (osloboditi)...

E sad, pricati o konceptu istine ili greha , vidjen iz ugla Biblije, je za neki drugi put i za neku drugu temu, i ovo sam prosirio. Mislim da je dovoljno receno, ovo je neka svetopisamska perspektiva. Cisto da se bar upoznate i sa time. :)

Prijatno svima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Okt 2006, 23:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Citiraj:
Prijatelju, sta je sloboda??

Sloboda je majka reda , a ne njegova kcerka :D , sloboda je mogucnost izbora vlastitog zivljenja , sloboda je zivot bez okova , sloboda je spoznaja ljudskosti uostalom pogledaj na podforumu filosofija tema sloboda moje misljenje da ne idem previse u of topic jer ipak je tema bog u monoteizmu,

Posto negiram postojanje boga (odnosno vec sam pisao sta je za mene bog ali ovako je "dusobriznicma " lakse shvatiti) pa prema tome i njegovog/inog autoritetima , smatram da nam bog nije dao nista (jer isti ni ne postoji) a kamoli slobodu , nego je na nama ljudima da je ostvarimo kada bude vreme za to , i kad budemo spremni za to .

Citiraj:
Kako covek moze znati sta je greh ako mu to Bog ne otkrije? Prema ovome, svaki koji cini bilo koji greh, rob je tom grehu. Jednostavnim recima, nije slobodan covek, sta god da on misli o sebi, koju god percepciju da gaji o sebi. A Hristos je doneo coveku potpunu slobodu. I to ne samo slobodu od greha!

gresiti je ljudski , ali osjecaj bozanski :D ,
tako se moze napisati i da su vjernici robovi necega sto ne postoji ,
mislim kakve su to nebuloze gore napisane ,, stvarno je nevjerevatno koje se sve gluposti mogu napisati pod okriljem hriscanske dogme ,po tezi koju si gore iznio samo su moralni vjernici a svi drugi amoralni , a koliko su moralni pokazali su se u ove dve hiljade godina ponavljana nebuloza radi kojeg i imamo drustvo kako je danas ,
kazes kako mozes covijek znati sta je grijeh ako mu to bog ne otkrije ?

jednostavno postavi covijeka u skladu sa prirodom iznad svega , iznad profita /interesa pa i imaginacije zvane bog jer svarno ne razumijem kako se bilo ko moze klanjati postovati nesto sto sa 100% sigurnoscu ne moze tvrditi da postoji moze postovati vise nego covijek ,ukratko ne postoji nista nadljusko jer je covijek svetinja covijeku i zato mu ne treba bog ,
svijet bi bio puno ljepse i srecnije i mirnije mjesto bez Hrista , Alaha ,Jahve i svetog trojsva .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Okt 2006, 12:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Xm, pa cuj prijatelju, odavno sam prevazisao ovakve vrste rasprava, ne mogu ti sada detaljnije reci zasto (bice i to onda of topic), ali na neke stvari mogu odgovoriti. Prvo...

Citiraj:
Posto negiram postojanje boga

Amen, prijatelju. Slazem se sa tobom. Ti negiras postojanje boga, i tu ja nemam nikakav problem. Medjutim, tvoje licno negiranje ne znaci da On uopste ne postoji. To je samo tvoj licni stav. Moj drug Pera misli nesto drugo, pa sta ja da radim? Pre ili kasnije, vreme ce pokazati ko je u pravu. Bitno je da je teizam prilicno star, ajd da se izrazim drugacije: vera u jednog Boga, to je malo bolje. Prema tome, slobodno negiraj postojanje boga, imas moju podrsku, ali ne znam ima li sve to smisla??

Citiraj:
smatram da nam bog nije dao nista (jer isti ni ne postoji)

Ovo nema smisla. Zasto se opterecujes oko neceg sto ne postoji?? To nikada nisam razumeo. A drugo, ipak sam ja relevantan da znam sta nam je Bog dao a sta ne? Mislim da mnogo bolje to poznajem. Ako ja kazem da nam je Bog dao slobodu, i ti mi na indirektan nacin kazes da sam 'budala', to je kraj za svaku diskusiju. To te automatski diskredituje. Ma ne moras ti ni u sta verovati, ja te ne prisiljavam na to, ali valjda ja bolje poznajem Njega, ucenje Svetog Pisma itd...? Ili ces me napraviti ludim? :)

Citiraj:
gresiti je ljudski , ali osjecaj bozanski

Tacno, samo se pitam otkuda taj osecaj greha?? Otkuda taj odvratni osecaj greha? "Nase su duse nemirne dok se ne smire u Tebi" jos je Avgustin rekao (bar se sa ovim slazem sa njime...:) )

Citiraj:
tako se moze napisati i da su vjernici robovi necega sto ne postoji

Xm, sa ovim se zaista slazem, imas picje cim dodjes u Bg! Danas ljudi veruju u sve i svasta. Sujeverje vlada na sve strane, vernici su zaista robovi ko zna cega...Medjutim, postoji i jedna razlika. Ogromna razlika. A to je da se Bogu pripisuju sve nekakve paganske osobine, tako da On i nije daleko od paganskih bogova. Nisi bas citao najbolje moje postove, ajde da se malo ogradimo...Ako pricas o modernom/savremenom "hriscanstvu", onda smo ti i ja otprilike na istoj strani. Kakvo bre "hriscanstvo" imas danas?? Popove i politicare, i da ne nabrajam sada?? Ljudi koji se boje svestenika?? Covece, svestan li si gde mi zivimo?? Primitivizam, to je danasnje hriscanstvo. Mislim da sam napomenuo da se u ime Boga sto sta cinilo i cini se. Hriscanstvo je samo zaodenulo ruho hriscanstva, i nema nekakvih veza sa izvornim hriscanstvom. Nije mi jasno zasto uvek ovo moram da objasnjavam...Eno ti fanatika imas koliko hoces, drzni u njihovu crkvu pa ces postati najveci drzavni neprijatelj, ali alo...ne pricam ja o tome...Ja stojim na malo drugacijim pozicijama, ja se bavim malo ozbiljnijom teologijom neto sto se danas da videti...

Citiraj:
mislim kakve su to nebuloze gore napisane

Xej, xej, nemoj nagliti sa takvim komentarima, mislim...sta ja da kazem?? Sta ja da kazem na tvoje postove? Kakav si ti doprinos doneo ateizmu, osim sto sledis 'crkvene oce ateizma', da tako kazem, a razumni ce razumeti? Ko je kome rob? Ko je rob cijim idejama? Prijatelju, nisu nebuloze...Ja vise vremena nemam da bih mogao pisati o svemu, i o ovoj temi, ali nisu to nebuloze. Ali doci cemo mi i do toga...:)

Citiraj:
po tezi koju si gore iznio samo su moralni vjernici a svi drugi amoralni

Uopste nisam to htio reci. Uopste ne. I sta je zapravo moralnost? Gej parada, mozda? Sta je moralnost?? Inace, nisam sreo ni jednog jedinog coveka koji tako nesto moze zakljuciti citajuci Sveto Pismo. Znam da ima par spornih mesta, ali nacelno-Biblija izuzetno poziva na visoku moralnost. Ostaje mi da zakljucim da nisi upoznat sa osnovama Biblije.

Citiraj:
a koliko su moralni pokazali su se u ove dve hiljade godina ponavljana nebuloza radi kojeg i imamo drustvo kako je danas

Amen, tacno tako. Kao sto sam i rekao-zloupotreba hriscanstva. Pape su slale malu decu u krstase, sa obecanjem da ce ona sigurno otici u raj. A i na nasim su se prostorima blagosiljali ratnici. Sve u ime Boga. Ili u ime boga? :) Kako hoces. Dakle tacno, vecina onog sto mozes sresti u crkvenoj istoriji govori tebi u prilog. Ali to uopste ne znaci da Bog ne postoji i slicne 'nebuloze'. :) To je neka druga tema. Vec sam rekao da je to devijacija hriscanstva. Spomenuo sam i Konstantina, cini mi se, ne znam da li ja ovoj temi bas. Politika.

