banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jun 2025, 15:33

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 361 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 19  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2006, 10:47 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Tačno. Slažem se s tvojim posljednjim komentarom u potpunosti.
Samo koliko onih koji se zovu vjernicima nastupaju kao ti? Mislim da je procenat toliko malen da se može reći 0,0%.

Želim da kažem, ako neko sebe zove vjernikom, onda se od njega očekuje milosrđe, razumijevanje, saosjećanje, a to rijetko koga krasi.
Za ateistu se može reći: "on ne zna Boga, pa ne zna za saosjećanje".
Nadam se da sam jasan.
"Ako već sjedaš za volan, podrazumijeva se da znaš voziti."
Situacija je takva da su svi za volanom, a niko ne zna da vozi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2006, 11:07 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
Not now, John! je napisao:
Želim da kažem, ako neko sebe zove vjernikom, onda se od njega očekuje milosrđe, razumijevanje, saosjećanje, a to rijetko koga krasi.
Za ateistu se može reći: "on ne zna Boga, pa ne zna za saosjećanje".
Nadam se da sam jasan.
"Ako već sjedaš za volan, podrazumijeva se da znaš voziti."
Situacija je takva da su svi za volanom, a niko ne zna da vozi.

U pravu si, ali moram da dopunim: ako neko ne poznaje zakon gravitacije, ne znaci da gravitacija ne djeluje na njega.

Veliki pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2006, 12:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Ja ne poznajem one koji se smatraju vjernicima koji zaista u potpunosti zive tu vjeru. Poznajem one koji vole svoje vjernistvo - zainteresovani su za to, idu u crkvu, relativno su smjerni, trude se da budu „dobri“, ukljuceni su u vjerske organizacije...., one koji izjednacavaju vjeru i pripadnost naciji, one koji znaju mnogo o vjeri, citiraju Bibliju, znaju Ocenas na 5-6 jezika, ali ne zive onako kako se od vjernika „ocekuje“..., one koji su to naslijedili od roditelja pa slave slavu..., ... I tako sam iz svega toga zakljucila da je vjerovatno nemoguce biti „pravi vjernik“.
Ali me zaista zanima da li je do mene sto se cesto pored vjernika osjecam kao da me osuduju ili smatraju manje vrijednom i zasto uopste postoji taj razdor medu nama. Valjda svaki covjek ima pravo da izabere kako ce da zivi i po kojim principima.
I taj naziv ATEISTA mi zvuci pomalo pogrdno. Kada neko kaze da sam ateista, to mi zvuci osudujuce i uvredljivo.
I neko je vec rekao da rijec „bog“ i nije definisana. Zapravo se sjecam da smo pokusali da je definisemo na jednoj temi i cini mi se da su svi imali drugacije odgovore. Da li to znaci da ja mogu prozvati sebe svojim bogom i tako i sama biti vjernik? Ili, ako kazem da vjerujem u Zivot, da li sam ja vjernik.
Da li, dakle, covjek nuzno mora biti nesto od to dvoje? Ako ne vjerujem u Boga, zasto sam automatski ateista. Mozda ja vjerujem u nesto drugo, a to drugo isto nazivam bogom. I da li su onda pripadnici druge vjere isto ateisti jer ni oni ne vjeruju u tog „naseg“ odredenog Boga, oni vjeruju u nesto drugo. I ko ima uopste pravo da o tome odlucuje?
Mislim, sve su to neke neodredene stvari i zavisi od pojedinca kako ce ih shvatiti. Vrlo je delikatno nazvati nekoga vjernikom ili ateistom.

:fadein:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2006, 13:00 
Majstor
Majstor

Pozdrav Frieda,

Pitaj sve i jednog od onih koji su davali odgovore o Bogu, tko je trazeci odgovor dosao do odgovora, a koji je samo predstavio svoju sliku svijeta i sistem vrijednosti u koji se ta njegova slika Boga uklapa ili ne uklapa.

