banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jun 2025, 20:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Bog i rokenrol
PostPoslato: 16 Avg 2006, 10:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
http://www.vreme.com/cms/view.php?id=461766

No, tu napokon dolazimo do ključnog pitanja, do onoga zbog čega je ova knjiga nastala, i zbog čega je brzo i lako prepoznata kao dragoceno štivo lokalne klerikalne potkulture: šta je uopšte stranputica? Ako je to droga, i ovisnost od dotične, koja je upropastila tolike živote, onda je s tim opštim mestom odviše lako složiti se: ko to još danas ne zna, bar "u teoriji"?! Droga je, međutim, samo spoljna stvar, "đavolji prah"; Arsenijeve pretenzije su daleko zamašnije: u skladu s temeljnim postavkama ultrakonzervativnog kulturkampfa, prava je njegova meta savremena ("zapadna") civilizacija kao takva, te rokenrol i moderna likovna umetnost kao najkarakterističnija ospoljenja njene neupitne, samorazumljive "degenerisanosti". Otuda je ova knjiga "bogato ilustrovana": na jednu sliku ružne i patološke dekadentne umetnosti XX veka (Bejkon, Pikaso, Hiršl etc., uključiv i samog nesrećnog Geru kojem pored ovakvog prijatelja možda i nije bilo potrebno da gaji bilo kakve neprijatelje) dolazi jedna slika lepe i skladne crkvene umetnosti – neka se vidi razlika! (...)

---

zvuči poznato, a? :wink:

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2006, 13:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Na kakvo se samo smeće troši papir i sijeku šume...
Mada bi knjiga bila idealan rođendanski poklon jednom članu koji redovno posjećuje ovaj podforum :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Avg 2006, 20:55 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Warrior of the Light je napisao:
Mada bi knjiga bila idealan rođendanski poklon jednom članu koji redovno posjećuje ovaj podforum :D

Kome? Meni se knjiga sviđa 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Avg 2006, 07:07 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Avg 2006, 13:40
Citiraj:
Jedne večeri, dok sam sedeo za stolom i čitao Psaltir: 'Gospod je pastir moj i ničega me neće lišiti...', najednom počnem da osećam, zbunjen i začuđen, onu prijatnu toplotu i ispunjenost, skoro identičnu osećanju kao kada se puši marihuana, a da pre toga više dana to nisam činio. Ta opijenost bez pića i konkretnog povoda, stala je da me obuzima sve više i jače i počela da prerasta u jedno, do tada nedoživljeno i gotovo vansebno stanje, samo sada već neuporedivo čistije, prijatnije i uzvišenije. (...) Nije mi bilo poznato koliko je vremena proteklo u tom stanju, kada sam u mislima začuo poruku: 'Čoveče, da li si svestan kakvu moć poseduje Bog i na koju visinu može da te uznese, bez ikakvog spoljnog uticaja, kada On to zaželi? Ovo što si doživeo samo je kap u odnosu na ono što je pripremljeno onima koji, bez mane, lišivši se varljivih uteha ovoga sveta, krenu za Njim. Zato, ostavi to smeće i budi savršen!' Bio sam potpuno poražen i zadivljen, pošto je to stanje polako uminulo i vratilo me u moj stan na stolicu, sa knjigom u ruci. Od tog događaja, otvorio mi se jedan novi vidik. Bilo mi je jasno da je duhovni žiovot, za mene, jedini put i cilj. Shvativši reciprocitet: što manje zemaljske utehe – to više nebeske, rešio sam čvrsto da ostavim svaki vid telesnog zadovoljenja. Tu je spadalo pre svega, a zatim mi mnogo toga drugog: marihuana, alkohol, telesno opštenje sa ženama i rukoblud.

Мислим да је тврдња да није трошио вутра данима истинита. Овај пут је био на нечем много много јачем...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Avg 2006, 18:33 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Možda je Klantor + Džljut što bi reko "kao neki šatro svežNigrutin" ?

Vrh

Tema posta: Paznja
PostPoslato: 12 Okt 2006, 12:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Apr 2005, 14:27
Gledati u petak "Sinemaniju" na RTRS-u. U rubrici STAV KRITIKE doticuse postojanja ove knjige. Pa da cujemo sta mislite...

Pozdrav, prijatelji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2006, 15:31 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 07 Okt 2006, 15:43
Ma da, eto vas kriticara i knjizevnosti i umjetnosti, i bilo kakvog drugog djela. Kada krene diskusija svi geniji sa svojim stavovima koje ni najmanje ne dokazuju, a cak ni izricito pokazuju kao da ste svjetski autoriteti.
Nema sta sprdnja vam je majka, a za oca se ni ne zna (zatrazite ako treba slucajno dokaz ove recenice).
Hoce li ikada krenuti kvalitetne rasprave (mislim bilo ih je i ima ih, ali da to bude vecinski) na ovom forumu?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]