banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 21:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 386 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 20  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 14 Maj 2006, 16:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
...

Ma liberté

Poslednji put menjao Japanese_rose dana 13 Avg 2006, 07:33, izmenjena 3 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Maj 2006, 16:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

...

Ma liberté

Poslednji put menjao Japanese_rose dana 13 Avg 2006, 07:35, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Maj 2006, 17:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2004, 19:45
OT, @Leona:
Leona je napisao:
Ma nije da ne volim citati...nego samo mi taj Engleski umori dok ga citam. Ipak , nas jezik je nas jezik. A moze i Njemacki, nemam nista protiv. :D

Dakle, "simultanka" na jastuku bila bi jedni prihvatljiv nacin da "usvojis gradivo"? :lol:

Dobro, tacno je da je to jedan od najljepsih nacina da osoba spozna "definicije bozanstvenog", ali zatjeva i tvoju, i pozrtvovanost onoga ko "cita". A onako si mogla sama, iz tekstova... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2006, 11:33 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2006, 12:56
Japanese_rose je napisao:
Vitez Lutalica je napisao:

Nisam bas dobro shvatio sta mi to ne mozemo stvoriti? Novu vrstu? Ne znam da li je to moguce danas, a rekao bih da jeste, ali geneticki inzenjering se posljednjih godina razvija brzo (za neciji ukus mozda i previse brzo). Zato nemoj izvoditi prerane zakljucke.
Ne, to nije ni blizu dokazu o inteligentnom Kreatoru. Moraces se potruditi vise

Ipak mi se cini da ti izvodis prerane zakljucke. Geneticki inzinjering za osnovu ima biolosku celiju. Ne postoji tehnologija stvaranja celije kao takve. Potreban ti je 'zivot' ( u ovom slucaju u svojoj najbazicnijoj formi ), da bi stvorio zivot.

Dakle, ne mozes stvoriti nesto iz nicega.

p.s.Nisam se morala pretjerano truditi da bih ti odgovorila.

Jasno mi je da se nisi trudila oko odgovora :D ali mi nisi nista ni odgovorila.
Hemiju i biologiju nikad nisam volio (ni razumio :D ) ali svi znamo da jos niko nije uspio stvoriti zivot iz nezive materije.
Isto tako, niko nije dokazao da je to nemoguce i da nece biti ostvareno.

Medjutim, ovo pitanje ti nije lose:
Citiraj:
Da li to sto ne mozes nesto percipirati znaci da isto ne postoji - ili znaci nesto drugo ?

Odmah da kazem, i elektron i aktivnost mozga se mogu posredno pratiti ali postoji niz drugih pojava koje (za sad) izmicu percepciji.
Ovdje treba razlikovati one pojave od cije percepcije nas dijele samo tehnologija=novac, vlastita domisljatost i sl, dakle problemi koji principijelno mogu biti prevazidjeni, od onih, koje nikad necemo dosegnuti jer se to protivi prirodnim zakonima.
Na one prve suvisno je trositi rijeci ali, zbog ovih drugih, pitanje koje si postavila je veoma zanimljivo. Nemoj zuriti sa odgovorom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2006, 14:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Vitez Lutalica je napisao:
...Dakle, ne mozes stvoriti nesto iz nicega...

...ali svi znamo da jos niko nije uspio stvoriti zivot iz nezive materije. ...

http://www.mrs.umn.edu/~goochv/CellBio/ ... virus.html

:lol:

ako je virus nesto sto nije zivo, ali pokazuje odlike zivota - tendenciju da se razmnozava i da opstane, po svaku cijenu - mozemo li i bozanstva smatrati virusima: necim sto nije zivo, ali ima planove za ziva bica, te da bi opstalo, treba, poput mrtvog virusa - zive vjernike, iz generacije u generaciju?

Nesto poput "mentalnog virusa"? :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2006, 19:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Apr 2006, 22:37
Citiraj:
Ipak mi se cini da ti izvodis prerane zakljucke. Geneticki inzinjering za osnovu ima biolosku celiju. Ne postoji tehnologija stvaranja celije kao takve. Potreban ti je 'zivot' ( u ovom slucaju u svojoj najbazicnijoj formi ), da bi stvorio zivot.