A drugo...Sta bese sa Isakom Njutnom? Jesi li znao koliko je on pisao komentara na prorocanstava iz Biblije? Je li i on bio mentol, budala? Bah? Hajdn? Dostojevski...?????? Prijatelju, 9 od 10 najvecih naucnika svih vremena su bili teisti, a ne ateisti. Da ne govorim o ostalim umetnicima. Reci mi iskreno, budale, a? Cuveni Hendlov "Mesija"?? Odakle mu inspiracija?? Zasto nisi dao nikakav komentar u vezi ovog? Kada budes dao, dacu ti jos bolji odgovor.

Ne zelim bas u svaku tvoju rec zadirati i komentirati, i ovo je previse, ali ovo je zanimljivo:

Citiraj:
svijet bi bio puno ljepse i srecnije i mirnije mjesto bez Hrista , Alaha ,Jahve i svetog trojsva

Naravno. Sta je doneo darvinizam? Sta je prakticno doneo darvinizam, jesi li se ikada bavio vise tim pitanjima?? Borba najjaceg? Nacionalizam? Holokaust? Pih. Pokazalo se koliko je svet srecan bez Boga. Zaista se pokazalo.

Bez nikakvih uvreda, nije mi to uopste ni bila namera, cisto komentarisem, za sada koliko mogu, ali izgleda da ce se tema nastaviti...:)

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2006, 01:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Поздрав свима на форуму!

Јако је интересантно пратити ову вашу расправу на тему атеизма и вјере, која се у суштини, чини ми се, своди на расправу
да ли је религиозност сужавање или проширење слободе код човјека као индивидуе и слободе гледано у аспекима цјелокупног друштва.

Интересантан је моменат слободе избора у самом опису стварања,
Бог слободном вољом ствара свијет из небића, у њему ствара човјека *по лику своме* којем даје слободу да свему створеном да име.

Дати име, суштински гледано, значи дефинисати односно одредити, што ће рећи, човјеку је дато на слободу да сам дефинише цјелокупну творевину.

Интересантан је и следећи дијалог Бога и човјека у којем Бог опет даје човјеку слободу да се слободно користи цјелокупном творевином, и до цјелокупне васељене, тражи од њега једино да се уздржи да једе са једног дрвета.

Значи, имамо неограничену слободу првоствореног човјека, који се слободно користи цјелокупном васељеном која му је дана на кориштење и управљање, и једног јединог дрвета са којег не би смио јести.

Био бих слободан да закључим да је однос слободе и ограничења у Старом Завјету негдје око 1 000 000 000 : 1.

Адам, поново, има слободу и да једе и да не једе са тог дрвета.
Змија наговара Еву да кушају плод са образложењем да ће *бити као Бог*. Чињенице говоре да се то није десило и да ми данас нисмо *као богови*, што ће рећи да је змијина лаж утицала на Еви, тј. Адамов избор.

Мало је тешко дефинисати лаж тј, искривљену информацију, коју смо послушали као слободу. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2006, 01:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

О слободи данас

Размишљајући о слободи у контксту ншег свакодневног живота у 21 вијеку, тешко ми је доћи до закључка да смо слободни.

Ако чак и искључим разне неслободе које ми намеће друштво, породица, читав систем вриједности у којем данас живимо, да ли ћу и онда бити слободан.
Да ли су моја воља, осјећаји, дјеловање сасвим слободни?
Да ли ћу бити истински слободан ако укинем свако психолошко-социолошко ограничење?

На ово питање сам покушао сам себи одговорити тако што сам цијелу једну годину провео радећи апсолутно све што ми падне на памет.

Искуство није било нимало пријатно, иако је у почетку дјеловало тако...

Схватио сам да сам прије свега роб физиолошких побуда и основних нагона, моје понашање би се могло окарактерисати првенствено као животињско, само у урбаном паковању.

Свако пуштање низ бујицу подсвјесног води човјека или ка робовању својим рођеним страстима или ка жељи да се сви потчине мојој нагонској вољи и да чине једино оно што ја желим.

О овоме је доста писао и Ниче у својим дјелима. Танка је нит између његовог Натчовјека и човјека као животиње која следује своје нагоне.

У следећој фази сам хтио да се ослободим робовања тијелу и нагонима. Мрска ми је била да врећа меса и костију која је поробљавала дух. Много времена сам провео изучавајући будистичке медитације, читајући индијске списе и разговарајући са људима који су били далеко узнапредовали у овој врсти духовности.
Нажалост, све што је стајало на врхунцима мог ослобађања од материје и од овог свијета није било блаженство и духовно испуњење него празнина и самообмана.

Ово искуство ме је научило да разликујем себе и свој духовни склоп од спољшњих утицаја и енергија. Почео сам да примјећујем како оно нагонско у мени је јако сколоно да слијепо извршава сваки спољшњи потицај, а свако испуњење нагона није завршавало блаженством него само већом празнином.
Дакле, слобода се није налазила ни у поклоњењу својим побудама, нити у одрицању од материје.

До мене је допрла мисао да је истинска слобода, моменат у којем, када имам могућност избора, сагледам сваку могућу последицу моје одлуке, и да слободном вољом изаберем ону које ће з акрањи домет имати правилну употребу материје и овостворених ствари...

Мислим да није проблем у мањку слободе, проблем је у томе што не знамо шта ћемо са вишком слободе, и како да ту слободу искористимо на најбољи и најнесебичнији могући начин...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2006, 02:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Citiraj:
Prema tome, slobodno negiraj postojanje boga, imas moju podrsku, ali ne znam ima li sve to smisla??

stvar je licnog izbora i ratia .
dakle ovako ne negiram postojanje postojanje boga samo negiram da je to jedna uzvisena osoba on/a /o nego da je bog sve sto postoji , ovo gore je napisano jer ne vjerujem u hriscansku koncepciju boga , kad sam rekao "boga nam nije dao nista , a kamoli slobodu upravo zato sto bogom smatram sve postojece , dok je sloboda jos uvijek neostvaren ideal ljudskog drustva .

Citiraj:
Otkuda taj odvratni osecaj greha?

Prije bi rekao da "odvratni osjecaj grijeha imamo samo ako nas se "uhvati " u istome , sa druge strane oligarhije diktiraju "moral " po svom ukusu i okusu pa prema tome i pojam i definiciju grijeha .

Citiraj:
.Ako pricas o modernom/savremenom "hriscanstvu", onda smo ti i ja otprilike na istoj strani. Kakvo bre "hriscanstvo" imas danas?? Popove i politicare, i da ne nabrajam sada?? Ljudi koji se boje svestenika?? Covece, svestan li si gde mi zivimo?? Primitivizam, to je danasnje hriscanstvo. Mislim da sam napomenuo da se u ime Boga sto sta cinilo i cini se. Hriscanstvo je samo zaodenulo ruho hriscanstva, i nema nekakvih veza sa izvornim hriscanstvom. Nije mi jasno zasto uvek ovo moram da objasnjavam...Eno ti fanatika imas koliko hoces, drzni u njihovu crkvu pa ces postati najveci drzavni neprijatelj,

sa ovim se slazem , samo sto mene i ne pogadja da budem drzavni neprijatelj :D

Citiraj:
A drugo, ipak sam ja relevantan da znam sta nam je Bog dao a sta ne? Mislim da mnogo bolje to poznajem. Ako ja kazem da nam je Bog dao slobodu, i ti mi na indirektan nacin kazes da sam 'budala', to je kraj za svaku diskusiju. To te automatski diskredituje. Ma ne moras ti ni u sta verovati, ja te ne prisiljavam na to, ali valjda ja bolje poznajem Njega, ucenje Svetog Pisma itd...? Ili ces me napraviti ludim?

