banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Avg 2025, 22:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 13 Jun 2006, 18:45 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 26 Nov 2005, 16:26
Frieda je napisao:
Ovo je stvarno nevjerovatno. Cuj to da ima previse livada. A gdje si, bogati, nasao tu definiciju u kojoj stoji da grad ne cine zelene povrsine? Ja sam se kao dijete igrala na livadama oko zgrade, a danas nijedna novoizgradena zgrada koja nice na nekadasnjim livadama nema svoje dvoriste i livadu. Grade se zgrade i na najminimalnijim povrsinama tik uz ulicu. Ja ne bih rado zivjela u takvoj zgradi. A sto se tice poslovnih prostora - njih se toliko gradi, a uopste se ne uspiju svi izdati. Znas mozda nesto o urbanizmu, ali malo o estetici i kvalitetu zivljenja...

Pa niko nikog ne tjera da kupi stan u centru ili u zgradi koja je tik uz ulicu i nema dvorište. "Problem" je u tome što to naši ljudi vole tj. prije će kupiti stan u centru koji nema ni parking ni prostor za dječije igralište nego npr. stan u "žutim zgradama".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jun 2006, 19:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Apr 2006, 22:37
Citiraj:
Spomenik je OK samo treba srediti prostor oko njega. Ja kolko znam problem je u neriješenim imovinsko pravnim odnosima oko one kuće u kojoj se nalazi Eurosplet koja se treba srušiti da bi se mogao napraviti trg.

pa ne znam bas za taj spomenik.postavljen je tu samo tako da bi se popunio prostor, veze nema sa bilo cim drugim...tu bi se mogao napraviti sjajan trg, al sto jest jest, taj spomenik dosta smeta, ne moze se rusit, naravno, to bi bilo glupo, a samo bzvz nekom dunulo da ga tu stavi....

Citiraj:
Jebali ih više smrdljivi stambeno poslovni objekti , zašto ne srede ono ruglo od Palasa, makar napravili i stambeno poslovni objekat samo da ne bude onako?

gdje ces tu stavit poslovanje...

Citiraj:
Utopija ::
Sto se tice zelenih povrsina, mozda ih sad ima, ali ih je sve manje, zar nije??

I treba da ih bude manje. Grad ne čine zelene površine nego objekti. Treba sačuvati park M. Stojanovića i P. Kočića te nastaviti tradiciju da se drveće sadi uz sve saobraćajnice.

Kako niko ne promjeti da gradu nedostaje trg ? Livada koje čekaju da se na njima nešto izgradi ima i previše.

zelene povrsine kao sto su u boriku nemaju nikakvu funkciju i definitivno nisu za grad.kompromis izmedju zelenila i nekih drugih funkcija je ono sto bi se trebalo cesce pojavljivat, jer trava ko trava nije nista posebno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jun 2006, 22:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
SRC je napisao:
Utopija je napisao:
Ma naravno da stoji to da to nije park, ali meni je sve postalo park gde vidim malo zelene povrsine. :lol:

Meni je to izgubilo svaki smisao. Zgrada koja se pravi gde je bio mali borcev nije ni gotova, a oni vec novu, na drugoj strani hor zabetina krekece vec godinama. A mogu zamisliti sta ce napraviti sa prostorom gde su sve one silne barake (mada to treba porusiti, ali eto lepog mesta za jedan veliki park, ali nema nista od toga.

Ko su to oni ?
Ne gradi grad zgrade nego privatni investitori koji sami određuju (prema urbanističkom planu) gdje će praviti svoju zgradu.

Ipak će biti da Urbanistički daje gdje će se graditi...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2006, 08:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Pa ne mora se onda ta livada pretvarati u zgradu, moze se protvoriti u mali park, dovoljno je nekoliko klupa, nekoliko stazica i nekoliko drveca i zbunova. Eto to je bez fontana i ostalih cuda, a odlicno je i jeftino.

Pa ti kao dete se nisi igrao na betonu (ponekad i jesi npr. autostrada :D ), vec manje vise u prasini, zemlji, travi, drvecu, zbunovima itd. ili sam ja mozda imao pogresno detinjstvo.

poz :D 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2006, 10:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Citiraj:
Pa ti kao dete se nisi igrao na betonu (ponekad i jesi npr. autostrada Very Happy ), vec manje vise u prasini, zemlji, travi, drvecu, zbunovima itd. ili sam ja mozda imao pogresno detinjstvo.

