banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 15:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 386 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 20  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2006, 23:53 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Ima li ovdje nesto sto bi vrijedilo procitati? :-k

Vrh

Tema posta: Re: Definicija Boga
PostPoslato: 09 Avg 2006, 09:07 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2006, 14:12
che.guevara je napisao:
Japanese_rose je napisao:
U Diznilend. 8)

( :lol: )

Мммммм ;)

Има ли Бога ван Дизниленда :-k

Zaista ne razumijem sta sa tim hoces da kazes?
sintorr :-k

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2006, 18:39 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Htio sam da kažem da mi je tvoja poruka dosadna, oprana od svake zanimljivosti i pameti, samo na blaži način.

Vrh

PostPoslato: 09 Avg 2006, 21:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
che.guevara je napisao:

Dobro pitanje. Ima li Raja na Zemlji ?

Pa bas maloprije spomenuti... Diznilend!

Vrh

PostPoslato: 09 Avg 2006, 23:51 
Urednik
Urednik

Pero_Bombas je napisao:
che.guevara je napisao:

Dobro pitanje. Ima li Raja na Zemlji ?

Pa bas maloprije spomenuti... Diznilend!

La ... lalalallala ... evo mene opet blago meni opet ja ... la ... lallalalaa. La. Opet ja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Avg 2006, 19:18 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

che.guevara je napisao:
Htio sam da kažem da mi je tvoja poruka dosadna, oprana od svake zanimljivosti i pameti, samo na blaži način.

Mozda ocekujes svadju kad tako pises ? Nema sanse, moje srce i moj um je davno promjenio Duh Sveti, prije godinu dana sigurno bi bilo svasta ali danas ne!!! Prijatelju u meni zivi Isus Hrist onaj dobri i mili sin Boziji koji je izbijen i za moje i za tvoje bezakonje.
Kad bi se samo malo manje koristio cinizmom a malo vise ljubavlju i kad bi pokusao potraziti Isusa u svom srcu, dozvati ga molitvom dozivio bi iskustva kakvih nema ni u naucnoj fantastici.
Ovo sto ti govorim, govorim ti kao svom bratu kome zelim sve najbolje.
Potrazi Boga ucini jedan korak, ON ce pet i citav zivot ce ti postati milina!!!

pozdrav sintorr!!! [-o< [-o< [-o< [-o<

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Avg 2006, 23:39 
Urednik
Urednik

Ма ! Види њега! Ја хоћу свађу!? Ја !? Хахаха, таман посла :lol:

Па као што видиш, покушао сам да избјегнем свађу шалом. Мислим ја често разговарам са људима (на форуму и на улици) који тако причају као и ти, само ми се твоја верзија чинила доста "испранија" у односу на оне које пишу други људи типа Дак или Арагорн ;)

Мислим у суштини промашио си и тему. Ма добродошао је свако, наравно атеисти екстра. Још поготово ако има комуниста, мени највиши облик изгубљености и релативизма :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Avg 2006, 09:16 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

che.guevara je napisao:
Ма ! Види њега! Ја хоћу свађу!? Ја !? Хахаха, таман посла :lol:

Па као што видиш, покушао сам да избјегнем свађу шалом. Мислим ја често разговарам са људима (на форуму и на улици) који тако причају као и ти, само ми се твоја верзија чинила доста "испранија" у односу на оне које пишу други људи типа Дак или Арагорн ;)

Мислим у суштини промашио си и тему. Ма добродошао је свако, наравно атеисти екстра. Још поготово ако има комуниста, мени највиши облик изгубљености и релативизма :)

Ok. nismo svi istih intelektualnih sposobnosti. Vjerovatno sam ja malo gluplji od Daka i Aragorna.Nisam se zelio na ovoj temi upustati u neku dubinu teologije nego govoriti jednostavno.Ako sam promasio temu izvini, de malo mi je pojasni.Naravno ako zelis?
sintorr [-o< [-o<

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Avg 2006, 05:49 
Urednik
Urednik

Sustina je da je bog istina. Medjutim, iako je on pretpostavljeno istina, pokazuje se da svaki covjek ima svoju interpretaciju, sto je kontradikcija. Odnosno Nietzsche. Kako mozemo pricati o jednom, savrsenom, dobrom bogu kad se uopste i ne slazemo u vezi toga? Ja na ovoj citavoj temi nisam vidio dva ista boga ... Svi se razlikuju po necemu ... To mi je sumnjivo nesto ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2006, 17:26 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 22:41
Znanstvenici smatraju da je sve nastalo velikm praskom,
e onaj sto je zapalio fitlj,to je za mene Bog!