Ne sumnjam da bolje poznajes bibliju i njen nauk , sto ne znaci da je isti ispravan i da je apsolutna istina , ni ti ni ja ne znamo niti mozemo sa 100% sigurnoscu reci da li je jedan ili drugi u pravu ili je istina negdje izmedju ,

Citiraj:
Kakav si ti doprinos doneo ateizmu, osim sto sledis 'crkvene oce ateizma', da tako kazem, a razumni ce razumeti? Ko je kome rob? Ko je rob cijim idejama?

ne sljedim nijedan autoritet a po najmanje "crkvene oce ateizma" ,
svoj sud donosim na osnovu licnog iskustva ili sfere interesovanja i naravno vlastitog suda o istome , dakle nista nametnuto , ateizam (iako bas nije prava rijec za ono sto zastupam mozda prije agnosticizam ) koji zastupam je moja samospoznaja iliti samoodredjenje.

Citiraj:
I sta je zapravo moralnost? Gej parada, mozda? Sta je moralnost??

Moralnost je obrazac pravila ponasanja upucen od strane vladajucih oligarhija siroj masi.
Sve ugrozene grupe imaju pravo na bunt i trazenje ravnopravnosti u ovom svjetu spektakla , svidjalo se tebi ili meni , ili ne cinjenica je da postoje ljudi koji prakticraju istospolnu ljubav i nailaze na osudu drustva i religije , oni/e nisu da tako kazem 'krvi/e:" zbog toga kakvi/e su jer su takvima rodjeni a ne postali , njima je to prosto normalno kao sto je meni normalno i tebi ili meni da nam se dopadaju djevojke / zene, pa prema tome ne vidim nista lose u gej paradi koja treba da se odvija samo dotle se navedena grupacija izbori za svoj status u drustvu = dok drusvto nauci da su i oni/e dio drustva i da je drustvo dio njih .

Citiraj:
A drugo...Sta bese sa Isakom Njutnom? Jesi li znao koliko je on pisao komentara na prorocanstava iz Biblije? Je li i on bio mentol, budala? Bah? Hajdn? Dostojevski...???

cijenim njihov naucni rad , a sto se tice njihovog religijskog opredjeljenja
to je njihova privatna stvar , nego tebi kontra pitanje zasto su se uopce bavili naucnim radom ako su sve odgovore nasli u bibliji ?

Citiraj:
Naravno. Sta je doneo darvinizam? Sta je prakticno doneo darvinizam, jesi li se ikada bavio vise tim pitanjima??

usput i Darvin je bio koje li ironije vjernik koje bio omrznut od strane crkve upravo zbog svog naucnog rada - pokusaja prikazivanja postanka svijeta koje se po tumacenju hriscana nije uklapalo u hriscansko ucenje .
darvinizam je donio altenativnu tezu o postanku svijeta otvorio prostor naucnim istrazivanjima i dotignucima kojih ima na pretek ,
Iako ima i svojih rupa (kao i hriscanstvo) jos uvije se trazi "karika koja ne dostaje" vidim ga kao dobro temelje za daljni razvoj nauke i spozaje covijeka o podrjetlu vrsta - planeta universa .

Citiraj:
Borba najjaceg?

Po Darwinu je inace opstanak sposobnijih/snalzljivijih ili ti inteligentijih jer da najjaci opstaju dan danas bi zemljom setali dinosaurusi sto ce reci pobjeda uma nad snagom .
Ideja "najjaceg" je direktno proistakla iz religija ili ti monoteizma gdje se boga prikazuje pored svih osobina kao najjaci , nedodirljivi pravednoljubivi i slicno bez uvrede.

Citiraj:
Nacionalizam?

u savremenenom drustvu osecanje "nacionalne "pripadnosti je usko povezano sa vjerskim ubjedjenjem i jedno ko po pravilu ne kazem 100% i desnicari odnosno nacionalisti su uglavnom religiozni fanatici sto se moglo pokazati i kroz primjer proslog rata , naspram ne znam da li uopste postoje nacionalisti ateisti.(mozda musolini napocetku svoje tiranije ali i on se izasnjavao po potrebi)

Citiraj:
Holokaust? Pih.

Holakaost je nastao kao posljedica nacistickog vjerovanja u arijevsku rasu odnosno "izabrani" narod ciji se korijenovi mogu pronaci i u bibliji .tako da ne vidim sta ateizam kao ideologija ima sa tim jer su i nacisti i fasisti vjernici.

Citiraj:
Pokazalo se koliko je svet srecan bez Boga. Zaista se pokazalo.

Danasnja civilizacija pociva na "vjeri u boga" , zaista se pokazalo kako je cojecanstvo "napredovalo" kroz tu "vjeru'

nego da se razumijemo ne slavim ni teizam niti ateizam nit panteizamili bila sto drugo jedino sto slavim je ljudko bice u skladu sa prirodom i- "biti radikalan , znaci ici do korijena , a korijen je u covijeku to je sam covijek " Karl Marx

pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2006, 07:58 
Damaskin je napisao:

Схватио сам да сам прије свега роб физиолошких побуда и основних нагона, моје понашање би се могло окарактерисати првенствено као животињско, само у урбаном паковању.

Pa ljudi i jesu zivotinje.... :drinking:

Samo u drugom smislu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2006, 12:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Грозниум :*Danasnja civilizacija pociva na "vjeri u boga" *

Хм, ту вашу тврдњу је тешко узети за озбиљно размишљајући у контексту западне цивилизације, којој и сами културолошки припадамо.

Колико је присуство религије и вјере у савременом друштву, ако се преко двије трећине становништва у Европи изјашњава као атеистичко?

Држава и црква су данас два апсолутно различита друштвена феномена.
Европа је свједок трагичног покушаја Ватикана у срењем вијеку да се представи као држава, из чега бих дао себи за слободно да закључим,да је управо тај њихов покушај да се наметну као црква-држава и изродило данашњи отпор европљана према религији.

Грозниум: zaista se pokazalo kako je cojecanstvo "napredovalo" kroz tu "vjeru'

Па, ако погледамо историјски развој Европе од првог вијека до данас, неоспорна је чињеница да је на напредак европске цивилизације и правног система веома утицала хришћанска филозофија.

Неки од највећих европских умова (Њутн, Паскал, Кант, Ј.С.Бах,...) у умјетничком, филозофском научно-техничком смислу били су хришћанског опредјељења (подразумјевам не номиналне хришћане већ људи у чијем је животном опредјељењу био хришћански поглед на свијет), тако да је могуће говорити о утицају хришћанске мисли на прогрес и напредак у европи.

На ово се свакако може одговорити критиком става Римске курије према науци у средњем вијеку, али ја овдје јасно наглашавам *хришћанска мисао* у смислу филозофског погледа на свијет европејаца, а не препадника Римокатоличке цркве.

Грозниум: Moralnost je obrazac pravila ponasanja upucen od strane vladajucih oligarhija siroj masi.

Моралност као образац правила које олигархије упућују маси? Ако је то образац који нам је препоручен, ми онда нисмо дужни да га под обавезно усвојимо. А ако нисмо дужни да га усвојимо, како је онда наметнут? Молио бих вас да ову мисао мало боље образложите у контексту.

Ако по појмом моралности сматрате правни систем који не дозвољва нпр. силовање или убијање у једној широј друштвеној заједници, онда је то друга тема.

Побуде које нас доводе у конфликт са правним системом друштва су већ проблематичне по саму личност,
и никако не бих могао да закључим да се ту ради о аутентичним слободама.
Слобода да угрожавам туђу слободу? Хммм, то би било већ једно ново питање...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2006, 10:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Citiraj:
Интересантан је моменат слободе избора у самом опису стварања,
Бог слободном вољом ствара свијет из небића, у њему ствара човјека *по лику своме* којем даје слободу да свему створеном да име.

Дати име, суштински гледано, значи дефинисати односно одредити, што ће рећи, човјеку је дато на слободу да сам дефинише цјелокупну творевину.

