I meni zabavlja sto bibliju uzimate zdravo za gotovo
Citiraj:
Грозниум: organizovani sa ciljem da kontrolisu masu
можете ли, молим Вас, ову тврдњу поткријепити неким документом о оснивању нпр. наше државе, или Православне цркве?
Неки документ у којем Христ или Апостоли се организују са циљем да човјечанство ставе под контролу?
sto se tice crkve treba li vam veci dokument od biblije
sto se tice drzave naravno da nema takvog dokumenta nego moje rijeci potvrdjuje fakticko stanje na terenu odnosno zadrzavanja podjela ljudi na klase koje drzava produbljuje i ucvrcuje ,
Citiraj:
Па, и сами кажете да се тако дешава, да је држава немоћна да заустави зло међу људима, али замислите ситуацију у којој не би било закона, можда вама тренутачна ситуација изгледа црна, али вјерујте, била би много много гора..
otkud znate , ajmo probati

odsustvo drzave ne znaci automatski odsustvo organizacije ljudi , a sama drzava kao drustveno uredjene u danasnjem obliku postoji mozda 200 - 300 godina , (od francuske revolucije )
drzava je i samo zlo medju ljudima , zakoni ne mjenaju nista sve ostaje isto.
Citiraj:
Успут, већ рекох да Православна црква човјека доживљава суштински добрим, човјек је за њих:
Икона Божија,
Син божији по благодати,
сваки човјек је личност вриједна пажње,
свака личност је икона Бога у малом,
сваки човјек је позван на развој, раст, усавршавање и савршенство.
*Да порастете у висину раста пуноте Христове* каже апостол Павле
*Будите савршени као што је савршен Отац ваш небески* каже Христ...итд.
hriscanstvo je primjer religijekoja pokazuje i pravu prirodu i bit svake religije:
Buduci da je bog sve , realni svijet i covijek nisu nista , isto tako ako je bog istina , pravda i vjecni zivot,covijek je laz , nepravda i smrt , bog je gospodar - covijek je rob, nesposoban da sam nadje put do pravde i istine,covijek treba da ih prihavati kao objavu "odozgo " preko poslanikai izabranika bozje milosti.,
objava povlaci za sobom postojanje objavitelja ,proroka i svecenika , a ovi jednom priznatkao astupnici bozanstva a zemljika ucitelji i uvoditelji covjecanstva u vjecni zivotdobivaju zadatak da covjecanstvom ujedno i upravljaju, da njikme vldaju i da mu ne zemlji zapovijedaju. si vjernici duzni su im zauzvrat vjeru i apsolutnu poslusnost , kao sluge bozije oni istodobno treba da i budu sluge crkve i drzave.
Postojanje boga pretpostvlja odustajanjhe od ljudskog razuma i pravednosti , ona je negacija ljudske slobode i nuzno dovodi do ropstva ne samo u teoriji nego u praksi .
tko zeli se klanjati bogu odrice se i svoje slobode i svog ljudskog dostojanstva : bog postoji - dakle covijek je rob ,
covijek je razuman pravedan i sloboda , dakle bog ne postoji
Citiraj:
Наравно да сматрам да свака нација иам своју културу и темперамент и себи прилагођене социолошке обрасце, али се нешто не сјећам да је црнце поробљавала Православна Црква. Црна раса има значајно мјесто од самог настанка цркве (значај Александријске патријаршије нпр.), а православље је мислим једина религија која има црнце за уважене светитеље (нпр. Преподобни Памво итд.)
Nigdje i nisam spomenuo pravoslavnu crkvu nego se odnosilo na hriscanstvo uopsteno no mislim svejedno da bi im zivot bio srecniji bez misionara i kulture / dekadencije evropljana.sto se tice proglasaivanje "svetaca to me je uvijek veselilo jer me nevjerovatno podsjeca na paganizam mozda za to sto su dobrim dijelom paganski obicaji i zazivjeli u hriscanstvu ,(npr - slave pogotovo prilikom "svetkovina " koje se proslavlaju tako sto se zivotinje nabijaju na kolac i domacin i i gosti se prezderavuju i opijaju do iznemoglosti )
Sto se tice pojma "Crna rasa " imam novost za tebe - postoji samo jedna ljudska rasa '- boja koze je samo vanjski fenotip koji zavisi od kolicine melanina u kozi i naravno tipa nasljedivanja - dominato ili recesivno.
Citiraj:
Грозниум: morlanost nije preporuceno , nego je nametnutu putem mehanizama drzave i religije ili crkve kao "jedino ispravna pravila ponasanja "
па, ко Вас, драги Грозниуме тјера да будте морални, Ваш је лични избор да будете неморални колико хоћете "
jedini moral koji postujem i cemu se klanjam je covijek u skladu sa saprirodom prirodom , kontrola prirodi
Citiraj:
А да ли се икад запитате колико би онда тек било силовања и убистава, ако их и под пријетњом затвора људи ипак чине?
Држава се показала немоћном да искорјени те видове неморала, али зар то није доказ да постоји хаос у људском уму?
jedini haos je onaj koji namece drzava i religija , do silovanja i nasilja dolazi zbog sputanosti ipojedinca/ke i neostvarivanje zeljenog.
Citiraj:
Грозниум: Super samo sto je "boga a i ucenje - dogmu " stvorio covijek ,
naravno nije bog osnivac religije nego covijek - bilo jos od vremena kad su se ljudi kalnjali prirodnim pojavama ili noviljim gdje se klanjaju mitoloskim bicima. a pokasajte dokati suprotno .
Citiraj:
Грозниум: svijet je svevremenski
Да ли хоћете рећи да је материјални свијет, односно свемир, каквим га ми знамо беспочетан?
Са овим се не слаже Библија, али ни савремена наука. она каже да је наш свемир настао у једном тренутку - Великим Праском (Big Bang) и да је то био прапочетак нашег Универзума.
Ако изјавите нешто тако храбро, очекујем да то и поткријепите чињеницама...
Smatram da je univerzum kruznica - nema svog pocetka ni kraja ,i prije velikog praska je universum postojao u nekakvom obliku vjerovatno drugacijim od dansnjeg , a ni ti vi ni ja nismo astrofizicari da mozemo dokazati nesto ili ne zivimo , a vjerovatno necemo za vreme sadasnjeg zivota ni docekati racionalno naucno objasnjenje , mozda u nekom drugom zivotu
Citiraj:
Библија каже да је свијет настао из Бога и кроз Бога, дјеовањем Његове љубавне стваралачке енергије.
ne znam u cemu je problem ako tvrdima da je sve postojece bog
Citiraj:
Морам признати да сте ме орасположили са овим. О Бакуњину је најбоље писао Достојевски, првобитно, његов велики поклоник, ау другој половини живота, велики хришћанин, па стога сматрам да ја на Фјодора Великог не бих могао много тога паметно да додам.
sto se tice Dostojevskog mogu reci (samo salim se naravno) ljudi kad ostare podjetinnje

