banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jun 2025, 23:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 361 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 19  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2006, 14:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
:lol: :lol:

ovo postaje Slika, opet ping-pong

zakljucio sam se da nisam saznao nista novo, nego sam samo upozorio sebe.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2006, 14:42 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
Nisi korektan Utopija, napisao sam mnogo teksta sto svjedoci da sam ozbiljan, a ti mi se smijes u lice i rugas mi se. Ali bitno je da si ti srecniji zbog toga. Taman posla da ti uzvracam na isti nacin.

Svako dobro!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2006, 15:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dak,

ja se ne smejem tebi, nego situaciji. Molim te da ne koristis duhovitost novonastale situacije da delis elegantne ukore.
E da, mnogo teksta ne svedoci niocemu.

poz i tebi i svako dobro.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2006, 16:08 
Majstor
Majstor

Pozdrav Utopija,

Ja uopste ne razumijem tvoj nacin razmisljanja. Ja tebe pitam sta mislis o ovome, sta mislis o onome, isto kao sto sam pitao i Johna, i ti onda krenes da pravis scene sa smajlijima. Otvaram stranicu ocekujuci ozbiljan odgovor i nalazim nove smajlije u postu... Sta treba ja da mislim? Da li si se to zapitao? Ja nisam dijelio elegantne ukore situaciji nego tebi koji se tako postavljas prema mojoj iskrenosti sa tobom. Ja nisam KORISTIO nikoga i nista jer bih ispao licemjer, a ti me takvim pokusavas predstaviti. Zasto ne budes TI iskren pa se realno postavis i kazes da bi svako reagovao kao da ga ismijavas, bez obzira sta si TI mislio u tom trenutku? A mnogo teksta koji sam napisao svjedoci ako znas tko ga pise, zar ti nemas bas nimalo povjerenja u mene?

Htio sam odgovoriti zasto su tvoji zaključci o mom stavu pogresni, ali sam htio da te navedem na neko razmisljanje dok odgovaras na moja pitanja, ali kad sam vidio da pravis zezanciju od svega, pomislio sam da uopste ne zelis da cujes moj odgovor.

Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2006, 21:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dak, po poslednji put na ovoj temi,

ti mene pitas, ja tebi odgovaram.
ja ne pravim nikakve scene sa smajlijima (ako si ih ti tako doziveo izvini).
ja sam i davao ozbiljne odgovore.
sta ti treba da mislis je tvoja stvar, i naravno da ne mogu znati niti imam potrebu da mislim o tome sta ces ti da mislis.
ja sam u svom prethodnom postu i napisao da si delio ukore meni, a to nije bas fer.
ja nisam rekao da si koristio nekog, vec nesto.
ja tebe nisam ismejavao, niti bi to ikad uradio, a ako si se ti nasao uvredjen izvinjavam se.
naravno da nemam poverenja u tebe, jer te ni ne znam.
mnogo teksta ne svedoci nista manje od malo teksta, bez obzira ko ga je napisao.
sto se tice odgovora ja zelim da ga cujem, ali nisam ni ovca da se zedan prevodim preko vode.

ps. ja svacije misljenje mogu da postujem, ali nisam duzan da ga uvazim.

Mislim da je dosta, kvarimo temu.

Iskren pozdrav i bez ljutnje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Sep 2006, 16:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Ja uopste ne osjecam potrebu da nekoga ubjedjujem da mora vjerovati u nesto u sta ja vjerujem... Ja eto vjerujem u Boga, ti ako hoces mozes, ali i ne moras... Meni je svejedno... Smijesno mi je vidjeti kako je Che ubjedjen da je svu pamet svijeta pokupio, isto tako mi je smijeshno vi vidjeti kako svako malo neko otvara teme u fazonu, ja sam nashao Boga, nadji ga i ti...

Jesus saves! :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Sep 2006, 22:23 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Pero_Bombas je napisao:
Che ubjedjen da je svu pamet svijeta pokupio

Ehhh ... možda se jednostavno pravim mudar? Palamudim stručno rečeno?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Sep 2006, 10:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
che.guevara je napisao:
Pero_Bombas je napisao:
Che ubjedjen da je svu pamet svijeta pokupio

Ehhh ... možda se jednostavno pravim mudar? Palamudim stručno rečeno?