Mozda je rodjen u New Yorku, a tamo i nema bas mnogo zelenila, sem Central Parka :lol:
Malo je reci da ima previse poslovnih prostora, a sve vise ih zjapi prazno.Zadesice nas sudbina nekih americkih gradova, kao npr. Dalas, gdje citave zgrade, odnosno neboderi, zjape prazne zbog nerealno velikih kirija, sto se i kod nas dogadja.
Citiraj:
Pa ne mora se onda ta livada pretvarati u zgradu, moze se protvoriti u mali park, dovoljno je nekoliko klupa, nekoliko stazica i nekoliko drveca i zbunova. Eto to je bez fontana i ostalih cuda, a odlicno je i jeftino.

Nista vise nemam da dodam.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2006, 11:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
SMRT ZGRADAMA I SLOBODA PARKOVIMA

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2006, 11:52 
Početnik
Početnik

Frieda je napisao:
SMRT ZGRADAMA I SLOBODA PARKOVIMA

:lol: Svakakvih nas ima u BL. Odeš fino u selo i uživaš. Tamo nema ni jedne zgrade.

Svi nešto kukaju za parkovima, zelenilom, smeta im urabanizacija, kao vole prirodu... a park M. Stojanovića prazan.

Kad neko čita ovaj forum rekao bi da BL ima omladinu koja više voli prošetati pored obale Vrbasa nego stajati i u nekom zagušljivom kafiću ispod zemlje (to je sad trend) koji ima min. 6 ljudi na metru kvadratnom. :lol:

laoce je napisao:
Nista vise nemam da dodam.

I nemoj. Vrati se u BL pa onda pametuj. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2006, 12:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Apr 2005, 09:34
SRC ti se razumijes kako stvari hodaju, ali zar ne vidis da ovdje ljudi govore kineski :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2006, 12:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
Ne svidja mi se nimalo to izlivanje betona gdje god se moze...
Zelene povrsine su sastavni dio urbanistickog plana, kakov god on bio. Ja jesam laik za urbanizaciju ali toliko bar znam... Gdje je logika da se unistava zelena povrsina, a 100 metara dalje postoji prostor koji je godinama predvidjen za izgradnju zgrade, cuvena "Dodikova rupa"? grad ne cine samo zgrade i gradjevine, vec i zelen povrsine, kojih je u gradu sasvim dovoljno, ali nece ih biti, ako nastave da se unistavaju, na ovaj nacin. Kao sto rece laoce, to bi se mogao npraviti sasvim pristojan park uz sitna ulaganja, da se napravi jos nekoliko klupa i izbetoniraju pjesacke staze, a objekat moze da se gradi na mjestu onih kuca koje su tamo vec sagradjene, naravno uz prvenstveno rjesavanje imovinsko pravnih odnosa sa vlasnicima...

Gradska uprava i "urbanisticki zavod" su odavno poznati po svojim biserima, da spomenem samo da su srusili Cajevcev stadion (sto je naopisiv grijeh prema istoriji grada) da bi napravili neku "modernu zgradu", a preko puta one rupe koja je, opet kazem, vec predvidjena za izgradnju. Sve mi se vise cini da i u tom urabnistickom zavodu a i u samoj gradskoj upravi, rade ljudi cije se i znanje i planiranje oslanja na malogradjanski metod razmisljanja "nabij sve u centar po svaku cijenu". Umjesto da se grad siri i otvara malo vise, mi se trudimo da od uzeg centra napravimo kosnicu. Uvjek se prisjetim i Ekvatorovog objekta koji je po meni odvratno ruzno nasadjen na bulevaru, gdje je iskoristen i najmanji milimetar prostora, pa sad ocito neko misli da je to odlika urbane sredine. Ocito je da kod nas strucnjaci imaju ozbiljan problem, jer vecina "investitora" zeli da bude sto blize centru grada pa izgleda da tu svoju zelju dobro prezentuju urbanistickom zavodu uz novcane cifre sa velikim brojem nula, a nasi ljudi naravno nisu imuni na bolest zvanu pohlepa i laka zarada, pa ce ako treba da sruse i Banski dvor zarad toga...