Super samo sto je "boga a i ucenje - dogmu " stvorio covijek , iz niceg ne moze nastati nesto , svijet je svevremenski .energija kruzi

Citiraj:
да ли је религиозност сужавање или проширење слободе код човјека као индивидуе и слободе гледано у аспекима цјелокупног друштва

Po meni je suzavanje slobode i individue samim vjerovanjem u "nadredenog " odnosmo boga jer se na taj nacin stvorio pokorno/poklonicki metalitet koji je usadjen ljudima .i zato sam napisao da danasnja civilizacija pociva na vjeri u boga.

kad vec pricamo o slobodi pogledaj na podforumu covijek i drustvo temu Moc kvari najbolje - simpatican tekst Bakunjina u vezi sa tim .

Citiraj:

Covijek i je zivotinja , ne vidim tu nista sporno , samo sto nisi "rob nagona " nego su nagoni dio tvoje licnosti tvog instikta za zivot , nagoni nisu tu da te ne sputavuju nego te upravo cine covijek odnosno zivim bicem , sputavanje nagona je sputavanje covijeka kao bice u cjelini .

Citiraj:
Колико је присуство религије и вјере у савременом друштву, ако се преко двије трећине становништва у Европи изјашњава као атеистичко?

Volio bih da je stvarno 2/3 Evope ateisticko sto ce reci da je ateizam u procvatu a ne u "odimiranju" kao sto neki tvrde, ali nazlost nije , ne znam otkud ti taj podatak ,
Koliko je religija prisutna u savremenom drustvu dovoljno je da pogledas Bosnu gdje su se religije "pokazale" u svom "najboljem obliku"j sve prisutna stvarno nigdje nisam vidio toliko sujevjernih ljudi koliko ovdje .

Citiraj:
Држава и црква су данас два апсолутно различита друштвена феномена.

I nisu toliko razlicta , na slicnim hijerarhijskim principima "piramide" su organizovani sa ciljem da kontrolisu masu, i jedno i drugo treba bezuslovno ukinuti jer samo steti covijecanstvu ,
.drzava kao i crkva polazi od pretpostvke da suljudi u svojoj srzi zli , te da bi se ljudi prepusteni svojoj prirodnoj volji medjusobno unistavali, i da bi u tom slucaju nastao najgori kaos u kojoj bi jaki ubijaliili ekspolatirali slabe (susta suprotnost onome sto se danas dogadja zar ne :D )

Citiraj:
Грозниум: zaista se pokazalo kako je cojecanstvo "napredovalo" kroz tu "vjeru'

naravno najbolje je da pitas africke crnce ili starosjedioce amerike , koji bi bili skroz "izgubljeni" u svojoj "paganskoj kulturi , njima stvarno hriscansko "spasenje" nije trebalo jer ih je to "spasenje " desetkovalo unistilo im je kulturu i skoro ih dovelo pred istrebljenje .

Citiraj:
Неки од највећих европских умова (Њутн, Паскал, Кант, Ј.С.Бах,...)

tesko da sta hricnasku ucenje ima sta sa njihovim naucnim/stvaralckim radom , a i odgovorio sam na to u prethodnom postu .

Citiraj:
Грозниум: Moralnost je obrazac pravila ponasanja upucen od strane vladajucih oligarhija siroj masi.

Моралност као образац правила које олигархије упућују маси? Ако је то образац који нам је препоручен, ми онда нисмо дужни да га под обавезно усвојимо. А ако нисмо дужни да га усвојимо, како је онда наметнут? Молио бих вас да ову мисао мало боље образложите у контексту.

morlanost nije preporuceno , nego je nametnutu putem mehanizama drzave i religije ili crkve kao "jedino ispravna pravila ponasanja "

Citiraj:
Ако по појмом моралности сматрате правни систем који не дозвољва нпр. силовање или убијање у једној широј друштвеној заједници, онда је то друга тема.

silovanje i ubistva se desavju sa ili bez prvanih normi jer pravne norme nikad nisu sprijecili da se tako nesto ne desava , u sustini treba lijeciti "bolest " a ne simptome" ali to je vec druga tema .

Citiraj:
Слобода да угрожавам туђу слободу? Хммм, то би било већ једно ново питање..

M. Bakunjin : "biti slobodan u tujdoj slobodi to je sva moja vjera "

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2006, 17:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Грозниум: Super samo sto je "boga a i ucenje - dogmu " stvorio covijek ,

Драги Грозниуме, ви нам овдје дајете готове изјаве, такорећи аксиоме.
Суштина дијалога није у томе да један прича, а други слијепо прихватају то што он каже. Молио бих Вас да бар унеколико појасните, ако не баш докажете, ове изјаве.

Ваш доживљај може бити инверзија процеса стварања - човјек као отац Бога, односно представа о Богу као људској идеји, али ако већ водимо дијалог, молим Вас да то мало поткријепите неким чињеницама.

Грозниум: iz niceg ne moze nastati nesto.energija kruzi

Па свакако, то и Библија тврди, а такође и савремена наука. Свака материја или енергија мора имати своје прапостојање, било као енергија, било као материја, то смо учили у школи.
Библија каже да је свијет настао из Бога и кроз Бога, дјеовањем Његове љубавне стваралачке енергије.

Грозниум: svijet je svevremenski

Да ли хоћете рећи да је материјални свијет, односно свемир, каквим га ми знамо беспочетан?
Са овим се не слаже Библија, али ни савремена наука. она каже да је наш свемир настао у једном тренутку - Великим Праском (Big Bang) и да је то био прапочетак нашег Универзума.
Ако изјавите нешто тако храбро, очекујем да то и поткријепите чињеницама...

Грозниум: Po meni je suzavanje slobode i individue samim vjerovanjem u "nadredenog " odnosmo boga

Па, гледајте, Бог да је хтио бити надређени, он би једноставно Адаму укинуо слободу, а ми опет не бисмо имали слободу да будемо атеисти, сатанисти и слично.
Бог човјека позива на заједницу личности кроз љубав, а као што знамо у љубавном односу нема подређеног, без обзира што тај кога волите може бити паметнији, већи, дугачији од вас. Љубавни однос двије личности овај термин не познаје.
А овде се управо о томе ради - Бог као личност, ствара човјека као слободну личност и даје му слободу да буде или не буде у заједници са њим.
Вјеру у надређеног истинско хришћанство, стога, заиста не познаје. Вјера кроз љубав рађа созерцање (сагледавање) оног кога волимо. Ту никаквог подређеног и надређеног нема.

Грозниум : i zato sam napisao da danasnja civilizacija pociva na vjeri u boga.

Мислим да Вам је горњи одговор указао на то да цивилзација хришћанске вјероисповјести (западна), на жалост не почива на вјери у Бога, поготово у задњих петсто година.
Однос са Богом је увијек и искључиво лични однос, то је сусрет властите личности са Божијом личношћу, а свако боговиђење, стога, један лични опит.

Грозниум: simpatican tekst Bakunjina

Морам признати да сте ме орасположили са овим. :D О Бакуњину је најбоље писао Достојевски, првобитно, његов велики поклоник, ау другој половини живота, велики хришћанин, па стога сматрам да ја на Фјодора Великог не бих могао много тога паметно да додам. :)

Грозниум: sputavanje nagona je sputavanje covijeka kao bice u cjelini .

Наравно, драги пријатељу, да не сматрам за нормално факирско уздржавање од физиолошких потреба - за дисањем, храном, размножавањем - опстанком у цјелини. Ја само постављам питање гдје је ту граница.

Јести или преједати се,
водити љубав са вољеном особом и још притом добити радост у потомству или оргијати,
тежити да се личне обдарености развију до максимума или угрожавати друге који представљају конкуренцију, итд.
Мислим да сам сад ствар појаснио, изивњавам се на пређашњој конфузности.