Dakle, ne mozes stvoriti nesto iz nicega.

p.s.Nisam se morala pretjerano truditi da bih ti odgovorila.

znaci, neko "odozgo" je stvorio nista niizcega, sto je inace nemoguce?

kako je Tvorac nastao, niko njega nije mogao stvoriti....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2006, 20:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
@ 'Zeleni Obad':
Ajd, ako je ikako moguce, prevedi to sve na Srpski. Neda mi se da smaram oci. :D

Ne moze prijevod, ali, evo moze ovo: da vam, strucno, preporucim idealnu literaturu; bolje od ovoga u samo jednoj knjizici tesko da se moze naci na zadanu temu:

Post-Secular Philoshophy, Phillip Blond

Eto, 30-tak dolara na netu za svu mudrost koja treba ovdje, i to u jednom tekstu, mjesto u nekoliko stotina radova, pa - ne smara oci... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2006, 21:47 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Jao baš vam ne ide :P

Nikako da dokučite boga? Šta je sada problem? Odakle život !?! Pa "pobogu" šta je tu nejasno ...

a) život je stvoren - ako je život stvoren, stvoren je iz neživog (logično), a neživo je oduvijek postojalo (logično, jer je nenastalo kao što je već pokazano, iako nekima sa blokadom u mozgu to nije jasno) - dakle jednom ćemo i mi možda vještački stvoriti život iz neživog - jedino problem može biti to što će nam možda trebati tri miliona godina da to ostvarimo, a možda već sutra neko dobije na lotou i stvori svoju bakteriju, a opet, ako nam je sudbina takva, možda nikad ne stvorimo život -_- možda život nastaje tek onda kada svi umremo

b) život nije stvoren - i on je nenastao - oduvijek je tu i uvijek će biti (što malo žešće negira veliki prasak, ali opcija ostaje) uvijek će se razmnožavati i uvijek će preživljavati i uvijek će ista bića da žive ponovo i ponovo ...

Borise, vidiš kako sad dobro kontaš :)

Zaista - život možda i nije nastao iz neživog (a jeste, b nije) ali to opet ne dokazuje postojanje boga :( pa čak i nema veze sa tim ... jednostavno - život je vječan :-? pitanje je samo da li se život može tako provlačiti kroz čitav ciklus bitka, hmmm -.-

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jun 2006, 22:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

...

Ma liberté

Poslednji put menjao Japanese_rose dana 13 Avg 2006, 07:36, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jun 2006, 22:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

...

Ma liberté

Poslednji put menjao Japanese_rose dana 13 Avg 2006, 07:37, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jun 2006, 22:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

...

Ma liberté

Poslednji put menjao Japanese_rose dana 13 Avg 2006, 07:38, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jun 2006, 23:34 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jun 2006, 23:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Fuck... opet necu moci zaspati...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jun 2006, 23:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ponovo frontalni susret s tvojom uvrnutom logikom.

"To lack a context and to create is to be objecively mad" - Mary Piercey

:lol:

Citiraj:
Mi cak ni viruse koji posjeduju samo odlike zivota ne razumijemo dovoljno...

Djelimicno prihvatljivo; naime, nisam siguran da bi diskurs s virusima bio smislen i svrsishodan.
Cjepivo je mnogo bolja metoda da se sacuva ziva glava. Naravno, kako se radi o vrsti simbolickog virusa, ljudi su od davnina primjenjivali i simbolicka cjepiva. Evo jedno: ovdje :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2006, 13:38 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2006, 12:56
Rose, ne postavljas bas laka pitanja (jednom propalom fizicaru, astronomu, pilotu, vozacu formule 1… :D)

Citiraj:
Elektron se da pratiti, ali ga ne mozemo stvoriti iz prostog razloga - nismo Tvorci ( Bogu hvala ). I tacka.

Nije bas da ga ne mozemo stvoriti, ali kad Rose stavi tacku onda je to … full-stop :wink: .

Citiraj:
Mudrost je primijeti razliku izmedju 1 i 2 . Sta su to "prirodni zakoni " ? Zbog cega ne mozemo dosegnuti ono sto ne mozemo dosegnuti ?

Moglo bi se reci da su prirodni zakoni onaj nematerijalni dio naseg svijeta, njegov duh; pravila, nastala zajedno sa svemirom, koja odredjuju njegov razvoj. Fizicari vole reci (pojednostavljeno) da se sav svemir sastoji od tri grupe cestica i cetiri osnovne interakcije. Nepodijeljeno je misljenje da su i ove 4 interakcije samo razlicita ispoljavanja jedne jedine; dvije su vec uspjeli ujediniti. A one u stvari predstavljaju uputstva za svaku cesticu kako da se ponasa kada susretne neku drugu. Dakle svaka, ali bas svaka, sila (dejstvo, promjena) u svemiru se moze svesti na jednu od ove 4 interakcije. A sve sile koje mi, ljudska bica, osjecamo tokom svog zivota mogu se svesti samo na dvije: gravitaciju i electromagnetsku silu. Eksplozija bombe, zemljotres, sapat vjetra, dodir ruke, … sta god zamislis, moze se svesti na jednu od spomenute dvije. Preostale dvije, slaba i jaka nuklearna su zapretene duboko u strukturi materije i ne mozemo ih direktno osjetiti, iako su veoma vazne.
Ipak, da ne bi bilo sve tako jednostavno i elegantno pobrinuli su se brojni zakoni koji se (za sad) ne mogu svesti na prostije: npr. zakoni odrzanja, drugi zakon termodinamike, itd.