A moje je skromno misljenje da gadno grijesi onaj koji misli da se modernizacija neke sredine postize izgradnjom nekakvih "hi tech" gradjevina sumnjivih estetskih kvaliteta na atraktivnim lokacijama...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2006, 12:57 
Početnik
Početnik

Nitro je napisao:
Gradska uprava i "urbanisticki zavod" su odavno poznati po svojim biserima, da spomenem samo da su srusili Cajevcev stadion (sto je naopisiv grijeh prema istoriji grada) da bi napravili neku "modernu zgradu", a preko puta one rupe koja je, opet kazem, vec predvidjena za izgradnju.

Ne volim puno pisati a imao bih svašta da dodam na ovaj tvoj tekst. Ja koliko vidim ljudi iz čistog neznanja za sve optužuju Grad. :-? Taj (ružni, neugledni, mali) "stadion" (pa zar ima neko ko i za njim žali... svašta...) je srušio Cajavec, prodao zemlju investitoru i dobiće nekoliko stanova za svoje radnike. Kakve veze sa tim ima grad i rupa preko puta ?
Popuniće se i rupa kad se nađe investitor. Morate shvatiti da je zemlja najskuplja i najatraktivnija u centrima gradova. Gradovi se šire od centra prema predgrađima i normalno je da se u centru najviše gradi. Za 100 god. centar BL neće biti u prečniku 1 km kao sad nego 10 km (primjer - lupam). Centar BG je veći od cijele BL.

Da se vratimo na "park". Zašto bi trenutno siromašan grad kao što je BL ulagao "milione" da napravi park preko puta zgrade vlade kad može dobiti "milione" za tu lokaciju ? Napravili su "vam" već jedan u centru. Stverno nismo toliko bogat grad da na svakom ćošku pravimo parkove od kojih nema ekonomske koristi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2006, 14:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Samo malo, ovde niko nije spominjao da se pravie odvratni sterilni parkovi koji kostaju (bar meni) nenormalno mnogo.

Sto se tice malog stadiona preko puta "rupetine", nitro je odlicno rekao, sramota za grad sto je to sruseno, ali izgleda da zivimo u takvoj "drzavi".

Btw od te "prodaje" zelenih povrsina, koliko zaista ide u budzet, a koliko u ruke muljatorima.

Sveki veliki grad (bar u kojim sam ja bio) imaju odvojen deo za poslovne zgrade (berza, industrija, itd.), a samo kod nas ima to da se npr. Cajavec nalazi u centru grada.

E da, koliko ja znam urbanizacija se ne stvara odista zgradama, nego ljudima.

A mozda i ima ljudi koji vise vole da setaju pored Vrbasa po "keju" nego da se igra sardina.

:D 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2006, 20:02 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 12 Jun 2006, 18:41
Kakav park to je jedno veliko ruglo u gradu (PICIN PARK) treba srusiti i sve barake i napraviti 10ak lijepih zgrada sigurno bi bilo ljepse nego sad.
Još da hoce zatrpati onu močvaru preko puta bivšeg MALOG BORČEVOG pa da centar na nesto liči

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2006, 20:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Ja mislim da je to cisto pranje novca

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2006, 20:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jul 2005, 10:00
:-? ...pa gdje mi to zivimo..beton beton samo beton :roll: :roll: .....c c c 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2006, 22:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Apr 2006, 22:37
Citiraj:
Sveki veliki grad (bar u kojim sam ja bio) imaju odvojen deo za poslovne zgrade (berza, industrija, itd.), a samo kod nas ima to da se npr. Cajavec nalazi u centru grada.

kad se cajavec sagradio, bio je daleko van grada....
industrija se treba izdvajati, to sigurno, al sad se svuda, u svim velikim gradovima javlja to da su takvi djelovi koji imaju samo jednu funkciju pusti, i dolazi do mjesanja funkcija....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2006, 22:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Taj (ružni, neugledni, mali) "stadion" (pa zar ima neko ko i za njim žali... svašta...) je srušio Cajavec, prodao zemlju investitoru i dobiće nekoliko stanova za svoje radnike. Kakve veze sa tim ima grad i rupa preko puta ?

Pomijesao si sve druze... Nije bitno ko je srusio mali Borcev stadion, bitno je da je grad morao da ga sacuva, jer pored cinjenice da u gradu ima malo sportskih terena, taj stadioncic ima i odredjenu vrijednost, koja se ne mjeri u konvertibilnim markama.Ko je jednom zaigrao fudbala tamo, zna o cemu pricam... A rupa preko puta je lokacija pripremljena za gradnju, pa dolaze neki investititori i grade preko puta nje, pa onda 100 metara dalje na zelenoj povrsini, umjesto da se prvo taj prostor iskoristi...