Dozvoli da ti ispricam jednu istinitu pricu:

U jednom gradu je bilo jedno drustvo hriscana na cijem je celu bila jedna zena. Sad, to drustvo je odrzavalo sastanke, i pozivalo ljude na druzenje i pricanje o Bogu, i tako... I jednom se jedan Bozji covjek zainteresuje, kao da upozna bracu i sestre u vjeri, i onako radostan odluci da se dogovori i da se nadje sa tom zenom i jos nekim covjekom u gradu. I on dolazi njima pun Hrista, a oni kao dvoje diplomata, onako prazni, gledaju u njega i pozdrave se sa njime. I sjednu oni, i pocne taj Bozji covjek da prica: "Dozivio sam Hrista, gledao sam kao sto vas gledam, Isus zivi!!!". A oni ce: "Staaa!!!???? Kako to mozete reci? Bog se pojavljivao prije, a sada se vise ne pojavljuje. Ako se pojavio vama, zasto se nije nama pojavio (?????)". I ustanu od stola, okrenu ledja tom Bozjem covjeku i odu od njega. A on sav u suzama dolazi kuci slomljenog srca, sto ne moze naci nikoga da mu pokloni povjerenje, cak ni kod onih koje je smatrao svojom bracom i sestrama.

Ko je od njih bio pravi vjernik? Onaj sto "zivi" vjeru, moralan je, sakuplja vjernike oko sebe uceci o Bogu, a ima toliko visoko misljenje o sebi da se smatra dostojnim da mu se Bog pojavi, ili onaj sto se smatrao nedostojnim da zivi kad je sagledao svu svoju umisljenost i uobrazenost, i kojem se Bog zaista ukazao?

Veliki pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2006, 14:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dak je napisao:
Pozdrav Frieda,

Pitaj sve i jednog od onih koji su davali odgovore o Bogu, tko je trazeci odgovor dosao do odgovora, a koji je samo predstavio svoju sliku svijeta i sistem vrijednosti u koji se ta njegova slika Boga uklapa ili ne uklapa.

Mozda nisam dobro razumjela. Da li hoces da kazes da definicija boga postoji, ali je niko na toj temi nije znao dati jer je njihova slika svijeta uslovila odgovor na to pitanje? Odn. da niko i nije razmisljao o odgovoru samom i to sa neke objektivne strane. Da li je to uopste moguce uciniti?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2006, 15:00 
Majstor
Majstor

Frieda je napisao:
Dak je napisao:
Pozdrav Frieda,

Mozda nisam dobro razumjela. Da li hoces da kazes da definicija boga postoji, ali je niko na toj temi nije znao dati jer je njihova slika svijeta uslovila odgovor na to pitanje? Odn. da niko i nije razmisljao o odgovoru samom i to sa neke objektivne strane.

Da, to sam mislio. To je neka moja opservacija. A da nekako sve postane ociglednije, evo razmisli i ti o sledecoj recenici koju si napisala:

Frieda je napisao:
Zapravo se sjecam da smo pokusali da je definisemo na jednoj temi i cini mi se da su svi imali drugacije odgovore

Sta mislis, sta je TO sto uzrokuje da svi imaju drugacije odgovore? :-)

Frieda je napisao:
Da li je to uopste moguce uciniti?

Pa znas kako, po mome misljenju, pitanje je da li smo pokusali to i zakljucili da je moguce ili nemoguce, ili samo razmisljamo o tome.

Veliki pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2006, 15:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa nije valjda covjecanstvo "spalo" na to da definiciju boga treba da pronalaze clanovi banjaluckog foruma. Valjda je dosad bilo dovoljno umova da daju takve odgovore. Mozda nisam obavijestena, ali ne vjerujem da je neko dao tu definiciju i da je ona opsteprihvacena. Ako jeste, da li bi bio ljubazan da mi je otkrijes. Hajde, pa da mozemo preci na drugi dio mog prvog posta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2006, 15:36 
Majstor
Majstor