The bird files to God.That God`s name is Abraxas

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2006, 12:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
che.guevara je napisao:
Htio sam da postavim temu "Ima Boga, nema boga" ali nisam mogao to da uradim dok ne ustanovim šta je bog po vama. Nakon što ovdje uvidimo koje su to poznate i "prihvatljive" definicije Boga, onda možemo da raspravljamo o njemu u drugoj temi.

Dakle, šta je bog? Da li se uopšte o njemu može nešto reći? Da li je bog nenastao? Da li je bog realan ili irealan? Da li je bog potčinjen sam sebi, idejama ili nikome? Zašto mislimo da postoji samo jedan bog? Zašto ljudi smatraju da je bog dobar?

I tako dalje ! Svoje mišljenje ću dati kasnije, volio bih da prvo vidim šta ostali misle, jer ja sam dosadan ;)

Mislim da ne postoji nijedno potpuno ateističko biće. Vjernici vjeruju u Boga a neko npr. nauci sklon će reći univerzalna inteligencija ili neki sličan naziv. Sve se svodi na isto.
Priroda i sve oko nas djeluje u savršenom ritmu, u savršenoj simbiozi.
Planete se pokreću prema nepromjenjivoj putanji, pulsari pulsiraju prema savršenom zakonu, sve u svemiru ima svoj sklad. U prirodi isto tako.
Odsustvo sklada je haos, anarhija.
Ja ne vjerujem da je sve slučajno, da je sve bila samo "pračorba bjelančevina" od koje je sve nastalo.

Drugim jezikom; Bog je ljubav. Ne postoji da bi sudio i kažnjavao, nego kroz njega sve počinje, sve se dešava i završava. Novi Zavjet je knjiga praštanja i ljubavi. Shvatiti sušanstvo Boga je nemoguće za naš perceptivni organ. Nije nam dato, kao što npr. nije mravu dato da sponza čovjeka dok mu hoda na ruci.
Ima nekih stvari koje se jednostavno ne mogu drugačije protumačiti, ma koliko se neko trudio. Jedno takvo opštepoznato dešavanje je silazak Svetog ognja na pravoslavnom bogosluženju u Jerusalimu. Mnogi su provjeravali, svake godine se vrše provjere da li neko slučajno ne posjeduje bilo kakav upaljač ili šibicu. Čudo se i uprkos tome dešava, svijeća se pali sama od sebe.

Mogu pisati na tu temu beskonačno, ali čemu ako neko ne vjeruje?

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2006, 16:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Talija je napisao:
Mislim da ne postoji nijedno potpuno ateističko biće. Vjernici vjeruju u Boga a neko npr. nauci sklon će reći univerzalna inteligencija ili neki sličan naziv. Sve se svodi na isto.

Ateizam u odnosu na vjerovanje (npr u hriscanskom smislu) sigurno postoji. Ali stoji i to (valjda) da velika vecina ljudi nisu nihilisti, skeptici, nevjernici uopste....

Ako i postoji bog, treba li mu sluziti?

Talija je napisao:
Shvatiti sušanstvo Boga je nemoguće za naš perceptivni organ.

Kako, ako nam vec nije dato to sustanstvo, znamo da smo ga shvatili i da postoji? Nije li to onda mozda samo nasa ljudska ogranicena percepcija, ili naprosto potreba, koja nas vara (mozemo i u skepticizam), mastarija?

Talija je napisao:
Ima nekih stvari koje se jednostavno ne mogu drugačije protumačiti.

U tome i jeste problem.

Talija je napisao:
Mogu pisati na tu temu beskonačno, ali čemu ako neko ne vjeruje?

Samo naprijed! :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Dec 2006, 20:27 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jul 2004, 10:18
Trenutak u kome je nestao Bog

"Satano, smiluj se mojoj silnoj bedi!

Tvojim mirom oci izgnanca se pune
kad s vrha vesala na svetinu pljune,

Satano, smiluj se mojoj silnoj bedi!
"

Bodler, Cvece Zla, Srpska knjizevna zadruga, 2002, Lazarevac
- - -

Dan je bio vedar, nakon dugo vremena... Drzao sam u rukama knjigu, beli glatki papir ispunjen crnim redovima, upijen u miris vlage zaostao iz vremena prethodnog nepoznatog vlasnika. Autor je pisao o kultu heroja i kultu bogova. Tada je dosao Trenutak.