Pa nije iskljuceno jebiga.... :oops:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2006, 07:59 
Majstor
Majstor

Ako jedan covjek danas postane vjernik, ne mozemo ocekivati da sutradan bude pun ljubavi, saosjecanja. To samo znaci da je povjerovao u Boga, Hrista (ako govorim o Hriscanstvu). Koji bih ja licemjer bio ako kazem da sam vjernik a pri tome mislim da sam pun ljubavi i saosjecanja? Nema smisla. Znaci, preformulisano, biti vjernik znaci sjesti za auto, ali SA NAMJEROM DA UCIM da vozim auto. Znaci zelim da se trudim da drzim zapovjesti, da razvijam ljubav u sebi, da ucim mudrost, da ispravno pustupam, i drugo. To je neka slika vjernika kakav bi trebao da bude, po mom vidjenju stvari.
E sad posto svi znamo da je ideal i uslovno receno, obaveza vjernika izgradjivanje karaktera, znaci TEZNJA ka necemu, mi se svi nakostresimo kad vidimo vjernika koji kori i osudjuje druge zbog nemorala a sam se ponasa isto kao i ti nemoralni ljudi. Na nas racun pokusava sebi da skuplja bodove, da hrani svoj ego. E to mi mrzimo vise od svega, to je kao neka licna uvreda, rukavica u lice, a mi to ne volimo (ali ako nas Isus ukorava necemo ga osudjivati jer znamo da je istinit covjek, ne laze, iskren je). A cinjennica je da vecina uopste ne zeli da se mijenja, a pokusavaju da simuliraju promjenu, kao da su napredovali u vjeri. I to se vidi prije ili kasnije u njihovim rijecima ili djelima. Znaci - ljudsko LICEMJERJE dolazi do izrazaja, ali ne LICEMJERJE VJERNIKA, jer nije vjernicima licemjerje zapisano u genima. Kod ateista licemjerje ne moze doci do izrazaja, logicno, jer ateizam nije pokret kao sto sam rekao i nemaju neke ideale ka kojima TEZE pa da mozemo da kazemo: "A, vidi ga, ateista, govori jedno a radi drugo", i slicno. Ali ako jedan ateista ode u politicare i pocne da obecava na predizbornim kampanjama nesto pa to ne ispuni, onda mi cupamo kosu od bijesa jer nam SMETA ljudsko LICEMJERJE, ali ne LICEMJERJE politicara, ne LICEMJERJE politicara-ateista. Mi necemo vjerniku politicaru koji laze reci da je "licemjerni vjernik" vec "licemjerni politicar". Tako bih i ja, Dak, ispao najveci necovjek, kad bih govoreci o licemjerju i frustraciji ateista mislio automatski na licemjerje i frustraciju Johna i Utopije. Govorio sam o ateistima koji zive ateizam, a to su oni koji otvaraju teme na ovom i drugim forumima i koji svu svoju LJUDSKU (ne ateisticku) podmuklost i pakost stavljaju na vidjelo(!!!) Ali mi nemamo adute protiv njih i ne mozemo da njih osudjujemo za laz jer oni nemaju ideale za kojima teze a da su definisani ateizmom.
Da ponovim, ja ne osudjujem ateiste ili vjernike, ja osudjujem ljudsko licemjerje i podmuklost, koje najbolju priliku da se ispolji dobija u vjeri, pa onda u politici, u laznim obecanjima svakog od nas, pa kad recimo dobri tatica svojoj kcerki 20 godina bude najbolji tata na svijetu dok ne ode u rat pa siluje desetine tudjih kcerki, itd... Dobro je da raskrinkavamo lazne vjernike, isto kao sto je to Isus cinio (sjetite se da on nije osudjivao prostitutke ni carinare vec LICEMJERE farizeje i ucitelje Zakona), ali ako nam je toliko stalo do neke pravde i morala, zar ne bi trebali biti nepristrasni pa zacepiti usta i ateisti koji vredja druga ljudska bica govoreci kako su ovce i slabici, beskicmenjaci, itd...? Ako nam bas toliko smeta ljudsko licemjerje i nepravda, ako smo tip ljudi koji vole da u filmovima uvijek dobro pobijedi, budimo barem toliko iskreni pa ne budimo mi licemjeri da ne ispadnemo lazovi u svojim i tudjim ocima dok osudjujemo tudje licemjerje i cinizam.
Ja sam u svojim postovima POKUSAO da govorim objektivno o ateistima i vjernicima, a ako sam u necijim ocima donio pogresan zakljucak o ateistima, onda moze biti da sam donio pogresan zakljucak o vjernicima, ali jedan "ateista" vidi samo ono sto je njemu upuceno, a da li je iko citajuci moje postove pomislio da ja pokusavam sasvim nepristrasno da iznesem svoje misljenje o jednim i drugima, a ko je mene gledao samo kao vjernika? Ja ako kazem nesto "lose" o ateistima odmah neki ateista pomisli da vredjam ateiste jer sam vjernik, ali koji sam ja onda necovjek i lazov ako sam pristrasan i pored toga sto meni Sveto Pismo kaze da sudim pravedno i nepristrasno o svima??? Meni licno smeta ljudsko licemjerje kao svakom od nas, i osudjujem ga, ali ne kazem da su vjernici losi a ateisti dobri, isto kao sto ne mogu da kazem da su samo Albanci bili na Kosovu zrtve sada kada Albanci ubijaju srpsku djecu na kupanju. Ja sam objektivan pa kazem da svi trebaju da se mijenjaju, jer svi smo mi manje vise licemjeri a ono ce se ispoljiti cim postanemo vjernici, cim stupimo u politiku pa pocnemo da obecavamo narodu, itd.... Ja nisam vidio odjedanput smisao u ljubavi i pravdi kad sam postao vjernik, vec sam odavno razmisljao, izvodio zakljucke, pokusao da postupam ispravno, da ne zivim u lazima, zato bih sve ovo napisao i davno prije, dok nisam bio ni ateista ni vjernik (tj. dok je moj odgovor na pitanje "Ima li Boga?" bio jos uvijek "NE ZNAM"), jer sam i prije POKUSAVAO da budem objektivan.