Грозниум: ne znam otkud ti taj podatak

Прочитао сам да се у последњем истраживању у Енглеској читавих 70 посто некадашњег англиканског становништва изјаснило као атеистичко, а такође сам и био свједок да се протестантске цркве у Њемачкој, Холандији,Данској и Шведској продају или изнајмљују као ресторани и сл., јер нема довољан број вјерника.

Грозниум : Koliko je religija prisutna u savremenom drustvu dovoljno je da pogledas Bosnu gdje su se religije "pokazale" u svom "najboljem obliku"
Ако мислиш на грађански рат, он опет кажем није могао ни теоретски бити вјерски рат, пошто муслимански живаљ у БиХ никад није јавно објавио џихад, већ су то сматрали борбом за независност БиХ.
Само проблем је био у томе што у тој истој земљи живе и Хрвати, који не би вољели да су независни од Хрватске, као и Срби, који опет не би да живе у независној Босни.

Ниједна вјерска заједница никада се није јавно изјасниле да треба водити вјерски рат, иако су муслимани имали право на то, а Србима и Хрватима хришћанске вјероисповјести то вјера забрањује.
Једина могућност ратовања истинском хришћанину јесте одбрамбени рат у којем би бранио своју животну средину од вањског напада.

Елемената вјерског рата у БиХ је, дакако, било, али се ради о премалом проценту и о појединачним случајевима.
Довољно свједоче хапшења вехабиста по БиХ,
али да је цијели муслимански народ схватао то ако вјерски рат тј, џихад, нисам увјерен.

Грозниум: stvarno nigdje nisam vidio toliko sujevjernih ljudi koliko ovdje

ето, и сам свједочиш у том правцу, проблем није у вјери, него у непознавању вјере - сујевјерју.

Оно заиста представља велики проблем и несумњиво да добар дио кривице за вјерску необразованост лежи и на свештенству са ових простора. Реално оправдање можда лежи у томе да након 2 свјетског рата црква на овим подручјима малтене није ни постојала.
1945 је у Бањалучкој епархији осало свега пар свештеника, и само још неколико храмова који нису срушени. Вјерска дјелатност се није дозвољавала јавно, а дозволе од општинских власти за обнову храмова никад нису добијане.
Ситуација се промјенила 1991 проглашавањем демократије, и Епархија бањалучка је тек у првој фази обнове - оне материјалне, изградње храмова и порушених манастира и парохијских школа и домова.Тај посао толико исцрпљује свештенство да им јако мало времена остане за проповједање, образовање и мисионарење међу вјерницима. Тужно али јесте истина да наши суграђани немају појма о својој цркви која има једино служи да пале свијеће и освете воду.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2006, 17:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Грозниум: organizovani sa ciljem da kontrolisu masu

можете ли, молим Вас, ову тврдњу поткријепити неким документом о оснивању нпр. наше државе, или Православне цркве?
Неки документ у којем Христ или Апостоли се организују са циљем да човјечанство ставе под контролу? :D

Грозниум: drzava kao i crkva polazi od pretpostvke da suljudi u svojoj srzi zli , te da bi se ljudi prepusteni svojoj prirodnoj volji medjusobno unistavali, i da bi u tom slucaju nastao najgori kaos u kojoj bi jaki ubijaliili ekspolatirali slabe (susta suprotnost onome sto se danas dogadja zar ne

Па, и сами кажете да се тако дешава, да је држава немоћна да заустави зло међу људима, али замислите ситуацију у којој не би било закона, можда вама тренутачна ситуација изгледа црна, али вјерујте, била би много много гора...

Успут, већ рекох да Православна црква човјека доживљава суштински добрим, човјек је за њих:
Икона Божија,
Син божији по благодати,
сваки човјек је личност вриједна пажње,
свака личност је икона Бога у малом,
сваки човјек је позван на развој, раст, усавршавање и савршенство.
*Да порастете у висину раста пуноте Христове* каже апостол Павле
*Будите савршени као што је савршен Отац ваш небески* каже Христ...итд.

Грозниум: naravno najbolje je da pitas africke crnce ili starosjedioce amerike , koji bi bili skroz "izgubljeni" u svojoj "paganskoj kulturi , njima stvarno hriscansko "spasenje" nije trebalo jer ih je to "spasenje " desetkovalo unistilo im je kulturu i skoro ih dovelo pred istrebljenje .

Наравно да сматрам да свака нација иам своју културу и темперамент и себи прилагођене социолошке обрасце, али се нешто не сјећам да је црнце поробљавала Православна Црква. Црна раса има значајно мјесто од самог настанка цркве (значај Александријске патријаршије нпр.), а православље је мислим једина религија која има црнце за уважене светитеље (нпр. Преподобни Памво итд.)

Грозниум: morlanost nije preporuceno , nego je nametnutu putem mehanizama drzave i religije ili crkve kao "jedino ispravna pravila ponasanja "

па, ко Вас, драги Грозниуме тјера да будте морални, Ваш је лични избор да будете неморални колико хоћете :)

Грозниум: silovanje i ubistva se desavju sa ili bez prvanih normi jer pravne norme nikad nisu sprijecili da se tako nesto ne desava

А да ли се икад запитате колико би онда тек било силовања и убистава, ако их и под пријетњом затвора људи ипак чине?
Држава се показала немоћном да искорјени те видове неморала, али зар то није доказ да постоји хаос у људском уму?

Грозниум: u sustini treba lijeciti "bolest " a ne simptome" ali to je vec druga tema .

Свакако, у потпуности се слажем. Али одакле болест у људском срцу?

Ево, опет цитирате Бакуњина :D , не замјерите, али ми је то врло симпатично.

Свако добро и велики поздрав!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Okt 2006, 00:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

I meni zabavlja sto bibliju uzimate zdravo za gotovo :D

Citiraj:
Грозниум: organizovani sa ciljem da kontrolisu masu

можете ли, молим Вас, ову тврдњу поткријепити неким документом о оснивању нпр. наше државе, или Православне цркве?
Неки документ у којем Христ или Апостоли се организују са циљем да човјечанство ставе под контролу?

sto se tice crkve treba li vam veci dokument od biblije :D

sto se tice drzave naravno da nema takvog dokumenta nego moje rijeci potvrdjuje fakticko stanje na terenu odnosno zadrzavanja podjela ljudi na klase koje drzava produbljuje i ucvrcuje ,

Citiraj:
Па, и сами кажете да се тако дешава, да је држава немоћна да заустави зло међу људима, али замислите ситуацију у којој не би било закона, можда вама тренутачна ситуација изгледа црна, али вјерујте, била би много много гора..

otkud znate , ajmo probati 8) odsustvo drzave ne znaci automatski odsustvo organizacije ljudi , a sama drzava kao drustveno uredjene u danasnjem obliku postoji mozda 200 - 300 godina , (od francuske revolucije )
drzava je i samo zlo medju ljudima , zakoni ne mjenaju nista sve ostaje isto.