(TRENUTAK:
Sva bozija lica. Vremenom su umirala. Prvo je umrlo, ima vec dosta godina, lice strogo i ljutito, lice Sudije. Potom je nestao i svaki pokusaj definisanja sustine, brisuci sa Njegovog lica lice Covecije. A tog dana umrlo je Njegovo prisustvo u svetu, lice Zastite. Pred mojim pogledom, dodirom, razumom, ocrtale su se, prvi put zaista jasno, sopstvene granice prostorno omedjene nistavilom na koji nema smisla trositi vreme.)

Kratki pogled kroz prozor mogao je da donese samo staru sliku, vec toliko puta opazenu. Plavicasto nebo - siva, zimom izranjavana brda - gradske, kilometrima prostrte gradjevine - ali, nisam se mogao oteti utisku da nesto nedostaje. Da li je ovo bilo Njegovo poslednje lice? Svecani mir tihe sabranosti. Kucaji sata jedini svedoci.

(preuzeto sa http://www.budjenje.blogspot.com)

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2006, 10:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Frieda je napisao:
Ateizam u odnosu na vjerovanje (npr u hriscanskom smislu) sigurno postoji. Ali stoji i to (valjda) da velika vecina ljudi nisu nihilisti, skeptici, nevjernici uopste....

Evidentna razlika je između ateista i vjernika (u hrišćanskom smislu) ali se ne može poreći vjerovanje. Povukla sam paralelu između vjernika (bilo koje vjere) i ateista u tome što ipak postoje određene dodirne tačke.
Ateista će se povoditi prema svojim moralnim kodeksima koje je davno usvojio (npr. ne ubij, ne ukradi) ili će bez griže savjesti to isto uraditi jer ne osjeća efekat uzrok - posljedica, a vjernik će polaziti od svog moralnog kodeksa ili će odustati iz prostog straha od "zakona" koji propovjeda njegova vjera.
Ateista, ako ima problem, možda će se povjeriti prijatelju, na kauču psihijatra, vjernik će to isto uraditi ali na ispovjesti kod sveštenika. Efekat je isti, sam čin je isti - duševno olakšanje.

Frieda je napisao:

Služiti u smislu robovanja - ne. Čak se navodi da se ljubav prema Bogu treba očitovati prema bližnjem a ne prema ikonama ili bilo kakvim zemaljskim aspektima poimanja Boga. Pokaži ljubav prema Bogu tako da nećeš raditi ono što ne bi volio da tebi drugi radi. Mnogo je uzvišeniji osjećaj kad nekome pomogneš koliko je u tvojoj moći nego kad nekome učiniš na žao. Rezultat posljednjeg je kajanje i griža savjesti, a nedostatak istog ukazuje na neki poremećaj.

Frieda je napisao:
Kako, ako nam vec nije dato to sustanstvo, znamo da smo ga shvatili i da postoji? Nije li to onda mozda samo nasa ljudska ogranicena percepcija, ili naprosto potreba, koja nas vara (mozemo i u skepticizam), mastarija?

Zato možemo da osjećamo. Čitav svemir nismo mi i izvan nas se odigrava život koji tako u skladu funkcioniše. Sve zašto ima svoje za to. Ako ne mogu da gledam u sunce mogu da osjećam njegovu toplinu. Ja ne znam kako radi faks ali ga rado koristim, ne znam ni kako se izvodi fuzija elektrona, ne znam niti mogu da pojmim veličinu kosmosa i sagledam njegov beskraj, ne znam ni misteriju života ni smrti, jer mi nije dato da znam, ali ga ne mogu poreći zato što to ja ne znam.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2006, 10:14 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Dec 2006, 14:23
abraksas je napisao:
Znanstvenici smatraju da je sve nastalo velikm praskom,
e onaj sto je zapalio fitlj,to je za mene Bog!

Svaka susa zna zapaliti fitilj.. meni je Bog onaj koji je stvorio taj fitilj, tog koji je palio fitilj, a i eksploziv.. ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2007, 16:37 
Urednik
Urednik

Walter Wolf je napisao:
meni je Bog onaj koji je stvorio taj fitilj, tog koji je palio fitilj, a i eksploziv.. ;)

Materija se ne može stvoriti niti uništiti. Zaključak do kojeg su došli filozofi i kojeg su kasnije potvrdili naučnici. Ništa na ovom svijetu nije stvoreno iz "ničega". Da stvar postane još apsurdnija, i Bog, štagod to bilo, je dio ovog svijeta, tako da ga on nije mogao stvoriti već mora biti nenastao, ili bar ja tako kontam.

