Citiraj:
Da, ali mi i danas imamo sve sto nam treba..
imamo li ? u zemlji gdje je preko 60% ljudi nezaposleneo gje je ok 10 % na ivici bijede , ne znam za tebe ali nemamo sve sto nam treba .
Citiraj:
ato sto mu nije dosta ono sto ima iako ima i vise nego dovoljno... Ako ovo zvuci nelogicno, pogledaj malo napolje pa reci da se to ne dogadja...
Tko ima vise nego dovoljno - imaju oligarhije kapitalista koji zele vise i vise i to dobijaju iskljucivo zato sto zadrzavuju trenutni sistem putem prinude odnosno drzavnog uredjena drustva ,koje sam vec rekao da ce biti prevazidjeno .
Citiraj:
Jednostavno, nekim ljudima para nikad dosta... I zamisli sad odjednom tu svane anarhija... Raj za takve kretene.... Ma dajjj...
Anarhija nece svanuti odjednom preko noci vec je prvenstveno potrebno moralno sazrijevanje ljudi da se tako nesto ostvari , sa druge strane mislis li da bi isti (kapitalisti ) prezivjeli novu zoru , ako i bi mislis li da bi novac imao ikakvu vrijednost u anarhistickom drustvu (ne bi bio bi mizeran tj. ne bi ga ni bi bilo) jer naravno da bi se morao promijeniti cjelokuopni ekonomski sistem ,
Citiraj:
Dobro, ovo su tebi sigurno 1000 puta do sada rekli i ti imas spreman odgovor kako to nije utopija, koji ruku na srce samo tebi djeluje razumno...
Mislim, nemoj me pogresno razumjeti, ali kako doraga da ti probudis tu svijest kod ljudi?
ne znam sta je nerazumno u mom stavu da bi nam zivot bio ljepsi bez boga i gospodara , meni je nerazumna tvdnja da je tako nesto normalno i prirodno.,
ni ti ni ja ni bilo ko drugi nije svevremenski i naravno utopija nije ono sto je nemoguce ostvariti vec ono sto jos nije ostvareno

,
u proslosti su se razlicite stvari tvrdile nemogucim pa su ispostavilo suprotnim. moje nije da probudim tu svijest kod ljudi ili da im nametnem svoje misljenje nego jednostavno sami ce u datom trenutku postati svjesni jer ce ih zivotni uslovi na to primorati .
Citiraj:
Stekao sam osjecaj da ti svoje zakljucke zasnivas na svom bivanju ateistom i zato ne zelis da razmisljas o Svetom Pismu
vec sam rekao da je jedini bog kome se klanjam je sloboda koja je realna koliko i tvoj bog ,
Citiraj:
Ono sto me ponukalo da napisem prethodni post je tvoja tvrdnja da smo svi bogovi. Ali time mi apsolutno nista nisi rekao, samo si mi iznio svoj stav, vjerovanje, i nista vise.
naravno i dalje tvrdim da smo svi kao i sve sto postoji dio boga kojeg smatram znatno kompeksnijim i ne znam zasto mislis da se bas sve okrece oko ljudi .
Citiraj:
Zato sam pokusao da svoj prethodni post formulisem tako da razmisljas o postojannju neceg veceg od nas ciji smo dio ali od cega smo odvojeni, ili slicno. Da sam pokusao citav post da formulisem u jednoj recenici, napisao bih pitanje: "Da li mi kao bogovi upravljamo svemirom, godisnjim dobima, itd...? Ili smo mi djeca haosa?".
nema niceg veceg ili manjeg od nas mi sastav dio prirode/priroda je dio nas (umjesto ovog priroda mozes slobodno da procitas boga) godisnja doba su prirodne pojave kao i nas zivot i postojanja svega oko nas i naravno da ni mi ni bilo ko drugi ne upravlja time ,
ako ti je tako lakse shvatiti mi i jesmo djeca haosa ili ti haos je bog = bog = haos
Citiraj:
Nakon par postova koji su uslijedili momak je izgubio sve iluzije da je Bog.
mislim da mu se ustvari nije dala natezati sa tobom ili bilo kojim drugim vjrnikom za razliku od njega ja ne tvrdim da smo svi bogovi nego da je sve postojece bog.
Citiraj:
Sa ljudima ljudski, sa neljudima neljudski". Ako se tako cvrsto drzis te maksime, mozes li mi objasniti kako ti zelis da natjeras recimo licemjerne vjernike da se uklope u jedno anarhisticno drustvo, a da se pri tome istorija ne nastavi po istom scenariju kao do sada?
vjerovatno si citao postove koje su se odnosile na maran atu ili nekog slicnog fasistickog dogmaticara , ovo je receno zato jer se "okretanjem drugog obraza" se obicno se dobije batina (dok tebi samo ostaje iluzija da ce on postati bolja osoba kada te dobro premlati)
,ne moze se licemjerne vjernike ili bilo koga natjerati da zive u anarhistickom drustvu niti zelim tako nesto raditi nego sam vec napisao da ce jednostano zivotne prilike/uslovi natjerati ljudi na takav korak .osim toga ljudi se u prvobitnim plemenskim lovacko/sakupljackim zajednicama koje su trajele znatno duze nego vreme 'civilizacije " zivjele u slobodnijim drustvu nego sto je to od postanka "civilizacije i prokletog privatnog vlasnistva" dakle moje misljenje je da treba teziti povratku prirodi (naravno ne mislim na vracanje u pecine nego na zivljenje u skladu sa njom bez stete za nju (naravno da nisam za odbacivanje cjelokupne tehnologije ali za onu koja ide na stetu prirode svakako jesam kao i trazenja alternative za isto.)
Citiraj:
Nesto nemam nade u "zoru nove slobode".
nista nam drugo ni ne preostaje da cekamo zoru slobode jer stvarno ne vidim buducnost covjecnastvu ako se ne oslobodi okova civilizacije kakvu danas poznajemo .