Jos samo da razjasnim u vezi metafore sa gravitacijom :-). Ako nisam vjernik, i zbog toga mislim da nisam obavezan da pokazem saosjecanje, i unistim tudji zivot, zavrsicu u zatvoru, znaci pravda ce me sustici ovako ili onako. To sam mislio, znaci nema veze sa vjerom. Ovo sam napisao zbog Utopije da ne misli da ja imam nesto protiv njega, cisto da otklonim nesporazum, daleko bilo da nekom zlo zelim i da ga omalovazavam.

Pozdrav i ateistima i vjernicima!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2006, 10:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Dak je napisao:
Kod ateista licemjerje ne moze doci do izrazaja, logicno, jer ateizam nije pokret kao sto sam rekao i nemaju neke ideale ka kojima TEZE pa da mozemo da kazemo: "A, vidi ga, ateista, govori jedno a radi drugo", i slicno.

Cao Dak
Sta ti mislis odakle su proistekli ideali koji su zapisani u Bibliji? Meni se cini da su to iskustva COVJECANSTVA koja su postojala davno prije hriscanstva, koja je neko zapisao i poglasio idealima hriscanstva. Ne mislim da je to nesto lose, vec hocu da kazem da nisi u pravu kada kazes da ateisti nemaju ideale kojima teze. Nije vazno sto ateizam nije pokret. Iako se ne razumijem toliko u psihologiju, usudujem se reci da nas moral i pozitivni (a i negativni) ideali imaju svoje ishodiste i u nekom kolektivnom pamcenju i u vaspitanju koje dobijamo tokom zivota itd. Dakle SVAKI covjek ih ima.

Ispada da ateisti mogu proci bilo s kakvim postupcima i da niko nema pravo da ga zbog toga osuduje. Najiskrenije se nadam da sam te pogresno shvatila, ali moram reci i to da mi nije prvi put da cujem od vjernika da proglasava neke postupke DOZVOLJENIM ateistima, a koje nisu dozvoljene vjernicima. Licemjerje i bilo koja druga mana su mane nezavisno od toga da li je covjek vjernik ili ne. Ja znam da i ti tako mislis.