Citiraj:
Mislim da ne postoji nijedno potpuno ateističko biće.

Moožda :-? Ne bih znao reći. Nije mi jasna ni veza sa temom. Ovdje je poenta ukazati na beznačajnost i besmisao riječi Bog.

Za mene (sad trenutno), Bog je samo riječ koja se pominje u rečenicama tipa "Bože pomozi", "Ako da Bog", "Bogu hvala" itd. Isto ko i da sam rekao "pomozi", "ako da", "hvala" :) Ne gubi smisao.

Riječ Bog više ništa ne znači. Bog je mrtav. Ubili ga ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jan 2007, 09:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Talija je napisao:
Frieda je napisao:

Služiti u smislu robovanja - ne. Čak se navodi da se ljubav prema Bogu treba očitovati prema bližnjem a ne prema ikonama ili bilo kakvim zemaljskim aspektima poimanja Boga. Pokaži ljubav prema Bogu tako da nećeš raditi ono što ne bi volio da tebi drugi radi. Mnogo je uzvišeniji osjećaj kad nekome pomogneš koliko je u tvojoj moći nego kad nekome učiniš na žao. Rezultat posljednjeg je kajanje i griža savjesti, a nedostatak istog ukazuje na neki poremećaj.

Mislila sam na sluzenje u smislu iskazivanja postovanja i zahvalnosti. Zasto to bog trazi od covjeka? Nije li to malo sujetno? Ili to trazi crkva? (Razlika je poprilicna. )
Talija je napisao:
Frieda je napisao:

Zato možemo da osjećamo. Čitav svemir nismo mi i izvan nas se odigrava život koji tako u skladu funkcioniše. Sve zašto ima svoje za to. Ako ne mogu da gledam u sunce mogu da osjećam njegovu toplinu. Ja ne znam kako radi faks ali ga rado koristim, ne znam ni kako se izvodi fuzija elektrona, ne znam niti mogu da pojmim veličinu kosmosa i sagledam njegov beskraj, ne znam ni misteriju života ni smrti, jer mi nije dato da znam, ali ga ne mogu poreći zato što to ja ne znam.

Ne radi se o tome sto spominjes jer sve to mi mozemo i osjetiti i dokazati na neki nacin. (Misterija zivota je nesto drugo. Mi znamo da zivot postoji i da smrt postoji). To o cemu govoris podsjeca me na onaj dokaz postojanja po kojem bog postoji samim tim sto postoji pojam boga (tako nesto); i ne kazem da nisi u pravu ako nesto osjecas. Ako ti to osjecas, imas pravo da to nazoves bogom. Meni licno u tom pojmu smeta citava struktura koju podrazumijeva, a koja pretpostavlja i to da svi moraju u njega vjerovati. To bi trebalo da bude samo jos jedan pogled na svijet, koji, kao i svaki drugi pogled na svijet, ne smije da se namece ljudima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jan 2007, 15:04 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Citiraj:
Ateista će se povoditi prema svojim moralnim kodeksima koje je davno usvojio (npr. ne ubij, ne ukradi) ili će bez griže savjesti to isto uraditi jer ne osjeća efekat uzrok - posljedica, a vjernik će polaziti od svog moralnog kodeksa ili će odustati iz prostog straha od "zakona" koji propovjeda njegova vjera.

Brkaš društvene norme sa vjerom.

Banalan primjer, da istakne poentu: vjerujem u stolicu na kojoj sjedim, nijednog trenutka ne sumnjam u njeno postojanje, niti se brinem da li će ona nestati.
To još nije ono što se naziva religijom, da bih bio vjernik morao bih da vjerujem u nešto što propovijeda neka religija isto tako sigurno kao što sjedim na pomenutoj stolici.