Citiraj:
Zašto bi trenutno siromašan grad kao što je BL ulagao "milione" da napravi park preko puta zgrade vlade kad može dobiti "milione" za tu lokaciju ? Napravili su "vam" već jedan u centru. Stverno nismo toliko bogat grad da na svakom ćošku pravimo parkove od kojih nema ekonomske koristi.

Ne govori niko o milionima i ogromnim ulaganjima. Ako procitas moj post ponovo, vidjeces da sam rekao "minimalna ulaganja", nove klupe i neke betonske staze za setnju... Treba ocuvati zelene povrsine, jer ma sta neko mislio, zelene povrsine cine grad isto kao i zgrade i gradjevine, a ako cemo o ekonomskoj koristi, zasto ta pametna uprava grada nije na lokaciji starog Zenita napravila nesto drugo, a ne prilicno beskorisnu i "ekonomski neisplativu" zelenu povrsinu i statuu bana Milosavljevica...

Citiraj:
Ja mislim da je to cisto pranje novca

Naravno. Kod nas je to pokretac svega... A price o modernizaciji se serviraju naivnim gradjanima, da bi se opravdala ogromne svote novca koje se obrcu tokom takvih projekata...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2006, 00:12 
Početnik
Početnik

Nitro je napisao:
zasto ta pametna uprava grada nije na lokaciji starog Zenita napravila nesto drugo, a ne prilicno beskorisnu i "ekonomski neisplativu" zelenu povrsinu i statuu bana Milosavljevica...

Pa napisao sam ti razlog, samo treba da pročitaš. Jedina pametna stvar u tvojim komentarima je avatar. :D :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2006, 01:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Pomenuo sam New York i Central Park. Za taj park, odnosno za lokacije na njegovom prostoru su nudjene ogromne pare, a ljudi iz ZZI (naravno,tamo se to ne zove tako :wink: ) su bili ustrajni i nisu dali da se taj park cijepa i prodaje, jer su znali za nesto sto se zove Urbanisticki plan grada i da bi to kad-tad dovelo do potpunog zakrcavanja tog prostora betonom, a ipak je lakse nesto ne sagraditi, nego rusiti, jer svaki grad treba zelene povrsine.
U Monte Karlu sad daju silne pare na ime odstete vlasnicima pojedinih kuca, jer je grad postao prenapucen i pretrpan betonom, a zelenila nigdje,pa sad na mjestu tih kuca siju travu i cvijece i drvo, ako stane.
Citiraj:
I nemoj. Vrati se u BL pa onda pametuj. Wink

Imam pravo glasa u BL, kao i ti, pa mogu na jednak nacin da uticem na vlast( znaci, gotovo nikakav)kao i ti, osim ako nisi zaposlen u ZZI, odnosno Urbanistickom zavodu, ili u Gradskoj upravi.
Nije me briga, ja u BL provedem godisnje mjesec, dva,ali bi mi bilo zao zbog ljudi koji zive dole i da BL izgubi epitet jednog od najzelenijih gradova bivse Yu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2006, 10:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

SRC je napisao:
Pa napisao sam ti razlog, samo treba da pročitaš. Jedina pametna stvar u tvojim komentarima je avatar.

:-? :-?

U tvojim komentarima sa druge strane, nema ni toliko pametnog. Ja mislio da si ti neka ozbiljna osoba, kad ono izgleda pubertetlija koji nema ni gram osnovne kulture... Zalosno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2006, 14:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
SRC je napisao:
Svi nešto kukaju za parkovima, zelenilom, smeta im urabanizacija, kao vole prirodu... a park M. Stojanovića prazan.

Prazan?!? :x
Prođi parkom popdne ili predveče, kad malo popusti temperatura, pa reci da je prazan. A ni u sred dana nije puno drugačija situacija. Živim nekoliko stotina metara od parka, prolazim tuda svaki drugi dan i odavno ga nisam vidio praznog. Predveče kad ispadnem s ekipom da popijemo koje pivo često ne možemo naći slobodnu klupu (pa nekad odemo u onaj park kod zgrade vlade).
A to što je park M. Stojanović pun nije čudno, normalno je da ljudi idu da se opuste u jedini kutak "prirode" koji im je u blizini... I svako naselje trebalo bi da ima bar jednu zelenu površinu, ne znam da li je tako nešto planirano za ono novo naselje kod Borčevog stadiona.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]