Прво ћу да одговорим на Кидова питања и промисли...
Citiraj:
da vincijev koduopste ne govori o stvarim koje su manje poznate i koje ne daj boze )!( vatikan cuva od drugih. ono o tajnoj veceri mozete pronaci u taschenovim knjigama o leonardu da vinciju. dakle: nula bambija. a i fukuoovo klatno je napisano kao 88. prije dvadeset godina. sto se mi sad uzbudjujemo?
Нула бамбија? Захваљујем...
Да Винчијев код је дјело (намјерно избјегнута ријеч умјетничко) које је милионима рекло то што су појединци писали за неке мале групације. Чисто сумњам да је исти број оних који су прочитали или погледали филм и оних који су узели и читали Фукоово клатно. Но, месје, нема шансе. И управо сам на то мислио када сам рекао да је то речено први пут - тако јавно и тако свима диступно.
Citiraj:
sada prelazimo u vode visokog intelekta i nadobudne elokvencije: diskurs daljca je meni nesto tako strano da cu samo da navedem primjere rijeci, sintagmi i recenica koje su mi zapala za oko kao prilicno problematicne:
Воде високог интелекта и надобудне елоквенције су воде, рекао бих ја, оне у којима и ти знаш да запливаш. Али, дискурс који теби смета смета ти јер не можеш или нећеш да га сажваћеш јер је твоја и моја теорија о томе шта би требало да представља умјетничко дјело никада неће поклопити. Док си ти пуки формалиста и онај који би у умјетничко дјело или само дјело да пресликава чисту егзистенцијалност без икаквог уплива умјетничког, мене више интерусују дјела која су само и само умјетничка. Ти знаш о чему говорим. И ово нема везе са елоквенцијом и интелектом. Овдје је ријеч о укусима.
Citiraj:
predrasude prema neobrazovanima su najgore
Таквих предрасуда немам. Објаснио сам лијепо Утопији на шта сам мислио када сам рекао то што је тебе толико забољело, тако да нема потребе да се понављам.
Citiraj:
druze daljac, vi niste peder, pa onda niste kvalifikovani da shvatite fazbindera, almodovara, hajnsa, vilijamsa, valjda, zida, prusta. is, daljac, is, niste kvalifikovani!!!
Можда је и тако.
Друже Кид, не замјери: немам ја ништа против тебе или било кога на овом форуму. Али, ти одузимаш вриједност било чему што не подлеже твојим и само твојим схватањима умјетности, а то је најчешће форма дјела. Постоји ли ишта ван те форме? Постоји ли идеја, суштина због које неко нешто ствара? Твој одговор је вјероватно НЕ. Онда су велика ремек-дјела, уствари, продукт бесмисла и као такве их треба посматрати, зар не? Али, опрости ми на овоме: да то није тако видјело се на вечери младих пјесника на којем је ово твоје схватање срушио Митрић, а ти и Тања га покушасте вратити пјесмама о оргазмима и курчићима и курчевима. Тај прозаични егзистенцијализам је можда симпатичан каквим шипарицама, али је далеко об било каквог спомена умјетности.
Иста ствар је и са Да Винчијевим кодом. Њега би требали да погледају и они који у Бога не вјерују. Да можда потврде ту своју (не)вјеру. Али, то дјело је крајње позитивно и лијепо, јер се људско открива кроз божанско. И обрнуто. Јер филм симболише потрагу, вјечно трагање са својим идентитетом. Али не оним поједностављеним, свима знаним шаблоном тражења идентитета. То је потрага за човјеком и Богом (Христом) унутар себе. Не знам треба ли хришћанскија тема, порука, смисао, суштина...
Citiraj:
svi ostali bi vjerovatno postavili pitanje o knjizi propovjednikovoj. mislim, wtf?! odkud ono tamo. ne sumnjam da ce mi daljac objasniti
Ово не контам?!? Шта да ти објасним? Откуд Књига Проповједникова у Светом Писму?