Kakav je neko vjernik ili ateista zavisi od toga kakav je taj neko covjek, a ne obrnuto.
:fadein:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2006, 11:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Nov 2005, 01:35
Religija nije opravdanje za postupke ljudi. Zato se slazem sa
Citiraj:
Kakav je neko vjernik ili ateista zavisi od toga kakav je taj neko covjek, a ne obrnuto.

Ali to je samo istina u teoriji jer danas niko ne odgovara za svoje postupke. Uvijek je krivo djetinjstvo, manjak ljubavi, religija, igrice, filmovi, muzika,... Zato me nerviraju ljudi koji rasprvljaju o religiji i ubjedjuju jedni druge koja je prava a presucuju sva sranja koja su ucinjena u ime te iste. Ako ikad pocnem vjerovati u Boga (bice to hladan dan u paklu) sigurno necu ici u neku crkvu i moliti se. Ustanova crkve je tu da ispire mozak ljudima i uzima im tesko zaradjene pare. Pogotovo danas kad je vjera postala biznis. Grade se crkve i djamije ko kladionice prije par godina, jos samo nema oglasa u novinama "Traze se dva popa i jedan jaro da mase onom stvarcicom sto dimi".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2006, 11:34 
Majstor
Majstor

Pozdrav,

Frieda, dozvoli da kazem da se na obostranu radost nismo najbolje razumjeli. Upravo u recenici koju si citirala lezi odgovor, jer tu govorim o ateizmu kao pokretu-organizaciji, koji bi imao odredjene ciljeve ka kojima svaki ateista tezi a koje ateizam kao pokret definise. Ti npr. imas odredjene ciljeve, zelis da oslobodis svu svoju kreativnost u muzici, to je tvoj cilj, ali taj cilj nije definisan u ateizmu pa sad ti kao zelis da budes uzorni ateista pa se bavis muzikom. U ateizmu kao pokretu nema ciljeva jer ateizam nije pokret, organizacija, jednostavno stav a on je van svake moralne kategorije! Jednostavno ne vjerujes u Boga i ti si ateista, ne moras sad placati porez, davati 1/10 plate svom pokretu zato sto si ateista, itd... Znaci ti ne zivis onako kako propisuje ateizam posto on NISTA i ne propisuje, on ne kaze "Ako hoces da budes dobar ateista cini to i to". Znaci licemjerje jednog covjeka koji se deklarise kao ateista ne moze doci do izrazaja, jer kad kazem "ja sam ateista" ti ne mislis u fazonu: "Aha, znaci mora bit pun ateisticke ljubavi, morala, itd...". Samo pomislis da ne vjerujem u Boga i to je to.A ako ja kazem "ja sam vjernik" ti ocekujes da budem moralan, pristojan, odgovoran, itd... I ako nisam takav vec sam licemjer. Pokusajmo to da razumijemo. Nisu svi licemjeri postali vjernici vec lazni vjernici samo ispoljavaju ono svoje licemjerje, a oni u stvari pokazuju nase ljudsko licemjerje, koje nema veze sa vjerom ni ateizmom, vec je ljudsko, nase, a prisutno je i kod jednih i drugih, a manifestuje se jace u vjeri jer vjernici pocinju (a mozda samo glume) da teze ka necem. Svaki onaj koji se smatra ateistom ili vjernikom neka istupi iz svog tabora i neka pogleda na ostale iz svog tabora i vidjece licemjerje. Ko tvrdi da njega nema u meni? Ja moram biti objektivan pa reci da sam i ja i svi mi manje vise licemjerni. Ja vidim smisao u promijeni jer vidim da mi trpimo zbog tudjeg a i SVOG licemjerja, i logicki, racionalno, kontajuci ja moram da kazem sebi: "Ja moram prvo sebe da mijenjam!" Nema oprastanja sebi za licemjerje, ako oprastam sebi moram oprostiti i drugome, ako ne oprastam drugome ne smijem ni sebi oprastati! Moram biti iskren, ne lagati! Ja, Dak sam tako postupio, kada jos nisam ni gledao ima li Boga i kad me nije interesovao Bog.

Veliki pozdrav!