pa zato i pisu nasiroko i naveliko dok ne se konaco ne sjete sta su to htjeli reci

sam Bakunjin mi je mozda simpatican nekim idejama ali ne velicam njegov lik , nikao nisam njegov poklonik niti bilo ciji jer jo on ipak samo filozof /revolucionar pretprosog vijeka , a novo vreme trazi nove ljude
nego u Rusiji je postojao i kad smo navalili na pisce (cik pogodi koga cu reci

) Tolstoj koji je zastupao tkz krscanski anarhizam kojeg su inace prije toga iznacili iz pravoslavne crkve , tko ce ga znati zasto

,
Citiraj:
водити љубав са вољеном особом и још притом добити радост у потомству или оргијати,
Svakom prema potrebi i sklonosti i mogucnosti ,
pa nadam se da ne vodite ljubav samo kad zelite djece jer ukoliko je tako bracna zajednica ili veze izmedju dvoje ljudi cine isfrustrirana lica
Citiraj:
Прочитао сам да се у последњем истраживању у Енглеској читавих 70 посто некадашњег англиканског становништва изјаснило као атеистичко, а такође сам и био свједок да се протестантске цркве у Њемачкој, Холандији,Данској и Шведској продају или изнајмљују као ресторани и сл., јер нема довољан број вјерника.
jedna trgovina je zamijenja drugom
interesatno je da u zemljama sa boljim socialnim statusom stanovnistva broj vjernika opada , dok u sirotinjskim zemljama sa najvise bogomolja (primjerice Brazil , Argetina) konstatno isti i to nesto govori zar ne
Citiraj:
Ако мислиш на грађански рат, он опет кажем није могао ни теоретски бити вјерски рат, пошто муслимански живаљ у БиХ никад није јавно објавио џихад, већ су то сматрали борбом за независност БиХ.
Само проблем је био у томе што у тој истој земљи живе и Хрвати, који не би вољели да су независни од Хрватске, као и Срби, који опет не би да живе у независној Босни.
Nisam ni napisao da je bio vjerski rat iako je bilo elemenata ,
mislio sam i na prosli rat i na istoriju ljudi na ovom prostoru od dolaska slavena pa nadalje ,konkrtno u proslom svakako gradjanskom ratu , dominatne vjerske religije nisu se uspjele izdici iznad "nacionalnog" i barem pokusati zagovarati mir ,nego su uveliko doprinjeli rasprsivanju mrznje , od nebuloznog blagosiljanja oruzja pa do sverca humanitarne pomoci (ne kazem da nisu ni malo pomagale stanovnistvo ali javna je tajna sta se radilo sa tim posljkama )
Citiraj:
Ситуација се промјенила 1991 проглашавањем демократије,
vjejuj da bi vise volio da je ostalo sociolisticko uredjenje i da nisu ljudu uzalud poginuli (ustvari nisu dzaba ginuli - netko je imao debele koristi od toga ) u proslom ratu nego sto ste uz ovu demokratiju dobili rat i crkvu na starom mjestu .vise bi volio da su pare utrosene na izgradnju te crkve utrosene za rad neke humanitarne organizacije od koje ce koristi imati svi , a ne samo "izabrani narod"
usput Demokratija - demos znaci narod - kratei vladati - vladavina naroda - da li se o tom ovdje radi ili slazi uzmi vlast , a usput i ukradi
usput nema potrebe za persiranjem jer smo oba samo ljudi