Citiraj:
Успут, већ рекох да Православна црква човјека доживљава суштински добрим, човјек је за њих:
Икона Божија,
Син божији по благодати,
сваки човјек је личност вриједна пажње,
свака личност је икона Бога у малом,
сваки човјек је позван на развој, раст, усавршавање и савршенство.
*Да порастете у висину раста пуноте Христове* каже апостол Павле
*Будите савршени као што је савршен Отац ваш небески* каже Христ...итд.

hriscanstvo je primjer religijekoja pokazuje i pravu prirodu i bit svake religije:
Buduci da je bog sve , realni svijet i covijek nisu nista , isto tako ako je bog istina , pravda i vjecni zivot,covijek je laz , nepravda i smrt , bog je gospodar - covijek je rob, nesposoban da sam nadje put do pravde i istine,covijek treba da ih prihavati kao objavu "odozgo " preko poslanikai izabranika bozje milosti.,
objava povlaci za sobom postojanje objavitelja ,proroka i svecenika , a ovi jednom priznatkao astupnici bozanstva a zemljika ucitelji i uvoditelji covjecanstva u vjecni zivotdobivaju zadatak da covjecanstvom ujedno i upravljaju, da njikme vldaju i da mu ne zemlji zapovijedaju. si vjernici duzni su im zauzvrat vjeru i apsolutnu poslusnost , kao sluge bozije oni istodobno treba da i budu sluge crkve i drzave.
Postojanje boga pretpostvlja odustajanjhe od ljudskog razuma i pravednosti , ona je negacija ljudske slobode i nuzno dovodi do ropstva ne samo u teoriji nego u praksi .
tko zeli se klanjati bogu odrice se i svoje slobode i svog ljudskog dostojanstva : bog postoji - dakle covijek je rob ,
covijek je razuman pravedan i sloboda , dakle bog ne postoji

Citiraj:
Наравно да сматрам да свака нација иам своју културу и темперамент и себи прилагођене социолошке обрасце, али се нешто не сјећам да је црнце поробљавала Православна Црква. Црна раса има значајно мјесто од самог настанка цркве (значај Александријске патријаршије нпр.), а православље је мислим једина религија која има црнце за уважене светитеље (нпр. Преподобни Памво итд.)

Nigdje i nisam spomenuo pravoslavnu crkvu nego se odnosilo na hriscanstvo uopsteno no mislim svejedno da bi im zivot bio srecniji bez misionara i kulture / dekadencije evropljana.sto se tice proglasaivanje "svetaca to me je uvijek veselilo jer me nevjerovatno podsjeca na paganizam mozda za to sto su dobrim dijelom paganski obicaji i zazivjeli u hriscanstvu ,(npr - slave pogotovo prilikom "svetkovina " koje se proslavlaju tako sto se zivotinje nabijaju na kolac i domacin i i gosti se prezderavuju i opijaju do iznemoglosti )
Sto se tice pojma "Crna rasa " imam novost za tebe - postoji samo jedna ljudska rasa '- boja koze je samo vanjski fenotip koji zavisi od kolicine melanina u kozi i naravno tipa nasljedivanja - dominato ili recesivno.

Citiraj:
Грозниум: morlanost nije preporuceno , nego je nametnutu putem mehanizama drzave i religije ili crkve kao "jedino ispravna pravila ponasanja "

па, ко Вас, драги Грозниуме тјера да будте морални, Ваш је лични избор да будете неморални колико хоћете "

jedini moral koji postujem i cemu se klanjam je covijek u skladu sa saprirodom prirodom , kontrola prirodi :D

Citiraj:
А да ли се икад запитате колико би онда тек било силовања и убистава, ако их и под пријетњом затвора људи ипак чине?
Држава се показала немоћном да искорјени те видове неморала, али зар то није доказ да постоји хаос у људском уму?

jedini haos je onaj koji namece drzava i religija , do silovanja i nasilja dolazi zbog sputanosti ipojedinca/ke i neostvarivanje zeljenog.

Citiraj:
Грозниум: Super samo sto je "boga a i ucenje - dogmu " stvorio covijek ,

naravno nije bog osnivac religije nego covijek - bilo jos od vremena kad su se ljudi kalnjali prirodnim pojavama ili noviljim gdje se klanjaju mitoloskim bicima. a pokasajte dokati suprotno . :D

Citiraj:
Грозниум: svijet je svevremenski

Да ли хоћете рећи да је материјални свијет, односно свемир, каквим га ми знамо беспочетан?
Са овим се не слаже Библија, али ни савремена наука. она каже да је наш свемир настао у једном тренутку - Великим Праском (Big Bang) и да је то био прапочетак нашег Универзума.
Ако изјавите нешто тако храбро, очекујем да то и поткријепите чињеницама...

Smatram da je univerzum kruznica - nema svog pocetka ni kraja ,i prije velikog praska je universum postojao u nekakvom obliku vjerovatno drugacijim od dansnjeg , a ni ti vi ni ja nismo astrofizicari da mozemo dokazati nesto ili ne zivimo , a vjerovatno necemo za vreme sadasnjeg zivota ni docekati racionalno naucno objasnjenje , mozda u nekom drugom zivotu :D

Citiraj:
Библија каже да је свијет настао из Бога и кроз Бога, дјеовањем Његове љубавне стваралачке енергије.

ne znam u cemu je problem ako tvrdima da je sve postojece bog :D

Citiraj:
Морам признати да сте ме орасположили са овим. О Бакуњину је најбоље писао Достојевски, првобитно, његов велики поклоник, ау другој половини живота, велики хришћанин, па стога сматрам да ја на Фјодора Великог не бих могао много тога паметно да додам.

sto se tice Dostojevskog mogu reci (samo salim se naravno) ljudi kad ostare podjetinnje :D pa zato i pisu nasiroko i naveliko dok ne se konaco ne sjete sta su to htjeli reci :D sam Bakunjin mi je mozda simpatican nekim idejama ali ne velicam njegov lik , nikao nisam njegov poklonik niti bilo ciji jer jo on ipak samo filozof /revolucionar pretprosog vijeka , a novo vreme trazi nove ljude
nego u Rusiji je postojao i kad smo navalili na pisce (cik pogodi koga cu reci :D ) Tolstoj koji je zastupao tkz krscanski anarhizam kojeg su inace prije toga iznacili iz pravoslavne crkve , tko ce ga znati zasto :D ,

Citiraj:
водити љубав са вољеном особом и још притом добити радост у потомству или оргијати,

Svakom prema potrebi i sklonosti i mogucnosti ,
pa nadam se da ne vodite ljubav samo kad zelite djece jer ukoliko je tako bracna zajednica ili veze izmedju dvoje ljudi cine isfrustrirana lica :D
Citiraj:
Прочитао сам да се у последњем истраживању у Енглеској читавих 70 посто некадашњег англиканског становништва изјаснило као атеистичко, а такође сам и био свједок да се протестантске цркве у Њемачкој, Холандији,Данској и Шведској продају или изнајмљују као ресторани и сл., јер нема довољан број вјерника.

jedna trgovina je zamijenja drugom :D :wink:
interesatno je da u zemljama sa boljim socialnim statusom stanovnistva broj vjernika opada , dok u sirotinjskim zemljama sa najvise bogomolja (primjerice Brazil , Argetina) konstatno isti i to nesto govori zar ne :wink:
Citiraj:
Ако мислиш на грађански рат, он опет кажем није могао ни теоретски бити вјерски рат, пошто муслимански живаљ у БиХ никад није јавно објавио џихад, већ су то сматрали борбом за независност БиХ.
Само проблем је био у томе што у тој истој земљи живе и Хрвати, који не би вољели да су независни од Хрватске, као и Срби, који опет не би да живе у независној Босни.

Nisam ni napisao da je bio vjerski rat iako je bilo elemenata ,
mislio sam i na prosli rat i na istoriju ljudi na ovom prostoru od dolaska slavena pa nadalje ,konkrtno u proslom svakako gradjanskom ratu , dominatne vjerske religije nisu se uspjele izdici iznad "nacionalnog" i barem pokusati zagovarati mir ,nego su uveliko doprinjeli rasprsivanju mrznje , od nebuloznog blagosiljanja oruzja pa do sverca humanitarne pomoci (ne kazem da nisu ni malo pomagale stanovnistvo ali javna je tajna sta se radilo sa tim posljkama )

Citiraj:
Ситуација се промјенила 1991 проглашавањем демократије,

vjejuj da bi vise volio da je ostalo sociolisticko uredjenje i da nisu ljudu uzalud poginuli (ustvari nisu dzaba ginuli - netko je imao debele koristi od toga ) u proslom ratu nego sto ste uz ovu demokratiju dobili rat i crkvu na starom mjestu .vise bi volio da su pare utrosene na izgradnju te crkve utrosene za rad neke humanitarne organizacije od koje ce koristi imati svi , a ne samo "izabrani narod"
usput Demokratija - demos znaci narod - kratei vladati - vladavina naroda - da li se o tom ovdje radi ili slazi uzmi vlast , a usput i ukradi :D

usput nema potrebe za persiranjem jer smo oba samo ljudi :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Okt 2006, 16:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

U, koliko je toga receno za par dana, naiskrenije me mrzi da sve komentiram...:)) Ali neke stvari da kazem.