Neodredjenost i neizvjesnost su duboko utkani u spomenute zakone; njihov su inherentan dio. Primjeri su, radioaktivni raspad, kvantno-talasni dualizam a posebno Hajzenbergove relacije neodredjenosti.
Zasto je to tako i zasto su prirodni zakoni takvi kakvi su, zaista ne znam. Neki kazu da je to bas zato sto smo mi tu i razmisljamo o njima. Ma kako smijesno zvucalo, istina je da ne bismo postojali da su prirodni zakoni i konstante samo malo drugaciji.
Mozda ovo i jeste jadan nadomjestak pravog odgovora ali, uopste govoreci, ja sam zadivljen fizikom kao ni jednom drugom naukom a njena dostignuca su, kao sto neko (podrugljivo :D ) rece, zaista epohalna.

Vrh

Tema posta: Re: Definicija Boga
PostPoslato: 08 Avg 2006, 20:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2006, 14:12
che.guevara je napisao:
Htio sam da postavim temu "Ima Boga, nema boga" ali nisam mogao to da uradim dok ne ustanovim šta je bog po vama. Nakon što ovdje uvidimo koje su to poznate i "prihvatljive" definicije Boga, onda možemo da raspravljamo o njemu u drugoj temi.

Dakle, šta je bog? Da li se uopšte o njemu može nešto reći? Da li je bog nenastao? Da li je bog realan ili irealan? Da li je bog potčinjen sam sebi, idejama ili nikome? Zašto mislimo da postoji samo jedan bog? Zašto ljudi smatraju da je bog dobar?

I tako dalje ! Svoje mišljenje ću dati kasnije, volio bih da prvo vidim šta ostali misle, jer ja sam dosadan ;)

Bog je itekako realan, oduvjek je postojao. Problem nas ljudi je da sve komplikujemo jer ko smo mi pa da pokusamo dokuciti vjecnog. On cini da svakog trenutka nastaju novi svemiri, On neprestano stvara,nas um to nemoze dokuciti ali je i obecao da ce nam se otvoriti nove knjige.
Ono sto je smatrao da treba da nam otkrije On je to i ucinio, ali mi mnogo tog necemo i ne zelimo da vidimo.
Bog je ljubav i to se vidi u svim njegovim postupcima i velikoj ljubavi prema palom covjeku. Mi smo stvoreni da budemo voljeni!!
Ljubim te ljubavlju vjecnom rekao je Bog i dao ono najvrednije sto je imao svog sina da umre umjesto nas!!! Zar ima ljubavi vece ?
sintorr [-o< [-o< [-o<

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2006, 21:09 
Urednik
Urednik

sintorr je napisao:
Bog je itekako realan, oduvjek je postojao. Problem nas ljudi je da sve komplikujemo jer ko smo mi pa da pokusamo dokuciti vjecnog. On cini da svakog trenutka nastaju novi svemiri, On neprestano stvara,nas um to nemoze dokuciti ali je i obecao da ce nam se otvoriti nove knjige.
Ono sto je smatrao da treba da nam otkrije On je to i ucinio, ali mi mnogo tog necemo i ne zelimo da vidimo.
Bog je ljubav i to se vidi u svim njegovim postupcima i velikoj ljubavi prema palom covjeku. Mi smo stvoreni da budemo voljeni!!
Ljubim te ljubavlju vjecnom rekao je Bog i dao ono najvrednije sto je imao svog sina da umre umjesto nas!!! Zar ima ljubavi vece ?
sintorr [-o< [-o< [-o<

Води ме! :lol:

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2006, 22:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

...

Ma liberté

Poslednji put menjao Japanese_rose dana 13 Avg 2006, 07:39, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2006, 22:30 
Urednik
Urednik

U Diznilend. 8)

( :lol: )

Мммммм ;)

Има ли Бога ван Дизниленда :-k

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2006, 22:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

...

Ma liberté

Poslednji put menjao Japanese_rose dana 13 Avg 2006, 07:40, izmenjena samo jedanput

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 386 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 20  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]