Ako jedan covjek danas postane vjernik, ne mozemo ocekivati da sutradan bude pun ljubavi, saosjecanja. To samo znaci da je povjerovao u Boga, Hrista (ako govorim o Hriscanstvu). Koji bih ja licemjer bio ako kazem da sam vjernik a pri tome mislim da sam pun ljubavi i saosjecanja? Nema smisla. Znaci, preformulisano, biti vjernik znaci sjesti za auto, ali SA NAMJEROM DA UCIM da vozim auto. Znaci zelim da se trudim da drzim zapovjesti, da razvijam ljubav u sebi, da ucim mudrost, da ispravno pustupam, i drugo. To je neka slika vjernika kakav bi trebao da bude, po mom vidjenju stvari.
E sad posto svi znamo da je ideal i uslovno receno, obaveza vjernika izgradjivanje karaktera, znaci TEZNJA ka necemu, mi se svi nakostresimo kad vidimo vjernika koji kori i osudjuje druge zbog nemorala a sam se ponasa isto kao i ti nemoralni ljudi. Na nas racun pokusava sebi da skuplja bodove, da hrani svoj ego. E to mi mrzimo vise od svega, to je kao neka licna uvreda, rukavica u lice, a mi to ne volimo (ali ako nas Isus ukorava necemo ga osudjivati jer znamo da je istinit covjek, ne laze, iskren je). A cinjennica je da vecina uopste ne zeli da se mijenja, a pokusavaju da simuliraju promjenu, kao da su napredovali u vjeri. I to se vidi prije ili kasnije u njihovim rijecima ili djelima. Znaci - ljudsko LICEMJERJE dolazi do izrazaja, ali ne LICEMJERJE VJERNIKA, jer nije vjernicima licemjerje zapisano u genima. Kod ateista licemjerje ne moze doci do izrazaja, logicno, jer ateizam nije pokret kao sto sam rekao i nemaju neke ideale ka kojima TEZE pa da mozemo da kazemo: "A, vidi ga, ateista, govori jedno a radi drugo", i slicno. Ali ako jedan ateista ode u politicare i pocne da obecava na predizbornim kampanjama nesto pa to ne ispuni, onda mi cupamo kosu od bijesa jer nam SMETA ljudsko LICEMJERJE, ali ne LICEMJERJE politicara, ne LICEMJERJE politicara-ateista. Mi necemo vjerniku politicaru koji laze reci da je "licemjerni vjernik" vec "licemjerni politicar". Tako bih i ja, Dak, ispao najveci necovjek, kad bih govoreci o licemjerju i frustraciji ateista mislio automatski na licemjerje i frustraciju Johna i Utopije. Govorio sam o ateistima koji zive ateizam, a to su oni koji otvaraju teme na ovom i drugim forumima i koji svu svoju LJUDSKU (ne ateisticku) podmuklost i pakost stavljaju na vidjelo(!!!) Ali mi nemamo adute protiv njih i ne mozemo da njih osudjujemo za laz jer oni nemaju ideale za kojima teze a da su definisani ateizmom.
Da ponovim, ja ne osudjujem ateiste ili vjernike, ja osudjujem ljudsko licemjerje i podmuklost, koje najbolju priliku da se ispolji dobija u vjeri, pa onda u politici, u laznim obecanjima svakog od nas, pa kad recimo dobri tatica svojoj kcerki 20 godina bude najbolji tata na svijetu dok ne ode u rat pa siluje desetine tudjih kcerki, itd... Dobro je da raskrinkavamo lazne vjernike, isto kao sto je to Isus cinio (sjetite se da on nije osudjivao prostitutke ni carinare vec LICEMJERE farizeje i ucitelje Zakona), ali ako nam je toliko stalo do neke pravde i morala, zar ne bi trebali biti nepristrasni pa zacepiti usta i ateisti koji vredja druga ljudska bica govoreci kako su ovce i slabici, beskicmenjaci, itd...? Ako nam bas toliko smeta ljudsko licemjerje i nepravda, ako smo tip ljudi koji vole da u filmovima uvijek dobro pobijedi, budimo barem toliko iskreni pa ne budimo mi licemjeri da ne ispadnemo lazovi u svojim i tudjim ocima dok osudjujemo tudje licemjerje i cinizam.
Ja sam u svojim postovima POKUSAO da govorim objektivno o ateistima i vjernicima, a ako sam u necijim ocima donio pogresan zakljucak o ateistima, onda moze biti da sam donio pogresan zakljucak o vjernicima, ali jedan "ateista" vidi samo ono sto je njemu upuceno, a da li je iko citajuci moje postove pomislio da ja pokusavam sasvim nepristrasno da iznesem svoje misljenje o jednim i drugima, a ko je mene gledao samo kao vjernika? Ja ako kazem nesto "lose" o ateistima odmah neki ateista pomisli da vredjam ateiste jer sam vjernik, ali koji sam ja onda necovjek i lazov ako sam pristrasan i pored toga sto meni Sveto Pismo kaze da sudim pravedno i nepristrasno o svima??? Meni licno smeta ljudsko licemjerje kao svakom od nas, i osudjujem ga, ali ne kazem da su vjernici losi a ateisti dobri, isto kao sto ne mogu da kazem da su samo Albanci bili na Kosovu zrtve sada kada Albanci ubijaju srpsku djecu na kupanju. Ja sam objektivan pa kazem da svi trebaju da se mijenjaju, jer svi smo mi manje vise licemjeri a ono ce se ispoljiti cim postanemo vjernici, cim stupimo u politiku pa pocnemo da obecavamo narodu, itd.... Ja nisam vidio odjedanput smisao u ljubavi i pravdi kad sam postao vjernik, vec sam odavno razmisljao, izvodio zakljucke, pokusao da postupam ispravno, da ne zivim u lazima, zato bih sve ovo napisao i davno prije, dok nisam bio ni ateista ni vjernik (tj. dok je moj odgovor na pitanje "Ima li Boga?" bio jos uvijek "
NE ZNAM"), jer sam i prije POKUSAVAO da budem objektivan.
Jos samo da razjasnim u vezi metafore sa gravitacijom

. Ako nisam vjernik, i zbog toga mislim da nisam obavezan da pokazem saosjecanje, i unistim tudji zivot, zavrsicu u zatvoru, znaci pravda ce me sustici ovako ili onako. To sam mislio, znaci nema veze sa vjerom. Ovo sam napisao zbog Utopije da ne misli da ja imam nesto protiv njega, cisto da otklonim nesporazum, daleko bilo da nekom zlo zelim i da ga omalovazavam.
Pozdrav i ateistima i vjernicima!