Groznium, (dakle, nemam nista licno protiv tebe, mislim da si to skapirao!), rekao si neke stvari koje su mi zanimljive (zbog vremena i nekih drugih ogranicenja zaista nezelim na svasta da komentarisem, mada bih mogao). Np.:

Citiraj:
ne vjerujem u hriscansku koncepciju boga

Kakve su ovo izjave, ovo ne razumem? Jer, dobro bi pitanje bilo: znas li koja je hriscanska koncepcija Boga? Ti kazes 'boga', ja kazem 'Boga', a to u hriscanskoj koncepciji nije isto. Nije isto 'bog' i 'Bog', cisto da se tu razumemo. Dakle, sta mislis kada kazes 'hriscanska'? Koji period hriscanstva, kog to hriscanstva? Usao si u folder sa milion ikonica, pa tako kada kazes da ne verujes u hriscansku koncepciju, to je malo radikalna izjava, bar za mene. Rimokatolicizam, pravoslavlje, protestantizam, libeali, fundamentalisti, konzervativci, karizmate...?? Da ne spominjem da unutar pomenutih cesto ima ostrih doktrinarnih podela. Prema tome, kada kazes 'hriscanska koncepcija', najiskrenije bih ti preporucio da budes obazriv. Eto to je moje pitanje.

Drugo, kada kazes:

Citiraj:
odvratni osjecaj grijeha imamo samo ako nas se "uhvati " u istome

ne bih se bas slozio sa tobom, bar iz dva razloga. Prvo, Biblija jedino govori o grehu. Ako zelis uopste da pricas o toj temi, onda bi bilo da znas sta zaista Biblija govori o tebi. Iskreno receno, da li znas sta je greh, prema opsteprihvacenim definicijama greha koje srecemo u Bibliji? Biblija daje jedan veoma sirok spektar onoga sto greh jeste (ili pak nije!). Pojednostaviti stvar u nekoliko recenica ponekad nije bas lako. Ali, upravo u tome lezi mudrost. Zbog siroke lepeze ove reci/termina u Bibliji, zbog nekoliko razlicitih reci koje opisuju pojam greha u Svetom Pismu, mi mozemo reci da je greh promašaj, odstupanje, podlost, pobuna u odnosu na božanski propisane norme i očekivanja. Greh je "promašaj cilja" i propust da se ispune Božja očekivanja. On je cin izvrsen protiv Božje volje, opacina protiv Njega ucinjena. On je zivot otvorene, smisljene pobune protiv Bozje volje i puta. On predstavlja iscaseni zivot, otkinut od svog bozanskog sidra i zbog toga bacan tamo-amo u moru zloce. Osim toga greh je pre svega motivacija, delo, stanje buntovnosti protiv Boga. Mozda jos jedan citat:

Citiraj:
Premda razmatranje biblijske termonilogije za grijeh pomaže u razumijevanju složenosti pojma grijeha, ovi izrazi sami ili zajedno ne vode nas do precizne biblijske definicije grijeha. Najosnovnija karakteristika grijeha prikazana u biblijskoj temi Božjeg postupanja s problemom grijeha jest da je on pobuna usmjerena protiv Božjeg gospodstva i suverenosti i odbijanje da čovjek prihvati Njegovu vlast u svom životu, ponašanju i budućnosti. Odricanje od Boga je zapravo korijen grijeha i ono može imati različite oblike i aktivnosti koje uključuju etičke, moralne i duhovne odnose i dimenzije.

Tako biblijska terminologija pokazuje da grijeh nije nesreća koja nenadano dolazi na ljude, već posljedica čovjekovog aktivnog stava i izbora. Osim toga grijeh nije odsutnost dobra, već "nedostizanje" Božjih očekivanja. On je zao put što ga je čovjek namjerno izabrao. Nije slabost za koju se ljude ne može smatrati odgovornima, jer čovjek u stanju ili činu grijeha namjerno bira put pobune protiv Boga i ne sluša Božju Riječ. Grijeh pokušava prijeći ograničenja koja je Bog postavio. Ukratko, grijeh je pobuna protiv Boga.

Cisto informacije da pomenem nekoliko jevrejskih termina za greh (npr.): hatta(חטא). Osnovno je znacenje "promasiti cilj", kao kod streljanja lukom strelom. Teoloska uptreba ove reci naglasava cin, nacin, zivotni stil koji odstupa od onoga koji je Bog imao u planu za coveka. Stoga je greh ono sšto promasuje Božje merilo. Sledeca rec jeste awon(עונ). Awon je duboko religiozni izraz, i ima ideju nepostenja, laznog svedocenja, prevare. Ide dalje od termina 'hatta' u tome sto ukljucuje ili sadrzi dodatnu misao o zloj nameri. pesha(פשע). Razlikuje se od hatta't-a u tome sto cin nije nepromisljen, već namerni revolt, pobuna ili prestup. Ova rec opisuje svojeglavi raskid nekog ugovora, samovoljno krsenje nekog dogovora. Zatim, resha(רשע). Resha znaci "nemi" ili "metez". Njome se opisuje stanje zlih, koji su nemirni kao more, uzburkano more koje se ne moze smiriti. Rec doslovce moze znaciti i "iscasen", "labav". To je stanje zlih koji su bacani tamo amo, nesigurno tlo...
Ili pak grckih termina: hamartia oznacava covekovu odluku da bude neprijateljski nastrojen prema Bogu. U grckom klasicnom jeziku (ili u grckom svetu) hamartia je uvek koristena da ukaze na negativni promasaj a ne na pozitivan prestup. Zatim, termini parakoe, parabasis, paraptoma, anomia, adikia...Da vise govorim o tome-niti je ovo mesto niti je vreme. Ali, ako te interesuje, mozemo mi o tome. Ovo ti ostavljam tek da vidis da Biblija itekako ima sta reci o ovoj temi. Cak i u teologiji imas odsek 'hamartologija', to jest 'nauka o grehu'.

Prema tome, neverstvo, ateizam ili "negiranje hriscanske koncepcije boga" je u svojoj sustini greh. Naravno, Bog je Bog koji postuje covekovu slobodu, pa tako da On nikada nece demonstrirati Sebe Samoga nekakvim epifanijam i ne znam ti kojim sve cudima. :) Bog se tako ne otkriva (osim u specificnim situacijama). Posto sam i sam nekada bio ateista, onda dobro poznajem i sada jos vise razumem zasto Bog nas pusta da "idemo nasim putevima". Cesto ces, citajuci starozavetne textove, naici na ovakve ideje. "Put" u Bibliji veoma cesto oznacava nasu duhovnu orijentaciju, pravac naseg usmerenja, zivota, tamo kuda idu nase misli itd...Veoma zanimljivo, ali ako kazem vise od teme, onda ce ovo prerasti u nesto drugo...:) U stvai, kao sto je to rekao sam Blez Paskal:
Citiraj:
postoji isuvise svetlosti za onog koji zeli da vidi, i dovoljno tame za onog koji to ne zeli.

Znas ko je bio Paskal. A kada si pomenuo druge naucnike rekavsi:

Citiraj:
zasto su se uopce bavili naucnim radom ako su sve odgovore nasli u bibliji ?