Kada neko kaže da je vjernik onda smatram da to kaže zato što se ne zamara religijom i ne preispituje svoje ponašanje. Sve su to ateisti...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2007, 05:37 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 07 Okt 2006, 15:43
Srećko, šta se to ovdje piskara, a? :D
Eto dugo nisam bio na forumu, a listajući ostale odlučih se na ovaj. Slična tema je postojala i na nekom drugom ali nisam htjeo da se oglasim jer sam to smatrao nepotrebnim i ništavnim, mislim šta sada ja da se pravim pametnim. Ono što je evidentno je da je ovdje malčence promašena tema a i smisao pitanja sa stručnog stanovišta ali je to ipak ono što današnju omladinu zna da kopka (tj. kopka ih na pogrešan način :D ).
Prvo, učio si iz logike šta je definicija, i šta je metateorija, nemoj da te sada vraćam na osnovno iz matematičke logike. Problematika ovoga je čak i nešto što sam ja lično otkrio (da se malo pohvalim da sam pametnica :D i neko i nešto a u stvari niko i ništa) a to je heširanje pojmova, hijerarhija i ostale zafrkancije tj. formalizacija pojma pojam.
Sada da krenemo malo konkretnije i sami znate npr. da postoje u matematici tzv. osnovni pojmovi koji se ne definišu kao što su broj, skup, tačka (iako je Euklid dao definiciju tačke i to na jedan jako zanimljiv način),... Znači ono što je bitno npr. kod svake nauke je da je ona hermenautika i tako se matematika uopšte neinteresuje šta je to broj jer jednostavno to i ne može da sazna (svi su pojmovi heširani, svi se nalaze u istoj ravni i to je to, pa se sada igraj). Ovo bi bio jaaako kratak naučni osvrt na problem dogmatike. Dogmatika je prirodno svojstvo ljudskog uma što je još daaaavno pokazao Zenon (on je jadniče pokazao i da je ljudski um poprilično tupav bez obzira na sav ovaj naučno-filosofko-tehnološko-....bla, bla, bla napredak :oops: - ovo bi bila zanimljiva tema). E, sada da se vratimo pojmu Bog. Prvo treba napraviti lingvističku analizu (to ostavljam vama jer ja baš neću da se na ovome forumu igram oko toga - a u BL imate profesora Marojevića koji je naš vodeći lingvista, čovjek predavao ljudi čak na Lomonosovu, i on će vam baš o pojmu Bog lijepo sve reći sa lingvističkog aspekta, tj. tu je čak ekspert).
Na kraju da zaključim, ono što je suština a i sama okosnica moje teze da je pitanje loše postavljeno je to - Bog je transcedentan pojam, pa je sva ova priča izlišna. Srećko ti znaš šta je to transcedeno (ne mislim na pogrešnu upotrebu ove riječi kod ovih meditanata i ostalih dzabalebaroša), već si upoznat sa transcedentnim brojevima pa bi mo'go raji to objasniti. Kada se sa tog stanovišta krene, e onda na red dolazi ljudska logika (ne znam da li su ti profesori pričali o ontološkim problemima vezanim za matematiče stavove), znači opisi, razvoj i rad sa dodatnim premisama, znači klasični silogizmi. Eto toliko za sada od mene, pa ću ja da se ponovo javim za jedno mjesec dana da vidim kako ovo napreduje.
Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2007, 05:50 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 07 Okt 2006, 15:43
Citiraj:
Materija se ne može stvoriti niti uništiti. Zaključak do kojeg su došli filozofi i kojeg su kasnije potvrdili naučnici.

Niti su došli filozovi niti su naučnici potvrdili ovo je još uvijek hipoteza! Ima čak i naznaka da bi mogla da bude oborena. Srećko, srećko, šta se oslanjaš na znanja iz srednje škole.

Citiraj:
Ništa na ovom svijetu nije stvoreno iz "ničega". Da stvar postane još apsurdnija, i Bog, štagod to bilo, je dio ovog svijeta, tako da ga on nije mogao stvoriti već mora biti nenastao, ili bar ja tako kontam.

Ovo ti je modifikacija raselovog paradoksa koji ne važi za transcedentne pojmove a čak ni za ostale već samo za one pojmove koje ćeš staviti u isti hijerarhijski nivo (npr. šta reći nešto o pojmu pojam - ima ono glupo razmišljanje u udžbenicima za srednje škole iz filozofije), a inače su se neke slične konstatacije pojavile još u "barokno" doba, pa ni rasel baš nešto nije novi pa kada je postao poznat oni prije njega su pali u zaborav. No što se tiče ovih konstatacija zanimljivo je da su ih stvarali protestanti i u isti tren odgovarali na njih, ali čak ni oni nisu prvi jer su i sofisti imali nešto slično, naravno do Sokrata (on im je baš dao po repu).
Pozdrav (sada za prave)! :wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 386 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 20  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]