Poslednji put menjao Dak dana 12 Sep 2006, 12:15, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2006, 12:11 
Majstor
Majstor

_Felix_Moses_ je napisao:
Religija nije opravdanje za postupke ljudi. Zato se slazem sa
Citiraj:

Biti vjernik po meni znaci mijenjati se, i ja licno ne vjerujem da je preduslov za vjeru biti posten i cestit covjek. Ja znam najvece kriminalce i bludnike koji su postali vjernici, znaci vjera ih je promijenila, i onda su postali cestiti i posteni.

@Felix, po meni vjera nije ritual, pogresno je odmah misliti na crkvu i molitvu. Ja dok nisam poceo da vjerujem ja sam mislio da znam sta je vjera. Kad ti recimo pocnes da vjerujes Bogu kao sto je Abraham, ti ces naci nacin da tu vjeru ispoljis. Recimo ja pjevam psalme u sebi dok idem na posao, neki drugi radi nesto drugo, i tako. Mi moramo prihvatiiti cinjenicu da mi ne znamo sta je vjera dok ne dozivimo, a sve ostalo je nagadjanje, a nagadjanja su uvijek isprepletena sa predrasudima, a to je vrzino kolo.

Svako dobro!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2006, 12:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ja nisam ni rekla da je preduslov za vjeru biti posten i cestit covjek, ja sam rekla da od toga kakav je neko covjek zavisi kakav je ateista ili vjernik. Npr. ako je licemjeran covjek bice licemjeran vjernik ili ateista, sto ne znaci da on nece jednom shvatiti da je pogresno biti licemjeran i prestati biti takav. Naravno da je covjek sposoban da se mijenja, ali preduslov za promjenu ne mora biti vjera.
Sto se tice onog ranije, ja sam i pretpostavila da ti zapravo govoris o predrasudama, a tih predrasuda ima na obe strane. Oboje smo naveli, dakle, jednu od njih, samo sa suprotnih strana: da se od vjernika ocekuje da ga krase sve najfinije covjekove vrline, a od ateiste ne. Ustvari, ne znam da li se to moze nazvati bas predrasudom.
U svakom slucaju jeste tako i to vjerovatno zbog toga sto jedni i drugi imaju razlicito shvatanje tih stvari. Vjernici vjeruju u pakao, odn. prijeti im se paklom u slucaju da nemaju sve te vrline (izvinjavam se ako sam se pregrubo izrazila), a ateisti ne vjeruju u pakao i kazne te vrste. Zato se od dobrog vjernika ocekuje da je dobar, smjeran.... jer valjda on zeli biti blize Bogu, zele zaraditi drugi zivot, dakle ako je vjernik licemjeran onda on i nije vjernik - tako ispada.
Pa eto, mozda do nesporazuma i dolazi upravo zato sto je mozda predrasuda misljenje da postoji ta i takva kazna. Ti vjerovatno bolje znas. A i ako jeste predrasuda ona postoji i kod vjernika i kod ateista.

:-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2006, 13:39 
Majstor
Majstor

Frieda, ja vjerujem duboko u svom srcu da nijedan istinski vjernik ne cini dobro zato sto se BOJI bilo cega, vec zato sto osjeca ljubav u srcu. Nemoguce je osjecati ljubav i strah u srcu istovremeno, to je nemoguce po meni. Recenica "postati vjernik iz straha" ne postoji, jer strah nije....agens koji stvara vjernike.