...onda je stvar sasvim jasna. Oni su Boga dozivljavali kao Stvoritelja, Tvorca svega vidljivog i nevidljivog. Oni su citali Sveto Pismo, i verovali u mnoge izvestaje iz njega. Oni su svojim radom prakticno dokazali "da svaki prirodni zakon ima svog zakonodavca", a odnosi se, dakle, na Boga! Zapravo, samo neiskren covek moze biti a da ne prizna da se ne mogu zamisliti svi zivotni tokovi ljudskog roda mimo biblijskog Boga (nije isto sto i hriscanskog iz tvoje percepcije, to da naglasim!). Svi savremeni zakoni, koliko god bili moralni i dobri (cast 'izuzecima':) _) ne mogu da se zamisle bez Boga i Biblije. Vecina naucnih dostignuca isto tako. Umetnickih isto tako. Iako su ljudi pokusavali isterati/izbaciti Boga iz svega, ipak im to nije uspelo, i ipak to ne mogu, koliko god da se trude. Ti ovo ne moras da priznas, ja i ne ocekujem, ali sve to govori u prilog mojoj veri. Dakle, ja ne govorim o njihovim sto ispravnim sto pogresnim teoloskim sistemima, nekim njihovim pogresnim ili ispravnim teoloskim postavkama. To je prica, nemam pojma, za istorijsku ili sistematsku teologiju. Ja govorim da je mnoooogima od njih ideja o kojoj ti pricas-bila nepoznata. I nista im nije falilo zbog toga. Ti imas neku koncepciju panteizma, u sustini nista novo pod suncem. Ne moras slediti neke savremen oce tvog licnog opredeljenja, ali te ideje koje ti pominjes zapravo nista nisu nove. U skladu sa postmoernistickom kulturom i filozofijom, svi ti sistemi mogu samo formu menjati, ali sustina ostaje ista. Koncepcija o kojoj ti pricas je veoma stara. Sta si ti sve citao i kako si dosao do svega toga-manje vise je tvoja licna stvar (bas kao sto si i sam nesto slicno rekao), ali neke se stvari moraju postaviti na svoje mesto.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Okt 2006, 16:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Da, i jos jedna vrlo zanimljiva stvar. Kada je u pitanju moralnost, onda ovaj svet nema sta dobro da ponudi. Ovo je toliko opsirna tema, ali neke stvari moram reci.

Prvo, mislim da je vecini nepoznat podatak da je homosexualizam bio da ne kazem greh do nekih '70-ih godina u USA. Dal' bese negde '75 kada su njihovi 'pametni' psiholozi i psihijatri odjednom nesto sto je zaista lose i za drustvo neprihvatljivo, nazvali "sexualnim opredeljenjem"! Eto, danas vise nemas homosexualaca kao nesto sto bas nije dobro (blago receno), vec je rec o 'sexualnoj orijentaciji', pa tako se muski mogu zeniti jedan za drugog, negde mogu i decu usvajati...Mislim...sta reci??

Citiraj:
Moralnost je obrazac pravila ponasanja upucen od strane vladajucih oligarhija siroj masi.

Da, naravno, zato je svet duboko ogrezao (necu da kazem u 'grehu'!) u prljavstini, bedi itd itd...Jednoga dana, kada dodju 'neki novi klinci', mogu pripisati masi da, npr., nista nije lose imati sexualne odnose sa svojom decom, npr., i masa se nece buniti! Eto, to ce biti 'obrazac pravila upucen od strane vladajucih oligarhija siroj masi'. Da ne pricam o tome ko vlada, kakvi su to ljudi...I koga to oni zele kontrolirati, bla bla bla...Ljudi su budale, slepe budale koji slede takve "obrazce pravila", ali za to nisam ja kriv. Niti spadam u takvu kategoriju ljudi.
Citiraj:
pa prema tome ne vidim nista lose u gej paradi koja treba da se odvija samo dotle se navedena grupacija izbori za svoj status u drustvu = dok drusvto nauci da su i oni/e dio drustva i da je drustvo dio njih .

:) Naravno da i ne mozes videti nista lose. :) Pitam se ko bi od nas zeleo da njegovi sinovi budu na jednoj takvoj paradi? Ko bi uzivao da mu sin ima sexualno opredeljenj homosexualizam? Ko bi uzivao da mu sin ima 'decka'? :) Alo, bre, o cemu mi pricamo????

E za ovo te javno izazivam da mi objasnis:

Citiraj:
darvinizam je donio altenativnu tezu o postanku svijeta otvorio prostor naucnim istrazivanjima i dotignucima kojih ima na pretek ,
Iako ima i svojih rupa (kao i hriscanstvo) jos uvije se trazi "karika koja ne dostaje" vidim ga kao dobro temelje za daljni razvoj nauke i spozaje covijeka o podrjetlu vrsta - planeta universa .

1) Koje su to teze, alternativne teze koje je 'doneo' Darvin? To me zanima.

2) Naucno istrazivanje? Sta je zapravo naucno istrazivanje, naucni rad? Glupo je pricati o tome, kada je evolucija nista drugo nego teorija. Ne govorim ja da nema naucnih radova u ovoj oblasti, ali rec je o ideologiji. Evolucija je ideologija bas kao i svaka druga. Ne radi se u 'rupama' koje ona moze da ima, radi se o samom sistemu. Unutar nekog sistema mozes imati rupa koliko hoces, ili ih pak ne mora biti, zavisi kako se to posmatra. Medjutim, ja ovde ne govorim u rupama u sistemu, ja govorim o samom sistemu. Ja uvek zelim uci u sam sistem necega, i onda ga kritikovati. Ako ne poznajes sistem (cega god), onda i ne vredi pricati. To je razgovor sa omalovazavanjem i diskreditovanjem. To sam ti vec, cini mi se, napomenuo.

3) Sta je to 'karika koja nedostaje', da li znas? I jos nesto: da li znas naucno objasnjenje kako nastaju fosili? Ili, jos bolje, kako su nastali?? Nauka, nauka...:) Sta je uopste nauka? Mislim, ljudi kada danas cuju tako zvucne termine tipa "naucnici kazu", "naucnici tvrde", padaju, oduseve se, ne smeju nista dovoditi u pitanje, ali kada udjes u sam sistem svega toga, ja sam zaista siguran da ces naci mnogo, daleko mnogo vise rupa u tom sistemu nego li u sistemu Boga, Biblije, kako god. Npr., jedan nemacki naucnik skoro je dokazao da se experimenti u laboratoriji i oni u prirodi nikada ne mogu poistovetiti, i cesto mogu davati neke cak oprecne rezultate, upravo iz razloga sto uslovi nisu apsolutno nikada u potpunosti isti. Mislim da je ovo polje na kome ce nauka tek dati svoj doprinos.

A drugo...Da li si nekada razmisljao koliko postoji celija u tvom organizmu?? Na milione!!! Primera radi, samo jedna celija, i to ona tvoja, obavi oko 3800 raznih hemijskih reakcija u jednoj jedinoj sekundi. Cisto informacije radi. Darvin nije imao pojma o tzv. 'nevidljivom svetu nauke', nije ni cudo sto se divio oku i ocnom sklopu, to mu nikada nije bilo jasno, a danas se pouzdano zna da Darvin nije bio u pravu ne sa svim njegovim tvrdnjama, nego sa samim njegovim sistemom. A danas, nauka svoj sistem, sta mislis, na cijem ili na kakvom sistemu gradi? Mislim da je veoma logicno i vrlo jednostavno zakljuciti da ako gradis na nekoj pogresnoj premisi, odnosno sistemu, ti naravno da mozes da gradis, ali je gradjevina pogresna, da ne kazem da ce pre ili kasnije pasti. Svet, ili bar neki ljudi, se bore protiv Boga, ali nece to doveka potrajati, zaista nece. Siguran sam da nece Bog doveka dozvoliti da Ga ismejavaju svi i svako. Ali, ja ne znam niti ulazim u Njegove misli da se brinem kada ce to biti, kako ce to biti itd itd...:) Ipak, ostavljam svakome izbor da veruje u sta zeli da veruje, a kada imam priliku, zelim reci ono sto ja mislim o svemu tome.

Prijatno svima (Damskine, ostavljam ti da sam raspravljas, a ako nesto zatreba, tu sam:)).

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 87 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]