Covjecanstvo je "spalo" na to da definiciju Boga daju radnici u cistoci, koji imaju cisto srce, kuvari u picerijama, koji imaju cisto srce, usamljene bake u Srbiji, koje imaju cisto srce, radnici na konvejerima, koji imaju cisto srce... A tko njih slusa? :-)

U sustini nisam razumio kako se tvoj post nadovezuje na moj post, pogotovo tvoja prva recenica :-) Mozda se nismo bas najbolje razumjeli?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2006, 15:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dak je napisao:
Covjecanstvo je "spalo" na to da definiciju Boga daju radnici u cistoci, koji imaju cisto srce, kuvari u picerijama, koji imaju cisto srce, usamljene bake u Srbiji, koje imaju cisto srce, radnici na konvejerima, koji imaju cisto srce... A tko njih slusa? :-)

U sustini nisam razumio kako se tvoj post nadovezuje na moj post, pogotovo tvoja prva recenica :-) Mozda se nismo bas najbolje razumjeli?

Ukratko: Ja sam pitala da li je moguce dati objektivan odgovor na pitanje sta je bog. Ti si rekao da je trebalo barem da pokusamo. Ja sam odgovorila da valjda nije na clanovima ovog foruma da odgovaraju na to pitanje ako vec niko dosada nije uspio. Nadam se da sad razumijes otkud ta prva recenica.
I sta kazu cistaci i bake?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2006, 16:08 
Majstor
Majstor

Frieda je napisao:
Ukratko: Ja sam pitala da li je moguce dati objektivan odgovor na pitanje sta je bog. Ti si rekao da je trebalo barem da pokusamo. Ja sam odgovorila da valjda nije na clanovima ovog foruma da odgovaraju na to pitanje ako vec niko dosada nije uspio. Nadam se da sad razumijes otkud ta prva recenica.

OK, sada razumijem, ali iskreno, ne znam sta bih tio odgovorio. Ali mislim da, ako ti razmisljas da jedan covjek koji nije toliko spao da bude na ovom forumu, treba da da definiciju Boga, zasto bi ti poslusala definiciju jednog cistaca i jedne bake? :-)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2006, 16:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dak je napisao:
Frieda je napisao:
Ali mislim da, ako ti razmisljas da jedan covjek koji nije toliko spao da bude na ovom forumu, treba da da definiciju Boga, zasto bi ti poslusala definiciju jednog cistaca i jedne bake? :-)

Nemoj sada sa izvrces. Samo sam posumnjala da je moguce da bas neki clan naseg foruma dâ odgovor na pitanje koje nije nimalo jednostavno sto potvrduje cinjenica da ga niko dosada nije dao. Razumijes li me? Ja nikoga ne zelim da ponizim ili uvrijedim. Na kraju krajeva, i ja sam clan ovog foruma.

I nemam zasto da "poslusam" definiciju neke bake ili cistaca, mene samo interesuje da li je ta definicija opsteprihvacena jer samo tada moze biti validna.

Izvini sto sam se zakacila za tu definiciju, ali samo ako skontamo da li ona postoji, mogu postaviti pitanje: Ako ne postoji jedna jedina opsteprihvacena definicija boga, po kojem kriterijumu mozemo nazivati nekoga ateistom a da to nije kriterijum koji po svom nahodenju bira neki pojedinac?
Ovako i ja mogu proglasiti ateistom onog covjeka koji se izjasnjava kao pravoslavac samo zato sto on ne vjeruje u ono u sta ja vjerujem, odn. zato sto ja bogom nazivam nesto drugo. Onda smo gotovo svi i vjernici i ateisti. Kazem "gotovo" jer je vjerovatno vrlo malo onih koji ne vjeruju bas ni u sta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2006, 17:08 
Majstor
Majstor

Pozdrav!

Citiraj:
Po definiciji ateizam je forma filozofskih hipoteza ili pogleda na svijet, koja porice egzistenciju jednog ili vise bogova i generalno govoreci, transcendentalnih bica.

Po toj definiciji nije bitno u kojeg boga ti vjerujes vec da li vjerujes uopste u postojanje boga. Ili da li vjerujes da je sve stvoreno Bozjom rukom ili onako kako objasnjava evolucionizam.