Cilj vjere je LJUBAV, ne raj. Cilj vjere je biti covjek. Vjeruj mi na rijec da ja ni jednog jedinog trenutka nisam razmisljao o raju i paklu, jer znam da to nije cilj vjere. Ja ako i ucinim dobro djelo ja to cinim iz pozitivnih namjera, ne razmisljam o nagradi sutra ili prekosutra, vec jednostavno zelis da pomognes...
Meni je nagrada ako tebi dam podrsku i znam da se ti osjecas bolje zbog toga i da osjecas motivaciju, jer imam dovoljno srca da se stavim u tvoju situaciju i da se pitam: "A sta bih osjecao da mi neko da podrsku". Ali isto tako se pitam: "Sta bih ja osjecao da meni neko demonstrira cinizam i izrugivanje" i onda kazem sebi: "Necu se nikome izrugivati". To svi znamo logicki, imamo instrument u sebi kojim svaki covjek moze to da zakljuci. Ali ga gusimo u sebi, ne slusamo ga, i odatle dolaze vecina nasih bolesti, direktno ili indirektno.
Nesporazumi nastaju zbog predrasuda, ali predrasudi nastaju u ljudima. Mi mozemo tvrditi ovo -ono o bilo kome, mozemo reci da su ateisti pagani i manje moralni, mozemo reci da su vjernici ovce i slabici, ali da li jedan takav covjek moze biti istinski srecan? Dusevno zdrav? Da li je jedan nacionalista istinski srecan, da li ima svoj dusevni mir? Nema, a svi znamo zasto, a on/mi nista ne mijenja(mo). I onda dodje taj isti nacionalista pa kaze kako zivot nema smisla, kako su ljudi ovakvi onakvi. Zar to nije laz? Licemjerje?
Dosle tri zene sa sahrane i sjele, i pocnu da raspravljaju o ovome-onome. I sad ova jedna opsovala nesto, i ova druga kaze njoj: "Ne psuj! gdje smijes sada psovati a covjek umro!?" I nakon par minuta opsuje ova druga i ona prva njoj sasvim ozbiljno: "Ne psuj!", i tako jedna drugoj ispocetka. Ja sam bio tu citavo vrijeme i onda ja njima: "Ne psujte!" :-). Ali zar nije malo cudno kako mi brzo mijenjamo uloge?

Ja vise nisam pesimista, jer sam ubjedjen da ja nisam zrtva slucaja vec da ja krojim svoju sudbinu. A ti mi vjeruj na rijec Frieda pa ne izostavljaj vise onaj svoj :fadein: smiley u postovima :-)

Svako dobro!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2006, 13:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dak je napisao:
Frieda, ja vjerujem duboko u svom srcu da nijedan istinski vjernik ne cini dobro zato sto se BOJI bilo cega, vec zato sto osjeca ljubav u srcu.

Mozda si ti takav, ali ima puno ljudi koji vjeruju zbog straha. Vjeruj mi na rijec. :fadein:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2006, 13:51 
Majstor
Majstor

Frieda je napisao:
Dak je napisao:
Frieda, ja vjerujem duboko u svom srcu da nijedan istinski vjernik ne cini dobro zato sto se BOJI bilo cega, vec zato sto osjeca ljubav u srcu.

Mozda si ti takav, ali ima puno ljudi koji vjeruju zbog straha. Vjeruj mi na rijec. :fadein:

Onda mi vjeruj na rijec da oni NE VJERUJU ili daju pogresnu definiciju vjere. Jer ako je moja vjera drugacija od njihove, jedna mora biti lazna, mozda je i moja lazna, ali nijhova vjera je svakako lazna.

A ja pretpostavljam da znam o kojim vjernicima ti pricas :-)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2006, 14:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Valjda je tako.
:fadein:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2006, 15:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dak,

mozda sam propustio, ali da li bi mogao ponoviti, kako ti sebe vidis pre svega?? npr. kao coveka, kao zivotinju, kao vernika, kao ljubavnika sveta, ...

da li si ikad razmisljao da te "osecaje" ispravnosti i fer ponasanja koje primecujes nije nesto sto je iskonsko u ljudima nego nesto sto je nauceno?

da li bi ti bilo tesko da jos jednom obrazlozis sta ti osecas, a sta mislis kad uradis neko dobro delo ?

da li smatras da postoji nesto kao kontrolisana sudbina?

kako si ti spoznao svoju veru prvi put kad si je prepoznao, kako se to dogodilo?

zar ne smatras da bi najbolje bilo da drugima oprastas, ali sebi nikad?

Mislim da ljubav moze postojati sa strahom npr. da nekog toliko volis da zelis toj osobi da naudis.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2006, 15:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Dak je napisao:

Možda upravo ovo razdvaja prave vjernike od onih koji...to pokušavaju da budu, više ili manje iskreno i predano. Ja ove potonje ne bih baš nazivao lažnim vjernicima, već možda prije kao neke koji su početni vjernici, koji su se uputili na taj put i koji iz ovih ili onih razloga još nisu prešli neke dionice puta da bistrije vide kako stvari stvarno stoje.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 361 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 19  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]