Rose, ne postavljas bas laka pitanja (jednom propalom fizicaru, astronomu, pilotu, vozacu formule 1…

)
Citiraj:
Elektron se da pratiti, ali ga ne mozemo stvoriti iz prostog razloga - nismo Tvorci ( Bogu hvala ). I tacka.
Nije bas da ga ne mozemo stvoriti, ali kad Rose stavi tacku onda je to … full-stop

.
Citiraj:
Mudrost je primijeti razliku izmedju 1 i 2 . Sta su to "prirodni zakoni " ? Zbog cega ne mozemo dosegnuti ono sto ne mozemo dosegnuti ?
Moglo bi se reci da su prirodni zakoni onaj nematerijalni dio naseg svijeta, njegov duh; pravila, nastala zajedno sa svemirom, koja odredjuju njegov razvoj. Fizicari vole reci (pojednostavljeno) da se sav svemir sastoji od tri grupe cestica i cetiri osnovne interakcije. Nepodijeljeno je misljenje da su i ove 4 interakcije samo razlicita ispoljavanja jedne jedine; dvije su vec uspjeli ujediniti. A one u stvari predstavljaju uputstva za svaku cesticu kako da se ponasa kada susretne neku drugu. Dakle svaka, ali bas svaka, sila (dejstvo, promjena) u svemiru se moze svesti na jednu od ove 4 interakcije. A sve sile koje mi, ljudska bica, osjecamo tokom svog zivota mogu se svesti samo na dvije: gravitaciju i electromagnetsku silu. Eksplozija bombe, zemljotres, sapat vjetra, dodir ruke, … sta god zamislis, moze se svesti na jednu od spomenute dvije. Preostale dvije, slaba i jaka nuklearna su zapretene duboko u strukturi materije i ne mozemo ih direktno osjetiti, iako su veoma vazne.
Ipak, da ne bi bilo sve tako jednostavno i elegantno pobrinuli su se brojni zakoni koji se (za sad) ne mogu svesti na prostije: npr. zakoni odrzanja, drugi zakon termodinamike, itd.
Neodredjenost i neizvjesnost su duboko utkani u spomenute zakone; njihov su inherentan dio. Primjeri su, radioaktivni raspad, kvantno-talasni dualizam a posebno Hajzenbergove relacije neodredjenosti.
Zasto je to tako i zasto su prirodni zakoni takvi kakvi su, zaista ne znam. Neki kazu da je to bas zato sto smo mi tu i razmisljamo o njima. Ma kako smijesno zvucalo, istina je da ne bismo postojali da su prirodni zakoni i konstante samo malo drugaciji.
Mozda ovo i jeste jadan nadomjestak pravog odgovora ali, uopste govoreci, ja sam zadivljen fizikom kao ni jednom drugom naukom a njena dostignuca su, kao sto neko (podrugljivo

) rece, zaista epohalna.