Pala je zavjesa. Novi šampion svijeta je Španija. Da mi je neko prije tri godine rekao da će Španci da se popnu na vrh svijeta, nasmijao bih se do suza. Čak i tokom ovog prvenstva, stalno sam bio skeptičan povodom Španaca i njihove igre, jer sam mislio da će njihov kompleks neosvajanja medalja kad - tad da ispliva, a tu je i činjenica da tim koji dugo srži ritam pobjeda, mora prije ili kasnije da padne. Špancima se to nije desilo ni protiv Grka, pa se može reći da su zaslužili titulu. Nažalost ovo je provenstvo koje će se definitivno zaboraviti za dva tri dana. Nije bilo ni približno vatre kao u Indijanapolisu prije četiri godine, kad je srušen mit o drim timu, kad je Novi Zeland rušio sve i dogurao do polufinala, kad je Jugoslavija sa dva poraza stigla do finala, kad je Argentina načela SAD, a dotukla ih Jugoslavija u četvrtfinalu. Ovo u Japanu je sve bilo za zaborav...
Pobjede nad Amerikancima više nisu iznenađenja ni senzacije već normalna stvar. Nema više ni Jugoslavije ni zajedničke SCG reprezentacije, a gotovo da u košarkaškom smislu nema ni Srbije. Španija je sve tukla granitnom odbranom i uigranošću. Grci su u finalu izgubili dah, osjetio se i umor, a Španci su brutalnom odbranom spriječili da Grci makar i pokušaju da se odupru. Grčka je napravila senzaciju u polufinalu, ali za još jedan korak izgleda da nije imala snage...
O Špancima... Mogu žmireći da igraju. Imaju dva niska beka koji svakom trpaju po 20-30 poena. Imaju Garbahosu, koji kao visoko krilo u finalu saspe 6 trojki i imaju timski duh i odanost reprezentaciji. Gasol je plakao kao malo dijete osvojivši titulu, a sebi je natovario dobrih problema na klupskom planu, jer je igrajući za reprezentaciju slomio kost u stopalu. Mislim da mu nije žao. Dobar primjer našim igračima, jer je Gasol realno bolji igrač i veća zvijezda od svih naših igrača u NBA, pa mu nije smetalo da dođe na SP i slomi nogu za reprezentaciju... Svijetao primjer Gasola, ali i Novickog koji je bez premca najbolji evropski igrač u NBA, pa dolazi da igra za svoju osrednju reprezentaciju, ili Argentinaca koji ne mogu ni da zamisle da ne dođu na neko veliko takmičenje sa reprezentacijom. Dobar pokazatelj našima da se zapitaju malo...
_________________ "Your dad always said that one day Del Boy would reach the top. Then again, he always said Millwall would win the cup."
|