A da bi se prihvatila opsta definicija Boga moraju se prvo svi sloziti da Bog postoji. E tu je problem, jer ateisti a priori negiraju postojanje Boga. Znaci mora se dokazati, a dokazati se moze nesto ako moze da se objektivizira, nesto kao naucni eksperiment. Nikad nece postojati opste prihvacena defiinicija Boga, jer Bog nije predmet, ili neki paralizirani starac, a hiljade ljudi ce znati da On postoji U NJIHOVOM ZIVOTU, iako im niko nece vjerovati. Ali sta se moze. Bitno je da nema ratova zbog toga.

Svako dobro!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2006, 17:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vidis, ja sam pronasla ovu definiciju u Leksikonu stranih rijeci: Ateista je bezboznik, onaj koji ne vjeruje u postojanje boga. I zbog te definicije sam mislila da je potrebno odrediti sta je to bog, da bi se odredilo ko je ateista.

Stvar je u tome sto smatram da su stvari koje se ticu vjerovanja i nevjerovanja u nesto vrlo komplikovane, a ta podjela na ateiste i vjernike mi se uopste ne svida, pogotovo sto, kao sto sam vec rekla, neki ljudi koji se izjasnjavaju kao vjernici imaju naviku da na one koji ne vjeruju u „njihovog“ boga gledaju sa osudom, kao da je zaista toliko vazno ko u sta vjeruje, i kao da biti vjernik znaci biti dobar covek, a biti ateista znaci biti bezboznik (ovo stvarno ne zvuci lijepo) i ko zna sta jos ne. A ja pokusavam dokazati da je uglavnom neopravdano uopste nazvati nekoga ateistom. I, kako mi ide?

Eto, bilo je prijatno razgovarati s tobom, a ovo ne znaci da je kraj rasprave, vec da sad moram ici za nekim obavezama. Cao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2006, 17:58 
Majstor
Majstor

Neka te Bog blagoslovi Frieda.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2006, 21:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Zanimljivo kako vernici govore o ateistima ("nevernicima"). Jel' se to stambilja na celu u toku zivota.

Frieda rece da je nasla u recniku definiciju ateiste (hihi opet pecatom u celo) kao bezboznika, ja samo mogu reci >>> Koga nema BEZ njega se moze.

Not now, John! je lepo primetio ono oko igre ping-ponga u crkvi, znate kako vec ide >> Nisam ja majke mi. Svako delo ima svoje posledice.

Dak udruzi ti moral i duhovnost, to mu dodje kao jedna papazjanija nicega.

Nit' "bogu" teze, nit' "djavolu" lakse.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2006, 11:38 
Majstor
Majstor

Utopija, mozes li mi reci sta si zakljucio po pitanju mog stava prema ateistima na osnovu mojih postova na ovoj temi?

Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2006, 12:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Pa recimo,

da ako ja ne verujem u nesto, da to ipak moze da deluje na mene.
da su ateisti frustrirani (na sta je John dao najbolji odgovor).
da "vi" i "mi" vodimo rat.

Btw kakvo deklarisanje, deklarisanje je napenalisanje (od strane samog sebe i drustva). pardon my french

Jel' moze prolazna ocena? :lol: 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2006, 12:44 
Majstor
Majstor

Ajde reci mi iskreno, bez da citas moje postove ponovo, sta si zakljucio po pitanju mojih stavova glede danasnjih vjernika i duhovnjaka?
Cisto hocu da se uvjerim po kom principu izvodis zakljucke.

Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2006, 13:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Dak onaj svoj post koji si obrisao je po meni bio dobar, nisi ga morao dirati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2006, 13:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Not now, John! je napisao:

U suštini se slažem, ali...i vjernicima "izleti" da ne iskazuju sve te vrline u svakom trenutku, niti to mogu jer nisu savršeni, već samo rade na tome :), a koliko iskreno i ozbiljno je već individualna stvar.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 361 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 19  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]